Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přemetení včel na mezistěny
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Obsah vody tedy přisuzuješ stařímu včelstev?
Já myslím, že o přemetání by měl psát hlavně ten, kdo to alespoň zkusil a mohl porovnat výsledky před a po. Tohle jsou jenom kecy o ničem. Honza Jindra kdysi napsal, že to se musí zažít a vidět! Do kamene tesat! Zdraví R. S.
..a hlavne,su lokality kde to bez premetania uz nejde..u mna všetko co bolo z repky ide z ula von a nasledne včely nosia pel z diveho maku,ruze šípovej a z lipy,čo su tri divorastuce nestriekane rastliny..a to ma velky vyznam pre vcelstvo..
(13.06.2019 9:58)richard1 napsal(a): [ -> ]Obsah vody tedy přisuzuješ stařímu včelstev?


Nevím přece, nadepsal jsem to jako MOŽNOU SOUVISLOST.

Pane Stojneku. Možná ryjete do mě. Já to přemetní dělal mnohokrát, nikdy ale u celého stanoviště a tudíž jsem měl pak zjara možnost porovnávat. A to jsem měl většinou pro každé přemetené vč pylový plást, bez něj to byl zjara skutečně obraz bídy.
Pravda ale je, že o svojí praxi s přemetáním nemůžu říct, že bych přemetení dělal bravurně, rutinně s jistotou.

Mám na mysli jinou věc. Bál bych se, že díky stresu v důsledku přemetení na M pak může přijít nějaká chcípavka, zimní úhyn a podobně. Tvrdím, že ne vše má okamžitý dopad, naopak, že některé zásahy se projeví taky s půlročním zpožděním. Třeba mě nejde přesvědčit, že nejhorší je KM v jakékoli podobě. Mám zdravá vč a víc medu (a havně radosti) od roku, kdy jsem KM přestal používat.

Je na zvážení každého zda "ozdravovat" vč přemetáním a současně jejich zdr stav ničit KM. Nebo opačně, je třeba zvážit, že díky nepoužití kyselin nebude potřeba přemetání na M.

gusto

Jste si absolutně jistý, že nezaměňujete příčinu s následkem?

Píšete jak řepkáč jde z vašich vč ven. Mám kámoše, který si nechává na každé vč jeden truhlík 39x15x11 jarního medu a nebere ho. Ano, pořád to vzpírá a další medníky musí dávat vždy pod něj. Když pak takový NN dostane vče v půli září pod nohy, obyčejně zjara nemusíte řešit vůbec nic. Jen připomenu: "med dělá včely a teprve včely dělají med". A když jsem se ptal třeba KTM proč má vysoké rámky 347 odpověděl, že proto, že je na nich vždy dostaek medu. Už je zavádím taky i když u mě dominuje třicítka, 24 mám jen proto, že to chtějí lidi.

A případný med v rámcích při přemetení skončí v kotli a vč sedí na cukru.
Člověk by řekl, že jako včelařský matador to vědět budeš.
Tome a prečo by mal prípadný med pri premetani skoncit v kotli?ako postupujem,som tu už rozpísal..ale,ze ste si nedal tu pracu čitat cely moj prispevok?? Wink Ja pouzivam ramky 42x35 uz 11 rokov,zimujem v drvivej vacsine na mede v zmesi slnecnica/lucerka/..cukrujem málo..
gusto,

neberte nic osobně. Váš příspěvek jsem přečetl, asi nepochopil úplně.

Pravověrní tvrdí, že když přemetat tak všechna vč najednou a taktně zamlčí co s plodem a rámky se zásobami? Jen píšu svou zkušenost a motivy které a proč vedou k tomu, jak to dělám já.

Mě je prostě divné vaše tvrzení, že to u vás jinak než přemetáním nejde a že jsou u vás velké úhyny. Já se spíš zamýšlím nad tím, proč někdo úhyny má a jný ne. A jen říkám, že je příčina nezdravých vč možná jinde a když by se ta příčina odstranila, nebylo by ani třeba přemetat. Nevím nic o slunečnici, když kvete, tak my v naší výšce už dávno léčíme a třebo je to dané tím. A ano, kdo 2 -3 týdny s léčením prodlí tady u nás, tomu pak vč padají.

