Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mezistěny
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48
(03.05.2017 12:08)Tomáš Madar napsal(a): [ -> ]... Metod jak podnítit včelstva k větší stavbě díla je mnoho...
Můžeš nějaké popsat?
Třeba sirup 1:1 nebo MCT.
Krom vnějších vlivů = teplo, snůška, dostatek pylu

Se využívá rojů - ty mají obrovský stavební potenciál.
Dále mladá matka v oddělku - také krásně staví až do podzima
Smetenec s mladou M - opět stavba až do října
Má to samozřejmě co dělat i s plodovou křivkou, která je u odd. jiná, než u km. vč.
Samosebou se musí stavba podněcovat krmením!!!

Jak je vidět využívá se hlavně nových mladých včelstev s novou mladou Matkou. Taková včelstva mají dáno mnoho a dlouho stavět a tak se toho tedy využívá.

Další metoda je už zmíněné Norské zimování, kdy se použije staré kmenové vč., to jsem ještě nezkoušel, tedy přesně nevím kdy se stavba zastaví.
--------------------------

V podstatě kmenovým včelstvům dávám stavět 2 nástavky Adamce st.r. na sezonu a oddělkům vlastně také Smile
Z raného oddělku na 1 pl. pl. na kladoucí M v květnu, mám na podzim včelstvo na 2VN a plně obsedlý. Když 2 takové odd. na podzim spojím - mám krásné vitální vč. na jarní snůšku ve 4VN.

Tvorba oddělků (a vlastní chov Matek) tedy přispívá i k velké produkci vosku. Když se včelstva nechají stavět, tak předvádějí (pro někoho) hotové zázraky. Když není dobrá snůška , tak krmit.
-------------------------
Jinak se klasicky využivá stavebního pudu v sezóně, který zrovna nyní probíhá. V podstatě mám ve vč. připravené st.r. už na podzim. Jinak jsem musel přidávat "práci" obvykle koncem března, aby nebylo pozdě.
Rojová nálada a přípravy na rojení totiž probíhají již mnoho týdnů před vlastním vyrojením a musí se to tedy podchytit včas. V tomto směru jsou problematičtější malá včelstva na 2 - 3 VN v březnu. Stará velká včelstva se nerojí, nemají důvod.

I pro včelaře kteří včelaří na mezistěnách doporučuji dávat 4 st.r. do plodiště (2 v každém nástavku jako druhý z kraje)

Ovšem vč. nesmí být v rojové náladě, to se na nějakou pořádnou stavbu vyprdnou.
Naopak včasným přidáním práce - stavby nového díla, se rojové přípravě zamezí.
Ovšem nevýhoda u mezistěn je, že včely je v období příprav na rojení považují spíše jako překážku a tedy další zmenšení prostoru a naopak to roj. náladu vyvolá s konečnou platností a nezvratitelně.
I proto jsou vhodnější st. r.

Pozor u mezistěn se často stává, že je nechtějí stavět, protože ten materiál z kterého jsou udělány obsahuje všechno možné krom pravého vč. vosku. Chyba je potom v mezistěnách a tom sajrajtu který obsahují.
(17.04.2017 12:07)P.Krátký napsal(a): [ -> ]Dříve se doporučovalo,a stále se většinou praktikuje,že tmavé plásty patří do medníku.To už se dá dnes na jiných rámkových mírách a dnešních technologicky vyspělých medometech považovat za překonané dogma.
Tmavší plásty jsou pevnější a třeba ve třírámkovém medometu na kliku po dědečkovi se nebortí jako zrovna postavená mezistěna zanesená tuhnoucím řepkovým medem.Ano,tam je to potřeba,obměňovat plodištní plásty,a vyřadit je koloběhem přes medník,kdy se po posledním vytočení vytřídí,co půjde do vařáku a co do medníku příští rok.

To takhle někdo používá? Med do starých plástů na vyřazení se zbytky košilek, výkalů plodu, kleštíků a reziduí léčiv?
No osobně dávám stavět tak, že postavím mezistěny na místo medníku (NN, jinač jsem na JU). Nejen že postaví dílo, ale i zanesou a já potom vytočím. Mám 4-rámkový medomet na kliku a že by se to bortilo? Ani ne, protože to točíme s klidem a ne fofrem. A že se něco poškodí, nevadí. Dám je zase do medníku a včelky to krásně opravují. Jsem zastáncem ... do medníku čisté dílo. med pro rodinu. Pokud jsem nucen točit staré dílo, tek tento med se používá jen na MCT a nebo na sirup pro krmení. Ne pro rodinu.
A koľko medovice z panenského diela si použil pre rodinu?Blush
A pak zjistíš že jsou Zemně kde je plodiště Svaté, dílo se v něm vůbec nemění a přesto tam nemají větší problém s nemocema a těd babo rad co si z toho vybratBig Grin
To je kouzlo nechteneho Smile
Nabizi se jedina otazka, Martine: V ktere galaxii se ona Zemně (sic!) nachazi? Angel

Nicmene s vecnou strankou souhlasim.
Jen, ze ten pravopis ma leckdy i svoje opodstatneni...
aha pravda nepíšu ze svojeho notˇasu a hned se to projeví,,jinak máš pravdu někdy ten můj pravopis je děs...holt mišlenky jsou rychlejší než prsty na klávesnici..Big Grin
Máte nějakou fintu, aby včely dostavěly mezistěnu až k dolní loučce? Mám je přiražené k horní loučce a některé jsou komplet vystavěné až na tu mezeru v celé délce dole.
Jo. Přiraž je k dolní loučce...
Četl jsem, že pak dostaví nahoře trubčinu, samozřejmě to u dalších zkusím, jedná se mi o stávající, které už tam jsou.
Taky jsem dřív zatavoval k horní loučce a byla to jedna ze zásadních chyb, kterou jsem dělal. Ale chybama se člověk učí Cool
taky jsem četl, že se má dole nechávat vůle, protože se mezistěna může zvlnit.... Jak z toho ven? Odříznout jim kus díla odspodu, aby vznikla větší mezera a ony to zase začaly stavět s tím, že třeba to už dojedou až k dolní loučce?
Ty si to asi nepochopil. Zatavuj ke spodní loučce a budeš mít po problémech, oni ti to nikdy až dolu nedostaví, protože tudy chtějí chodit Smile
Já to pochopil Smile To "nikdy" je ale silný výraz, dolů vystavěly téměř vše, kromě asi 3-4 rámků z 50. Tyto potřebuju "opravit".
Jednou tady Tom50 zmiňoval, že jakmile potáhnou hrany buňek propolisem, tak je taky konečná a těžko se pak nutí je buňky vytáhnout. Raději zkurví souš naproti. To je taky vopruz.
Potažené ještě nevypadají, ale přesto z toho důvodu mě napadlo je zespodu přiříznout třeba 1 cm, tzn. poškodil bych jim dílo, ony by ho třeba začaly opravovat a dotáhly by to už dolů.
A vcelam to nejak vadi?
(26.07.2017 6:53)Kamik napsal(a): [ -> ]... vystavěly téměř vše, kromě asi 3-4 rámků z 50. Tyto potřebuju "opravit".

Ani bych se na to nevykašlal... V tomhle množství. Surprised
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48
Referenční URL's