Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Jak usadit roj
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Tomu jsem se právě chtěl vyhnout, ať si nyní neoslabím ostatní včelstva...
ja se vcelarenim zkusenosti moc nemam, ale s rojenim azaz.
me kdyz roj nedrzel v rojacku nebo ulu, tak proto, ze sem u nej nemel matku. takze trrba az na poctvrty se mi tu matku podarilo smest z vetve, i kdyz ty vcely vypadaly, jakoze v tom rojacku matku maj, tak tam nikdy nevydrzely a vzdycky tahly zpatky na vetev. jedine kdyz tam byla matka, tak se tam drzely a jen maly zbytecek zatoulanych zustal nekde na vetvy, ale ty co byly v rojacku tak uz ven nesly.
A pak se nabízí podotázka, zda takovýto pozdní roj nějak udržovat, není moc velký, max litr včel...
ja sem loni takhke na zahrade narazil na roj nekdy v srpnu. usadit se mi ho povedlo, zacal jsem ho krmit invertem. nevim proc, ale invertu se ani nedotkly, zacaly bejt vylupovany a sly do kytek. lital sem kolem nich, zaviral je, pootviral, delal vsemozny kraviny, ktery tu ani radsi nebudu popisovat, a ankonec ksem to vzdal. ten roj se nedokazal zmatozit a lupicky v nem dobily matku a z roje zbyla hrstka vcel bez matky. tak jsem je vysypal za plot, vydezinfikoval ul a tim to skoncilo a dneska bych to uz nezopakoval. loni jaem vcelaril teprve prvni celou sezonu a i kdyz sem cet i tady na foru, ze takovyhle roje sou k nicemu, tak sem se chtel presvedcit...neverici TomasSmile.

Tak to zvaz, muzes to zkusit.
Takže zamáčknout matku a včely spojit zpět do včelstva?
nevim, treba se ti povede z nej neco udelat, jesi mas cas a chut tak to zkus vypiplat. kdyz se to nepovede tak budes mit vlastni zkusenost.
Otázka, co se děje v původním úle. S rušením matky bys nemusel spěchat.
Sosi
Živá matka se vždycky hodí. Může ti někde nějaká umřít a jak za tu nezamačknutou budeš rád. Spojit roj s původním včelstvem můžeš na podzim, když uvidíš, že na přezimování to není.. A roj ti jako bonus postaví nějaké dílo, které se taky hodí. Tak bych to řešil já.
Tyhle pozdní roje nejsou o rozmnožovacím pudu, ale o zoufalém útěku z reality. Včelstvo ze kterého roj vyletěl, má nějaký problém. Hlad, napadení klestikem, viry... Pokud se nejprve problém neodstrani, nic z nich nebude.
Vloni jsem natesenej usazoval roj ze svestky u trati dole ve vesnici, tusim nejak touto dobou. Vic problemu nez uzitku a za 2 tejdny jsem ho vysypaval. Usazovani probehlo bez problemu, prevezl jsem si ho az vecer. Takze matka byla sklepana. Tedy, pokud tam byla matka, pripadne pokud i spravne oplodnena. Ale do tejdne matecniky a spousta trubciny - roj k vzteku.
Kvetnovej roj dela radosti, srpnovej dela starosti.
Chose
Srpnovej roj nemusí znamenať žiadny problém čo sa týka včelstva z ktorého vyletel.
Já mám skúsenosť z mojej včelnice, že roj mi vyletel z ukážkového včelstva.
Včelstvo mi kypelo silou a množstvom zásob a TV u neho prerástla do rojenia.
Roj bol ale malí a tak som ho späť cez mriežku vysypal do včelstva a vychytil som matku. Bola to mladá matka zrejme panuška a stará mi poslušne kládla v úli.
Tohle ale není ten případ..
Tak zatím nepomohlo nic, ani plodový rámek. Po každém otevření úlu roj odletí, paradoxně vždy na stejné místo, aspoň že tak. Na druhou stranu bych už byl možná radši, kdyby odletěl pryč a já to nemusel řešit Smile
Urcite mas v tom roji matku? Nezostava ti na povodnom mieste, odkial roj beries, nejake "klbko" vciel okolo matky? To, ze lietaju stale na rovnake miesto, nieco naznacuje.
Matku jsem v roji samozřejmě nehledal, ale matka tam byla podle mě určitě, v úle se roj držel celou dobu v rohu v chumáči, když odletěl, tak nejprve třeba jen na vnější starnu úlu, kde se vyhříval, jindy zase na původní větev, no. Bývá na větvi, cca 2 metry od úlu. Strčím roj i s větví do krabice a smetáčkem smetu (zatřesení nepomáhá).

Nicméně dnes - pozor - vypadá, že se konečně chytl, znovu jsem je hodil do sklepa a tentokrát se roj rozplynul a obsedá ten jeden plodový rámek, takže zítra strčím ven a uvidím.
Tak jak to dopadlo udržel jsi je v úle? Já lovil podobně minulý rok. Takej pěknej rojík se mi usadil naproti chalupě na větvi metr nad zemí, tak sem je holejma rukama oklepal do sudu protože jsem ještě neměl žádnej úl ani vybavení. Kolega k večeru dovezl nástavek na půjčení, tak sme je usadili. Dostaly souše, něco zásob aby je tam mělo co držet. Matku jsem našel, ovšem druhej den visely ty potvory na stejným místě. Takže znovu to samý a takhle třikrát. Až si pak daly říct. Klidnější včely jsem neviděl, ty se vyloženě daly hladit. No což bylo asi špatně, protože je do tejdna vybrakovaly a zničily vosy.
Zaplať bůh za vosy
Chudáci vosy - za všechno můžou ony. Letos se mi na jednom stanovišti ve dvou prázdných úlech zabydlely vosy a nezaznamenal jsem žádný problém.
Tak jasně, vždycky je dobrý znát "nepřítele". Vosy jsou ideální indikátor problémů na včelnici. Stejně jako sršni. Loni jsem je měl v kurníku pod stropem, tak velký hnízdo jsem nikdy neviděl a vzájemná bezproblémová tolerance.
(20.08.2021 9:51)bohemia.gall napsal(a): [ -> ]Zaplať bůh za vosy

Souhlasím. Vosy jsou indikátorem zdravotního stavu našich včelstev. Měli bychom je chránit. Ušetří nám mnoho zklamání a nákladů s ošetřováním života neschopných včelstev.
JK
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Referenční URL's