Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Pokálený úl
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Zdravim Smile mam malej dotazSmile včera jsem dal dvoum včelstvúm 200g těsta každému protože se mi zdálo jak byla teď zima že nemaj moc zásob a chtěl sem jim trochu pomoct. Jelikož je mám prvním rokem tak na ně každe dvě tři hoďky davám pozor však to znáte Big Grin no a dneska odpoledne když se udělalo trochu pěkně a vylezlo sluníčko tak sem si všimnul že všude na česně a na úle je nakáleno. Hovínka maj konzistenci tuhoum, přirovnal bych to k jehličí nebo něčemu takovému. Teď nevim jestli je to normálni nebo jsem udělal někde chybu, jestli byl třeba špatný med atd. Budu vděčen za jakoukoliv radu.
Dneska jsem se byl podívat, jestli ty moje medonosky se byly vykakatCool Jedno česno bylo dost pokálený. Je to ještě v normě nebo něco hrozí? Na podložce žádné výkaly nejsou a mrtvolek na sítu taky moc neníDodgy
[attachment=1684]
To co je vidět na česně je jen pár kapek. Řekl bych, že žádné nebezpečí nehrozí. V tomto týdnu se má počasí poněkud zlepšit tak udělejte oba rychlou prohlídku jak to vypadá na plástech. Mnohé již zjistíte čichem po nadzvednutí strůpku (plachty, fĺie, prkének), či co tam máte. Pokud je to cítit výkaly to není dobré. Pokud cítíte z úlu stoupat vlhké teplo vonící po vosku, medu a propolisu a pokud nejsou pokálené plásty, mrkněte na stav zásob, zavřete úl a nechte včely pracovat - buďte v klidu.
JK
JJ, vidím to stejně. Jakákoliv nemoc, nosema, májovka se dle mého projevuje cákancemi výkalů na česně a horních loučkách. Tohle je dle mého běžný stav. A pokud jedno včelstvo kálí víc než druhé může znamenat možnou větší spotřebu zásob, ale taky nemusí. Mě dnes z osmi včelstev pořádně létala polovina, zbytek byl zalezlý v úlu. Mám je taky první rok, tak se taky bojím, ale žádná panika. To: Kolmi - vždy přidej fotku, pro lepší představu.
Pokud je pokálené jen česno, tak bych to zatím moc neřešil, horší by byla situace, pokud by byl pokálený i vnitřek úlu, rámky a z úlu byl cítit divný zápach. Včelky z toho úlu mohly zimovat na melecitóze, to pak se jim těžce vyprazdňují vaky. Také počasí nemusí zrovna 2x ještě lákat k proletům, studený vítr může držet včelky na česně a pokud se potřebují vykálit, pak není divu, že tak učiní i na česně nebo při proletu těsně u česna. Raději být tebou bych matku vyměnil, nosema přítomná asi v menší míře je. S májovkou bych nestrašil, to není podle mě tvůj případ, už jen z toho důvodu, že májovku způsobuje čerstvý pyl.
(04.03.2013 20:49)Sborez napsal(a): [ -> ]májovka se dle mého projevuje cákancemi výkalů na česně a horních loučkách...

májovka je asi zápcha/zácpa , tak aké cákance?, či ...Blush
Také si myslím že to nic není.
Dnes jsem měl krásný prolet asi u 70% včelstev a na sněhu bylo kolem žluto.To jiná situace byla o rok dřív kdy v některých včelstvech zbyl i nějaký cement.Chuděrky se pak vyprazdňovaly hned "za dveřmi" a i přední strana některých nástavků to odnesla.Dnes mé včelařské srdíčko Heart radostí poskakovalo při tom provozu.Rolleyes
(05.03.2013 19:09)goro napsal(a): [ -> ]májovka je asi zápcha/zácpa , tak aké cákance?, či ...Blush

JJ, moje chyba, jasně.
toto je můj úl.Bohužel se s včelkami budu muset rozloučit,vysiřím je.

[Obrázky: m_l_2012_2013_021.jpg]

toto je jejich podložka

[Obrázky: m_l_2012_2013_017.jpg]
Kolmi uz urcite vim cim to bylo.......ze ty jsi je hlidal celou zimu Big GrinSurprised
Co s poklenými rámky? (asi vytavit)

Co se včelstvem, které mám sem tam pokálený rámek? Bohužel jsem neudělal fotografii, ale jak je to v prvém příspěvku, tak to u mě to vypadá milónově. Jenom sem tam. Aplikovat KM?
Spede,ja by som včelstvo nestresoval teraz KM,ale ak sú rámky dosť pokalené tak ich vymeniť a dať čistý úľ! No a samozrejme včelstvo sledovať(jeho rozvoj)!
miloši

Včelstva jsou velmi vitální, spíš se bojím, aby se to nerozjela nějaká Nosema, tak abych to zarzil hned při zrodu. Rámky jsem samozřejmě vydělal a dal nové nástavky. Na ty staré se, už třepe Savo Big Grin
Ak sú vitálne,tak "nema problema"!Ja by som KM dal v máji,ak by nebola znáška!
Ahoj - rád bych poprosil o radu. Dnes jsem u dvou ze tří včelstev na stanovišti zpozoroval tenké vláskovité útvary. Pozoroval jsem je taktéž na střeše a v omezené míře i na stěnách úlů. Jedná se o výkaly? Může to být nosematóza? Díky moc za rady!

http://belak.net/pub/cesno1.jpg
http://belak.net/pub/cesno2.jpg
Nosema? do zajista může...pokud jsou včelstva slabší a je kde brát plod ze silných včelstev, tak je posilni několika rámky, cca 3 rámky s plodem a se včelama. Pozor nepřenes si matku....Big Grin
Ale kdepak nosema. To jsou zdravá ho..a. Prostě 3 dny pršelo a vzhledem k aktivitě v úle a krmení plodu, se výkalové váčky stihly zaplnit.
Pokud by to byla nosema, tak to jsou daleko širší fleky - asi takto
přesně tak.......včera mi to holky udělaly taky Smile
Já byl včera ve včelách a jedny ostřejší na mě vylítli a pak doma koukám, celá kombinéza posraná Big Grin Už aby bylo hezky Smile
Tak moje holky mají ty kakanečky různobarevné dle pylu Wink
Máme tu hnusně už pátý den, ale ve včelstvech se starají o plod na plné obrátky.
Stran: 1 2
Referenční URL's