Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včely bez matky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Hoj,
ted v nedeli 5.7. jsem v cervenym ulu videl par larev, vcera bylo zakladeno i castecne zavickovano na nekolika ramcich 39x24, proti nedeli uplna sodoma gomora, takovy narust jsem ani necekal (toto byl od zacatku ale jinak nejsilnejsi oddelek). Takze tam jsem mel vic stesti nez rozumu. Uvidim, jak dopadne nejslabsi modry a standardni zluty, teoreticky mlada matka ma do nedele plus minus par dni cas. Kdyz to vezmu podle cerveneho, od vylihnuti po male larvy bylo 13 dni. Ale rozkladeni je predpokladam jine matka od matky a od pocasi.
Dnes si sjedu pro medocukrovy testo, zacnu pomalu prikrmovat ikdyz je jeste snuska. At jsou pokud mozno co nejsilnejsi...
Jde o vcelku normální výměny matek, nic neobvyklého. Zkrátka dělnicím matky neseděly, tak si je vyměnily - včely to ví nejlíp - jak praví motto jednoho účastníka Wink
jo jo, asi jo, jen me totiz nesedelo, ze najednou nebyl plod ani v jednom oddelku. A ticha vymena by prece snad nebyla ve stylu zabijeme starou a uvidime, jestli si z plodu odchovame novou. No kazdopadne jsem klidnejsi, ze aspon 1 ul jede, maximalne uvidim za tejden, ze bych snad sehnal matku a ty 2 bezmatecny se pokusil spojit...
tak ten nejslabsi oddelek uz taky jede, matka tam je, takze zbyva ten osirelej "standard", ten ani moc medocukru neodebira. Poptal jsem chovatele po netu co jsem nasel prodej matek, tak snad nejaka volna bude, nechce se mi oslabovat ten nejsilnejsi oddelek o ramek s plodem, s prelarvovanim zkusenosti nemam, navic nez se vyvine atd tak jsou 3 tejdny zase v haji. No dam prubezne vedet, jak to vypada ... Spojeni necham asi jako posledni moznost.
Je to zhoda náhod nevydarená seria matiek
Jestli jo, tak proc kurna me vcelimu zelenaci zrovna ? Big Grin
Tak jsem si vcera byl pro plodici matku, hned ji tam dal s otevrenym plodem v pridavaci klicce, udelam kontrolu za 3 dny dle instrukci mistra vcelare Smile. Tak uvidim, jak to pujde.
Jo, tak dobry, v patek se jeste uplne neprokousaly k doprovodnym vcelam, ale v nedeli si to uz matka stradovala po plastech. Zdalo se mi ale vcera, ze jsem videl larvy v matecnikovych miskach, chvili jim trvalo, nez jim doslo, ze matka je v klicce a nemuseli si ji pripravovat z pridanyho otevrenyho plodu. Juknu teda tak ve stredu, jestli toho zanechaly. Prpadnej matecnik se mi nechce likvidovat po poslednich zkusenostech s matkou, ale uz je pozde na oddelek s matecnikem Undecided.
J.K.
Kdo Ti radil přidávat matku zároveň s otevřeným plodem.?? Takhle jim dáš na výběr buď přijmou cizí kladoucí matku nebo si narazí jinou nouzovou na otevřeném plodu. Když přidávat plod, tak zavíčkovaný, těsně před vylíhnutím a bez včel. Big Grin
Otevřený plod se využívá k potlačení trubčic.
Bylo mi vcelarem receno, abych pridavanou matku do osirelce dal spolecne s ramkem otevrenyho plodu (takze z jinyho ulu) bez vcel, ze to nalaka "kojicky". A jelikoz v ramku je jak otevrenej, tak i jiz uzavrenej plod, tak dojde i k posileni mladezi... Asi budou i jiny duvody, ktery ja neznam, kazdopadne jsem vcelare poslechl. A poslechnu si i jiny duvody, jestli nekdo vi Smile
Těžko se radí, když neznáme celou historii a nevidíme včelstvo. Ale obecně vzato jde o toto: Včelstvo, když přijde o matku, snaží se vychovat jinou co nejrychleji - z larev, z vajíček. Pokud je nemá je to otázka času, kdy se ve včelstvu rozklade dělnice(trubčice). No a u Tebe, pokud lehce počítám, je ten osiřelý stav již cca tři týdny? To už je hodně. Nepotřebuješ lákat kojičky. To smysl nemá. V momentě když jim přidáváš i otevřený plod prakticky testuješ, jestli mají chuť a potřebu vychovávat novou matku => spolu s vložením již oplozené matky jdeš proti smyslu svého plánovaného zásahu. Správný postup je ten, že vložíš otevřený plod, počkáš cca týden. Pokud netáhnou matečníky, mají matku svojí nebo trubčici. Pokud táhnou matečníky, tak otevřený plod pryč a přidat matku ve vyjídací klícce. Takhle bych to viděl já Wink.
jo to dle co dal, dikas. Tak vcelar info mel, ze bez matky nejsou 1 den. Ale je to zajimavy s tim testovanim otevrenyho plodu. Kazdopadne doufam, ze uz nic takovy me nebude cekat, ze je to naposled. Tech trubcic jsem se taky bal, ale zase by extreme dotiraly na pridanou matku v klicce, coz nedelaly. A vcera matka v klidu stradovala na ramku. Takze jsem mel asi vic stesti nez rozumu. Coz neni u me poprvy.
Dikas.
J.K.
Jestli tam máš jak matku a zároveň si na tom otevřeným plodu staví matečníky, tak bych byl opatrnej a ty matečníky bych raději zrušil.
Pokud si udělají nové z vajíček od té nové matky, tak jim matka nevyhovuje a připravují tichou výměnu.
Jj, myslim, ze matecniky narazili z pridanyho plodu, nez jim doslo, ze maji i v klicce pridanou matku. Ve stredu se jim tam juknu, jestli od toho prave upustily. Byt to driv, tak matecniky vyuziju, ale takhle pozde je to uz na vylamani ... Dam echo, jak to dopadlo.
dikas.
Zdravím,

