Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Obnova díla
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Pavel-no, pripájam sa k Jirkovi, môže niečo byť v Ms (volnú stavbu píšeš, že stavali), tiež môže mať pravdu Jozef, včely, keď idú do rojovej nálady prestanú stavať (skús skontrolovať MB) ale ešte tam môže byť skutočne ten faktor, že nie je dobrá znáška (skús jedno včelstvo prikŕmiť a tak si to overíš) alebo jednoducho včely nie sú tak silné aby stíhali všetko, nosiť, stavať a ošetrovať plod, je ich málo...Blush
(01.05.2014 19:31)pavelno napsal(a): [ -> ]Jak to letos vypadá u ostatních se stavbou nového díla?
U mě je to letos stejné, jako v roce 2012, včely vůbec nestaví.
Jediné, co vystavěly hned, byly stavební rámky, mezistěny staví jen, aby se neřeklo.
Potřebuju obnovit staré dílo, ale s takovouhle se to asi letos nepodaří.
Kvete tady všechno - trnky, pampelišky, řepka ..... včely nosí, je hezky, ale ta stavba prostě vázne.
A je jedno, o jak silné včelstvo se jedná, ani to nejsilnější, na 5NN 39x15 moc nestaví. A ať už s matkou Vigor, Singer nebo Sklenar.
Nevíte někdo čím to je?
Případně, jak to udělat, aby včely stavěly?
Nebo nemám udělaného něco špatně?
Díky, Pavel

Tak tuto situaci i rok 2012 mohu potvrdit také - prostě nestaví.
A v nadmořské výšce okolo 550 m.n.m. jsem i já.
Jen to jedno nejsilnější včelstvo přidané mezistěny trochu staví.
Mám ho na kombinovaném systému (r.m. 39x30 a 39x15) a ve vysokém medníku nad mřížkou lehce vytahují (opravují) buňky, na přidaných souších, bílým voskem, takže na chuť do stvaby to u tohoto včelstva trochu vypadá, ale ostatní nic.
Stejné, jako ten 2012, prostě do stavby se jim nechce a ani já nevím proč.
Zkrátka nestaví a nestaví.
Zdravím.
Mňa prekvipili roje ktoré som odchytil v stredu. Pri prehliadke do 2/3tín vystavane vzorovo, krása. Pritom som ich musel dať na dva nástavky, samé medzistienky a po dva súše na plod. Takže za tri dni jeden roj 18 rámikov.
Paráda.

Langstrot 2/3
(02.05.2014 21:15)1j1j1j napsal(a): [ -> ]
(01.05.2014 19:31)pavelno napsal(a): [ -> ]...Kvete tady všechno - trnky, pampelišky, řepka ..... včely nosí, je hezky, ale ta stavba prostě vázne....
...Stejné, jako ten 2012, prostě do stavby se jim nechce a ani já nevím proč....
Zkrátka nestaví a nestaví.

Přečtěte si zde,
co pro to udělat. Stačí úvodní příspěvek. Já to letos prvně aplikoval. Sebral jsem jim vše, co neobsedaly a staví. Hodně. Totiž musí.
Mě letos staví jak o život, skoro každé včelstvo má už rozpracovaný druhý nástavek. Staví výborně z voskové čáry na spodku horní loučky a taky z 1cm pásku mezistěny. Ten je lepší, než silnější proužky mezistěny, nedeformuje se a nekroutí, drží rovinu. Průběžně jim usměrňuju směr stavby, když přeci jen ujedou. Trubčinu často kontroluju a protože jsem zatím neobjevil roztoče, tak ji nevyřezávám. Nadělal jsem spoustu fotek a v zimě se budu kochat. Je to radost.

