Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včely bez matky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Trubcokladná matka tam určitě není, ta by nekladla tolik vajíček do jedné buňky a vůbec né do pylové. Jsou tam trubčice, jak píše Jenda, dát tam plást s plodem, klidně i dva. A ideálně zavíčkovaný matečník, pokud máš.
Za aký čas sa spraví z robotnice trubcica? Pred týždňom tam matka určite ešte bola.
Keďže základene je všetko, budem mať plný úľ trudov. Napadá mi riešenie teda vyfuknut plasty kompresorom... načo toľko trudov? a pridať plodovy plast a kúpiť novú matku. To je také najrýchlejšie riešenie.
Podle fotky je tam mladá matka. Trubčice sice také kladou po více vajíčkách, ale na stěny buňky. Mají krátký zadeček a nedosáhnou na dno. Mladá, ještě pořádně nerozkladená matka klade po více vajíčkách, ale na dno buněk. Ono se to srovná.
Ďakujem za povzbudivé slová. Tak to teda nechám tak. Uvidíme, čo sa vyliahne.
Přesně jak píše Jan, je tam mladá matka. Některé takto ze začátku, než chytnout rytmus kladou, někdy přestanou i na pár dní klást a pak se zase rozjedou.
Murko vydrz některý matky to takhle ze zacatku maj, až chytne dech tak se to spraví.
(21.06.2021 11:39)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Co tím vysypáním získá?

pokiaľ má len jeden úľ tak nič - začínať s jedným úľom sa dá, ale môže mať takýto problém. pokiaľ ich má viac včely sa vžobrú do vedľajších a posilnia ich.

Pokiaľ sú tam trubčice zachraňovať toto včelstvo je dosť zabíjanie času, pokiaľ je tam trubcokladná matka môže to preosiať a pokúsiť sa dať matku alebo matečník - pokiaľ tam nie je vlastný plod. Keď tam majú vlastný plod od trubčíc väčšinou toto pridanie nemusí byť úspešné.
Už som videl aj pokus včiel zachrániť sa a ťahať matečník na trubčom plode - samozrejme neúspešne

(21.06.2021 22:42)Jan Voleský napsal(a): [ -> ]Murko vydrz některý matky to takhle ze zacatku maj, až chytne dech tak se to spraví.

už sa mi to stalo
Prosím o rady 25.5. jsem udělal oddělek se zavřeným matečníkem. Podle internetu Matka dobře vylíhlá , ale kontrola po 12 dnech bez plodu čekal jsem 16 dní nic. Oddělek byl bez otevřeného plodu. Došly mi matky tak jsem jednu použil do oddělku . Byla 3 dny zavřená v klícce 3 den otevřená a asi dva dny než se prokousaly k matce dohromady cca 5 dnů .Po kontrole za tři dny po vykousání, zda je matka v úle nic ani matka ani plod. dnes kontrola po 7 dnech je plod sice jen na jednom rámku, jak píšou vajíčka i larvičky jsou dole v misce, ale matku jsem nenašel .
3 x tam a nazpět a nic . Je bílá měla by jít dobře vidět. Jaká je šance že tak klade nějaká dělnice . Jak a kdy to mohu zjistit ?
Ještě jedna otázka. Dnes jsem také spojoval dvě včelstva jedno bezmatečné , přes noviny . Kdy noviny odstranit , Kdy je dobré včely zkontrolovat zda je vše OK. ? dík
Ja som teda len začiatočník, ale noviny si včielky odstránia samé. Mohol si tam spraviť zopár dier ceruzkou.
v jednom rohu vzadu, jsem ho ohnul
Jaroslav Janíček:
1-matku vidět nemusíš, že tam je přítomna je vidět na tom, že klade. Mladá matka se hůř hledá, i když je značená. Pokud jsou vajíčka na dně buněk, jedná se o matku, nikoli trubčice. Ty mají krátký zadek a kladou na stěny buňky. A největší sichr budeš mít, až uvidíš zavíčkovanou dělničinu. Tu fakt nikdo jiný než matka naklást nemůže.
2-na noviny se vykašli, včely je vynosí ven. Zbytečně bys je rušil. Já osobně bych do nich šel po týdnu, aby měly klid. Po týdnu už bude činnost matky jasně viditelná a ani matku nemusíš hledat. A netřeba jim to celé rozebírat komplet. Stačí vidět 1 plást s plodem a šmitec, víš co jsi chtěl. Matka přítomna, klade, dobrá věc se podařila.

To říkám za sebe. Třeba mne zkušenější kolegové opraví.
Dík za rady
Dobrý den všem,
přesně, jak píše Tomáš Chrudimský, jsem to udělal 21.6., vytáhl 2 plásty ze dvou oddělků, které se mi podařilo nastartovat ( včelařím přesně 1 rok ) a když jsem zahlédl nové larvičky, tak jsem se zaradoval a už je dále nerušil. Na značení matky bude ještě čas, teď se musí stabilizovat a odchovat svou první generaci nové matky. Ten pocit, že víš, že se chytají je skvělý. Ale ještě není vyhráno, musí se ubránit případné loupeži, takže ještě bych tak odhadl, 3-4 týdny, aby měly sílu se bránit i s novou generací a připravit se na srpen a na zimní generaci. Jinak v jednom oddělku mi z matečníku matka nevylezla, tak jsem jak píše Honza Havelka přidal další jeden rámek s mladým plodem, kde byly mikro-larvičky a doufám, že si narazily nouzák a jediné, co dělám, že jim dolévám do stropního cukrový roztok a neruším je, ony to nějak udělají samy. Doufám. I když budou o 3 týdny zpožděné oproti těm, kde se mi matky vylíhly cca. 6.6. Akorát se u jednoho z těch nastartovaných oddělků ochomýtají cizí včely, je vidět že bojují, derou se dovnitř asi na roztok. S tím ale mnoho neudělám, očko mám zúžené na 3 včely a řekl bych možná jen o malinko méně, abych cizím ztížil šance se dostat dovnitř a na česně to mám taky zúžené na minimální vstup. Ale furt mi vrtá hlavou, proč už se tam ty cizí včely ochomýtají, ještě by mělo být dost potravy venku, nebo se mýlím ? Čekal bych loupeže tak za 2 týdny nejdříve, ale jsem začátečník, tak nevím.
Včelám a včelařům zdar, JN
Takže bola tam trubcica. Kupil som matku, pridal a dnes už pekne kladie. Hádam donazimy bude z toho pekné vcelstvo.
Majte pekné leto ešte.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Referenční URL's