jsem tu nový a nejde mi založit nové téma (asi právě kvůli právům). Mám jen jeden rychlý dotaz - jsem začátečník a v květnu se mi vyrojilo jedno velmi silné včelstvo (rojení jsem nepředcházel, kvůli rozšíření včelstev jsem to uvítal, samo včelstvo byl původně velmi silný roj), několik dní na to jsem medoval a zhruba týden po tom byl poroj. Oba roje jsem úspěšně odchytil a dnes jsou z toho velmi pěkná včelstva, ale to první bohůžel již dva měsíce bez matky - během dvou měsíců jsem jim dodal rámek s 1-den plodem asi 5x, pokaždé založily matečníky, které se vylíhly. Včelstvo jsem poté nechal v klidu a čekal, ale matka stále nikde a včelstvo mi pomalu, ale jistě slábne. Už si nevím rady a určitě jde kort teď s koncem července o čas. Chci se tímto Vás zeptat a poprosit o radu, co mám udělat. Mám ještě jednou zkusit dodat rámky s 1-den plodem, či mám zkusit sehnat novou, šlechtěnou matku? Již jsem psal několika šlechtitelům, ale nikdo z 10 tázaných se neozval, zda mají matky ještě k dispozici. Díky za rady a omlouvám se, že přerušuji tuhle diskuzi.
Určite ti to nevyjde ani na 6-ty raz. Včelstvo je už ziostarnuté. Jednoznačne zrušiť...teda spojiť s iným včesltvom.
(27.07.2015 19:40)jaro napsal(a): [ -> ]Určite ti to nevyjde ani na 6-ty raz. Včelstvo je už ziostarnuté. Jednoznačne zrušiť...teda spojiť s iným včesltvom.

Spojit i když je to včelstvo ve dvou nástavcích a to naplněné (stále) včelami? Jiná možnost opravdu není?
Hoj,
co jsem minuly tyden shanel matku a posilal jsem dotazy, odpovedeli mi z emailu "info@vcelarstvikurtin.cz", ze by me maximalne mohli napsat na seznam nahradniku, co jim odrekli matky. Zkus jim tam jeste mailnout. Je to jinak
Včelí farma Kurtinovi
Račice 41
675 55 Hrotovice
http://www.vcelarstvikurtin.cz
tel.:605339043

Ja si matku nakonec posehnal, psal jsem jim zpet, ze mam sehnano, tak by jsi mohl mit sanci. Ale asi by to nebylo ted hned, je otazka, jestli opravdu to nebude lepsi spojit, pokud se jim nechce do matek co jim postupne davas...

J.K.
(27.07.2015 19:31)Jakub Svoboda napsal(a): [ -> ]... Již jsem psal několika šlechtitelům, ale nikdo z 10 tázaných se neozval, zda mají matky ještě k dispozici. Díky za rady a omlouvám se, že přerušuji tuhle diskuzi.

Kubo, jeden zákazník si s omluvou neodebral objednané matky, všechny krom jedné jsem již udal. Jestli ji pořád ještě potřebuješ, ozvi se mi na mejla, SZ nebo tel. jsem v seznamu chovatelů matek Vigor, tam najdeš kontakt.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Referenční URL's