Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mezistěny
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48
Možná bude v mezistěnách z Ukrajiny stopové množství antibiotik, kterými se tam běžně potlačuje MVP, ale ty mi vadí podstatně méně než obsah amitrazu, fluvalinátu a jiných dobrot, které v rámci léčebné metodiky ČSV cpe do úlů zatím asi většina včelařů u nás. Přenosu spor MVP se nebojím, ale samozřejmě vše směřuju k uzavřenému koloběhu vosku což je jediná jistota.
Ja bych mel strach z jinych "dobrot",o amitrazu a tau-fluvalinatu z nasich beznych leciv se da predpokladat,ze tam rezidua budou,byt se rika,ze nejsou..Takovy cinsky vosk to musi byt na kokteil moznych rezidui uplna pokladnice.
O moznych nasledcich postriku naseho agrofertizovaneho zemedelstvi nemluve,proti tomu je varidol i gabon nejspis cajicek.
Proto jsem ve stavu nouze nakoupil na Ukrajině, kde snad ještě nemají potřebu pančovat voskem z Číny, parafínem, dokonce snad hovězím lojem atd. O přechemizování našeho postbolševického velkozemědělství je to jiná liga a patří asi do jiného tématu.
Přenesla jsem tyto příspěvky, protože na ně chci reagovat, tady to bude lepší a jinak to neumím Sleepy

RE: Rozšiřování - přidávání nástavků
Dobrý den, mám na vás dotaz. Pridávám MS do úlů, včelky je bez problémů vystaví a po pár dnech je najdu z poloviny rozpadlé. Nehledě na to jestli vystavené souše zanaší sladinou nebo plodem. Stalo se mi to asi z 50% nových souší. Prosím o radu. Děkuji Honza
Příspěvek: #785RE: Rozšiřování - přidávání nástavků
Vyhodit a nakoupit mezisteny jinde...a koupit ještě dost cukru na krmení......čas ještě je.............
Buckfast není Zločin...I když se to mnoho lidí snaží prosadit...

Také jsem to letos viděla.
Dílo se nesesunulo už od vrchu. Díra se udělala ve středu vystavěné plochy, skoro po celé délce. Paseka neskutečná. Na některých to holky zalátaly panenským voskem, ale ty sesunuté bakule přistavěly k vedlejším rámkům.
Byly to MS v oddělku pro začínající včelařku. Přinesla si svůj nový úl s novýma rámkama a mezistěnama. Některé rámky vypadaly v pořádku. O to je pro ni horší se takového materiálu zbavit.
Tak to pro ni bylo určité rozčarování. Naštěstí si jich prý nekoupila moc.
Najhoršie medzistienky boli od Klíča zo Svätý Peter vagabund I triedy a ojebávak I triedy. Na prímaci list od vosku napísal že hodnota vosku bola 1,60Euro tak nejak a slubotechna že o týždeň donesie medzistienky a to 3 mesiacoch som toho chruňa navštívil v kancliku zašiého lebo údajne že pán Klíč nie je na firme. .......... A zrazu mi dal za návštevu medzistienky čo šli do Nemecka a to bola iná liga keď som ich dal včelám, od vtedy som už toho zlosina nenavštívil z voskom a nerobil výmenu.
Jednoznačne nie je dostatok pravého včelieho vosku a tak to pančujú a praví vosk je v nemecku lebo tam by hneď skončili bez penez..
Nájsť dnes dobrého výrobcu medzistienok je umenie. Po zlých skúsenostiach sme sa dvaja z našej ZO rozhodli, že si dáme vyrobiť medzistienky z vlastného vosku. Najbližšie to máme do BB, ja som tam dal 75 kg vosku a kamarát 70 kg. Bolo to tuším koncom januára a medzistienky mali byť hotové v marci. MALI! Dodnes ich nemám všetky. Na cenu nepozerám, ale budúci rok tam už môj vosk na 100% nepôjde.
Čo sa týka kvality, ja som bol nadmieru spokojný. Medzistienky boli síce hrubšie, ale aspoň po zatavení nie je vidno drôtik na dnách buniek ako u tých od Furáka. Už normálne rozmýšľam, že navštívim aj bratov Čechov a nechám si medzistienky vyrobiť u nichBig Grin Čo už, keď u nás jednoducho výrobcovia nechcú zarobiťTongue
No to já bych mohl o nekvalitních mezistěnách vyprávět. Loni jsem koupil 20kg od včelařství koblížek, vůbec nevoněli voskem, spíš nějakou chemickou srajdou. Nechtěl jsem je do včel dávat, nechával jsem si je jako rezervu. Nechal jsem si udělat mezistěny ze svého vosku od člověka, kterej má všude na netu super preference a jelikož jsem měl málo svého vosku, tak jsem si koupil i mezistěny přímo od něj. Všechno bylo super, parádní kvalitka, jenže pak mi došli a já tam dal ty od toho koblížka a začlo peklo. Začaly se kroutit, sjíždět, lepily je k vedlejším a pak se při rozdělávání trhaly no hrůza. Slibil mi Kobliha, že mi doveze jiné kvalitní, už je to měsíc a neni po něm ani vidu ani slechu. No a tak jsem ihned napsal tomu co jsem měl od něj ty první super mezistěny, že bych si vzal ještě 30kg. Do tejdne byly doma, tak jsem je začal přidávat do oddělků a pomalu krmit a ejhle........najednou se i začaly kroutit a trošku sjíždět i ty co měly bejt nejkvalitnější na trhu, výrobce mi řekl, že je to první přápad, že se mu to nikdy nestalo atd.....že to bude určitě teplem. Jenže mě se kroutěj pomalu všechny, ve všech oddelcích. U nás teplo neni, mám to ve stínu, sítované dno otevřené a stejně dám jeden den mezistěnu, hodim na to flašku s roztokem a druhej den je vytažená a trochu sjetá dolu, jakoby zvlněná.

