Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Boj s vosami a jinou havětí
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Jen prořízlé víčko, ale ani to tam nemusí bít stejně cestu nenajdou - snaží se jít za světlem tj. podél stěn té čiré láhve a až se z toho snažení unaví ta spadnou a utopí se.
Tak je to tady zase. Letos je tolik vos, že mi zdecimovali včelnici. To slýcháme každý rok na kdejaké sešlosti včelařů. Je však zajímavé, že žádný z nich nepřizná, že vosy "napadají" pouze a jenom vadná a nemocná včelstva, která by díky jejich "příkladné" péči zimu stejně nepřežila. Vážení kolegové, na tomto vláknu je několik návodů, jak vosy likvidovat. I já jsem to svého času dělal. Nyní jsem vosám vděčný, že mi v podletí ukáží, které včelstvo má problém. Ušetří mi mnoho zbytečné práce a též i nákladů na zbytečně zazimovaného zachráněného mrzáka. Díky vosám mohu bez zbytečných prohlídek včelstev určit, které včelstvo zimovat, které se ještě vyplatí zachránit spojením a které zrušit. Nechci zde hovořit o jiné službě, kterou nám vosy poskytují. A to, že likvidují velké množství obtížného hmyzu. Vážení, věnujte tomuto vláknu od počátku trochu toho času a pročtěte je. Zkuste se též zajímat o způsob života tohoto tzv. nepřítele. Možná, že změníte názor tak, jako jsem názor změnil i já Huh.
JK
Takže celkově mi z vlákna vychází, že je lepší mít lapy na vosy na včelnici celoročně pro celkové snížení stavu vos a pro včasnou indikaci jejich zvýšeného zájmu.
Co se týče likvidace hnízda, mám dvě ozkoušené "eko" metody. Na obě je potřeba velký hrnec s poklicí.
Varianta 1: Vosy se usadili někde na půdě (visí). Pozdě večer dáme do hrnce trošku vody hrnec nastavíme co nejblíže pod hnízdo a seškrábneme špachtlí a rychle přiklopíme. Dáme na plotnu a povařený humus potom slejeme na kompost.
Varianta 2: Vosy jsou někde na zahradě v zemi. počkáme do pozdního večera. Do hrnce napustíme vodu a přivedeme k varu. Hrnec s vařící vodou opatrně a co nejrychleji dopravíme k hnízdu. Mohutným proudem vlijeme vroucí vodu do hnízda. Obvykle proud zabije všechny jedince v hnízdě.
Obě metody jsou založené na tom, že vosí hnízdo je vlastně papír, který velmi rychle natáhne vroucí vodu a dojde k rychlé decimaci hnízda (zejména plodu) bez použití jedů.
(27.08.2013 19:56)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]Tak je to tady zase. Letos je tolik vos, že mi zdecimovali včelnici. To slýcháme každý rok na kdejaké sešlosti včelařů. Je však zajímavé, že žádný z nich nepřizná, že vosy "napadají" pouze a jenom vadná a nemocná včelstva, která by díky jejich "příkladné" péči zimu stejně nepřežila. Vážení kolegové, na tomto vláknu je několik návodů, jak vosy likvidovat. I já jsem to svého času dělal. Nyní jsem vosám vděčný, že mi v podletí ukáží, které včelstvo má problém. Ušetří mi mnoho zbytečné práce a též i nákladů na zbytečně zazimovaného zachráněného mrzáka. Díky vosám mohu bez zbytečných prohlídek včelstev určit, které včelstvo zimovat, které se ještě vyplatí zachránit spojením a které zrušit. Nechci zde hovořit o jiné službě, kterou nám vosy poskytují. A to, že likvidují velké množství obtížného hmyzu. Vážení, věnujte tomuto vláknu od počátku trochu toho času a pročtěte je. Zkuste se též zajímat o způsob života tohoto tzv. nepřítele. Možná, že změníte názor tak, jako jsem názor změnil i já Huh.
JK

budu cekat na havet nez me zdecimuji vcelstvo? snad bych si mel zkontrolovat silu vcelstva prubezne sam ne?
(27.08.2013 21:11)Sidel napsal(a): [ -> ]...
Co se týče likvidace hnízda, mám dvě ozkoušené "eko" metody. Na obě je potřeba velký hrnec s poklicí. ...

Proč je zabíjet, proboha? Máme na zahradě hnízd několik a pokud není nějaká obzvláštní krize, nechávám je žít a vždycky se nějak domluvíme a naše zájmy nejsou v konfliktu.
Jiří



(27.08.2013 21:17)Radek Botur napsal(a): [ -> ]budu cekat na havet nez me zdecimuji vcelstvo? snad bych si mel zkontrolovat silu vcelstva prubezne sam ne?

