Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Narkotizace včel
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Zajímalo by mně zda někdo máte praktické zkušenosti s narkotizací včel třeba za pomoci Apinaru?
Na jednom fóru někdo nadhodil, že má neskutečně bodavá včelstva a to i po zakouření a dostal radu přidat do kuřáku Apinar. Vysoká bodavost včelstev je i můj případ, zkoušel jsem do nich lézt bez kuřáku (někteří tvrdí, že kouřem se ještě víc podráždí), zkoušel jsem je jen stříkat vodou, zkoušel jsem různé náplně do dýmáku. Nic nepomáhá, stejně lítají pořád zadkama napřed Huh
U souseda (od kterého mám včely) jsem pozoroval, že mu vždy po zakouření vůbec nelítají včely a pojal jsem podezření, že když do nich jde, že používá nějaký narkotizační prostředek. Bohužel soused svoje "know how" neprozradí Sad, navíz by mi zajímali i postřehy jiných např. jestli narkotizace nepoškozuje plod, za jak dlouho po zakouření začíná učinkovat atd.
Předem dík za rady!
Narkotizace včel se běžně neužívá na zklidnění produkčních včelstev. Někteří chovatelé ji používají při plnění oplodňáčků, aby dokázali oplodňáčky naplnit optimálním počtem včel. (Viz chov včelích matek - každá příručka). Včelstav jsou bodavá či nikoli. Jak popisujete sousedovi včely od kterého včelstvo máte, je zcela možné, že Vám dal neúmyslně včelstvo u něhož se bodavost projevila. Jedinou možností je výměna matky. Někdy, zvláště starší včelaři radí několik týdnů vyčkat zda se situace nezlepší. Podle zkušeností však je lepší výměnu matky provést v tomto čase okamžitě, když mám její náhradu. Bodavost i výměna matek se zde již probíraly. Mrkněte se na to.
Držím palce a vytrvejte, nenechte se otrávit počátečními nepříjemnostmi JK
Vím taky sem se té diskuze zůčastnil Smile Mám objednáno 6 matek s tím bylo počítáno už hned když jsem se rozhodl si od souseda pořízovat včely. Pochopitelně, že žádný špatný úmysl soused neměl, jen má prostě takové včely za 20 nebo 25 let co včelaří nikdy neměnil matky za ušlechtilé, ale to většina z těch 40 místních včelařů. Zde u nás klasická místní včela je bastardizovaná přesně jak se o ní všude v historii o včelaření píše, proto snad většina včelařů u nás má od 2 do 5 včelstev. Ono ošetřovat takové sršány a ještě věčně poslouchat nadávky od sousedů, že nemůžou na zahradu, nikomu nedovolí rozšiřovat chov. Naštěstí se nová generace (včetně mě) snaží si pořizovat ušlechtilé matky, ta ostatní většina se už do ničeho nového (jako je třeba výměna matek, tvorba oddělků) pouštět nechce Sad
Pokud je bodavost jen jaksi "dočasná", třeba jen díky několika nepodařeným zásahům a častým prohlídkám (můj loňský případ ...Sad ), obvykle za čas zmizí, když včely dostanou klid a dají se do kupy. Pokud ale je bodavost trvalým jevem, pak je jasně lepší vyměnit matky. Má to ale jeden háček: když je člověk mění za ušlechtilé sám a jeho okolí nikoli, pak je to tak trochu na cenu Dona Quijota, i tak ale to stojí za to, ostatně ta cena je oceněním statečných průkopníků s myslí jiskrnou ... Smile. Běh ovšem na dlouhou trať, zejména při vytrvalém přesvědčování spolkových kolegů ... Držím palce ...Wink
Neviem, či uvedený prípravok má vplyv na bodavosť včiel. Ale napríklad u mňa spôsobuje zvýšenú agresivitu Zaružlie močiarne, ktoré sa nachádza okolo v močaristej pôde. Akonáhle záružlie odkvitne, stratí sa aj bodavosť. Toto mám odsledované za posledných 15 až 20 rokov. Kolega menil matky, ale bez účinku. Apríl-máj a výsledok vždy rovnaký, bez ohľadu na druh a pôvod matky. Angry

