Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Jak usadit roj
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Když v jeden den pochytáte několi menších rojů, lze je sesypat do jednoho rojáku, nechat pár hodin v chladnu a usadit jako jeden roj. Posílení usazeného roje po několika dnech jiným rojem přes papír sice jde, ale ne vždy se to podaří. Viděl jsem už několik případů nezdaru. Někdy horní roj znovu odletí a pokud byste tomu chtěl zabránit tím, že dáte před horní očko síťku, může se stát, že dolní včely ten nový roj doslova uvaří.
Je lépe dát mezidno(nejlépe s pomocným česnem), na něj nástavek s novým rojem a nechat oba roje postavit dílo . Až začnou horní včely plod víčkovat, vybrat matku, která klade "od rohu k rohu", z druhého včelstva matku odstranit a obě přes papír spojit.
Dá se to udělat i bez odstranění jedné matky,někdo věří, že včely si vyberou tu lepší, ale většinou tam zůstane ta, která má u sebe větší počet dělnic.
Napíšem ako to robím ja. Usadím jeden roj do nádstavku na medzistienky, potom fóliu (mám očká), alebo medzidno a druhý nádstavok a do neho druhý roj. Týždeň využijem stavbu nového diela (popresúvam rámiky aby ich vystavali všetky, v tomto období býva dostatok nektáru ). Potom odstránim medzidno a dám mat. mriežku spojím ich(môžu sa dať aj noviny alebo zakryť fóliou a zahnúť roh, ale ani netreba)= dvojmatečné včelstvo. Využijem kladenie dvoch matiek = väčšie množstvo plodu. Pozor na prudký nárast liahnucich sa včiel. Po cca 3 týždňoch odstránim mriežku a včelstvá sa spoja, vyberú si matku ak to nespravím za nich. Zaver silnejšia rodina na novom diele.
Materská mriežka je zaujímavý nastroj na oddelenie rodín či už pri posilňovaní slabšej rodiny, alebo pri pridávaní rodiny.
Poměrně často se stane že se roj usadí sám což není nijak nebvyklé.Horší je když si vybere oddělek kde již klade pracně vychvaná matka což je její konec.Roj se sám spojí z původními včelami a opečovává plod původní matky.
Aneb letos to bylo nějak brzo. Dnes je 5. května a já jako začátečník hned musel chytat roj.
Nevím jestli jsem udělal správně, když tak prosím případné připomínky, ale abych se vrátil k roji.
Z jednoho úlu se mi vyrojila matka (a já věděl z kterého). Nechápal jsem ale proč, úly 39x24 jsem minulý týden osadil třetím nástavkem s rámky s mezistěnami (souše zatím nemám). Mezi druhý a třetí nástavek (počítáno odspodu) jsem umístil mateří mřížku.
Bohužel včely vše zanesly (1. a 2. nástavek), tak že matka už neměla asi prostor a vzala roha.
Když jsem osiřelý úl rozebral, našel jsem naražené matečníky ( a jeden už dokonce zavíčkovaný) ale nechápu, kdy to stihly. Kolega mi poradil abych z mladušek, rámků s matečníky a rámku zásob vytvořil oddělek a roj vrátil zpět do původního úlu.
Tak jsem to tak hodlal provést, načež než jsem si stihl vše nachystat, vytvořit oddělek atd. milý roj nečekal a vzal roha.
Už jsem to viděl bledě, ale dohledal jsem ho jak sedí poblíž rozkvetlé řepky.
Tak jsem ho (nepřipraven a bez rojáčku) sklepl do plastové vaničky, přikryl muším sítem a co nejrychleji pelášil domů. Tam jsem ho vsypal zpět do osiřelého úlu a čekal do večera, zda-li matka nevezme roha podruhé. Zatím se nic nestalo, tak uvidíme zítra.
Jen musím dodat, že jsem matku nedohledával a doufám, že jsem ji sklepl i s ostatními včelami. Úl jsem již předtím zbavil všech matečníků (viz oddělek) a místo nich dal mezistěny a mateří mřížku jsem odejmul, tak že matka může klidně i do třetího nástavku (akorát nevím, jak pak budu vytáčet, když mi zaploduje i ten třetí nástavek).
Myslíte si, že jsem udělal dobře, když jsem roj usadil zpět do úlu odkud vzal roha?
Nebo jsem měl úl přeskládat a zbyle včely smést do jednoho nástavku, ponechat se zásobami a plodem a zavíčkovaným matečníkem jako oddělek? A roj se starou matkou usadit do nového úlu (vybaveného zásobami z původního úly a trochou plodu a mezistěnami)?
Big Grin Ano,to jsou ty první "milé včelařské chvilky". Big Grin To znám. Smile Když vyletí,tak tam je právě matečník zavíčkovaný. Smile Jestli si sklepl matku poznáš tak,že se v úle obnoví normální provoz.Nevím jak daleko jsi je nakonec odlovil,ale pokud by tam nebyla matka,tak by letěly zpět za ní k té řepce.To že si je dal zpátky do osiřelého úlu jim je fuk.Pokud ti bude klást v horním nástavku,tak bych to přeskládal a ten horní nástavek bych dal úplně na dno. No zkušení napíší více a lépe.Já bych jen dodal,že když se ti roj zklidní na nějaké té větvi,tak ho co nejdříve "ulov" ať nefrnkne. Stačí jeden nástavek,dno a víko.Strč jim tam ,krom mezistěn souš a nebo šlohni nějakému včelstvu plást se sladinou .Od toho už neodletí.
(06.05.2012 9:38)miko napsal(a): [ -> ]..... když se ti roj zklidní na nějaké té větvi,tak ho co nejdříve "ulov" ať nefrnkne. Stačí jeden nástavek, dno a víko. Strč jim tam, krom mezistěn souš a nebo šlohni nějakému včelstvu plást se sladinou. Od toho už neodletí.

