Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Dát už stavební rámek?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5
Je dobré, ak ostane v plodisku min. 7 rámikov.
dobre.tak môžem dať jeden stavebný a dve medzisteny alebo jednu medzistenu a dva stavebné.čo mi radíte.
Pokud nemáš souše tak jako já vloni začal bych 1 max. 2 MS. Záleží jak je na tom u Vás příroda ( jestli kvete třešeň trnka nebo teprve začínají jívy apod. ) Až pak budeš rozširovat o druhou bednu, tak ty 2 rámky cos teď vydělal můžeš dát jako krycí a přidat i stavební rámek (y).
Můj pohled je takový, že pokud máš včely na jedné bedně, není až tak nezbytné se stavebním rámkem chvátat a je lepší nastřádat nějakou tu dělničinu.
Pokud máš souší na rozšiřování dost, je to jiné a SR si můžeš dovolit.
Na začiatok stačí vložiť len stavebný rámik.
Ja ho dávam vždy za krycí plast,druhý skraja.Už počas jeho stavania ho matka priebežne navštevuje a kladie do ňho a zároveň kladie do rámikov,ktoré nie sú zakladené a musí po nich prejsť,aby sa dostala k stavebnému rámiku.Ja som vkladal stavebný rámik predvčerom,medzistienky budem dávať asi o 10 dní.Predsa len ešte sa nevyliahla celá prvá vlna včiel,teraz bude dokonca nasledovať úbytok včiel zimnej generácie,myslím,že takto to bude postačovať.O tých desať dní,kedy budem vkladať medzistienky budem zrejme už aj nahadzovať medníky,včely sú a budú v dobrej kondícii.Stavebný rámik ostane v spodnom nádstavku,do medníka prehodím 2 rámiky s plodom (samozrejme nad zaplodované rámiky) .
MartinKo-do medníku budeš dávat rámky s plodem abys tam natáhl včely? A co mřížka, budeš dávat nebo ne? Díky.
Zeptám se možná úplně hloupě - zkusím dát stavební rámky a asi i nějakou mezistěnu. Mám 4 včelstva - 2 mám v jednom nástavku-plodišti, 2 ve dvou nástavcích-plodištích. Kam mám ty stavební rámky a mezistěny? Mám na mysli u těch co mají dvě plodiště - mám to rvát do spodního nástavku nebo abych je teď moc nerušil tak to v rychlosti dát jen do hodního nástavku?
(19.03.2014 16:14)Martin Jadrníček napsal(a): [ -> ]MartinKo-do medníku budeš dávat rámky s plodem abys tam natáhl včely? A co mřížka, budeš dávat nebo ne? Díky.

Mriežku budem dávať,matku chcem nechať dolu.Do medníku budem dávať rámiky so zaviečkovaným plodom,najmä staršie,aby po vyliahnutí včiel boli tieto plasty už len na ukladanie medu a v plodisku ostali len maximalne minuloročné plasty+novovystavané medzistienky.
(19.03.2014 18:43)hhonza napsal(a): [ -> ]Zeptám se možná úplně hloupě ......

Hloupě se přátelé ptát můžete, ale lepší je ptát se chytře.
Včely trochu nafoťte - nejlépe ráno za chladu a "z dola", uveď te co u vás kvete, zda máte dost souší a hlavně jak jste rozhodnuti včelstva vést. Případně doplňte do profilu i místo včelaření a nm výšku.
Pak dostanete možná použitelné odpovědi.

Smile
súše na rozširovanie mám dosť.mám aj dosťpanenských plástov.mám aj peľové plásty aj plásty zo zásobami.ako som písal na začiatku,čítal som,že je dobré dať do včelstva jeden až dva SR aby včely mali čo stavať a o čo sa starať.tým sa zníži rojová nálada.chcem sa vyvarovať vlaňajšku keď sa mi včely vyrojili a já som bol v práci.nie je to omluva.nevedel som čo robiť,preto každú odpoveď príjmem s vďakou.



KaJi .u mňa je nm 371m.kvitnú tu všetky ovocné stromi,20m od včiel je aleja líp.je tu dub,smrek,borovica,jedľa, jelša,lieska,malina.trnka,šípka obrovské lány pupavi a ďateliny.pár metrov od úľov rastú čerešne vtáčie-hádam 20 stromov a ostatné lúčne a pre včely vhodné rastliny.som tu sám ďaleko od dediny.preto sa bojím aby som svojou ešte nevedomosťou prišiel o včely.možno pre teba sa pýtam hlúpo,ale zatiaľ to ináč neviem.
až budem skúsený tak sa tak hlúpo nebudem pýtať.
(19.03.2014 20:53)ferdo napsal(a): [ -> ]KaJi .u mňa je nm 371m.kvitnú tu všetky ovocné stromi,20m od včiel je aleja líp.je tu dub,smrek,borovica,jedľa, jelša,lieska,malina.trnka,šípka obrovské lány pupavi a ďateliny.pár metrov od úľov rastú čerešne vtáčie-hádam 20 stromov a ostatné lúčne a pre včely vhodné rastliny.som tu sám ďaleko od dediny.preto sa bojím aby som svojou ešte nevedomosťou prišiel o včely.možno pre teba sa pýtam hlúpo,ale zatiaľ to ináč neviem.
až budem skúsený tak sa tak hlúpo nebudem pýtať.

