Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Boj s vosami a jinou havětí
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Tak včera jsem poprvé naživo viděl jak sršeň chytá včely. Nejprve přiletěla sršeň před česno, tak na 50 cm, pak si vyhlídla vracející se včelu a rychlým pohybem ji chytla a odnesla na cca 2 m vzdálený strom, zde ji během pár chvil odkousala zadeček, křídla, nohy a se zbytkem odletěla. Asi budu muset nějak zasáhnout, jinak nějaké masové nalétání vos a sršňů jsem zatím nepozoroval.
Vosy jsou, Pavle, jasným znamením, že je nějaký problém. Spíš bych se také klonil k varroóze a s ní spojeným komplikacím.
Důvodů, proč včelstvo jako celek ztratí schopnost se bránit, může být ale víc, včetně problémů s matkou ...
Jde to pak rychle. Ale je pravda, že pokud jsi na včelnici denně, tak si všimneš ... Souhlasím ...
Koukal jsem na VMS, tam fakt nic moc nenasvědčuje takovému problému, máš recht. Ale může tam být problém se zootechnikou, ošetřením ... Těžko říct ...
Přesto bych se stále klonil k té varroóze. S tím, že je možná i extrémní agresivita roztočů, kteří poškodili většinu plodu ... Jakkoli je to smutné, je to cenné pro naše debaty o relevanci monitoringu.
Jiří
Loni jsem byl také svědkem, jak jsou vosy drzé. Umí si vytipovat slabší včelstvo a to pak zdecimovat. Na jeden oddělek si přímo zasedly (ostatní silnější včelstva nechaly být), když jsem se koukal na česno tak do úlu létalo víc vos než včel. A vosy vynášely z úlu co se dalo, hlavně plod. A když jsem otevřel úl tak se tam naprosto drze pohybovalo mraky vos, aniž by jim v tom včely nějak více bránily.
Tedy udělal jsem razantní opatření, všechny vosy v úle pomačkal, česno zúžil na jednu včelu, kolem rozvěsil PETky s cukrem a octem (dle návodu zde) a také jsem si koupil elektrickou plácačku a ve volných chvílích pobíhal kolem úlu a vše co bylo žluté jsem usmažil. Nakonec to mělo šťastný konec, ten oddělek vyzimoval a letos si na něj snad vosy netroufnou, ale tolik vos jsem ještě nikdy neviděl, kolem úlu visely čtyři PETky a co dva dny byly plné a musely se měnit. Tedy nevím zdali loni se urodilo tolik vos, nebo si vytipovaly slabý oddělek a na ten se slítly z širokého dalekého okolí.
B je správně, Miloši, ačkoli je fakt, že letos je vos u nás v údolí zjevně méně a vloni jich bylo věru dost ...
Jiří
Já bych VD jako takového nedával jako nutnou podmínku.
Včely poznají načaté včelstvo i bez VD.

Měl jsem možnost to pozorovat, včelstvo v průběhu boje kontroloval (včetně napadení - zjevně v normě, def. křídla nebyla) a i přes zůžení atd to prohrálo.
Zajímavé, že když je zlikvidovaly, na další v řadě si netroufly. To bylo v 2011 kdy okolo zmizelo značné procento včelstev. Takže se viry a jiné choroby toulaly se včelama krajinou.


Na druhou stranu, proč se pořád bavíme o selekci a tohle nám vadí? Vosy daleko spolehlivěji zjistí co brakovat.

Je to lepší jak lividovat souše s plodem a zásobami.

