Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mezistěny
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Děkuju že se mnou souhlasíte.
Skutečně mi nebylo příjemné jak dotyčný hned chtěl a dle mě dost výhružně po IRP důkaz, asi nejlíp ze Státní zkušebny za desetisicíce korun o tom, že mezistěny od konkrétního prodejce byly DLE NÁZORU IRP špatné. IRP se jen zamyslel a nebo na základě schopnosti spočítat si to sdělil domění, že ve vosku je buď nějaká laciná příměs a nebo se někdo asi musel zbláznit a vědomě prodělávat. To je krajně nepravděpodobné.



(12.12.2012 16:43)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]Tome nenapises za me bakalarku Smile ? Umis se rozepsat v bodech,kde to jde jednou vetou. Ale souhlasim s Tebou, internet je plny recenzi a my zakaznici mame jedinecnou moznost se varovat a potazmo branit

Máš pravdu, jsem takovej no...

Spíš se zamysli jak jste svět zestručnili a zracionalizovali vy mladí. Ano, i Romeo a Julie se dá říct ve čtyřech holých větách a Shakespeara hodit do sběru. Když ale ono by to, myslím, nebylo moc pěkné, co myslíš ty?Wink

Poznáš toto?:

Byl konec třetí čtvrtiny prvního dne pátého měsíce blíže neurčeného roku, období, ve kterém dochází u většiny druhů k rozmnožování. Ke spontánnímu splynutí emocí dvou jedinců opačného pohlaví druhu homo sapiens sapiens za účelem rozmnožení vyzýval opeřenec ze řádu holubovitých, když ve směsi plynů s převládajícím N a O dominovala silice pinus alpina....

V originále je to myslím, o ne velkou, ale přece jen trošku lepší...

Asi to bude smazáno, není to k tématu.
Big Grin dobryyy ... Maj
Mezistěny ing. Vašek, to je Kewa? Já jsem koukal do vlákna, ale nějak blbě či co. Jen jsem zjistil, že dodává do Nasavrk. Kde se dají koupit a za kolik. Já to nemohu nějak dogooglovat Angel
Ta tvárnost je až ohromující.
p. Němeček Stanislav z Bukvice na Českobudějovicku, vyrábí mezistěny tažené, jsou pružné jako MS ve videu Petra M.
http://user.mendelu.cz/apridal/text/c030.pdf
Zaujímavé by bolo vedieť aká bola teplota predvádzanej medzisteny. Ak bola menej ako 22 stupňov Celzia, tak to určite nebude čistý včelý vosk, ale je tam nejaká chémia. Divoká stavba sa pri takejto teplote rozpraská ako sklo.
Nevím jak je to s MS, kterou nám ukázal Petr M. Ale v článku z MV, na který jsem odkázala, vysvětluje p. Němeček, že s taženou MS, která je pružná, je to jako se železem. Když se jen odlije je křehké, když se dále válcuje je pružné.
(12.12.2012 19:53)Himbajz napsal(a): [ -> ]Mezistěny ing. Vašek, to je Kewa? Já jsem koukal do vlákna, ale nějak blbě či co. Jen jsem zjistil, že dodává do Nasavrk. Kde se dají koupit a za kolik. Já to nemohu nějak dogooglovat Angel
Ta tvárnost je až ohromující.

Ano, je to KeWa. Měnil jsem je v Nasavrkách. Ale jezdí i po různých akcích - loni na jaře jsem je měnil na přednášce ve Vysoké Libni u Mělníka.

Video jsem natáčel doma. Mezistěny mají pokojovou teplotu tj. 22,5 °C.
(12.12.2012 20:38)Zuzana H. napsal(a): [ -> ]Nevím jak je to s MS, kterou nám ukázal Petr M. Ale v článku z MV, na který jsem odkázala, vysvětluje p. Němeček, že s taženou MS, která je pružná, je to jako se železem. Když se jen odlije je křehké, když se dále válcuje je pružné.

Zuzko a vlastně se přidejte i ostatní, kteří máte zkušenost s rozdílem.

Citace:Citace z odkazu na MV ihned po nadpisu
"Nejlepší mezistěny jsou válcované, jsou pružnější a včely je lépe přijímají," míní většina včelařů.

