Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Boj s vosami a jinou havětí
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
(13.11.2013 23:26)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]No jo, ale co pak s nima. Vypustíte je nějakému ochránci přírody do zahrady?

Já bych tím krmil hady - alespoň by je synátor nemusel pořád kupovat.
Máte někdo zkušenost s tím, že by v úle žili slimáci?
Při kontrole podložek jsem dnes našel pod jedním úlem taková malá černá hovínka. Myslel jsem že je tam myš, tak jsem to otevřel, abych ji vyhnal a hned v horním nástavku jsem našel slimáka (plzáka), ale ne toho rezavého - ale toho tmavého. Vyhodil jsem ho (a doufám, že níž nejsou další) ale nevím, jestli takový slimák tam byl omylem, nebo jestli může nějak škodit a proto tam je.
zatúlal sa tam omylom..zaujímalo by ma,či ho včely dokážu pichnúť,alebo sa im šmykne žihadlo Smile
Článek v ABJ popisuje metodu boje s čínskými sršni na jihozápadě Evropy. Je to zajímavá vychytávka, která by jistě šla úspěšně používat na i vosy.
Tady jsou k tomu obrázky http://www.apimondia.com/congresses/2009...ichael.pdf

Jde o falešný boční vchod - místo do úlu, do pasti. Nedříve je zavřený, včely si zvyknou používat česno. Pak se otevře - sršni to zkouší a chytí se do pasti.
Výše uvedený odkaz je nefunkční, popis s obrázky najdete zde
Dneska - když je tak hnusně, jsem přesunul dva loňské oddělky na stanoviště. Nečekal jsem ani na noc, při tom dešti nic už večer nelétalo. No, a, když jsem otevřel česna, tak se ven vyhrnula sršeň jako prase SurprisedAngry. Čubka. Hned jsme si ji podal. Stihla udělat jen pár otoček a třikrát čuchla k úlům.
To mě teda docela rozsekalo. Vůbec jsem sršně při tomto datu nečekal. Tak to nám to začíná brzo Confused
Tak ony ty samičky, ať už se jedná o čmeláky, vosy, sršně, hledají možná hnízda, a mám tu zkušenost, že velmi rády hledají právě v blízkostí úlů. Zrovna dnes jsem se snažil zahubit jednu vosí samičku při obhlídce včelína. Jenže než jsem našel lepačku, kterou mám ve včelíně pro všechny případy, tak mi uletěla.
(04.03.2014 10:05)danrycka napsal(a): [ -> ]Výše uvedený odkaz je nefunkční, popis s obrázky najdete zde

Paste na osy a sršne sa mi páčia, ale nedával by som ich do dna, ale voľne položil na včelnici a do vnútra by som vložil včelí starší plást, aby som túto háveď nalákal dovnúta.
Myslím si, že by stačilo navŕtať steny lapača vrtákom priemeru 12-14 mm a vyvŕtanej diery z v nútornej strany sformovanú 50 mm dlho rúrku so sieťoviny, tak aby jej vchod do rúrky bol 4 mm od steny.
To je konec, vcelari a snazite sa zabit takovy krasny a ohrozeny hmyz jako je srsen. Hanba Vam!
Tiež sa s nimi delím o svoje pivo. Pre včely sú sršne predátori. Pozri si nejaké video na túto tému.
Roman včelári sa majú hanbiť, ale ten chudáčik sršeň sa nehanbí čakať pred úľom unavené včielky prilietajúce s nektárom a v letku ich cvaknúť a odniesť na kŕmenie svojej rodiny...Angry
(19.04.2014 22:14)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]
(04.03.2014 10:05)danrycka napsal(a): [ -> ]Výše uvedený odkaz je nefunkční, popis s obrázky najdete zde

Pasty na osy a sršne sa mi páčia, ale nedával by som ich do dna, ale voľne položil na včelnici a do vnútra by som vložil včelí starší plást, aby som túto háveď nalákal dovnútra.
Myslím si, že by stačilo navŕtať steny lapača vrtákom priemeru 12-14 mm a vyvŕtanej diery z vnútornej strany sformovanú 50 mm dlho rúrku so sieťoviny, tak aby jej vchod do rúrky bol 40 mm od steny.