Tak mám pocit že to bylo míněno tak co právě teď aktuálně u tebe kvete Cool
Souhlasím, pochopil jsem to stejně, ale příště “nepoužívejte citaci pokud odpovídáte na předchozí příspěvek “ Wink
Tak Karle, Ferdo ti odpověděl absolutně" vyčerpávajícím" způsobem..... Tak teď se ukaž.....Big GrinBig GrinBig Grin
(19.03.2014 20:33)KaJi napsal(a): [ -> ]
(19.03.2014 18:43)hhonza napsal(a): [ -> ]Zeptám se možná úplně hloupě ......

Hloupě se přátelé ptát můžete, ale lepší je ptát se chytře.
Včely trochu nafoťte - nejlépe ráno za chladu a "z dola", uveď te co u vás kvete, zda máte dost souší a hlavně jak jste rozhodnuti včelstva vést. Případně doplňte do profilu i místo včelaření a nm výšku.
Pak dostanete možná použitelné odpovědi.

Smile

Vyfotit to zkusím, profil si upravím (už jsem se k tomu několikráte chystal). Souše nemám téměř žádné Sad Zatím u nás vlastně kromě lísek, jívy apod. nekvete nic, ale jinak v okolí na zahradách je spousta ovocných stromů. A jak je chci vést? No určitě k lepší zítřkům, ale jak přesně na to odpovědět nevím, nevím jak je to myšleno. Huh
Zatím s pozdravem ze severního Plzeňska Big Grin



A ke stavebním rámků jedna drobná - dáváte je vydrátkovaný nebo ne?
honza
stavebné rámiky nedrátkuj, nie je to potrebné a blbo sa to potom vyrezáva...Blush
Janko máš pravdu,ale honza má predsa len vyšší rámik,dielo preto nemusí byť až tak stabilné ako na nízkom rámiku, najmä pri prehľiadke a naklonení plástu ak nie je dielo pristavané k bočným latkám sa môže veľmi ľahko ulomiť.Osobne by som vyšší rámik predelil v strede pomocnou latkou.Ja to tak robím aj na nízkom rámiku,dielo je tým podstatne pevnejšie a drátkovanie preto nemá opodstatnenie.
Děkuji za rady. Mrknul jsem ještě i do knížek a nakonec jsem vzal vydrátkované rámky a zatavil tam tenký proužek mezistěny. Tak budu pozorovat Surprised
Dnes som bol pozrieť včely a medzera po vybratom rámiku na jeseň už bola vystavaná asi vo veľkosti dlane. Dal som stavebné rámiky a uvidím. Zásoby sa dopĺňajú znáškou z vŕby, v každom úle asi jeden rámik LG 3/4 zanesený čerstvým nektárom. Dnes bolo 20 stupňov a v dedine začína kvitnúť skorá marhuľa.Takéto počasie má byť do soboty a v nedeľu by sa malo ochladiť a začať pršať.
Nedá mi spát jedna myšlenka, která se týká použití rámku s mezistěnou namísto stavebního rámku.
Mluvím o této době, o jaru.
Nevím už kde jsem to četl, ale v nějakém článku bylo napsáno, že včely mají na jaře tendenci spíše nejdříve stavět klasický plást s dělničinou a rozvíjet se dosíly, a když je pak vydatná snůška a doba hojnosti, tak se chce včelstvo množit a v té době má největší potřebu chovat trubce, a tudíž stavět trubčinu.
Ale k jádru mé otázky.
Jak by to bylo s tím, kdyby se teď na jaře vložil namísto stavebního rámku jen rámek s mezistěnou?
Byl by to velký rozdíl?
Nebyl by to také ukazatel rozšíření o další nástavek?
Tedy jak se všude doporučuje to známé:
... až je polovina stavebního rámku vystavěna, je to signálem k rozšíření ...
Děkuji všem za reakce, Pavel.
Myslím, že je ještě nedostatečná snůška na stavbu. Je potřeba počkat na rozkvět alespoň třešně ptačí. Teď stavět nebudou, nemají z čeho.
Ono mi nejde až zas tak o to, jestli dát včelám ke stavbě něco už teď.
Jde o tu myšlenku.
Stran: 1 2 3 4 5
Referenční URL's