Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přemetení včel na mezistěny
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
(23.06.2013 20:27)vasek731 napsal(a): [ -> ]Chci přejít na jinou sestavu.A teď to příjde.
Je možné to udělat tak,že bych včely prostě přesypal do nových úlů na mezistěny? A pokud ano tak jestli to můžu udělat teď a nebo kdy je to nejlepší.
Vašek

Moja zásada:
  • všetky včely, ktoré sú v úľoch určených na zámenu starých úľov za nové, je treba mať všetky včely k dispozícii, ktoré sú na plástoch a stene starého úľa.
  • je otázne kde dať všetky plásty s plodom, bolo by ho škoda, predpokladám, že nemáš včelstvá navyše, preto musíš túto zámenu robiť na dvakrát, polovicu teraz a polovicu v budúcom roku, to preto aby si mal kde odložiť plod na doliahonutie.
  • do nových úľov potrebuješ jeden upravený mladý plást s plodom a včelami a hlavne s matkou, robil som to, tak viem prečo ti to radím, včely na z Ms sa začnú rozchárzať a nechcú zaujať svoje pozície v úli. Plod a M na pláste to vyrieši, pozdejšie ak včely postavia medzisteny starší plást odoberieš a nahradíš Ms.
  • najťažšie z tejto operácii bude křmenie a spoztrebuješ aspoň 10 kg na včelstvo a hlavne bude dôležité, ako budeš včely kŕmiť, aké máš možnosti, celá stavba v novom úli závisí od stáleho prílevu sladinu do takto upraveného úľa. Tých súvislostí je tu veľa a všetko závisí ako si snimi poradíš. najlepšie povalové kŕmidlo na 3-5 litrov.
Podotýkam a je to z mojej praxe, že matku do včelstva musíš dať s plástom, na ktorom je plod a nejaké zásoby, potom ti to musí výjsť.
Tak pak nechápu ten problém. STejná výška rámku, delší loučka.

Vezmu prkno šířky 9cm, nařežu na 29cm a nějak připevním na rámek z boku, na stranu nabiji shora latičku 1cm jako očko.
A přerovnám do nových beden a proložím novými rámky. A postupně je zruším.

Ovšemměl bych si být vědom že přestupuji z parní lokomotivy na vzducholoď. Já osobně bych přestoupil na normální vlak s normálním rozchodem nebo už dojel na páře. Přestup z jednoho nestandartu na druhý je typický Cimrmanovský úkrok stranou.
Vašek731 napsal(a):Přecházím na eurodadant

Návod, jak převést včely z jiného typu úlu do Eurodadantu najdete na
http://www.dadantklub.estranky.cz/clanky...dantu.html
Při shánění informací jsem narazil na tohle.
Norské zimování - přemetení včelstva na mezistěny
http://www.vcelky.cz/norske-zimovani-pre...isteny.htm
Skúšal som tento postup na pár včelstvách vlani aj predvlani. Funguje takmer dokonale, len nesmie prísť dlhšie obdobie nepriaznivého počasia. Resp. treba riadne kŕmiť. Ja som napr. jedno včelstvo nekŕmil, lebo pracovné povinnosti mi nedovoľovali v tom čase ísť k včelám a stálo to spomínané včelstvo život... Ale rok pred tým som pravidelne premetené včelstvá kŕmil a išlo všetko ako po masle. Včelári sa boja včelstvá premetať, neviem prečo, asi kvôli strate výnosu medu, kvôli oslabeniu včelstva na určitý čas, možno pre prácnosť... Ale je to vynikajúci spôsob, ako zmeniť rámikovú mieru a ozdraviť včelstvo.
Ahoj. Bohužel jsem se dřív nedostal k přemetení včel na mezistěny. Je možné to udělat ještě v této době. Nebo už je pozdě. Díky za radu. Vašek
Jaroslav, tiež by ma zaujímalo, kedy si to robil.
Nyni je to ideální v kombinaci s poslednim medobranim...
(24.07.2013 22:06)misan napsal(a): [ -> ]Jaroslav, tiež by ma zaujímalo, kedy si to robil.

Vždy, keď som potreboval. Väčšinou to ale bolo od mája do polovice júla. Myslím, že aj teraz to v pohode pôjde.
Ještě začátkem srpna je to v pohodě, ale musí se krmit bez přestávky. Měním tak matky "na jistotu". Vystaví do září 4 nástavky Optimalu, nebo v pohodě 2n 39x24 se spotřebou min.35 - 40kg cukru včetně zásob na zimu, ale musí to být pěkné včelstvo a musí se jim to v Optimalu tak 3x přeskládat, aby pěkně vystavěly všechno.
Svou první sezonu jsem zahájil 27 července doneseným pozdním rojem. Takže jsem během odpoledne musel udělat kompletní úl. Druhý den jsem je z krabice na kancelářský papír usazoval do naprosto nového úlu a to pouze na mezistěny, přičemž ještě následovala výměna matky cca. po 12 dnech. Pak další telefonát mám pro tebe další včely a to bylo 12 srpna. Nu což opět stejný maraton a 5 září jsem měnil matku.

