Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Boj s vosami a jinou havětí
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Několik desítek, stovky!!
No, to mně potěš, královno!!
Na tomto videu je hezky popsán životní cyklus sršní kolonie. Podobně jsou na tom vos. Určitě stojí za shlédnutí.

Také mám někde v blízkosti pozemku obrovské hnízdo sršní. Celé léto houfně nalétavaly na vrbu a okusovaly kůru. Vrba je mladá a mám ji nad přívodem vody na zahradu. Bylo zvláštní se s nimi denně setkávat. Nabíráte vodu a půl metru nad vámi to bzučí. Jsou krásné a několikrát si mě prohlídky z blízka. Udělaly vždy pomalý letový oblouk ve výšce mé hlavy od ucha k uchu a zase se s grácií vrátily ke své činnosti. Netvrdím, že jsem se poprvé vůbec nebála, ale respekt teda velikej. Že by ale nějak významně ohrožovaly počet holek ve včelstvech, nebo náš běžný život na zahradě si nemyslím.
Ještě jedno video, tentokrát od Petra Mirovského.

Tak vos je pořád nějak nadbytek. Mám na jednom stanovišti včelstev na zahradách dost ovoce a asi 50 keřů révy, takže to také vosy láká, je to pro ně potrava,viz foto.

[Obrázky: IMG_5178.jpg] [Obrázky: IMG_5193.jpg] [Obrázky: IMG_5184.jpg]

Tu jabloň jsi fotil určitě u mě Big Grin
Jedna "pokročilá" metoda Big Grin

Už jste někdo z vás bojovníků boj s vosami vyhrál?
Je to jako s klestikem,v nejlepsim pripade lze pouze remizovat v prvnim polocase.
Nevim jestli jsem vyhrál, ale letos jsem je u včel neviděl.
Já u jedněch.
A to včelstvo přežilo?
**


Už jste někdo z vás bojovníků boj s vosami vyhrál?
To je takový rozšířený včelařský zvyk svoje neúspěchy házet na někoho jiného např: sousedi bordeláři, vosy, velcí včelaři atd, atd. Jestli vosy pro vás představují vážný problém, je to vaší vinou! Zdravotní stav vašich včel je mizerný, možná za hranou a vosy to ví a využívají toho. Nic jiného v tom nehledejte. Pro mě vosy jsou nepříjemný hmyz nic jiného. Sršně mám i docela rád. Každopádně mým včelám neškodí a při BT to bylo přesně opačně. Také jsem ten problém jako jeden z prvních popsal zde. Takže vinu nesvádějte na nevinný hmyz, který se chová přirozeně, ale na toho, kdo stojí za úlem . Asi se vám to nebude líbit! Zdraví R. S.
Souhlas.
Letos mě vosy zlikvidovali dva oddělky a jedno rozdělené včelstvo. Bylo cítit, že není úplně ok a nevěděl jsem přesně co s ním.
Když se na ně vrhly vosy, zůstalo po všech jen vykousané dílo. Ani včela, ani plod, ani vajíčko, ani zásoby. Bylo jich více než dvě velké dvojhrsti, cca jak střední roj, když visely na úlu. To jsem nikdy neviděl, nezažil. Sousedka přes tři zahrady mě řekla, že se jí všechny vosy ztratily na tři dny z celé zahrady, a že jich letos bylo. Já je zastihl ten poslední třetí den od mé předešlé návštěvy včel.
Pak přišla změna, přiletělo pár sršňů a dali se do zesláblých vos a sbíraly je jednu za druhou.
Ostatních úlů se ani vosy ani sršni netkly, jsou ok.
Vosy i sršni jsou očistou přírody. Všechno zlé, je k něčemu dobré. Ale i toto s mírou.
(26.10.2018 9:26)Zdeněk Brentner napsal(a): [ -> ]A to včelstvo přežilo?

Nepřežilo. Jedno ze šestnácti na stanovišti.
Předtím jsem sledoval nálet vos do dvou úlů v roce 2014. Zavřel jsem česna a druhý den včelstva utratil.
Ono je hlavne potreba poradne kouknout jak se to projevuje.mne ted velice casto po ranu lezou vosy do ulu ale kalupem zas vyleti ven.ktera nevyleti je pak dopoledne vyhozena pred ul mrtva.takze ted kdyz mam pred ulem pekne zluto je vse ok.vosa vyuziva nizkou teplotu a snadno se dovnitr dostane.jak je tak cca 10 dopoledna a trochu se zvedne teplota uz jen litaj kolem cesna a vlitne dovnitr jen na vterinu a hned ven.doslova je videt jak ocuchavaj vcelstva a hledaj kam by mohly.jakmile ale nekam vosy zalitaj houfne a ztezka odlitaj je vymalovano..indikator je to naprosto dokonalej..ten boj kterej ted oddelky vedou je jen k uzitku a rychlemu posouzeni stavu vcel..ale touhle dobou by uz slaba vcelsva mela byt pryc ..
Tak u nás bylo tento rok málo vos, teď už je prakticky vůbec nepozoruji ani kolem úlů i sršně zmizely a těch bylo naopak docela hodně.
No ja som ten to rok v šoku. Na jednom stanovišti intenzívne problémi so sršňami. Po zlikvidovaní hniezda v plášti kočovného voza, mi vyhrízli dieru na druhej strane a likvidovali včely jedna "radosť". Včelstvá boli celú sezónu pod atakom. Som tak deprimovaný,že uvažujem o zmene stanovišťa...Undecided
Asi len otazka času kedy sa objaví u nás (čr/sr)
[Obrázky: image.png]
Zdravím všechny.
Neví někdo z Vás co je tohle za chlupatici a může-li být v úlu záludná ?
[attachment=5348]
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Referenční URL's