Já k tomu jen dodám, že v nízkonástavkové tenkostěnné variantě úlu Ti jako rojáček bohatě poslouží i jen samotný nástavek. My pro tyto případy máme několik nástavků z 18 mm dřevotřísky s napevno přibitou dřevotřískovou deskou tl. 6 mm nebo sololitem (vše kvůli váze) jako dno a několik desek opět z DTD tl. 18 - 19 mm na přikrytí.
Vše natřeno latexem aby to déle vydrželo a nekroutilo vlhkostí. No a když už je máš na zemi, s několika soušemi či mezistěnami, tak je druhý den jednoduše přendáš do úlu a takovýto nástavek můžeš použít znovu. Prostě žádné další haraburdí.
iRP
Pre osádzanie roja na medzisteny platí u mňa zásada, ak roj vyletí cez letáč, mal by sa aj osadiť cez letáč. Robím to už nejaké desaťročie a funguje to. Platí však výnimka, keď som nezbadal, že v roji je spievajúca matka, vtedy roj odletí aj keď mu vložíte plodový plást, v takomto roji "diriguje" včely spievajúca matka.
Takže roj osádzam pomocou včelieho nábehu, po ktorom sa včely postupne presunú do úľa. Včelí nábeh môže byť z dosák, sololitu, ja som si vyrobil dva doska je z hliníkového 3mm plechu a trojboké mantinely 8-10 mm vysoké, taktiež z plechu.

Roje zberám do ultra ľahkej rojnice taktiež s Al plechu a drevených hranolkov 20x20 mm, vnútro musí byť hladké, technologický postup výroby si nájdete tu:
http://www.vcely.sk/index.php?name=News&...=0&thold=0
Tak jsem dopadl jak sedláci .... Z 5 zazimovaných včelstev které jsou už ve 3 nástavcích 39x24 se mi včera troje vyrojili. Jedny jsem chytil a dvoje jsou někde na švesce. Tak toto jsem nezvládl. asi jsem pozdě nasadil medník, ale zimovali jen v 1 nástavku. Na jaře jsem je mezistěnami dostal na dva a před týdnem nasadil zase pomocí mezistěn a převěšování medník. No a dnes jsou pryč Sad
mozem sa spytat, dnes som chytil celkom slusny roj, ak neujde a bude v poriadku treba ho preliecit? ak ano cim najlepsie?
dakujem Wink
Před chvílí mi uletěl můj první roj. Sedl si k sousedovi na jabloň asi 8 m. vysoko a já se ho marně pokouším dostat dolů. Ani po šesté se mi ho nepodařilo slepnout s matkou. Žihadla už nepočítám.

[Obrázky: roj.jpg]
co uříznout větev...?
Posedmé se to nakonec podařilo. Na to řezání větve je to moc vysoko. Na odchyt roje posloužil sousedův košík na dlouhé lati + žebřík. Včely mám ve dvou nástavkách 42x17 poradí mi někdo co s tím. Do chladu nemám kam. Roj je chycen na večer, a začalo pršet.

