Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Jak usadit roj
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Jožko, je to podle mě velmi jednoduché. Komerční, přelarvovaný matky maji slabší feromonovou výbavu než rojové matky. Něco se přelarvováním kazí....nevím co, ale kazí. Takže kupříkladu...včerejší přidávání panušek - oddělky i s otevřeným plodem a po hodině panuška buď v umělém matečníku, nebo jen silně zakouřit do včel a panuška na plást mezi včely. To samý do včelstva - oplozená matka v umělém matečníku hodinu po odebrání staré...druhý den klade....stoprocentní úspěšnost. S larvenejma to není tak jednoduchý. Další problém je s přidáváním matek ze vzdálenějších oblastí, kde skladba pylu neodpovídá domácímu prostředí. Samozřejmě, že do smetenců bez plodu nebo osiřelců přidáš všecko....ale výměnama jak je dělám já neztratím žádný čas.Devítidenní odklad jsem nepoužil ani nepamatuju.Wink Přelarvuju matky taky a nemám problém něco odzkoušet, byť o matky přijdu....Kdybych včelařil 10 let - nepsal bych o tom. Wink Těch projevů mezi těmito dvěma "sortami" matek je mnohem víc a jednoznačně líp to vychází ve srovnání pro přirozený matky.
Milane,,, ještě jednou díky za rady po telefonu.
Tak ta matka v klícce po 2 dnech chcípla. To znamená že jí vůbec nekrmili.

Už mi dochází síly a asi celý roj zlikviduji.

Jak se vůbec ruší včelstvo? když na jeho místě bych udělal oddělek.
Nehrozí, že když vyhážu včely ven z úlu, že se trubčice nastěhují do jiného úlu, a tam nadělají paseku?
díky
Ptáte se Milana, ale nehrozí od trubčic nic, sousední vč se ubrání.

Jen bych vás poprosil, možná jsem starý a sentimentální, ale víte, včela je jediný tvor, který stejně jako člověk nechcípe ale umírá, u včel říkáme že uhyne. Na tom se shodli už naši předkové aby tak vyjádřili nejvyšší možnou úctu tvorovi, který si to určitě zasluhuje a jehož chov nás všechny spojuje. Děkuju vám že to pochopíte.
Nenapadlo mě, že bys tam dal klícku bez medu....i do školkovacích klícek musí přijít krmení pro matku...
Včera jsem přidával panušky umělým matečnīkem do miniplusů, kde jsem měl dīky ztrátě matek taky trubčice....dneska jsem to kontroloval....a všecko ok. Matka tam běhá, ačkoliv se tam objevily dalšī vajīčka od trubčic ....včera jsem ty zakladené plásty vyhodil...
Období chovu z rojových matečníků je u konce... teď už se pijedou jen přelarvovaný...
Ještě doplním Milana, že kdysi měla školkovací klícka mističku na med a ta nebyla přímo pod matečníkem, aby se matka, kdyby vypadla při líhnutí, neomatlala v medu.
Ta mistička na med je takový prazáklad, popisovaný v každé, i velmi prastaré knize, že se nedivím, že Milan něco tak samozřejmého nevypíchnul a opomněl napsat.