Každý den jsem jim poctivě dával 1,5-2 kila cukru svařeného s vodou, holky věděli že musí zabrat a tak týdně zvládli téměř 8 mezistěn, naštěstí ten rok byla cca. 400 metrů kukuřice, která dala pil, takže jsem mohl pořád rozšiřovat a nehat vystavět 25 mezistěn, jakmile začali nějaké zásoby víčkovat, tak nelítostně rozškrábat a snížit denní příděl. Ke konci září jsem je komplet zakrmil a přeléčil. Pak už jsem jen četl a čekal jak to dopadne.

Loni jsem takto usazoval 22 července 4 včelstva od končícího včelaře a taky v pohodě, jenje to chce hlídat a doufat že bude nějaký ten pil , bez toho to totiž nejde.

Libor Tongue
Dobrá. děkuju za informace a rady. Budu je dávat do eurodadantu a tak potřebuju na zimu vystavět hlavně plodiště a jeden poloviční nástavek. tak snad se to podaří. Ještě jednou díky. Vašek
V eurodadante môžeš zimovať len vo vysokom nadstavku. To bude stačiť, nízky nevystavaný len podlož dole. Ja by som ti radil dať dno, na to nízky, naň vysoký, premiesť včely a kŕmiť. Ak vystavajú vysoký a zanesú sladinou je to ok. Nízky nie je nutné mať vystavaný.
Děkuju Jaroslave.Určitě to tak udělám.
Je tomu přesně rok co včelařím a zatím mám stále málo souší. Tak uvažuji o přemetení na mezistěny. Ale přemýšlím jaké včelstvo zvolit. Mám 3 možnosti:
  1. včelstvo, co se mi moc líbilo - ale bojím se, abych nějakou chybou si ho nepoškodil
  2. včelstvo, co nebylo tak dobré, ale zase je problém, že má novou matku, která klade cca 7 dní. Takže nevím, jestli není dost slabé na tento zákrok, jelikož je tam mezera v kladení.
  3. oddělek, který mi krásně zesílil a již je na 3nn a chybí mu postavit 4 rámky.
Včelstva jsou také na 3NN.

Ještě mám pak jeden oddělek co je na 1NN a zrovna ho budu navyšovat, takže plod bych krásně využil pro tento oddělek.

Předem děkuji za rady Smile
Nechtěl bych tomu říkat přímo "rada", spíše "Jak bych to udělal já". On totiž žádný zákrok ve včelách není bez rizika.
Na přemetení v současné době bych v každém případě použil produkční včelstvo č.1.
Pokud v silném oddělku č.3 klade matka už alespoň 6 týdnů, použil bych i ten.
Zavíčkovaným plodem bych posílil ten oddělek na 1NN, nezavíčkovaný bych dal do včelstva č.2.

Další variantou je přemetení na mezistěny v druhé polovině září - tzv. norské zíimování
TO: Jan Matoušek
nevidím jediný důvod proč přemetat na mezistěny, pokud ti pouze chybý souše, to je kontraproduktivní.

Teď pokud to doba dovolí, tak neustále rozšiřuj zebrováním a přikrmuj. To znamená rámek (y), který je zanesený medem vyjmi a přeuspořádej plodiště, tak aby jsi mezi plodové rámky dostal mezistěnu (y). a tak pořád dokola pokud to počasí dovolí a včelky budou ochotné stavět. Až přestanou stavět tak jim to přeuspořádáš a ty rozestavěné vložíš až dospod (pokud máš alespoň dva nástavky) a na kraj, Ty co jsou plné medu tak dáš nahoru do krmné komory a doplníš zásoby.

Takto by jsme postupoval u všech včelstev dokud to půjde.

Libor Tongue
Děkuji za oboje odpovědi.

Nakonec tedy nebudu přemetat, ale zkusím rozšiřovat zmíněným způsobem. Určitě to pro mne bude jistější.
Priatelia,v sobotu budem vytáčať med a súčastne chcem dve včelstvá premiesť na medzistienky inej rámikovej miery.Moja otázočka a prosba na Vás je,či v horúčavách,ktoré majú opätovne zasiahnuť naše územie (35-38°C), nepríde pri týchto teplotách k zdeformovaniu medzistienok a k následnému škaredému vystavaniu včelieho diela.
Ďakujem ...
príde
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Referenční URL's