Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Tvorba oddělku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Oddělkům se přidává matečník nejlépe hned při jejich tvorbě umístněním do plodového plástu, kde včely udržují potřebnou teplotu. Počet plodových plástů záleží na účelu dělání oddělků.
Jestli to má být v tuto dobu rezervní ( kmenové) včelstvo, které budeš zimovat, tak nejméně čtyři rámky plodu, ale raději pět. Takže bude plemenáč malý a dělej ho do samostatného úlu. Pokud je určen k výměně matek spojením s kmenovým včelstvem v podletí tak jeden raději dva rámky plodu. K plodu přidej jeden raději dva rámky se zásobami a přikrmovat začni nejdříve po týdnu, kdy se oddělek zcelí.
Nic nezavírej, od počátku nech v česně mezeru na jednu včelu a zhruba po týdnu (podle letu létavek a počtu strážkyň) otevřít na mezeru, kterou necháváš přes zimu. Už začala slídivost. Nedělej oddělek na místě, kde bude trvale stát na podstavci. Děj ho při tvorbě nejdříve za včelstva, ze kterých budeš brát plod a včely a až bude hotový, zavřít víko a dát teprve na trvalé místo, jinak ti ho ostatní včelstva vykradou.
Děkuji moc jen nějak jsem nepochopil poslední větu...
Dnes som kontroloval odložence z konca júna - 28. júna som im pridal matky línie Singer, voľne spárené. Dnes som išiel pozrieť ako sú na tom so zásobami, a či kladú. Odložence sú na 8 rámikoch b10, jeden dostal 8 vystavaných plástov, druhý 6 a 2 si postavil. No a dnes som sa nestačil diviť... U oboch zaviečkovaný plod na 6 rámikoch od kraja po kraj, obojstranne. Bol som nadšený, kiež by to tak pokračovalo. Takže po prvej kontrole sa línia Singer ukazuje výborne.
(22.07.2015 19:06)Beekeeper napsal(a): [ -> ]... Děj ho při tvorbě nejdříve za včelstva, ze kterých budeš brát plod a včely a až bude hotový, zavřít víko a dát teprve na trvalé místo, jinak ti ho ostatní včelstva vykradou.

A nebo ho vytvoř v 5 ráno případně v 10 večer( to už ale budou docela nevrlé).
Všetko má svoj čas. Aj tvorba odložencov. V máji som robil odložence, bez rizika rabovky a dnes sú na 3 NN.
Ja čo vytvorím ide do pivnice na 3 dni a 3 noci a žiaden problém čo ich ani nezužujem.
(22.07.2015 19:37)Lexina-L1 napsal(a): [ -> ]Děkuji moc jen nějak jsem nepochopil poslední větu...
Dělám oddělky tak, že si dám úl ve kterém bude oddělek za sebe na kozy abych nemusel běhat daleko s plodovými rámky a s rámky z niž otřepávám včely a pak hotový oddělek přenesu na podstavec, kde bude trvale umístněn. Slídičky se zalítnou na místo, kde jsem dělal oddělek, ale po přenesení mu dají pokoj.
Už se mi dvakrát stalo u oddělků dělaných v červnu, že pokud jsem je dělal na místě trvalého umístnění a měl je při dělání dlouho otevřené, byly z poloviny vyrabované. Dávám jeden až dva rámky se zásobami z každé strany. Samozřejmě v květnu se toto nestane.
Tohto roku som robil oddielky 12.5.2015. Na tom istom stanovišti som zobral včelstvám plodové rámiky a do jedného oddielku som dal 4 plodové rámiky a 2 zásobné a ostatné medzistienky. Vložil som matečník 2 dni pred liahnutím a teraz sú na 3 NN LG 3/4. Tohto roku nebolo treba kŕmiť oddielky a z každého som vytočil asi 5 kg medu.
Moje plemenáče Smile
[Obrázky: 003.jpg][Obrázky: 068.jpg]
zdravíčko ve spolek, měl bych otázku. Kolik lze z jednoho včelstva udělat oddělků.
A) Pokud bych chtěl I trochu medu
B) Pokud mne zajímá pouze především příprava odělků na zimu, abych do nového roku měl co nejvíce včeliček