Ale chápu. Včera jsem těžce narazil na jednoho, co dává výkluzy a pak řeší nahřívání vystydlých rámků a já bych je jen nenechal vystydnout. Navíc bych si ušetřil dřinu s vkládáním výkluzů, a cestu na stan a zpět den předem a ještě ušetřil prachy za ty výkluzy a plac s jejich skladováním po zbytek roku. A v tom čase bych holt dýl (pomaleji) vytáčel... a nebo bych oželel tu kapku medu, co by zůstala v chladných plástech, ale dotyčný mě posílá na psychiatrii jen proto, že jsem nečekal dotaz velkovčelaře na VF...

No jo no. Dělejte samosebou jak myslíte, že je to nejlepší. Tím nemyslím Gusto jen vás, ale obecně. Já měl jen zato, že je nemístné aby se začátečník poškleboval Barnatovi a to ani v příadě, že by se pan Barnat mýlil.
To je v pohode,debatujeme- nehadame sa..u nas nepadaju včely na kliestika..teda ked sa nekdo samozrejme nevykasle na liecenie...ometat v auguste/srpnu v beznaškovom obdobi po slnecnici,to si treba skusit,vyklzy maju cenu zlata vtedy..co sa tyka premetania u mna,tak ja vopred zaklietkujem matky tak,aby to bolo vyliahnuté vsetko v čase ked dozrel agatovy med a ja ho idem vytačat..čize ku koncu repky u nas idu matky do klietok..vsetky plasty su nasledne bez plodu,vytočia sa a vyvaria..nasledne je dobre bezplodove včelstva preliečit proti kliestikovi..
(13.06.2019 11:44)tom.50 napsal(a): [ -> ]No jo no. Dělejte samosebou jak myslíte, že je to nejlepší. Tím nemyslím Gusto jen vás, ale obecně. Já měl jen zato, že je nemístné aby se začátečník poškleboval Barnatovi a to ani v příadě, že by se pan Barnat mýlil.

Ruda Stonjek není žádný začátečník.
Ještě by nám Tom mohl napsat kdo kam a do jaké skupiny patříme, nejlépe ještě k čemu se můžeme vyjadřovat Smile
Ah jaj, neskutočné tu čítať niektoré múdrosti. Niekto tu ide porovnávať časovú úsporu ometania kontra zakladanie výklzov a následné vyfukovanie. Tak si skúste ometať 100 nadstavkov a skúste založiť a následne vyfúknuť pár včiel zo 100 medníkov. Úžasné!!!! Skúsili ste si to niekto??? Pretože ja áno a ometať - NIKDY VIAC.