Tak se ptám na objektivní posouzení co teda včelky přijímají lépe jestli lité nebo tažené. Já svíčky nedělám abych je roloval a s litými ze Stražiska včelky nemají problém a já taky né při vkládání do rámku mezi horní a dolní drážku. Objednávám při plusových teplotách aby přišli nepoškozené a pracuji s nimi při teplotách kdy křehkost již není.

"Které vám tedy včelky lépe přijímají" možná by bylo lepší udělat anketu adminem, které používáte častěji. Co upřednostňujete nebo zavrhujete.
Pouzivam medzisteny zo Vcelpa. Schvalne som si vcera priniesol do obyvacky jeden balik aby sa vytemperovali - v sklade je tak 12 stupnov a v obyvacke ca 23.
Teraz som zobral jednu medzistienku z balika a urobil som z nou to iste co bolo predvedene na videu.

Takze sorry, ale pripada mi to ako lacna reklama.
Anketa není problém. Jen neznám všechny výrobce. Doplňte následující seznam.
  • Říha
  • Stražisko
  • Škola
  • Vašek
  • Včelpo
  • vlastní výroba válcované
  • vlastní výroba lité
  • mezistěny nepoužívám
  • je mi to jedno
Jihočeši tedy ještě přidají z odkazu Zuzany H. výrobce tažených mezistěn Němeček St. Bukvice u ČB.
(13.12.2012 19:46)PetrM napsal(a): [ -> ]Anketa není problém. Jen neznám všechny výrobce. Doplňte následující seznam.
  • Říha
  • Stražisko
  • Škola
  • Vašek
  • Včelpo
  • vlastní výroba válcované
  • vlastní výroba lité
  • mezistěny nepoužívám
  • je mi to jedno

Plastové
Nahoře je anketa Jaké mezistěny nejčastěji používáte?
Své zkušenosti proč tyto a ne jiné, pište prosím, do příspěvků.
Sedláček Bučovice nevyrábí? Já myslel, že mezistěny vyrábí. Asi si to pletu...

Jestli si to nepletu, neměl by tu být v té anketě?

Jo a píšu tu, jak mi včely stavěly líp na mezistěnách a myslel jsem že byly od Sedláčka, ale je to Vašek, tak to nyní uvádím na pravou míru.
Ahoj! Síce v malom ale kupovali sme medzisteny od p.Sedláčka. Všetky boli v poriadku, voňavé a zdá sa že včelám sa tiež páčili. Tá vôňa bola až taká intenzívna, že jeden večer som natavil asi 25 rámikov a nechal som ich v izbe kde spím a veru som ich musel v noci vyložiť na chodbu lebo som nemohol zaspaťSmile. Tento rok sme opäť kúpili u p. Sedláčka a opäť spokojnosť.
Je někdo v ČR kdo vyrábí jiný rozměr buňky než 5,4mm?
Komerčně o tom mluvil Říha. Ale s ohledem na nabízenou cenu 90 Kč/kg (při výměně) to je spíš medvědí služba celé myšlence (4,9 mm) než co jiného... Běžné mezistěny dělá za 40 Kč/kg.
Sedláček Bučovice mění podle webu ze Stražiska nebo od Včelpa viz Výměna mezistěn
Ad 4,9mm)
Ten stroj tiez nieco stoji, a zaplatit ho musi alebo mnozstvo, alebo cena.
Inak kolega si objednal vlastnu formu na liate medzistienok. Spolu s prislusenstvom to vyslo ca 1.000 EUR. Za den spravite tak 25-30kg medzistienok.

Tento vyrobca ( Puff ) vyraba formy aj na odlievanie 4,9mm buniek.
Já také kupuji u Sedláčka v Bučovicích a musím říci, že jsem velice spokojený. Jsou dobře zásobení a velice ochotní. Kupuji mezistěny Stražisko na rámky 39x24 a 39x17. Mají žlutější barvu a pěkně voní. Něž je zatavím do rámků, tak je dávám právě do ložnice, kde celou místnost medově provoní. Manželce to také pěkně voní. Holky bezproblémově vystaví celou mezistěnu. Takže od 2008 jsem na mezistěnách ze Stražiska a spokojenost veliká.
Referenční URL's