Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Boj s vosami a jinou havětí
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Dneska jsem silne vypruzen nainstaloval jednoduche vosolapky. Jsa nekolkrát otravován hejnem vos mi došla trpělivost. Zaběhl jsem pro černé pivo a z prazdných PET od Mattoni jsem vyrobyl efektivni pasti. Stacilo odříznout horní čast, cca 6 cm pod víčkem, víčko odšroubovat a překlopit odříznutou část do PETky. Nalít pivo a je hotovo. Než jsem odešel ze včelnice, už se tam topily ty potvory! Celý rok nemusim používat klobouk,ale kvůlu těm mizerným vosám jsem jej začal nosit. Lezou do nosu, uší, po obličeji, prostě všude.. Jsou opravdu velmi velmi dotěrné. Pochopitelně, tím, že se přemnožily a jejich hnízda jsou početná, potřebují obrovské množství potravy. proto jsou jak šílené, při jejím schánění...
(19.07.2011 16:01)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Netreba vám zdôrazňovať, že osy potrebujú k výchove mladi veľa proteínov...

přesně tak, letos se dokonce vosy napadají a požírají navzájem, snaží se strhnout včely z květů, ovoce,...

(19.07.2011 16:01)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Čo chcem vlastne zdôrazniť, vždy za tých 27 rokov invázii Vd do našich zemí, vždy jeho vysoký výskyt vo včelstvách bol spojený s vysokým výskytom ôs, vlastne presnejšie povedané, pri vysokom napadnutí klieštikom, včely vždy trpeli a hynuli, pričom osia populácia sa dostala štádia vrcholu rozvoja.

Já si myslím že vysoký výskyt vos znamená mírnou zimu, což by mohlo souviset s plodováním včel a aktivitou VD. Nevedete si náhodou pane Turčáni nějaké záznamy, jaká byla při kolapsových letech zima?
Tak už jsem toho měl taky dost a začal bojovat proti vosám Angry - koření hřebíček na česna - vosa přiletí přičuchne a vezme roha.
PET lahve s oslazeným pivem kolem úlů :

[Obrázky: DSC07295w.jpg] [Obrázky: DSC07292w.jpg]

Pokud bych našel hnízdo vos tak použiju Biotoll prášek na vosy Angel - jinak to letos nejde.
Mám vypozorované,že vosy se do úlu snaží dostat hlavně z rána,kdy je chladno a včely ještě málo létají.Většinou pak lezou po sítu na dně dokud si ji nevšimne nějaká včela a nevyfákne ji.Jak se ale oteplí a včely začnou normálně fachčit,tak to vosy vzdávají.Většinou pak jen lezou po úle,čichají ke štěrbinám mezi nástavky a nebo oxidují na zemi před česny či na podložce,pod úly atd. Včely mají posílenou obranu na česnech (mám je zůžené) a na očkách a v pohodě odráží každou vosu při pokusu jen přistát na česno.Mám ale jedno minivčelstvíčko na 39tká na teplou stavbu.Plodiště mají na úplně zadních plástech od česna.Vosy jim po ránu klidně lezou do úlu jako by se nechumelilo a šmejdí po nejbližších plástech česnu.Jak ale začnou být včely aktivní, vosy vyklidí pole,ale zdržují se, narozdíl od ostatních včelstev, pořád na česně.No jsem zvědav jak to s nimi dopadne.
Dnes doobeda som pozoroval život na letáčoch včelstiev, včely odrazu sú málo aktívne, aj na letáči ich je menej, keď priletel sršeň, prešiel sa po letáčovej päťke a šup do úľa. Prešlo 5 sekúnd, keď sršeň vyletel aj s včelou trochu preletel a sadol na vetvičku egreša, mal som šťastie, zabil som ho. V tejto pozícii visiac na jednej nohe dolu, za 10-15 sec. dokáže ošetriť hruď včely od hlavy, krídiel, nôh a bruška, s hruďou odlieta do svojho hniezda, kde hruď požuje pridá svoje enzýmy a nachová svoju mlaď, priamo do úst larvy.