Předem díky za vyjádření Smile
Záleží o aké silné včelstvo ide. To je otázka ako do koľkých vriec sa dá rozdeliť obsah jedného vreca. No keď tam bude trebárs tisíc zŕn ovsa, tak do tisícich, Keď tam bude mak, to môže byť i stotisíc. Sú včelstvá, ktoré rozdelíte napoly a ani jedno sa neujme, sú také, z ktorých urobíte aj desať odložencov.
Řeknu to na svém příkladu. Začal jsem v r. 2013 se dvěma oddělky. V 2014 rozšířil na 7 a letos na 19 včelstev. Průměrný výnos byl pokaždé přes 30kg ze včelstva které bylo rok předem vytvořeno. Co se týče maxima, bez ohledu na medný výnos, tak tam to číslo je několikanásobně vyšší. (když se zadaří)
pokud to chápu dobře, tak ze včelstva co jsi tvořil oddělky jsi přesto získal 30kg?
Podle všeho se nechá - v případě B) udělat z jednoho včelstva asi tak 11 oddělků a všechny dostat na dva nástavky na zimování. To ale předpokládá tvorbu oddělků na konci dubna nebo začátkem května (nejpozději do 20.5.)a upozozňuju, že je to docela dost práce. Každopádně na to musí být počasí a hlavně se to všechno odvíjí od podmínek každé jednotlivé lokality.
V případě A) je důležté co myslíš tou trochou medu..... V dobrých podmínkách se nechají udělat 2 oddělky i v červnu a včely to ani nepocítí a na medného výnosu se to neodrazí. Samozřejmě, že u obou případů záleží na systému tvorby a na možnostech a způsobu následného ošetřování oddělků.Jinak to bude dělat ten, co mákaždodenní možnost návštěvy včelnice a jinak ten, co vidí včely jednou za týden.
A inak ten, čo má lokalitu s výnosmi cez 50kg a inak ten, čo má lokalitu s výnosmi 15kg Smile Orxion, uveďte aspoň lokalitu včelárenia a určite Vám bude vedieť niekto poradiť viac. Ja mám jednu lokalitu, kde aj jeden slabší odloženec na výnose cítiť a inú okalitu, kde som napr. "púšťal žilou" tento rok jednému včelstvu každú chvíľu (cca 8 odložencov) a i tak bolo druhé najlepšie vo výnose nielen na lokalite ale historicky Smile za dobu môjho včelárenia.
Jaroslav - KM, průměr cca 40kg, ale asi se budu stěhovat - a netuším co tam bude Smile
(16.05.2011 10:54)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Pri zrode nového včelstva pomocou odloženca je vždy riskatntné, pretoež po jeho yvtvorení všetky lietavky odlietajú do materského včelstva (iba v prípade odloženca-oddělka preneseného o dva km ďalej, ostávajú) a včelstvo s mladými včelami je vystavené rabovke cudzích včiel. Preto s podávaním krmiva treba určitý čas počkať. Lepšie je preložiť do odloženca zásoby na preložených plástov.
...

Nebolo by možné, pri tvorbe odloženca, ak sa novovytvorený odloženec nedá premiestniť 2+ km od materského včelstva, použiť obdobný postup ako pri tvorbe zmetenca, t.j. hneď zakŕmiť a letáč uzavrieť na 2 (3) dni (úľ však nedávať do chladných prietorov, ale ponechať vonku), aby lietavky zabudli na pôvodný úľ? Či tu hrozí nebezpečenstvo, že včely znečistia plásty výkalmi?
Pokud vyrobíš oddělek o převezeš ho o 3 Km.... Včelstvo funguje úplně normálně..... A nějaké pokálení nehrozí. Nestratilo létavky a pokud je snůška nemusíš ani krmit. Letos se stalo, že jsem některé oddělky musel i odtočit, aby měli matky kam klást....Wink Jinak tenhle "převoz čerstvých oddělků" je zaběhnutá praxe.
oddielky nikam nevozím už roky Tongue
Sebrali ti vodičák....?Big GrinBig GrinBig Grin
Referenční URL's