Prepáčte za omyl
A vy si vážně myslíte, že když zabijete pár sršnů, tak to pro ně něco znamená? Jeden odejde a za týden tam máte další tři. V hnízdě jich jsou stovky.
Víte, vrhá to špatné světlo na včelaře. Na jednu stranu propagují nezastupitelnou roli včely v přírodě, je to EKO a BIO a vlastně tak celkově super ten med a tak. A na té druhé mordují jiného živočicha (sršně, vosy a mravence, atd.) a dokazují svoji neznalost/pomstychtivost.
Mimochodem sršně loví hlavně mouchy. Mravenci zase cíleně přenáší a chovají mšice.
Neříkám, že jsem nikdy nějakou vosu/sršeň nezabil, ale pivo bych si rači vypil sám.
Pokud vás to zajímá: Sršně a jejich kořist.
..práveže v tomto období má najväčší význam zabiť sršna-jednou ranou zabiješ celé budúce hniezdo Smile (samozrejme žartujem) .. ja zabíjam len ázijských..nakoľko som doteraz ani jedného nestretol(chvalabohu),tak zatial mám na konte nulu..Podľa množstva osích a sršních matiek,ktoré sa mi motajú tento rok na včelniciach pod rukami,mám pocit,že zimu prežili všetky,ktoré sa na jesen vyliahli,čo môže byť koncom leta dosť nepríjemné..
Při práci ve voze jsem slyšel jako kdyby za mnou přistával vrtulník a seděl tam sršeň jako palec, bohužel po mém zásahu, už neodletěl. Tongue
Chtěl bych vidět, jak se tváříte, kdyby Váš soused chodil s lepačkou a dělal "zásah" na každé vaší včele, co přeletí plot. Big Grin
Tak jsem dneska poklidil dva úly od produkčních včelstev. To je asi nejvýstižnější. Confused. č.3 a č.5
Během týdne se na včelnici rapidně zvedl nárůst vos a jejich útoky se stupňují. Ještě jsem neviděl takovou razanci. Tedy, myslím si, že jsou za tím vosy (kdo může za prázdné úly). Abych to shrnul. Normálně, když bych aktivitu vos neviděl, tak bych i tak spíše uvažoval o kolapsu včelstva z nějakého jiného důvodu. Ale potom, co jsem je rozebral, jsem nechápal. Včely doslova "odstěhované", ani buňka zásob, jen pylové desky. V každém úlu tak po dvou rámcích, na kterých bylo tak po 1dm2 plodu /roztroušeno/ před vyběhnutím a jinak nic.
Je to cca tři týdny, co jsem dělal kompletní zásah a kontrolu. Včely - jako ostatní jsem potlačil dolů, udělal kontrolu zásob a kladení. Všechno OK. Zásob dostatek, plod všeho stáří, matka krásně kladla a viděna. Včel opravdu hodně - u obou shodně. byla to silná a pěkná včelstva. Byla to poslední dvě, kde byla Vigor. Jinak mám Singer.
Spady podprůměrné až průměrné. Žádné desítky, stovky či tisíce..Jedno cca od 6 - 20 druhé polovinu. Někdy dva, někdy šest za den. A to počítám oklepání i po přeléčení. Při kontrole jsem kontroloval larvy a napadení ok. Vše mám na VMS k vidění
6.8 - jsem dával krmení. Všechno naprosto ok.
10.8 - jsem zaznamenal u úlu č.5 vosy. Na podložce hodně hlaviček, křidélek, nožiček,...prostě klasika. Nahlédl jsem do úlu, holky obsedají vše - celý prostor. Jsou v klidu. Tak si říkám, že to asi bylo rychlé a zvládly to. Č.3 nic. Ani nožička. Tam jsem nic neviděl. Vyčistil jsem vše - i síto. Zúžil jsem česna. U všech na půlku a u č.5 na štěrbinu tak 5x1cm.
12.8 - podložky ok. Nic nepřibylo. Žádná mrtvolky. Jen měl a pár brouků. v pětce 20 na den a v trojce 17,5 na den. Už nic, co by nasvědčovalo na vosy.
17.8 - dneska po pěti dnech prázdno a už začíná zavíječ brouzdat po úlech. Což odpovídá časově. po pěti dnech je už larva aktivní.

Tak babo raď...Kolaps po postřiku / varroa bych asi vynechal, ty spady tam prostě nejsou taková/ a vosy "jen" uklízí? Nebo je to opravdu s útokem vos tak rychlé? Já jsem to nikdy neměl a neznám to. Tak to nějak nechápu....Bylo to opravdu, jako když poskládám úl se souší bez včel a dám ho na stojan. Dokonce i síta uklizená. Celkově pár zbytků...
Jsem z toho tak nějak pořád v šoku. Je to něco nového. Jaký na to máte názor?

Fotky mám, ale nic nenapoví. Prostě odstěhováno. Souše celé a neponičené. Ten plod, co zůstal, tak ten je před vyběhnutím - jak jsme psal a je to jako když zastavíte film. V některé buňce celá včelka, z některé kouká tykadlo a nic se nehýbe. Juknul jsme na to a roztoče jsme neviděl. Mám to doma a zítra si to vezmu na stůl pod světlo a juknu pořádně.
No, škoda dvou krásných včelstev. Nejvíc mě štve, že jsem na včelnici často a holky hlídám a pozoruji - hlavně spady. Když bych se po měsíci vrátil z dovolené, tak bych to chápal, ale takhle...Huh No, snad jsem dobře napsal, jak to šlo po sobě.
Dobrý den, pokud je včelstvo zdravé a má aspoň skromné zásoby ubrání se. Ve Vašem případě se domnívám, že mladé včelky napadené VD odcházely každý den z úlu pěšky, a starší generace utrápená ukládáním zásob dodaných na zimu postupně dožila. Ostatní včelstva odnesla uložené zásoby a VD, za nedlouho mohou kolabovat další. Vosy jen dílo zkázy dokonaly. Je to jen můj názor na tento problém, skutečnost může být úplně jiná.
No jo,ale napadeni nebylo velké. To mě zaráží. Mě to také napadlo, ale nic tomu nenasvědčovalo. Ani spady,ani napadání plodu, chování včel,atc..
Z VD , to by se jednalo alespoň o spady v desítkách a stovkách za den. Tady máme 500 za rok...
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Referenční URL's