Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mezistěny
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48
Mě se osvědčilo drátkovat šikmo, někdy se stalo, že sjela mezistěna i z kvalitního vosku, ale jak říkám bylo to jen ojediněle Smile

[Obrázky: ramek.jpg]

(22.05.2018 10:48)vcelky.cz napsal(a): [ -> ]
(22.05.2018 9:59)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]... Copak nikoho z okolí neznáte, kdo by prodal pár kilo poctivého vosku? ...

Honzo, a jakou cenu vidis jako adekvatni za kilo "poctiveho vosku"?
(Pokud je na to lepsi vlakno, prosim o presun.)

Dnes je opravdu problém sehnat vosk i od včelaře, to už musí být opravdu dobrý kamarád včelař jako jsem měl já v začátcích, kdy mě dal vosk a já jsem mu za to dal to co za něj dávali ve Stražisku a vzal jsem si za něj mezistěny.
(22.05.2018 10:54)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]... Dřív jsem kupoval od dvou dobrých známých, u kterých byla jistota kvality, nechávali mi za cenu tehdy běžnou na trhu.

Jasne. Ale to neni bezny "obchodni model".

Kam smeruji: cenu vosku povazuji za zdroj techto problemu s mezistenami.
Je-li pomer ceny medu do vykupu vs. koncovy zakaznik "ze dvora" cca 1 ku 2,5 az 3, tak u vosku je zcela nelogicke mit pomer 1:1. Ale vsichni vcelari ho tak nejak ocekavaji - vykupni cenu vosku dobre znaji a cokoliv navic povazuji za - rekneme - "nemoralni vejvar" prodavajiciho. A to uz treba o padesatikorune navic (tedy pomer 1:1,25 !).
Navic bavit se o realizacni cene vosku de facto na urovni ceny medy (jen o par desetikorun vys) je samo o sobe nelogicke. Viz vlakno o ziskavani vosku, vyteznost/rok/vcelstvo, pracnost, naklady, ...

Jde o muj nazor. Vim, ze treba JosPr za Strazisko razi jinou teorii - vykupni cenu vosku drzet co nejniz, aby se nikomu nevyplatilo do CR "vceli" vosk dovazet. Nicmene v teto teorii vidim mezeru ve faktu, ze vceli vosk lze zpenezit i jinak, nez za mezisteny a nizka vykupni cena (priladne i od ni odvozene ceny dalsi) k tomu jednoznacne motivuji.
Zpracování vosku, tedy vyvaření, čištění a vše kolem toho považuji za jednu z nejhorších prací u včel. A kvalitní vosk je základ, voskové dílo jsou jako vnitřní orgány včelstva.
Když je dobrý rok, med z úlu doslova teče, vosk jen pomalounku přibývá. Cena by měla být vyšší než med a to dost výrazně.
A ted do prakticke roviny:
Olajkujte prosim tento muj prispevek zelenym palcem, pokud byste byli vy osobne ochotni koupit poctivy vceli vosk primo od vcelare za 500,- Kc/kg.
Anebo cervenym palcem, pokud vam ta cena prijde vysoka.
Nezinyrujte se, nebudu to brat osobne Smile

-----------------------
Pro archivaci:
Bezna vykupni cena vosku je dnes kolem 200 Kc/kg.
Bezna vykupni cena medu inzerovana vykupci je 60-70 Kc/kg.
Bezna prodejni cena medu pro malospotrebitele je 150-200 Kc/kg. Lokalne je jeji rozpeti ale vetsi na obe strany.
Takhle jednoduše to nejde ohodnotit, hodně záleží na okolnostech.
Kdo má svého vosku dost ti dá červený, kdo začíná, rozšiřuje atd. a opravdu vsadí na jistotu dá zelený.
Já jsem to kupoval z jednoho z největších obchodů, nečekal bych že s nima bude problém, zeptal jsem se předtim na reference a ty to chválili. Když rozšiřuješ na 100 včelstev a každý má mít 60 mezistěn, tak ono je to kurna pálka a člověk se snaží hledat lepší cenu.
Dobra anketa, no svého vosku už mám tak akorát, a cena hotových mezistěn je ve Stražisku 330 Kč/kg, (Stražiské považuji za kvalitní, ale mám jen málo zkušeností, nakupoval jsem mezistěny jen 3x). Jo a jsem lakomec, tak dávám červený palec.