Skôr ale sršeň loví včely na letáči, ale hlavne pri prílete včely do úľa, čaká na ňu poletujú cikcakovo pred úľom a keď sa včela priblíži, prudko po nej vyštartuje, chytí ju do nôh a odlieta s ňou na krík. Sršeň nešetrí ani svoje príbuzné, osy, takisto ich loví, videl som to na lapači ako túto háveď chytá. Anton
S vosama je to fakt ZLO. Letos jsem se včelařením začal, za dohledu svého bratra. Co mám včelky v Langstrotech tam tam jsou docela v pohodě, vosy slídí, ale včelky si to uhlídají. Jak tu ale někdo psal, otevřít je třeba jen na krmení je fakt jako otevřít opevněný hrad. Taky se mi zdá, že od té doby co takhle kolem otravují vosy, tak jsou včely dost agresivní, prostě to asi berou tak, že nepřítel je všude kolem.
Co je ale horší je to, že jsem se rozhodl udělat experiment s mednou krávou (vlastní výroby) a tam to holky nemají moc dobrý. Obávám se, že to nezvládnou. Nevím jak je tam přikrmovat. Když jsem se pokoušel dát to do úlu dolů, tak to bylo jako lákadlo pro vosy a včelky si to krmení moc nechránili. K dílu vosy nepustili, ale krmení jim nechali. Tak jsem se pokoušel krmit shora, navrtal jsem loučku otvorem tak na jednu včelku (asi jako v přidávací klícce na matky) a dal jsem shora koláč medocukrového těsta. Nicméně, ačkoliv jsem nepochopil jak, tak vosy pod stříšku nekudy zalezly a medocukr taky obsadili. Tím jsem pokusy o krmení včel v krávě vzdal.
Zkoušel jsem PETlapače, ale že bych pozoroval nějaký úbytek slídících vos, to teda ani náhodou. Dal jsem si tu práci, že jsem prošel okolí mého stanoviště a našel tři hnízda v zemi, kde jsem vosy zničil, ale menší invaze vos jsem rovněž nespozoroval. Teď jen čekám, jak to dopadne a jestli to holky v krávě zvládnou.
Tak Jirko, dneska to včelstvo o kterém jsme mluvili dorazily. Opravdu divné, jak vycítí kam zaútočit.
Očko ověšené obránkyněmi, a oni stejně nalétávaly do plných. Nevím, jak dopadly ty bitky v těch hcumáčích, dole byla tráva. Možná to ty vosy neprohrávaly a unikly z klubka. Nevím.

Plod jsem dal k dolíhnutí vedle. Kolem ostatních včelstev kupodivu klid. Jako by jim stačilo tohle jedno, na další si netroufly.
Tak to máš Ondro docela blbý. To už jen zbývá koupit vzduchovací hadičku k akváriu a škrtítko, hadičku prostrčit tou provrtanou loučkou a dávat včelkám kapačky přímo do útrob kravičky takovou rychlostí, aby to stačily odebírat.
K lapačům vos, dají se dělat, možná stačí pivní láhve s pivem, či PETky, ale v Itálii na výstavě měli kloboučky, které se našroubovaly na PETku a pověsily na stromy - bylo to u "zahradníků". V nich byl nějaký labyrint a úzké ústí do láhve. Vlastěn to je obrácený výkluz na vosy. Smile

Podle mě má PETka výhodu, že se dá pak celá vyhodit.
(01.09.2011 17:57)Ondřej Stejskal napsal(a): [ -> ]Tím jsem pokusy o krmení včel v krávě vzdal.... Teď jen čekám, jak to dopadne a jestli to holky v krávě zvládnou.

Nu, bez zásob přezimují sotva. Každý problém má svoje řešení. Možná by ses mohl ve správném tématu pochlubit nějakou fotečkou.
Karle nemyslíš náhodou tohle ?
http://www.prezit.cz/detail/lapac-hmyzu-j3/
[Obrázky: velky_1280834156.jpg]
nebo tohle :
http://www.nozeinox.com/lapac-hmyzu-bocni.html
[Obrázky: AAAAAvvscJ8AAAAAAENodw.jpg] [Obrázky: J2-1.jpg]
To se narazí na jakoukoliv PET. Takže po použití vylít a vyhodit.
Je to hrozny. Dnes jsem prohlizel vcelstva u lesa,ale ten mazec od vos jsem jeste nevidel.Vlezli me i pod kloubouk,mrchy jedny.
Nejhorsi bylo ze behem chvile sedaly na ramecky a chudaci vcely byly dost protivny a vyprudeny.
Zabiju desset vos a dalsich dvacet se tam objevi.
Nejhorsi je ze s tim moc nenadelame,musime se obrnit trpelivosti a zavrit ocka a zuzit cesna Angry
(01.09.2011 17:57)Ondřej Stejskal napsal(a): [ -> ]Nevím jak je tam přikrmovat. Když jsem se pokoušel dát to do úlu dolů, tak to bylo jako lákadlo pro vosy a včelky si to krmení moc nechránili. K dílu vosy nepustili, ale krmení jim nechali. Tak jsem se pokoušel krmit shora, navrtal jsem loučku otvorem tak na jednu včelku (asi jako v přidávací klícce na matky) a dal jsem shora koláč medocukrového těsta. Nicméně, ačkoliv jsem nepochopil jak, tak vosy pod stříšku nekudy zalezly a medocukr taky obsadili. Tím jsem pokusy o krmení včel v krávě vzdal.