Vojto
Bodavost místní včely je bez diskuzí, je celosezónní, to není nic způsobené vnějšími vlivy, ověřeno u těch pár chovatelů, kteří zkusily vyměnit matky. Jde mi o to, že budu tvořit oddělky abych mohl přidávat objednané ušlechtilé matky, ale je to opravdu zážitek rozebírat úl. Kdo nezažil nepochopí. Podobnou diskuzi vedu se svým 81 letým strýcem, který začal včelařit už jako dítě pod vedením svého otce (mého dědy) a ten taky nechce uvěřit, že by u nás byla taková včela a nenechá se přesvědčit ani mojí matkou (jeho sestrou), která jim taky pomáhala se včelami, že místní včela je něco jiného než na co byla zvyklá z domova. Prostě kdo nezažil neuvěří. Pravda je, že jejich intenzita vzteklosti se v průběhu sezóny mění. Nejhodnější jsou cca 1 týden po vyrojení Smile po zbytek roku to nestojí za nic. Stačí si stoupnout z boku úlu do vzdálenosti 3 metrů od úlu a za chvíli začnou nálety na hlavu. To se mi u dědovo nebo strýcovo včel nikdy nestalo a to ani jako dítěti, když jsem seděl 3 metry před česny. Dokonce jsem u svých včel vypozoroval, že se poblíž úlu vznáší na místě včela a když vidí prolítat okolo jinou včelu, tak na ní zaútočí.
Rozhodne narkotizovaním agresivitu včiel by ste nevyriešili. Narkotizujem nie chémiou, ale pri plnení oplodňačikov uzavretím vo fľaši.
K agresivite včiel je na blogu vlákno, ale v krátkosti: jednoznačne je treba hľadať najsamprv príčinu v spôsobe ošetrovania včiel, prístupe k ním, dodržiavaním zásady, aby včely mali vždy dostatok zásob, neboli zbytočne rušené (mravce a iná háveď, hluk, vibrácie ...), ináč pomáha len výmena overenej matky (osobná skúsenosť).
dotaz - zkracuje narkotizace včel, jejich životnost? tedy ubližuje jim? děkuji
Ano, zkracuje, hlavně těm nejmladším.
Prosím jaká je jiná možnost narkotizace vcel krom dusičnanem amonnym.Spěchá děkujiIdea
Pomoci CO2 je to rychle a podle me urcite lepsi nez Apinarem,
prosím trošku podrobněj.Matičky jsem měl dnes davat do oplodnáčku.Děkuji moc
Už se měly dávat do oplodňáčků?
Přejmenujme "Včelařské fórum" na hotline Smile

Narkotizace pomocí CO2 známe dvě metody.
1. Autonarkotizace: Včely se vzduchotěsně uzavřou ve skleněné nádobě a za stálého pře valování se vyčká až vzduch vydýchají a nerkotizují se.

2. Narkotizace plynem: Do nádoby se včelama se napustí CO2.
Děkuji moc, apinar mě měl přijít poštou do pátku tak hledám náhradní řešeniBig Grin
To asi nestihneš.....zajdi do prodejny s kolama kup si pumpicku na CO2 pak si najdi odpovidajici velikost sklenicky,pouzij kus stare duse z kola s ventilkem tesneni,vse to upevni do vicka a za cca 5 min.jsi hotov...staci jednou lehce fouknout podle velikosti sklenicky,staci pul vteriny,lehce promichni a foukni podruhe vic cca vterinu a hotovo..jde to rychle a spolehlive,lepsi nez cekat az vzduch vydychaji...
Jakákoliv narkotizace má svá úskalí. Pokud přidáváš matku do oplodňáčku máš i jiné možnosti, a to i bez narkotizace. Nejdříve je potřeba vedet jakou matku přidáváš./oplodněna - neoplodněna,pravě vylihla, den stara atd,) To je zásadní na další postup.
neoplozená dva dny stará.Jaksi mě překvapil počet přijatých larvičekBig Grin. První série 1 matečník .Tak jsem to zkusil znovu a 14 matiček tak se o ně musím postarat.Do pěti matiček jsem jen rosil ale 14, je už hodně jen rosit si myslím.No uvidím Huh
Běžně osazuji 20-25 matek na jednu sérii, vždy pouze včely vězním v chladu a tmě, při osazování jen rosím. Narkotizace není nejvhodnější způsob osazování, dosti drastickým způsobem ovlivňuje včely, délku života. Zvláště ty nejmladší.
Pokud používáte na narkotizaci včel APINAR či jen prostě dusičnan amonný, tak si jej nakupte do zásoby, protože od 1. 2. 2021 začne platit nové nařízení EU 2019/1148 o prekurzorech výbušnin a od tohoto data nebude moci fyzická osoba zakoupit dusičnan amonný, ze kterého by šlo získat více než 16 hmotnostních procent dusíku (tedy jen hodně naředěný v nějaké směsi). A pokud jste třeba i myslivci a bělíte kosti, tak se předzásobte i 30% peroxidem vodíku, protože ten nepůjde koupit více než 12%. A třeba kyselina sírová více než 15%, kyselina dusičná 3% atd.
Co šťavelová, mravenčí, mléčná, tam omezení nehrozí?
Stran: 1 2
Referenční URL's