Idem ja založiť 20 výklzov a tých 40 km čo prejazdím hore dole mi absolútne nevadí Tongue
Napadáš neměnnou pravdu, o které se nediskutuje.
Víte přemetení na mezistěny není o tom kdo z koho, ale o tom jak udržitelně včelařit dál. Tedy nepoužívat starou chemii, kyselin jen tak poskrovnu, bez úhynů a s slušným množstvím medu. Včelaření v Dadantech je naprostou výhodou. To že to někdo bezproblémově zvládá i dnes je běžné, ale hodně vyhlášených včelařů už bylo bez včel.A situace je stále horší a nelepší se. Zdraví R. S.
Ve vláknu Úhyny včel se v poslední době hodně psalo o ,,norském zimování".
Většina včelařů si pod tímto názvem představuje přemetení včelstva na mezistěny tak v polovině července.
Existuje však ještě další forma,,norského zimování" a to přemetení na mezistěny po praktickém ukončení plodování, tedy někdy v druhé polovině září.
Předpokládá to ponechat včelstvům letní snůšku až do dne přemetení.
Včelstva v takovém případě již v tu dobu nemají plod, nebo jen malé plochy.
Technika přemetení jako v červenci.
Pokud se ponechává matka, je možno za 1-2 dny krmit a to i relativně velkými dávkami. Při výměně matky po jejím uvolnění z klícky.
Včely rychle staví, ihned zanášejí a víčkují. Matka v tu dobu už nepotřebuje prostor pro kladení.
Pozor: Nově postavené plásty, ihned zaplněné zásobami, mají tendenci se bortit.
Je vhodné mít válcované mezistěny nebo hustěji nadrátkováno.
Vystaveno, zaplněno a zavíčkováno do týdne.
Včely v tu dobu už přinesou jen velmi málo pylu. Proto se metoda nehodí pro místa s velmi časnou jarní snůškou.
Zato včelstvo je od podzimu až do jara bez plodu a opatření proti VD jsou tak velmi účinná.
Jarní rozvoj začíná až po přínosu pylu, je však bouřlivý a brzy se včelstvo vyrovná ostatním.
Metodu jsem před léty vyzkoušel a to 26.září. Sice jen na jednom včelstvu, ale mohu potvrdit, že v následujícím roce bylo nadprůměrné.
Dobry den,
muzu se zeptat na puvodni pocet ramku/nastavku a pak po premeteni ? Co si vzpominam, tak pri "klasickem" premeteni na mezisteny se o cca 1/3 zmensuje prostor. V tomhle "pozdnim" premeteni to plati taky nebo jeste mene (letni vcely jiz nejsou). A jak je to se zatezi zimni generace ?
Diky a zdravi
Chose
Včelstvo, které koncem září kvalitně obsedá 12 uliček, t.j.11 plástů 39x24, vystaví a zanese 8 plástů - to byl ten můj pokus. Odpovídá to tomu, co se uvádí o letním přemetení.
,,Upracovanost" zimní generace jsem nepozoroval. Ony prý zimní včely se na stavbě díla a zpracování zásob moc nepodílejí, to prý odřou ty krátkocvěké, které stejně v průběhu podzimu uhynou.
Někde jsem to četl a tak jsem se rozhodl to vyzkoušet. A vyšlo to.
Ahoj, mám jeden rychlý dotaz, chci si udělat pár oddělků nově s rámkovou mírou 2/3 L, nyní mám pouze 39*24. Chtěl jsem udělat jakoby smetence a tak jsem dnes cca v 17 hod. odebral z loňských záložních oddělků loňské matky a veškerý plod, kterým jsem posílil kmenové včelstva. Po cca 2 hodinách jsem tyto oddělky přemetl na mezistěny 2/3 L a v klícce jsem přidal neoplozenou včera vylíhlou samotnou matku k vyjedení. ( Chtěl jsem to přemetení rovnou spojit s novou matkou). Přemetení jsem provedl bez problému, ale po cca hodině tj. kolem 20 hodiny mi začaly včely v 5 ze 6 těchto úlů vylézat z úlu ven a rozhodly se nocovat venku? Nevím jestli v úle zbyly nějaké včely, aby se postaraly o neoplozenou matku v klícce. Je toto chování včel standartní ( hádám, že jsem někde udělal blbost)?

PS: neoplozený matky ještě pro případ opakování v záloze naštěstí mám

Jaké jsou vaše zkušenosti?

Napadá mě, že 100% by včely v úle udržel plodový rámek, ale jak píši s langem začínám a tak ten rámek prostě nemám...

Díky za rady a odpovědi, co s tím případně udělat zítra. J.
Jiran niekedy chce človek veci urýchliť a si ich skomplikuje...Wink
mal si oddelky s jednoročnou matkou, tak si ich mal jednoducho premietnuť na medzisteny a podnecovať aby stavali...
...premetanie som tak obyčajne robil a nebol problém...
..môj názor je že si zbavil včely plodu (to by ešte prežili), plástov (to by zvládli) ale ty si ich zbavil toho najdôležitejšieho, kladúcej matky, ktorá včelstvo stmeľuje...
...miesto toho si im dal neoplodnenú, nekladúcu matku s minimom feromónu a ešte v klietke...
(možno by bolo pomohlo u tvojho postupu uväznenie v tme a chlade, ale to som u premetenia nikdy nemusel robiť)
..skontroluj, vypusti matku, kŕm...

kde sú pôvodné matky?
Jiran, skoda, ze jsi se nejdriv nezeptal a pak nedelal... Ale drzim palce at vse dobre dopadne .
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Referenční URL's