[Obrázky: DSC_0152.jpg] [Obrázky: DSC_0155.jpg] [Obrázky: DSC_0159.jpg] [Obrázky: DSC_0171.jpg] [Obrázky: DSC_0174.jpg]
V Eurodadantu se za včelařskou sezonu v plodišti provede obměna starých plástů v počtu asi tak dvou až tří, při jarním zúžení přepážkou, a při tvorbě oddělků se odeberou asi tak dva další plásty.
Tím je obnovena necelá polovina plodiště a je s lezením do něj hotovo.
A to se mi líbí, že se stále neleze do včel, až dolu, do polodiště a ty se tak nestresují.
Oproti tomu jsem našel metodiku pana Kolomého, který ve své provozní metodě uvádí, že každému včelstvu dává ročně vystavět 20 mezistěn 39x24.
Na jaře dokonce stahuje matku ze dvou nástavků jen do jednoho pod mřížku.
Potom plodiště zase roztahuje na dva nástavky.
A ani nevím, kdy do úlu nacpe těch 20 mezistěn.
To už je snad zbytečně moc a možná i na úkor medného výnosu.
Nevím, jestli toto jaksi permanentní lezení do úlu není pro včely nadbytečně stresové.
Co si o tom myslí ostatní?
Mám dojem, že v tom co jsem četl bylo napsáno, že na kmenové včelstvo na sezonu připravuje 20MS. Ne že mu je vystaví.
On dělá oddělky, a do nich taky musí něco dát.
Při jeho metodice obnoví ve včelstvu bez odběru na oddělky necelý nástavek odhadem.
Dobrý den přátelé, mám úly plné nevyhovujícího starého díla od končícího včelaře, budu přístí rok přecházet na nové úly, ale chtěla bych alespoň část díla vyměnit, mám i pěkné souše. Můžu ty staré černé plásty převěšovat do medníku? Nebo musí jít med do světlých? Děkuji a přeji hezký den!
Pokud to není třeba, tak staré dílo do medníku nedávej. Raději světlé. Proč je dílo tmavé, až černé? Protože se v něm vyvíjí plod a zůstávají v buňkách košilky (svlečky larev), dále výkaly. Včely část tohoto vyčistí, ale i tak, raději dávám do medníků pokud možno panenské dílo (to nikdy nepoznalo vyvíjející larvu, jen med nebo pyl), když je rozjetý stavební pud, nešetřím mezistěnami. Ony si to vystaví.
Budu oponovat. Wink Mezistěny a stavební rámky hlavně do plodiště. V něm potřebuješ obměnit dílo nejdříve. Až potom řeš medník. Včely jsou schopné postavit také jen určitý počet rámků a do mezistěn budou těžko nosit med.
Když jsem začínal a neměl souše, rozšiřoval jsem celými nástavky mezistěn, jen jsem převěsil 1-2 rámky se zásobami. Šlo to bez potíží. Nyní dávám většinou panenské souše, ale ani sem tam nějaké mezistěně se nebráním. Problém to není.
Medzistienky sa dávajú len v prvé dni ked sa rozkvitajú ovocné stromy lebo postavia len robotničie dielo, preto sa vtedy v košoch rezali plásty z medom. Ale jak sa už repka začala rozkvitať tak medzistienky treba dat stavat do medníka nakolko by mohli stavat v plodisku trudinu lebo u včiel sa už prejavuje rojivá nálada.
Trúdinu mě stavěj už v únoru a žádná řepka nekvete . Big GrinBig Grin
já teda do medníku dávám ty nejtmavší, protože do nich nejradši dávaj sladinu a do plodiště dávám nový mezistěny......když dám nákou do medníku, tak si jí ani nevšimnou......
(28.04.2015 8:12)Zdenka Růžičková napsal(a): [ -> ]Můžu ty staré černé plásty převěšovat do medníku? Nebo musí jít med do světlých?
Je z nich krásný tmavý med - tak jak to má český zákazník rád. Big GrinBig Grin
Ale jinak je to hnus, velebnosti. Když se to trochu točí, není to vůbec potřeba. Letos dokonce mám tolik plástů, že vyřezávám i jednou zakladený medníky, co bych s tím asi dělal ? Cool

(28.04.2015 11:37)Louky napsal(a): [ -> ]já teda do medníku dávám ty nejtmavší, protože do nich nejradši dávaj sladinu a do plodiště dávám nový mezistěny......když dám nákou do medníku, tak si jí ani nevšimnou......
Už jsou tak navyklý na ten amitraz, že bez něj plást ani npoznaj . Big GrinBig Grin
(28.04.2015 11:35)Michal Schützmeister napsal(a): [ -> ]Trúdinu mě stavěj už v únoru a žádná řepka nekvete . Big GrinBig Grin