Takže opravdu jen ze svého vosku, jinak nemůžeš věřit ani tomu nejkvalitnějšímu.
Ja mám zo svojho a sú na 100%, žiadne krútenie a stahovanie vo včelách na slnku. Robil mi ich pán Šútorka od Bytče. Dám ich spraviť aspoň 350kg lebo vosku mám dosť.
Merkuri, tak sa mi zdá že ty si dával robiť medzistienky do Štiavníka. Ako si spokojný?
Presne tak a som spokojný. On tam býva za ihriskom doľava.
Ono to platí v podstatě pro cokoliv, najít zkušeného a kvalitního dodavatele/řemeslníka je kumšt. Dříve platilo, že dobrého řemeslníka poznáš podle toho, že nemá čas. Teď nestíhá ani flink ... Sad
No alespoň vidíte proč jsem se vrhl na vývoj deskového lisu a úspěšně ho dotáhl do konce. Dnes mám dva a neměnil bych!!!! Zdraví R. S.
To je cesta pre profíkov, my čo to máme popri zamestnaní však vieme tráviť čas aj inak ako odlievať 1000 medzistienok po večeroch Tongue
já při tom zaměstnání nemám a stejně by se mi to nechtělo odlévat
Už jsem to jednou psal. Vezmu 100 kg vosku a jedu cca 200 km do výrobny. Za nějakou dobu to samé zpět. Takže 2 dny pryč a 6 000 za udělání a PHM také. Navíc saponátový separátor a ohřev proti MVP a špatně vyplavená H2SO4. No a mě to samé trvá o 2 dny víc samo domo. Mezistěny jsou silnější, ale když máte vosk tak je to jen půjčka, dostanete ho za 2 roky zpět. A lisy zas tak moc nepřekáží. Jinak když vám tak záleží na čase, tak se nevyplatí ani dělat rámečky a tak bych mohl pokračovat! R. S.
Rudolf,

Jasné, Tebe to vyhovuje, pre mňa je ale čas ďaleko drahší ako pohonné hmoty a nejakých 6 000. Proste si musím vybrať, čo popri zamestnaní budem pri včelách ešte ochotný robiť a čo nie. Medzistienky zatiaľ nie, ale je možné, že ak nenájdem dobrého výrobcu, tak príde čas aj na neTongue
Osobně jsem z důvodu nemoci musel alespoň do medníků začít dávat nižší rámky. Prostě jsem to po těch zdrav. trablech neunesl a to jsem dělal po rámkách. Ale mohl jsem si vybrat: buť snížit nebo se na to všechno vys....
Kámoš seřízl nástavky na 1/2 langa a nadělal přířezy. V silách nebylo drátkování atd. Tak jsem lepil cca 1cm pásky, pak jsem dělal pouze voskové linky a funguje to.
Tj. Plodiště 3x3/4Lang buňky 5,1, mám svůj lis . S výrobou se neudřu, vše v pohodičce za jednu sobotu. Medníky 2-3 1/2Lang volná stavba. Odvíčkování studeným nožem - Srbákem. S touto kombinací jsem spokojený.
S borcením mezistěn není vůbec žádný problém. Mezistěny (vosk z víček) můžou být v autě na přímém slunci a nic se nestane. A s dílem s volnou stavbou také ne.
Další výhoda - zbývá mi téměř 2q vosku na prodej.
K tomuto jsem byl donucen leukémií. Vám to nepřejii, ale třeba vás k nějaké změně popostčí nějaká dobrá zkušenost někoho jiného.
PN.
No opatrně s tím autem a mezistěnami. Vosk taje při 63 st a nebezpečně měkne od 50.Není větší opruz než poškozené zkroucené mezistěny znovu zpracovat na nové. Já hned po příjezdu odnáším do stínu. I slunce přes sklo v autě s otevřenými dveřmi umí vykonat své! Zdraví R. S.
Samosebou to nedělám často, ale stane se ....... řeknu to odnesu zachvilku a potom koukám Rolleyes
.....ale prostě vydrží více.
PN.
Ja keď prevážam nalepené medzistienky tak na vrch dám deku a v aute klíma na + 18C. Není šanca že nevydržia.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48
Referenční URL's