Vím jistě, že teď si to už budete pamatovat nadosmrti.
Ještě malé doplnění.
Ta mistička pod matečníkem je skutečně "geniální nápad". Odpadlé víčko matečníku spadne do té mističky (ne vždy) a tím ji v podstatě uzavře. Matka tedy nemá k tomu krmení žádný přístup. Pokud ji včely nezačnou krmit, nepřežije. Proto jsem mističky přesunul ke straně klícky.
JK
mám usazenoBig Grin
[Obrázky: WP_20160606_004.jpg][Obrázky: WP_20160606_005.jpg][Obrázky: WP_20160606_006.jpg][Obrázky: WP_20160606_008.jpg]
Je krásně vidět jak udělají tvar osbednutí Wink Moc pěkně názorné.
(06.06.2016 19:49)AlienStar napsal(a): [ -> ]... Nehrozí, že když vyhážu včely ven z úlu, že se trubčice nastěhují do jiného úlu, a tam nadělají paseku?
díky
Hrozí....
Jiří
Nerobte prosím Vás z tých trúdic takého strašiaka.Je to pár včiel,robotníc,ktorým sa aktivovali vaječníky...
Keď sa tvrdí,že trúdice nevedia lietať,tak po vysypaní včiel tie ostanú na tom mieste.Museli by ísť nazbierať nektár,aby ich strážkyne v inom úli pustili dnu...plnú pustia,prázdnu nie.
Mne sa párkrát stalo,že sa M nevrátila z preletu.Pichol som tam 3-dňový otvorený matečník,včely si ho dokŕmili,zavreli.No počas tej doby,kým sa vyliahla nová M,začali klásť trúdice.Vybral som rámik s tým plodom aj včelami a zamenil som ho s rámikom z kmeňového včelstva.Plemenáč som omladil aj posilnil a v kmeňovom včelstve išlo všetko ďalej v normále a bez nejakej ujmy...
No tak máme výsledek. Roj, pravděpodobně už sebrán bez matky - plný trubčic. Usazen na mezistěny a jednu souš. Po týdenní kontrole na mezistěnách pouze misky s mnoha vajíčky trubčic. V souši vajíčka na stěnách buněk. Přidána rojová matka-panuška, bez jakékoliv úpravy přes umělý matečník. Ani vysypávní včel a ni odstraňování trubčicemi zakladených plástů! Včerejší kontrola ukázala, že ačkoliv se matka oplodnila a začala klást, stále ve včelstvu kladou trubčice spolu s matkou.Stýle se nechá najít otevřený hrboplod. Jejich životnost je ale omezená. Během dvou týdnů budou pryč.
[attachment=4192][attachment=4191][attachment=4190][attachment=4189][attachment=4188]
Milane, pokud kladou trubčice, tak se v podstatě samy potlačují. Otevřený plod vylučuje feromon podobný mateřímu. Ten kladení trubčic potlačuje. Takže pokud jsou v plemenáči nebo nástavku, je to otázka času, kdy jejich aktivita zanikne. Můžeš pomoci přidáním dalšího otevřeného plodu. Hlavně je nesypat do trávy, to je mýtus, že nelétají. Spíše je to na malér. To už mám za sebou.
Pokud mám trubčice ve včelstvu, přidám několik rámků otevřeného plodu, za 2-3 dny přidám ve vyjídací klícce matku (kladoucí, ale raději starší, na které mi už moc nezáleží) a po cca 3 dnech uvolním k vykousání.
Jene, má to ale trošku problém (to vysypání do trávy). Tohle řešení vyučují v NASA a je to obecně zavedené řešení.
Asi by to chtělo "bořiče mýtů".
Obvzláště ve včelařině by měli políčko k okopávání na několik let. Jen se obávám, že ujo Kamler by to špatně nesl. Big Grin Možná by lesk Zlatého Dolu chytil patinu (nebo lišku). Huh
Přiznám se, že si nevzpomínám, jestli nás to v NASA učili, ale je to obecně mýtus.
Jednou jsem si tím nadělal problémy. Nyní, když to musím řešit, tak pomocí otevřeného plodu a zatím úspěchy. letos se mi v oddělku nevrátila matka, rozjely se trubčice. nechal jsem je plodovat a nyní je už klid, přesypu je bez obal do včelstva.
Honzo, původně tam byly jen vajíčka od trubčic....a protože to tady někdo dal jako otázku, tak když se naskytla možnost, tak jsem to udělal. Tyhle situace se nestávají ob týden. Teď je v podstatě jedno kdy jejich aktivita zanikne a jestli to bude působením chem.látek nebo stářím..... matka klade....ale netušil jsem, že trubčice kladou současně s matkou a navzájem se tolerují. To je taky vidět na tom, že ve včelstvu se nachází otevřený hrboplod společně se zavřenou dělničinou. Taky je mi záhadou: - jestliže do trubčic přidám rojovou-přirozenou matku, včely ji přijmou i přes ty trubčice. S komerční, pelarvovanou je neúspěch zaručen Big Grin... To že jsem ji tam přidal jentak není zkouška. Mám s tím hodně zkušeností. Ty rojový matky fungují jako takový "žolík" Wink S nima se nechá si dovolit téměř cokoliv a do určité doby a ve snůšce se nechají téměř bez rizika přidat do včelstev nebo oddělků, dalo by se říct, "na ostro". Ještě letos budu něco zkoušet s "larvenejma" matkama a pokouším se nechat udělat nějaký testy v laboratoři .
Jenopravdu, to co se učí v NASA, by si měli páni odborníci trošku poopravit a nepředávat nesmysly dalším generacím. Dodgy
(15.06.2016 8:38)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Jenopravdu, to co se učí v NASA, by si měli páni odborníci trošku poopravit a nepředávat nesmysly dalším generacím. Dodgy