To nemusí vždy zafungovat, ať se jeden snaží, seč je, zatímco vosy to vědí přesně a rychle. A zdravé a vitální včelstvo se ubrání ... Taky tuhle indikaci problému, již popisuje kolega Křapka, využívám a věř, že funguje dokonale.
Jiří
Jirko kdybys měl mamku alergika, taky bys je vraždil v nejbližším okolí domu. Jinak je jasný, že nebudu likvidovat hnízda po lese/louce atd.
U lidí to máš taky stejný. Rád je u sebe vidíš na návštěvě, ale že by u tebe měli bydlet? Tak to teda prrr! Big Grin
Jo, jasně, vždyť jsem taky psal: pokud není nějaká obzvláštní krize ... Wink
Na druhou stranu: když pozabíjíš vosy uvnitř Tvého plotu, neznamená to, že nepřiletí jiné z druhé strany toho plotu. To abychom se pak uzabíjeli ... Wink
Asi bychom to měli nazývat politicky korektněji: nikolí likvidovat a zabíjet, ale třeba: "ukončit existenci hnízda". Stejně jako v 80. letech Rusáci "ukončili let" toho korejského dopravního letadla ...
To byl jen džouk, samozřejmě alergii a ten strach chápu.
Jiří
Za rpky pri včelch som zažil toho s o sršňami a osami dosť, ale i po divokých nájazdoch na včelnicu to včelstvá vydržali a nemôžem povedať, že by niekedy poškodili nejaké včelstvo. Len pocit, kedˇsa pozeráte po letáčoch a sršeň vám odnáša včelu po včele, tak vymýšľate zbraň ako na nich. No nič som nevymeslel, asi to vyžaduje chodiť menej na včelnicu, aby sme nevideli to zabíjanie včiel. Najhoršie je, keď si sršnia samička založí hniezdo niekde v blízkosti (od 0 po polomer 300 m) od včelnice. Ak je tomožné, tak najlepšie je hniezdo zrušiť, len ho vypátrať.