[Obrázky: rojochyt.jpg] [Obrázky: doma.jpg]
Včera mi ulítl druhý roj. Nastěhoval se na malý modřín za pletivo a tak setřásání nebylo jednoduché. Nachystal jsem si nástavek s mezistěnami a doprostřed vložil jeden rámek se zavíčkovaným plodem. Nevím, jestli je lákal ten rámek s plodem, ale po zatřesení modřínem docela ochotně vpochodovaly do nástavku.
[Obrázky: roj.jpg] [Obrázky: roj3.jpg]
Myslím, že v tomto případě je třesení celkem zbytečné. Pokud bys jim ten nástavek dal tak, aby se dotýkal přímo včel, nebo dokoce dal "vhrnout" do toho roje, tak to bohatě stačí na jejich vpochodování dovnitř. No a buď nechat otevřené očko, nebo opatrné položení dna nebo lépe víko přes roh. Je ale dobré pod víko dát fólii, aby Ti ho hned nepřistavěly. V takovýchhle případech se včely většinou chovají jako stádo blbců - naprosto bezproblémově. Horší je to ve větvích ve výšce 8 m. Tam na ně kolikrát kašlem. Riziko zlomené nohy, nějaké nepříjemné naraženiny či jiných potíží za to celé nestojí.
iRP
V té výšce 8 m to za to asi opravdu nestojí. Byl to ale můj první roj a tak jsem do toho šel. Nevím co mám udělat s odrojenými včelstvy. Jestli je zůžit, popř. nějaké vylamování matečníků a pod. Připadá mi že odrojené včelstvo najelo na nějaký dovolenkový režim a nechce se jim moc létat. Možná je to tím, že létavky jsou v tom roji co odlétl. Blíží se asi snůška z lip, možná medovice. Květový med prakticky nebyl a tenhle druhý med je asi vyrojením taky v nenávratnu. Ještě mi zbývá jedno neodrojené včelstvo a tak doufám že nebudu zasílat další obrázek.
Zdenku, každý zobratý roj je dobrý npr. po vystavaní medzisstien (a ti budeš potzrebovať) je dobrý npr. na spojenie so slabým materským včelstvom ale nie hneď. odrojené včelstvo prezri, zhodnoť jeho silu a zásoby, vo včelstve urob poriadok, prebytočné MB vylám alebo vyrež a ponechaj najlepšie jednu, takú čo je je dobre stavaná. Ak by náhodou nemali zásoby, tak im podaj aspoň 3 litre cukrového roztoku 1:1

Od vyrojeného včelstva zázraky nečakaj, bude dobre, ak si donesie niečo pre seba. Tvoje včely nie sú lenivé, lietavky vyleteli s rojom. To neodrojené včelstvo prezri a presvedčíš sa o jeho stave. Tým, že otvoríš úľ a prezrieš plásty nie je tragédia a účelná kontrola stavu sa vyžaduje a rozhodne tým včelstvu neuškodíš. Sú včelári začiatočníci to na základe starších, že sa včely boja otvoriť. Len častou kontrolou pochopíš deje, ktoré sa vo včelstve odohrávajú. Včela sa jednoducho prispôsobí.
Tony máš pravdu. Roj jsem přikrmit nezapomněl ,ale na odrojené včelstvo jo. Přitom určitě ztratilo mnoho létavek. Do té kontroly se mi moc nechce ne proto že bych se bál včel, ale nechci včely moc otravovat. Když si představím že bych měl vzít do ruky každý rámek ve všech nástavcích, prohlédnout tak to dá taky chvilku. Je možné, že jim to tolik nevadí. Bez toho to ale asi nepůjde.
Včera jsem chytil roj. Jak mam postupovat při usazení. Nemám žádné souše jen rámky s mezistěnou. Můžu dát vysoké zasíťované dno? Karel
Při usazování roje, souše ne, roje chtějí stavět tak ať mají možnost. Mezistěny ano, ale je to škoda, stačí 1 mezistěna a ostatní můžeš dát rámky s proužky mezistěn aby nestavěly napříč přes rámky. Vysoké zasíťované dno ano. V tomto nečase je však uzavři např. podložkou. Cca za dva dny, až budou mít vytažena srdíčka díla, začni pokrmovat po malých dávkách (do 1l) roztokem 1:1. Držím palce.
JK
To je dobře že nemáš souše aspoň tě to nebude svádět je tam nacpat.
Já postupuji takto:
  1. chycený roj nechám zchladit do druhého dne
  2. vystrojím nástavek ato od česna u teplé stavby 2 rámky mezistěna,1 rámek jen s proužkem zhruba 5 cm a dovystrojím samé mezistěny.U studené dávám rámek s prožkem doprostřed
  3. vše dám na místo kde bude roj usazen
  4. lépe je do začátku použít plné dno s česnem
  5. k česnu dám náběh
  6. na náběh vysypu zchlazený roj
  7. roj se česnem vtáhne do úlu
V úle se roj vyvěsí na rámek s proužkem mezistěny a odtud začne budovat svůj příbytek.Určitě prozatím roj nepokrmuj a nikdy mu nevkládej při usazování zásoby v rámcích mohl bys ho vyhnat.Tepreva až si vše uspořádá a uloží zásoby a matka se rozklade můžeš v případě potřeby přistoupit k pokrmení.Dobré je úl před osazením drobet šlehnout plamenem a to i úly nové

Také lze samozřejmě na vystrojený nástavek jak je popsáno dát prázdný a do něj roj vysypat a počkat až se stáhne na mezistěny.Mně ovšem vyhovuje spíše popsaná metoda výše.Pokud přistoupím k vysypání do úlu tak spíše proto že nemám čas a usazuji roj okamžitě po sebrání.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Referenční URL's