Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včely bez matky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Nějak tomu nerozumím, proč v toto období hledat matku. Teď jsem měnil asi 40 matek a mohu pouze dodat, že v produkčních včelstvech jsou bez plodu 2/3, 1/3 ho má pouze zavíčkovaný jen pár dm. U plemenáčů s novou matkou je to obdobné. Řekl bych že opakovanými pl. zkouškami jen včelstva zbytečně rušíte. Teď vám o stavu včelstva nejlépe poví po odtržení strůpku vydávaný zvuk a pohyb horních včel. Takže oči a uši. Včelstvo s problémy jinak zabzučí a jinak se chová! Zdraví R. S.
Koukám, že to samé řeším zcela špatně v jiném vlákně.

Odpověď na otázku proč hledat matku před zimou? No protože jsou zde i začátečníci jako já a ti se v úlech rádi vrtají, chytají žihadla, škodí svým včelám a to vše dělají s dobrým úmyslem.

Taky jsem nenašel matku ani plod, taky jsem zkusil plodovou zkoušku (zatím neznám výsledek, kouknu se o víkendu). Včera bylo hezky,
úl 1. hezky aktivní, včelky vyskakují, přilétají, nosí asi vodu pyl bůh ví co a odkud, ale chovají se celkem normálně,
úl 2. hezky aktivní, včelky vyskakují, přilétají, nosí asi vodu pyl bůh ví co a odkud, ale chovají se celkem normálně,

což mě dost uklidnilo, ale jelikož jsem aktivní začátečník, dnes ráno jsem dostal novou matku. Co když plodová zkouška dopadne tak, že na tom plodovém plástu najdu tu původní matku, nebo žádné matečníky, pouze poctivě krmící chůvy?

Nové, hezky označené matky, oplozené, jen jí přidat do jarního oddělku mi bude líto, jak jí zachránit?

Mám dvě včelstva plné zásob, jak v horním nástavku 2/3 lang, tak ve spodním toho je pár kg je Jumbo lang.

Matku nechám v klícce a strčím jí do jednoho z medníků mezi rámky?

Matku pustím do jednoho z horních nástavků a oddělím MM?

Udělám nějaký miniúlek z 5cm XPS na dva rámky 2/3, nasypu pár včel a budu doufat, že to přežijí?

Mám nějakou šanci matku zachránit v případě, že tam ta původní fakt je? Nějaký články jsem sice našel, ale všechny se týkají zimování oddělků na 6r, já bych měl v současnosti pouze samotnou matku a dvě zdravá včelstva.
O tu matku prostě příjdeš ,tu na jaro nezachráníš. Jen nedělej žádný minyoddělek z oddělku. S tou matkou můžeš udělat jedině hazardní pokus. Přidej ji v klícce do včelstva kde si myslíš že matka není. Po týdnu ji vypusť ať se děje vůle boží. Pokud bude v klícce mrtvá i se včelami tak tvoje včelstvo matku má. Těžko s tím vymyslíš něco lepšího. A hlavně je furt nepřehrabuj.
Chybama se clovek uci, jen to skolne byva ponekud vysoky...

chose
ja keď som mal prvé včely tak o tomto čase som ich už neotváral, síce mi to nedalo a pobehoval som stále okolo nich ale sledoval som hlavne prelety a aktivitu na letáči a hoci som bol zvedavý čo sa deje dnu tak ich už neotváral, pretože som si od 9. mesiaca opakoval, že ak pri prehliadke poškodím matku, novú si už pravdepodobne nevychovajú. Skôrby som radil nerobiť nič hoci je to ťažké a nechať to na včely, ony vedia (moja mantra vždy keď ma niečo v úli zaskočí). Pri jarnej prehliadke som tento rok zistil, že jedno včelstvo nemá matku, dal som im otvorený plod a 23.03. som mal krásnu kladúcu matičku v úli, teda za mňa ak by tam aj matka nebola, tie včely sa predsa nestratia a dajú sa využiť pri jarnej znáške, prípadne straty matiek sa dajú nahradiť odložencami alebo chytaním rojov.
já už do včel taky nelezu, začínal jsem loni, tak jsem taky začátečník, ale během roku jsem pochopil, že někdy méně je více. jediné, co se ješt bude muset udělat je fumigace, vložení zapáleného pásku, což bude dost vopruz, protože už teĎ nevím, jak s těmi plásty budu hýbat, abych si vytvořil pro ten pásek prostor, a nenadělal škody na plástech se zásobama a včelách, je to tam dost natěsno.

pozoruju jen jak se chovají na česně, pak se snažím denně či jak to jde počítat brouky a přitom koukám, co všechno a kde je spadané na podložce, a pak také koukám takovým tím zadním větracím kruhovým okénkem ve varoa dně, co se děje v podmetu, jak se vtam včely pohybují, jak jsou nebo nejsou vyvěšené na spodních loučkách do podmentu. a třeba jednou týdně krátce zvednu víko, a protože mám na horních loučkách prevnou průhlednou folii, tak vidím, jak se včely chovají.

z toho pozorování na česně, když se ty včely chovají normálně a jsou klidné, tak bych řekl, že tam matky mají. Vím, že když matku nemají, tak na česně lze pozorovat chování včel jakoby nervoznější, prostě se chvoají divně.