Kdybych si ale myslel, že na trhu nedokážu sehnat kvalitní mezistěny, kterým bych věřil, jako Stražisko za 330, potom bych dal bez váhání zelený.
Když jsem (poprvé) kupoval vosk, ani ve snu mě nenapadlo, že někdo vyrábí a někdo prodává pančovaný aušus, byť cenově na tom byl jako standardní kvalita Stražisko. To jsme na tom jako společnost hodně špatně. Takže když vosk za 500 Kč, tak od koho z tohohle státu? Příležitost dělá zloděje a ta cena je tak lákavá, že nevěřím tomu, že by to i ti zatím poctiví nezačali šidit, čest výjimkám. Z medařů by se stali voskaři. A věřit může člověk tak akorát sám sobě. Myslím si, že by se jen zvedla cena na 500 Kč a rizika by zůstala stejná. Ano, upravila by se receptura, ať to nepadá, dá se tomu příběh o zaručené kvalitě a fertig. Kdo z nás pozná 10-20% parafinu nebo jiných příměsí ve vosku?
Ještě když jsem u toho parafínu, tak Kobliha mi říkal, že prý parafín v mezistěnách nevadí, naopak se do něj záměrně dřív přidával kolem 20% aby to dodávalo mezistěnám pevnost. Problém je prý ten, že do toho někdo dává stuženej pokrmovej tuk a tim to prej sjíždí.
..Pokrmový tuk nebude cítit chemií, nebo technickým odérem.
Tak chemii je to cítit, protože to prej čistí štavelkou.
Bod tání včelího vosku: cca 63 stupňů
Bod tání parafínu: cca 42 stupňů (měkký parafín)

Cena parafínu (při odběru 100+ kilo) cca 40 korun za kilo.

Pokud je v mezistěně víc parafínu, tak při teplotě v úle začne měknout a bortit se. Netvrdím, že začne rovnou tát, ale prostě změkne a nic neudrží.. Ale za ty prachy...
Tak jsem myslel, že něco dělám špatně a teď koukám, že to je obecný problém. Mám také mezistěny vyrobené v SK a koupené v Pražské prodejně a stejný problém. I jsem kvůli tomu stěhoval včely úplně do stínu. Než stačí zanest sladinou, tak se stavba zbortí a v nástavku to vypadá, jako by tam včelky měly mely velký míč. který než jsem do nich šel vyhodily a zbyla tam jen velká díra.
Cosjelo tak jsem vyřezal ven a nechávám je to dostavět vlastními silami. Naštěstí jim to jde rychle. Takže asi budu zbylé mezistěny dávat en do oddělku pro začátek a jinak ať si stavějí samy. Další kupovat nemá vůbec smysl. Jsou to vyhozené peníze.
Nebo si kup nějaké normální od dobrého dodavatele.

Mimochodem.. kolik jsi za ně dal?
Diky vsem "palcujicim" za odpovedi.

Bylo by fajn udelat anketu ohledne adekvatni ceny vosku, ale to uz necham na nekom jinem.
Je mi jasne, ze moje uvaha utrepla faktem, ze jsem zapomnel vyradit aktualni cenu hotovych mezisten. Diky za upozorneni.

Strazisko (resp. i kdokoliv jiny) bude tak dlouho prodavat kvalitni mezisteny, dokud nevykoupi ausus. A i to se mu uz myslim povedlo... Ostatni, kteri delaji na vymenu, jakbysmet.

Kamik:
S Tvoji uvahou bys ale nemohl verit ani vyrobci malosarzi z vlastniho vosku... Jak vis, ze Ti kus Tveho vosku nenahradi stearinem nebo necim podobnym?

Louky:
Vim, o cem mluvis. Dvakrat jsme rozsirovali a nemeli dost sveho vosku. Poprve z nuly na tricet, podruhe z padesati na stopadesat... Otazka je, zda levne reseni neni nakonec to nejdrazsi? (Pro uplnost: napoprve jsme kupovali tri roky jen mezisteny od farmare, ktery je mel i pro sebe bo nebylo kde vosk brat, napodruhe jsme na inzerat nakoupili hodne vosku a ten sel na vymenu ke zpracovateli, se kterym jsme meli dobre zkusenosti = v obou pripadech cesty pres pul republiky.)

Milan König:
Teploty tani parafinu maji docela siroke rozpeti. Navic ten je tu uz dlouho. Ted je to podle meho nazoru neco jineho, vcely to akceptuji, ale stavba se zborti...