Letos zatím nic nepozoruji.
Karle určitě. Mám i oddelky,které jsou predurceny pro spojování. Když bych mel nějaký náznak, ze je to třeba, tak bych je spojil s oddelky. Me zarazila ta rychlost a to, ze se to stalo u včelstev, kde tomu nic nenasvědčovalo. No, každopádně opravdu k zamyšlení.
Jirko, z hlediska monitoringu je to každopádně zajímavé. Jinak, je me to líto,ale patří to k tomu. Proto jich mám pres dvacet. Mit troje,tak me klepne.
Letos jsem léčil mezi snuskou KM na houbičku a pak KŠ. I jsem uvažoval, jestli jsem to s KŠ neprehnal,ale nic tomu nenasvědčovalo. Aktivita normální, žádné extra větrání. Dávka jako u všech.
Ted jsem vyzvedl formidol. Počasí je zatím rozumné, tak jak odeberou krmeni, tak ho nasadim. Ale, to už jsem na takové rovině -co by když by. Jinak si myslím, ze metodiku léčení mám dobrou a přehled také. Nelecim jen jednou látkou a stridam.
Prostě mě v hlavě furtum litá myšlenka, cože jsem to zanedbal, či proč se to stalo. Confused
Když bych ke včelám chodil jednou za měsíc, tak to pochopim, ale takhle fakt nechapu. Asi to bude opravdu kolaps od VD,ale proč bez spadu,to opravdu nevím.........
Díky, Pavle, za tato slova. Tohle si řešíme všichni a je dobře, že se o tom tu můžeme otevřeně bavit, protože tím se dostáváme dál. Ono se totiž vždycky najde něco, co nás popostrčí.
Jasně, vždycky nám vrtá v hlavě pochybnost. Že jsme něco udělali špatně, něco se vlivem "vis maior" nepovedlo a pod. To patří k věci. A jak píše Karel ... ta selekce ...
U těch včelstev asi bylo něco špatně obecně a možná už delší dobu, ale co? Ostatní zvládla i tu KŠ, ale zrovna tato nemusela. Proč?
Měl jsem na jaře podobný případ s KM, kdy jedno včelstvo neustálo to, co ustála všechna další v řadě. Mělo problémy už od loňska, to byla řada signálů. Vysoké napadení VD jsem vloni počátkem srpna řešil odebráním zavíčkovaného plodu, zvládly, ale pak i tak o něco vyšší spad, topily se v krmítku, nic moc rozvoj, ale ještě v normě ... a pod. Prostě problém tam byl, možná genetika stran konkrétních matek (tahle jediná z toho včelstva, o němž píšu, nebyla Vigorka ...)? Bude dobré jít do historie a podívat se na záznamy.
Jiří
Právě trojka a pětka, poslední Vigor - mix Pekarov. U te trojky, když se koukam do záznamu byl loni problém s rozvojem a byla tam tichá výměna. Ted v září jsem chtěl dávat odchovanou Singer, co mám v oplodňováčku. Přirozená selekce byla rychlejší.
Snažím se dopátrat, co se stalo hlavně z důvodů ponaučení a aby se to nestalo o úl dal. Večer juknu na podložky a zítra dam Formidol. Uvidíme.
(18.08.2014 10:33)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]B je správně, Miloši, ačkoli je fakt, že letos je vos u nás v údolí zjevně méně a vloni jich bylo věru dost ...

Taky bych řekl, že jedna vosa to včelstvo objevila a přivedla ostatní, akorát by mě ještě zajímalo jak si to ty potvory řeknou? O tom, že by měly nějaké tanečky, nebo obdobné dorozumívací metody jako AM jsem neslyšel. A těch vos byla kvanta, to nebyla jedna kolonie.
U mně to trvlo asi tak týden. Tedy od chvíle kdy jsme si všiml, že včelstvo visí v očku - napřed mně napadlo vedro, a pak jsem viděl tam nalétat ty vosy. Sebevražedná kamikaze - prostě do toho hroznu včel co bránily očko a visely ven vlétla. SPadla obalená včelou/včelama nevím, ale za chvíli tam vletěla další.

Prohlédl jsem úl, zkoukl plod - oškrábl, na včelách nic, včel poměrně hodně, uvnitř vosy nebyly. Zatěsnil až na to očko.

Pak jsem tam nějaký další den jel s gabonem a vidličkou, ještě bojovaly. Za týden dobojováno.