Vidis, dalsi z dobrych duvodu na knizku Wink! Ja to rikam porad...
Mě osobně dala NASA strašně moc. Ne tu praktickou část včelaření, to tě nic než skutečná praxe v provozu nenaučí. Ale spíše jsem začal chápat vazby, které jinak nejsou vidět. Biologii včely, včelí pastvu, nemoci včel, včelí produkty atd. bych se nikdy nesnažil pochopit do takové hloubky. Samozřejmě, třeba ekonomika mě vůbec nezajímala. Ale patřilo to k tomu.
Matky mě tam moc nenaučili, ty umím (snad) až od Květoše Čermáka.
A co je k nezaplacení jsou navázané kontakty mezi studenty.
(05.06.2016 12:45)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Jožko, je to podle mě velmi jednoduché. Komerční, přelarvovaný matky maji slabší feromonovou výbavu než rojové matky. Něco se přelarvováním kazí....nevím co, ale kazí. Takže kupříkladu...včerejší přidávání panušek - oddělky i s otevřeným plodem a po hodině panuška buď v umělém matečníku, nebo jen silně zakouřit do včel a panuška na plást mezi včely. To samý do včelstva - oplozená matka v umělém matečníku hodinu po odebrání staré...druhý den klade....stoprocentní úspěšnost. S larvenejma to není tak jednoduchý. Další problém je s přidáváním matek ze vzdálenějších oblastí, kde skladba pylu neodpovídá domácímu prostředí. Samozřejmě, že do smetenců bez plodu nebo osiřelců přidáš všecko....ale výměnama jak je dělám já neztratím žádný čas.Devítidenní odklad jsem nepoužil ani nepamatuju.Wink Přelarvuju matky taky a nemám problém něco odzkoušet, byť o matky přijdu....Kdybych včelařil 10 let - nepsal bych o tom. Wink Těch projevů mezi těmito dvěma "sortami" matek je mnohem víc a jednoznačně líp to vychází ve srovnání pro přirozený matky.

Milan,s matkami z náhradného chovu si to neskúšal?
Obdobie rojových matečníkov skončí a Ty musíš ísť na "komerčné"- prelarvované,preto ma to napadlo,buď celkom po osirotení včelstva,alebo spôsobom- plodový rámik naležato,čo Ty na to?
O tých výmenách,ako to robím ja,som tu už niekde písal,nemám čas to vyhľadávať,tak to zopakujem: - deväťdňový odklad pri tom tiež nepoužívam.
Ja pridávam matku tiež naostro aj s rámikmi s plodom a včelami.Matku,ktorú chcem vymeniť,odstránim,odoberiem zo včelstva toľko rámikov so včelami,koľko budem pridávať rámikov s matkou- keď budem pridávať dva,tak odoberiem dva,keď tri tak tri.
Keďže som chovateľ matiek a nechcem,aby mi odloženec na výchovu skončil pridaním matky do iného včelstva,preto tá zámena rámikov so včelami,aby mohla rotácia sérii pokračovať ďalej.
Do odloženca naspäť mi stačí jeden plodový plást, aj keď som s matkou pridal tri plodové,ostatné stačia len obsadené včelami.
Vždy na druhý deň robím kontrolu prijatia,doposiaľ vždy všetko vporiadku,nijaký náznak nepriateľstva,alebo napádania sa včiel,alebo novej matky.
Jožko58

Upoutalo mě vaše tvrzení o přidávání matek naostro s oddělkem. Můžete upřesnit dobu? Já měl za to, že naostro to jde tak do konce května, možná do půli června.
Díky.
Aj dnes som takto pridával do štyroch včelstiev.Ešte budem meniť matky u 15-tich včelstiev,matky sa majú liahnúť 28. a 29. júna.Takže kým sa spária,nechám ich poklásť a potom niekedy koncom júla pôjdu do kmeňových včelstiev.To už pridám celý oddelok,lebo končím s chovom matiek.V auguste už nebudem prelarvovať,tento rok aj trúdi končia nejako skoršie.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Referenční URL's