Osy na včelnici by mali byť vítané, pretože osy som nikdy nevidel loviť živé včely, venujú sa len zberu mŕtvoliek ale len čerstvých, takto robia sanitárnu službu. Horšie je kedˇsú osy preosené (tak ako môžu byť včely prevčelené), vtedy sú nepríjemné a dotieravé, lebo ak pracujeme so sirupom akamžite sú v ňom a to ma štve.
Tohoto roku na moju včelnicu navštevujú obaja protežanty, ale keďže včely lietajú poskromne aj sršňov a ôs je pomenej. Musíme uznať, že boli a sú tu včely a tak isto i sršne i osy, preto sa zmierme s tým a darujme im život.
Já jsem viděl na vlastní oči vosy tahat plod z jednoho slabého oddělku... Asi jsem rasista, ale pokud mi parazité lezou do majetku a otravují ty, které jsem k sobě připoutal, tak něco dělám.
Stále tu slyším, jak pro silné včelstvo je nic útok vos, loupež, nosematóza, motýlice, mravenci, tumidaóza, do toho mandarínská sršeň, varroáza atd... Ale nemohu nevzpomenout Ezopa a jeho osla, na kterého to stokrát nic naložili.
Nezlobte se na mě, ale pro mě tohle hmyzí multi-kulti není.
Myslel sem, že vosy tahaj jen mrtvolky, včera sem viděl jak ta mrcha včele ukousla zadek a včela se ještěš snažila hýbat.. Nejsem nějakej přehnanej zoocíťa, ale tohle mě teda dostalo, chudak včela..
Anton píše, že neviděl vosy lovit živé včely. Já to vidím za poslední týden každý den.
Ty vosy jsou jen nepatrně větší než včela a sotva včelu unesou, ale jejich rychlost při lovu a šikovnost je až k neuvěření. Ano, odnáší mrtvé včely před úlem. Ale jak tento "materiál" dojde, pokouší se dostat do úlu. To nemají šanci, to včely v pohodě ubrání. Ale začnou odnášet živé včely, ktere se vrací s nákladem pylu, jsou unavené a dosednou na úl. V ten moment jí vosa sedne na záda, oddělí křídla, strhne z úlu, na zemi na ní ještě zapracuje a z vypětím všech sil jí odnáší. Ty vosy včelu sotva nesou, je to téměř stejné, jako když včela vynáší mrtvou včelu. Nastraženého piva s cukrem si vůbe nevšímají. Tam se utopí sem tam sršeň a halda much. Maximálně mně vytáčí, když vidím jak ty zasra... vosy odnáší zbytek včely i s pylem, ale nedokážu s tím nic udělat. Huh
Jako každý predátor i vosa pozná, že není něco v pořádku. Proto třeba ten útok na včelu. Ta třeba odlétala zemřít.
Včela, která se právě vrátila s velkým nákladem pylu neodlétá zemřítExclamation Ta je jen unavená a ty kur... toho využívají. Jak je vypátrám, mají to sečtené.....
Já taky psal, " třeba."
Moji psi žijí v symbióze se slepicemi na zahradě. Chraň pámbů, aby začala některá kulhat. Hned je to lovná zvěř.
Tak to v přírodě prostě chodí, i když se nám to nelíbí.
Já taky seděl u včel a lovil vosy, ale co jsme proti přírodě.
Omlouvám se za odbočení, ale já mám loveckého psa se kterým chodím na zkoušky a občas na hony a pes musí poslouchat. Neexistuje aby pes určoval, které zvíře bude nahánět, kdy vyrazí na aport, či kdy a kde začne slídit... Pokud nedostane povel nesmí vyrazit, na zkouškách je za štvaní jakékoliv zvěře okamžité vyloučení.
Jen tak na okraj, není proti přírodě také strčit včelám do úlu VD? Nebo začali pěstovat monokultury? A to že jsme včelu vytáhli z lesa a odnesli k svému obydlí, kde jsme jí vystavili novým predátorům, je také proti přírodě. Konec konců to že úly naskládáme do řady a nabídneme je všem predátorům (nejen vosám, ale i žlunám a dalším) jako na zlatém podnose je také proti přírodě.
S tou poslušností máš jistě pravdu. Já se setrem a chodskýni psy nechodil ani na hony, ani na zkoušky, ale poslouchali.
Copak ale udělá tvůj pes se slepicí, když nebudeš v dohledu, a hlavně, když zjistí, že ta není OK.Big Grin
V lese nikdo neřeší nálety vos na zalétlé roje. Tím, že jsme si včely nastěhovali na oči, řešíme invazi vos. Stejně jako množství dalších problémů.
Abychom se vrátili k jádru pudla. Vyzkoušel jsem a funguje mi uříznutá petláhev. Uříznutá část strčit opačně zpět. Jako náplň voda, ocet, cukr a nějaké ovoce co v tom začne kvasit. Chytají se na to jenom vosy, ale pastí chce rozmístit více. Ale jak to najdou je za pár dní plná Smile Hlavně jakmile ovoce začne kvasit.
Zdravím všechny. Potřebuji poradit. Mám dva oddělky na 39x24. Při všech kontrolách byly v pohodě. Dnes, asi po 7 dnech, jsem zjistil, že jeden oddělek je silný a v druhém oddělku mám poměrně dost vos a včely jsou pouze na 4 plástech. Někde jsem něco zvoral. Dá se oddělku nějak pomoct? Děkuji.
(27.08.2013 19:56)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]Tak je to tady zase. Letos je tolik vos, že mi zdecimovali včelnici. To slýcháme každý rok na kdejaké sešlosti včelařů. Je však zajímavé, že žádný z nich nepřizná, že vosy "napadají" pouze a jenom vadná a nemocná včelstva, která by díky jejich "příkladné" péči zimu stejně nepřežila. Vážení kolegové, na tomto vláknu je několik návodů, jak vosy likvidovat. I já jsem to svého času dělal. Nyní jsem vosám vděčný, že mi v podletí ukáží, které včelstvo má problém. Ušetří mi mnoho zbytečné práce a též i nákladů na zbytečně zazimovaného zachráněného mrzáka. Díky vosám mohu bez zbytečných prohlídek včelstev určit, které včelstvo zimovat, které se ještě vyplatí zachránit spojením a které zrušit. Nechci zde hovořit o jiné službě, kterou nám vosy poskytují. A to, že likvidují velké množství obtížného hmyzu. Vážení, věnujte tomuto vláknu od počátku trochu toho času a pročtěte je. Zkuste se též zajímat o způsob života tohoto tzv. nepřítele. Možná, že změníte názor tak, jako jsem názor změnil i já Huh.
JK

Příspěvek, který by se měl vytesat do kamene a všichni by se ho měli naučit zpaměti.
K minulému příspěvku jha:
Zralé na zrušení..... Zrovna dneska mi ve 2 případech vosy takto "pomohly" v rozhodování, co s nimi dál. Mřížka, noviny. Sice smutné, k naštvání, ale jediné řešení. Jakákoli náprava je zbytečná.
iRP
Plný súhlas jak s Rosťom Pešekom tak Josefom Křapkou, mne tiež do jedného odloženca začali lietať osy, zistil som že sa tam nevrátila matka s preletov , a tak tak som to riešil ako ináč ako zelenáč,
že zachránim ho, prd baraní , v poslednej chvíli som ho radšej spojil.
Pravda , keby som nebol naivný bol by som ho spojil silnejší, len že hold veril som v zázrak, a žiaden sa nekonal, ale aspoň som pochopil načo sú osy dobré!
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Referenční URL's