Ony všechny kolapsy jdou velmi rychle, ať už s vosama nebo bez nich.
Na vosy dávám petky,ale s laciným pivem.Aj sršeň přijde ochutnat.F.V.
Já jsem pozoroval výrazný rozdíl od r. 2012. Předtím jsme měli v okolí matky, jež měly původ z Dolu (píšu to naprosto neutrálně, rozchovával je vynikající včelař a jeden z mých vážených učitelů). Ale zdálo se mi, jako by přitahovaly problémy, zejména s roztoči. A z toho byly problémy další.
Volil jsem proto Vigorky. A co se nestalo ... Wink
Nevím jak s roztoči, protože jsem od té doby také zcela změnil systém ošetřování (bez syntetických akaricidů), ale rozdíl by vidět na česně. Ony jsou takové opatré hlídačky. Nejsou primárně útočné, dá se s nimi dobře domluvit, ale furt si nějak dávají pozor.
Takže najednou moc zajímavý rozdíl: letí vosa s tím, že si levně nakoupí jako v super - hyper, ale holky sedí na česně a hlídají. A ona, jak je vidí, zalomí to a letí jinam. Když jsem to viděl prvně, juchal jsem nahlas a měl jsem chuť jít na panáka Smile, fakt mě to rozradostnilo až tak ...
Samozřejmě, že tam, kde je vážný problém, to ani tyhle hlídačky často neustojí ...
Ale test vosami od té doby beru hodně vážně ...
Jiří
Karlik: Měly ty včely před kolapsem dost zásob?
Mně se letos stalo u zanedbaného oddělku smatkou superplodařkou, že během asi 14dní spotřebovaly veškery zásoby a už samy zničili i všechen nezavíčkovaný plod (zbyl tam jen zavíčkovaný) jak píšeš i ty.
Kdybych přišel o pár dní později, asi bych už našel i prázný úlek bez včel. Píšu to jen kvůli podobnosti, že jsi v úle nenašel žádný plod - u kolapsů se stává, že zmizí včely, ale plod zůstane. Pokud jsi zaznamenal velkou aktivitu vos, tak toto díly samozřejmě mohly dokončit ony a moje teorie je zbytečná.
Přestěhoval jsem včely na nové stanoviště na zahradě. Jelikož je mám na očích, tak vždy když jdu kolem koukám na pohyb u úlů. Vos je tu celkem dost a tak jsem je pozval na pivo. Na břízách se motá od oka tak 10 sršňů. Vím, že to je příroda a za jejich letové umění je obdivuju, ale co průlet, tak jedna včela. Má cenu se tím znepokojovat?
Zkus je taky pozvat na flašku pivka. Taky jsem minulý týden obdivoval sršně, jak rychle si dovede poradit se včelkou.
Já jich už mám plné PET lahve. A také fotky, prázdného úlu a v něm několik sršní....Undecided. Moc bych ty vosy a sršně nepodcenoval.....
Ty lety před úly a chytání v letu tam mám také. PET lahví není nikdy dost.
Dnes ráno jsem šel nalít krmítka,
v Šárce mám ukrajinské pevně spojené s polykarbonátovým stroupkem v prázdném nástavku.
Po sundání víka a uteplivky aspoň dvacet vosAngry
Jdu pro vysavač a usídlily se na tom nejslabším včelstvuUndecided
Dokážou mravenci vybrat všechny zásoby ze slabého oddělku nebo to může být jen loupež?
Přemístil jsem oddělek na finální místo a po kontrole za pár dní mi stuhnul úsměv. Velký provoz mravenců, včely se stáhly jen na 3 rámky, zbytek zastydnul. Dal jsem přepážku, lepové pásy proti mravencům, zakrmil a vypadalo to při další kontrole nadějně. Za další 4 dni hotovo, po nadějích, opět vybráno - jen si nejsem jistý čím.
Dobrý den, závada bude na matce, jde o tichou loupež včel.
PETlahvový lapač na vosy do kterého neprší:

[Obrázky: 066m.jpg]


[Obrázky: 067m.jpg]


[Obrázky: 069m.jpg]


[Obrázky: 293m.jpg]
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Referenční URL's