Nevím, jestli nošení pylu teď před zimou lze přikládat ten samý význam jako v létě a na jaře, kdy to lze považovat za známku přítomnosti matky a jejího kladení, že včely nosí pyl pro "okamžitou" výživu plodu, nebo ten přínost pylu v tuto dobu je z důvodu jen a pouze vytváření zásob na zimu/jarní rozvoj. Ale když o tom tak uvažuju, tak i to by podle mne měla být známka toho, že ta matka tam je, včely o ní vědí, a vědí, že až přijde v lednu/únoru čas, ona začne zase klást a bude potřeba pyl pro výživu nového plodu, a proto teď sbírají pyl, který kvůli té matce budou potřebovat až začne zase klást.
Njn, chybka,
než jsem se stal zkušeným mořským akvaristou, tak to mohlo stát i statisíce. Strčím jí tam v klícce a buď jí budou krmit, nebo nebudou. Příští rok rozšíříme chov a jednu si budu nechávat v záloze až do podzimu.
Já už vůbec do toho včelstva nechtěl chodit, jen jsem chtěl sundat nástavek, pak mi to nedalo, vytáhnul jsem prostřední plást, koukám plod nikde a už to bylo.
diskusia mimo témy vlákna ( o fumigácii ) bol z presunutá..
https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Fumig...#pid243894
Dobrý den, mám takový dotaz.. chytil jsem si roj od včelaře a ten usadil do úlu.. ale když přijdu teď k úlu, tak včely jen sedí na česnu a větrají.. nic nenosí, nebo tak nepatrné množství, že to nejde poznat.. ale podněcovací těsto snědly v úlu je včel a včel jsou vyvěšeny v řetězci, ale jediný útvar kterého jsem si všiml, je malé srdíčko kolem podpůrného kříže..

Otázky:
1. Je možné, že nemají matku?
2. Jak dlouho trvá výstavba plástve?
Mám japonský úl a je to první včelstvo, nekamenujte mě, budu rád, za rady. Děkuji
Tak já tě budu kamenovat a to za tvoje jméno... To je vtip?
Jinak těžko ti něco poradit, když nevíme kdy jsi ten roj usadil. Je samozřejmě možné, že nemá matku, záleží jak jsi ho zklepal, jestli nezůstala někde na větvi. Ještě ti poradím, vyprdni se na těsto a dej jim roztok 1:1 a pak uvidíš co dokáže roj...
Používají se v japoncích mezistěny? matně tuším, že ne. Stavba divočiny je obtížnější než na mezistěnách, Trvá déle a chce víc vosku. Má roj co jíst? Krmíš je? Když nemají dílo, kam má matka klást? když neklade, není pro koho nosit pyl...
add 1) podle mě matku mají, kdyby ji neměly tak jdou z úlu pryč zpět na strom
2) pokud mají přísun tak běžný roj vystaví nástavek mezistěn 39*24 do týdne, pokud bude mít volnou stavbu bude to déle, ale s přísunem cukru nebo nektaru bude každopádně stavět jako o závod.
Je to volná stavba, právě jen s podpůrnými kříži přikrmuji je těstem a pití mají také dostatek.. usadil jsem je v neděli ráno kolem deváté, takže tak 14dnů počkat?
já jsem usazoval 2kg roj v sobotu 22/5, za týden měl vystavěné 4 mezistěny, ale nijak jsem ho nepřikrmoval, na to sem zapomněl nebo spíš jsem to bral tak, že tam jsou létavky a že je snůška, tak že si donesou a není třeba krmit. Teď o víkendu jsem jim přidal další mezistěny a uvidíme, jak na tom budou o víkendu, kdyžtak je přikrmím.
V nedeľu pred týždňom som kontroloval odlozenec, bola tam nová mladá matka, ešte nekladla. Dnes opäť nedeľa som ho kontroloval opäť. Matku som nenašiel a to som ho prezeral 2x, zato ale úplne všetky bunky boli s vajíčkom, dokonca vajíčka boli aj v peľových bunkách, niekde 2,3 i 4 ks. Ako si to vysvetliť? ( Vcelarim od marca).
Ďakujem veľmi pekne za odpovede.
.
Máš tam trubčicu /trubcokladna včela, matka/ kladie do jednej bunky 1 a viac vajíčok.
Zrušiť, tu nič nepomôže.
Nesouhlasím, že tu nic nepomůže. Vložit plást s mladým otevřeným plodem, je pravděpodobné, že si narazí nouzové matečníky. A potom přidat novou matku, raději ale starší, na které moc nezáleží, kdyby se to nepovedlo.
(20.06.2021 19:33)Murko napsal(a): [ -> ]V nedeľu pred týždňom som kontroloval odlozenec, bola tam nová mladá matka, ešte nekladla. Dnes opäť nedeľa som ho kontroloval opäť. Matku som nenašiel a to som ho prezeral 2x, zato ale úplne všetky bunky boli s vajíčkom, dokonca vajíčka boli aj v peľových bunkách, niekde 2,3 i 4 ks. Ako si to vysvetliť? ( Vcelarim od marca).
Ďakujem veľmi pekne za odpovede.
.
Ja by som počkal až to zaviečkujú - či tam je hrboplod sa potom iste uvidí, pokiaľ tam bola mladá matka. Ak hrboplod odporúčam 100m odtiaľ vysypať
Co tím vysypáním získá?
Pokud je tam trubcokladná matka, nešlo by to včelstvo prostě "přesít" přes mateří mřížku? matka neproleze, chytit, zamáčknout a přidat jim novou oplozenou?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Referenční URL's