---------------------

Osobne si myslim, ze nedostatkem kvalitniho tuzemskeho vosku pro vyrobu mezisten trpime kvuli jeho cene. Jeho produkce se za zdejsi ceny nevyplaci - vcelari to resi bud malo efektivnimi (zato levnymi) zpusoby zpracovani sousi (nevyplati se do techmologie investovat) nebo zpenezenim mimo republiku ci alespon mimo vcelarstvi.
Ty osobně máš nedostatek vosku? Na druhou stranu je spousta včelařů co vosk těží a jedou volnou stavbu.
problem nastal odvtedy,čo prišli do módy sviečky zo včelieho vosku..sviečkari začali každoročne vykupovať obrovské množstvá vosku,a ten končil v nenavratne..začala stúpať jeho cena,a ked niecomu stúpa cena a je dopyt,tak okamžite ožívajú ojebávači..to je tak vo všetkom..a ešte k tomu obrovský výber silikonovych foriem,u nás takmer každý včelár čo poznám,sviečky odlieva a predáva..doma to každý po vyhorení hodí do koša a je vymalovane..používam hodne stavebných rámikov a volnej stavby,čiže vosku mam nadbytok,a z ekonomickeho hladiska je pre mna o dost výhodnejsie predat vosk do mimovčelarskeho obehu..
(22.05.2018 23:13)vcelky.cz napsal(a): [ -> ]Kamik:
S Tvoji uvahou bys ale nemohl verit ani vyrobci malosarzi z vlastniho vosku... Jak vis, ze Ti kus Tveho vosku nenahradi stearinem nebo necim podobnym?
Píšu, že věřit můžu sám sobě. Na druhou stranu se domnívám, že u malozpracovatelů (z vlastního vosku) je riziko menší z jednoho prozaického důvodu. Proč by kradli můj vosk, u kterého neví, zda je perfektní kvality? Myslím, že i oni tuší, že věřit můžou jen sami sobě, navíc riskují ztrátu pověsti, což při penězích, které do výroby MS vrazili, může být nepříjemné.
S tím Stražiskem souhlas, už jsem o tom psal v jiném tématu. Kolik tak asi tun vosku je v tomhle státě nevyhovující kvality a jistě další odněkud přitékají. Když se to spojí s malostí českého človíčka, který to bez skrupulí dá nejspíše právě do Stražiska na výměnu (přece v tom nenechá svoje prachy a tam to asi v malém množství nepoznají a v celkovém množství se to jen trochu zředí) tak je jen otázkou času, kdy i ty MS ze Stražiska "už nebudou, co bývaly". To je ale téma pro Jospra, zda to lze při nějaké vstupní kontrole podchytit. nebo jsou odkázáni na elementární slušnost lidí.
Vysledoval jsem, že prodejcem nekvalitních MS je (asi nejen) obchod JaHan. Aušus vosk už mám skoro všechen z úlů venku. Má někdo zkušenosti s reklamací? Asi by nebylo od věci na ně hromadně "šlápnout", pak by se ten vosk možná pročistil sám od sebe. Pokud jim to bude beztrestně procházet, zlepšení nemůžeme očekávat.
(22.05.2018 23:47)richard1 napsal(a): [ -> ]Ty osobně máš nedostatek vosku? Na druhou stranu je spousta včelařů co vosk těží a jedou volnou stavbu.

Ne, ted uz nemame nedostatek vosku.

Co to je: "spousta včelařů co vosk těží a jedou volnou stavbu"?
Na procenta/promile/absolutni pocet. Ci kg vyprodukovaneho vosku.
Odhadem samozrejme.
Pripadne jeste:
Co s tim voskem asi delaji?
Davaji ho za cenu medu do vykupu...?
Nebo z nej radsi udelaji svicky a ty treba rozdaji jako darky?

To, co popisuje Gusta, sedi:
Docela nedavno jsem v okoli zazil situaci, kdy mladsi vcelari chteli koupit vosk od tech sluzebne starsich - ale ti uz jej nemeli bo jej vsechen skoupila svickarka. Nelicitovala o cene, neresila nejaka procenta necistot na srazky, necekala do brezna, ...

Ta rovnice nema zadnou neznamou, je uz vyresena. Je to o penezich... At se to komu libi nebo ne.
Nerozumim jen, proc to je tak snadno pochopitelne u vykupu medu, ale uz ne u vosku? Vzdyt je to jako pres kopirak. Vcelari do nej daji jen co potrebuji zpatky v mezistenach a zbytek vosku zpenezi sami a lepe. Tim v obehu neni zadny volny navic a tak ti, kteri ziji z penez vcelaru, shani co kde je dostupne, hlavne ale nejlevnejsi.
Včelařím na volný stavbě, takže jsem vlastně pouze producent vosku. Do výkupu ale nedávám, důvodem je velmi nízká výkupní cena a možnost realizace vlastní produkce za cenu výrazně vyžší. I když je to práce navíc. Nějak ale nechápu ty, co používají mezistěny a záměrně si tak zvyšují náklady včelaření. Kam až je ochoten se svými náklady zajít český včelař, který musí používat mezistěny? Není už teď používání mezistěn, vedle práce, tím největším nákladem ve včelaření?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48
Referenční URL's