Jóóó únor, to je stavební pud jako hrom, to opravdu stavěj jako divý.....Big GrinBig GrinBig Grin
Nezní to sice jako z učebnice včelaření, ale když je mám na jednom VN a je v únoru teplý fén, což je téměř pravidelně v půlce měsíce tak normálně staví . Cool
V necelých 600m.n.m.
A o vánocích nosí pyl každý druhý rok. Wink
Některý věci jsou prostě jinak, než se říká.
A kdo věří tomu, že se v dubnu včely budí.... Ikdyž v 800m.n.m. mám stanoviště, kde to tak je. Ale kdo tady má horská stanoviště ? Na kopci a jen s lesem ? Moc jich nebude.
Jo - a nemám je izolovaný.
(28.04.2015 11:38)Michal Schützmeister napsal(a): [ -> ]Je z nich krásný tmavý med - tak jak to má český zákazník rád. Big GrinBig Grin
Ale jinak je to hnus, velebnosti. Když se to trochu točí, není to vůbec potřeba. Letos dokonce mám tolik plástů, že vyřezávám i jednou zakladený medníky, co bych s tím asi dělal ? Cool

Michal, keby to bola pravda čo si napísal, tak by sme vytáčali len jeden druh nedu "tmavý medovicový" a to nie je pravda. Touto otázkou som sa zaoberal už dávno, sledoval som viac rokov dôkladne farbu medu (U mňa sa v medníiku objavujú aj tmavšie plásty), pri vytáčaní jarného medu, ovocné stromy (čerešňa vtáčia, repka) potom nasledoval agát a nikdy som nezistil aby prírodný med v tmavých plástoch stratil svoju typickú farbu a agátový med ak je bez repkovej prímesy, je krásne opalizovaný do jemnej zelenej farby.

Takže Michal nestraš tých neskúsených, mne je to v podstate jedno čo napíšeš, ale istotne vystrašíš tých čo iba začali včeláriť.
Včely na všetky plásty pred znáškou nanesú jemný film z propolisu na steny buniek a ten zabráni tomu čo si napísal.
(28.04.2015 12:22)Michal Schützmeister napsal(a): [ -> ]Nezní to sice jako z učebnice včelaření, ale když je mám na jednom VN a je v únoru teplý fén, což je téměř pravidelně v půlce měsíce tak normálně staví . Cool
V necelých 600m.n.m.
A o vánocích nosí pyl každý druhý rok. Wink
Některý věci jsou prostě jinak, než se říká.
A kdo věří tomu, že se v dubnu včely budí.... Ikdyž v 800m.n.m. mám stanoviště, kde to tak je. Ale kdo tady má horská stanoviště ? Na kopci a jen s lesem ? Moc jich nebude.
Jo - a nemám je izolovaný.

No to mi stačí.....
Pyl z vánočních stromků, stavební rámek pro trubčinu vložený začátkem února do jednoho VN mezi roztržený chumáč..... To nemá cenu komentovat.
A to vše v necelých 600 m.n.m. O tom mi ještě chvíli vyprávěj.........
Čierne dielo už do medníka nepatrí,to je určené na vytavenie,ale hnedé zakladené plásty tiež majú svoju cenu najmä pri nedostatku diela.Mne ako prvé do medníkov putujú vždy najtmavšie hnedé alebo už zakladené súše.Včelár by podľa mňa mal v rezerve dostatok plástov najmä na agátovú znášku, kde sa podstavuje aj dva tri krát.A práve panenské dielo môže ležať v nadstavkoch skladom bez poškodenia,preto ho využívam až pri následnom rozšírení.Pri znáške zo slnečnice je tmavšie dielo určitým lákadlom pre ukladanie nektáru do medníkov,včely už zmenšou chuťou ukladajú v tomto čase med do diela panenského.U mňa preto tvorí prvý medník dielo tmavšie kde s chuťou uložia nektár a po zanesení medníka už podkladám dielo panenské.Tento voľný priestor s panenským dielom nad ktorým už zreje med v diele tmavšom, včely podstatne ochotnejšie zanesú sladinou.Ak som v slnečnici nadstavil len čisto paneské plásty,tak med síce do nich uložili no už z menšou chuťou,čím mi plodisko zostávalo viac zamedované ako v prípade ak sa v medníku použili aj súše hnedé.
Rozdieľ v chuti medu z tmavších a svetlejších plástov som nepostrehol,len na tie svetlé ak sú plné medu je naozaj radosť pozerať.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Referenční URL's