Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Boj s vosami a jinou havětí
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
(31.08.2018 14:57)MMacek napsal(a): [ -> ]. Začalo to opúchať aj bolieť , štípať... ale hádam niečo vydržím. Celý deň som pracoval na stavbe mal som to stiahnuté pod dlhou ponožkou tak som to neriešil. No večer keď som si pred sprchou dal ponožku dole som zistil prečo to tak zaštípalo keď mi na to, hoc cez ponožku, zasvietilo slnko.

Už jsem tohle vloni viděl u souseda a osobně ho odvezl na pohotovost do okresního špitálu. Píchnutí bylo zcela jasně od vosy a příznaky byly podobné jako na obrázku. Dle doktora nešlo ale o nějakou alergickou reakci, nejspíš bylo žihadlo vosy něčím infikováno. Spravila to antibiotika.
Ano štír kýlnatý se vyskytuje ( vyskytoval )v ČR. Byla to Slapská lokalita, ale pak tam byl postaven hotel a štíři zmizeli, snad se ještě někde udržel. Jedná se o nejmenšího štíra Evropy. Mě bodnul jinej druch " trochu" jedovatější, které chovam v teráriu. Ta bolest byla fakt šílená a trvala cca 24 hod. pak okolí vpichu a část nohy bylo několik dní jakoby bez citu jako ochrnuta. Dopadlo to, ale dobře Wink
(30.08.2018 16:37)Kohout napsal(a): [ -> ]Nějakej kretén kdysi napsal že sršní bodnutí moc nebolí, další to opisují a já tomu do včera věřil.
Já kretén na sršně šlápl bosou nohou někdy před desátou večer. Usnul jsem až po půl druhé.

Kamoš oddychoval na chate pod stromom a z igelitky si pokojne vytahoval jednu marhulu za druhou..drbli ho hned dva sršni ktorí tam boli zalezeni.medzi prsty na ruke..ked som sa ho spýtal jak to bolelo,tak povedal,že mal co robit aby sa neposral Smile a ruka jak pepek námorník ..
Furt si tu někdo stěžuje na přítomnost sršňů!

Už ve třináctém století měli cikáni ( v tu dobu ještě slušné slovo) kouzlo Chung da dua na vyhnání sršňů: Prostě jen budeš tančit po domě a zpívat zaklínadlo: Hu kun chung da dua šekešre. Chung da dua šekešre morovčákoš. Když u toho zapálíš kuličky z jedu tarantule a orlího loje, zaklínadlo pak zopakuješ 470x, tak sršni odletí neznámo kam.
Louky už to nehul...Big GrinBig GrinBig Grin
Známo kam.
Jsou všichni u mě.
Ti sršni Smile
Nemam orly sadlo.! Tak zostanem asi pri bedbintonovej palke
My máme sršně kam se podívám. Okolo včel ani noha (sršní).
Ta sršní verbež mi žere jablka. Nejsem odborník na hmyz, ale domnívám se, že výhradně "maso" žerou jen sršní larvy a dospělá sršeň se živí mj. i sladkými šťávami. Může mi to někdo potvrdit?
Je to přesně tak, larva je dravec, dospělec vegetarián.
Jo s těma jabkama je to problém, sežerou jich docela dost. Naštěstí teda nenakoušou všechny, ale pěkně žerou to jedno, než z něj nic nezbyde a pak se vrhnu na další.
Letos je sršní opravdu hodně. Na jablůňce, kde bylo asi 200 jablek jich půlku sežraly, teď se soustředí na šeřík. Říkal jsem si co tam můžou pořád dělat a ony ožírají kůru.
Šeřík si vyloženě užívají, dost větví po jejich akcích uschla. Řeším to pastí přímo na šeříku.
některá včelstva to umí sama...

[Obrázky: Fotografie0298.jpg]
Taky jsem pár takových zaznamenal, ale jsou to opravdu jen jednotlivé kusy.
já letos takhle dva kusy
Frekvence napadání včel sršni se neustále zvyšuje - dnes během 15ti minut na jednom stanovišti 30 úspěšných zásahů badmintonovou pálkou. A to nemluvím jak sršni loví včely při návštěvě na květech. Toho jste si nevšimli? Každý den musím zasahovat. Nevím kdy to skončí a s jakým výsledkem.
Vždyt to jsou včely, který ti stejně za chvili odejdou.....proč kolem toho takové obstrukce?
Také to řeším, je mi prostě těch pilnych včelicek líto. Každý den chodím tak na hodku na vcelnici se "srsnobijkou" a cca 10 kusů sejmu. Letos je jich fakt extrémně hodně.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Referenční URL's