Ondřej, neviem ako tvoja "medná kráva je technicky riešená, ale ja so svojím "korytom" s kŕmením nemám. Neviem, ale tuším, že ty medzi trámikmi nemáš medzeru ako ja 10 mm, preto nemôžeš podať zásoby z hora.
Ja mám nad trámikmi priestor asi 8 cm, preto som nad trámiky dal rám so sieťou, ktorá nedovolí obťažovať včelára. Dostali 2 x 9 litrov roztoku 1:1, odber bol rýchly a bezproblémový. Viac nedostanú pretože roje boli osadené pred agátovou znáškou, majú vynikajúce zásoby. Anton
Minulý víkend jsem viděl v moravskem univerzalu zdecimovana dvě včelstva od vos. Smutný pohled. Před česnem byly plecha a na nich hromada ubodaných včel s vosami.... Ale myslím, že nebyly jedinou příčinou....
(01.09.2011 21:14)KaJi napsal(a): [ -> ]Tak Jirko, dneska to včelstvo o kterém jsme mluvili dorazily. Opravdu divné, jak vycítí kam zaútočit.
Očko ověšené obránkyněmi, a oni stejně nalétávaly do plných. Nevím, jak dopadly ty bitky v těch chumáčích, dole byla tráva. Možná to ty vosy neprohrávaly a unikly z klubka. Nevím.
Plod jsem dal k dolíhnutí vedle. Kolem ostatních včelstev kupodivu klid. Jako by jim stačilo tohle jedno, na další si netroufly.

Ahoj, Karle, je to fakt divný rok, ale zase nám dává hodně zkušeností. Sám jsem nikdy neviděl, že by vosy dokázaly včelstvo umořit, ačkoli vždy touhle dobou otravovaly, ani literatura to vlastně moc nezmiňuje, co vím ..., ale je to asi jako u včel: vosy prostě nečtou ... Sad
Je to zřejmě velmi subtilní problém, jakmile je někde trochu porušena rovnováha (a těch příčin může být řada (nepřípadné složení kast, nevýkonná matka, vystresované včely, viry, slabé včelstvo ... a já nevím co všechno ještě ...), tak to vosy zřejmě vycítí a je to pak ťélo na ťélo, jak pěje komerčně úspěšný pěvec ... Nějak to prostě poznají a jdou do toho, je to boj o přežití. Letos je to pro včely stres dvojí (tedy teď myslím na situaci u sebe, kde vlastně od konce května nebyla snůška a od jara probíhala mocná snaha loupit: takže jednak trvalé nájezdy rabovacích včelích komand, jednak v této době nájezdy vos, které už těží z oslabení předtím vystresovaných včelstev po vlastně několikaměsíčních bojích. Permanentní mnohatýdenní boj, který nakonec včelstvo - řečeno terminologií nejproslulejšího světového klimatologa - nevyhraje. Sad
No ... jsou to holt zkušenosti ...
Včelky mám hodné. Blízko se mi v zemi usadili vosy. Při pozorování včel byla jedna vosa tak drzá, že mi sedla na ruku a nejenom že bodla, ale i kousla. Předloktí mám jak pepek námořník. Horší reakce jak na včelí bodnutí. O víkendu se s nima jdu vypořádat. Akorát ten prášek se mi nepodařilo sehnat. Poraďte kde by ho mohli mít. Díky. Zatím jdu do boje s lapači a biolitem plus na vosy.
Vynechal bych chemii ... Počkal bych na noc, kdy je teď už docela chladno, nebo na brzké ráno, kdy je ještě chladněji, a prostě bych je fyzicky zmydlil. Když už to tedy musí být. Jsou tuhé a nejsou schopné se moc bránit (tedy kuklu bych si asi vzal). Letošní rok je extrémní a neznám už bratra (jakkoli Slovan všude bratry má ... Big Grin), je to kdo s koho ...
Problém je, že pobiješ ty venku, ale ty uvnitř hnízda jsou v pohodě. U mě mají hnízdo bohužel v zemi. Už jsem se pokusil jím otvory uzavřít těžkou velkou kachlí. Stejně si to vykousali okolo. Dám vědět jestli bude fungovat. Uvažoval jsem je i vysířit, ale není jistota, že plyn klesne kam chci a je to moc blízko včel Sad. Známý hnízdo v zemi likvidoval tak, že jeden dělal postřik a druhý ve stejný moment hnízdo rozryl rýčem.
Práve, že sírny knôt je najlepší prostriedok na zničenie podzemného hniezda. Kysličník siričitý klesne do hniezda aj pop uzavretí otvoru, najlepšie je to urobiť ráno, aj nejaké osy ostanú vonku, nič sa nestane, budú tam poletovať, kým neuhynú. Anton
Možná v jejich hnízdě. Včera jsem usadil oddělek vím dostpozdě, dnes mám v úlu víc vos než včel.

Nacpal jsem si dýmák (sirný knot, dusičnan amoný, trpoud) a hrr na ně. Výsledek uletěli ale během 5 minut byly zase z5. Pokusil jsem se zapálit františka, to snad jediné zabralo ale jen na chvilku. Láhví mám okolo že pomalu není kam projít a výsledek žalostný. Máte někdo lepší radu.

Děkuji
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Referenční URL's