Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Třetinový systém
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3
ja robim 20r dovernika a skusenosti so vcelarmi ktorych som za tu dobu spoznal ma nutia byt dost skeptickym co sa tyka akejkolvek vacsej spoluprace pri plosnom osetrovani ci slachteni ci inych roznych aktivitach tohto typu..jednoducho tych lajdakov je moc a nie su ochotni sa nic ucit a nieto este robit..uhynu im vcely,dovlecu si na jar aj cez pol republiky hocico,len aby im to lietalo a donieslo nejaky med..Chapem realny postoj pr.Stonjeka,ale aj sympatizujem s nazormi ci navrhmi pr.Klimu..V praxi z mojej strany selekcia,brakovanie a zaplnanie priestoru trudmi z tych naj vcelstiev,to je asi najviac co mozem proti lajdakom urobit..Planujem na odlahlejsom mieste zriadit prirodnu vcelnicu"bondtestoveho"typu Smile ,kde budem osadzat roje do hrubostennych drevennych ulov uplne na divoko bez ramikov,bez zasahov..neslubujem si zazraky,ale clovek nikdy nevie kedy motyka vystreli..aj ked tam vcelstva budu padat,tak z nich budem mat aspon panensky vosk do mojich konvencne osetrovanych..
(31.05.2012 16:07)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Zdenku určitě máš hodně pravdy ve své odpovědi, ale.. Připomíná mi to dobu asi před 4 lety nadšení nad VMS dosahovalo vrcholu a já jsem si starý blb dovolil 4 jednoduché a snadné otázky protože jsem v VMS viděl několik nedostatků. Kritických odpovědí na mojí osobu bylo hafo, ale odpověď na mé otázky ani jedna. Přišla další vlna roztoče a moje otázky se zodpověděly samy. Teď jsem položil další dvě otázky a teď už bez výpadů proti mě, ale dané odpovědi opět chybí. Nevím proč. Vždyť stačí napsat nemáme, nevíme, nejsou lidi doba neuzrála apod.A přidávám další otázku, kde je to nasdšení, které se předvádělo od dob, kdy pan Keyfuss se smetákem.... Já tam nebyl, ale zdálo se mi, že to je cesta po které se rychle vyrazí. No mýliti se je lidské. Zdraví R. Stonjek

Když Ti tedy nikdo neodpověděl, tak toho blbce zkusím udělat já. Do VMS pravidelně přispívám. Pokud by to dělali všichni přihlášení a poctivě, bez obav z osočování, že chovají a rozšiřují roztoče, vypadalo by vše jinak. Na mapě republiky bychom viděli, kde se pohroma chystá. Takto je to však o lidech, zbabělosti, lenosti a jiných "krásných" lidských vlasnostech. Každý si vybere. Mě osobně dost mrzí, že nevím jak na tom jsou mí nejbližší i nejvzdálenější sousedé. Za to ale VMS nemůže. Na principu dobrovolnosti také bohužel fungovat nebude. Jen proto to loni vše vypadalo velmi pohádkově, až přišlo to probuzení do bondovské reality.
JK
Mn třetinkový systém zaujal, ale spíše jako provozní metoda. Navíc jsem letos zjistil, že vyčely zimované "dole" měly snad i pomalejší rozvoj než jedno stanoviště tady nahoře. Na jižní stráni a na podzim u svazenky. Možná rozvoj na jaře je skutečně i funkcí podletní výživy než jen teploty.
Takže tam dole a i tady nahoře mám nyní plemenáče na 6 rámků až 45*30 a právě kontroluji kladení. Možná to ještě i otočím, tedy matky i s plásty odloupnu a vychovám v nich ještě jedny matky.
A pokud se to povede tak je na konci prázdnin odvezu "dolů" nabouchané plemenáče a zazimuji jako v paneláku namačkané na sebe.
Na jaře je pak rozvezu do řepky a rozšířím. Letos jsem sledoval jak je takové včelstvo bezúdržbové - zaplodovaly plodiště a trochu v mednících (2NN 2/3L )a zbytek v nich naplnily medem. Takže ideální včelstvo v tahu, které můžu teď převést sem nahoru na začínající snůšku. Doufám že začneSmile
Pokud to bude fungovat, tak pak to ostatní bude jen vhodný vedlejší efekt.

A staré dvouleté můžu při jarní snůšce použít na chov. Tříleté? tady naštěstí takový problém s roztočem jako dole zatím není. Asi je budu po úhynových rocích prodávat. Smile

Plemenáč převezu, naložím jich hodně na přívěs a i do auta. STěhovat dolů "velké" zakrmené včely by mě dalo daleko víc práce a ještě bych musel pořídit nějakou mechanizaci.
Dobrý den, jaká rámková míra je nejideálnější pro třetinový systém?
(31.05.2012 17:02)Zdeněk Klíma napsal(a): [ -> ]Rudolfe to, že se nic neobjevuje v časopise, nikdo tu nic nehlásá, neznamená, že se nic neděje a že nic s kolegy neděláme. Právě naopak. Bohužel to prozatím není na zveřejňování, bohužel. Mohu napsat více po mejlu. Omlouvám se čtenářům, zatím jako v Cim. "my nesmíme ani naznačovat":-)

S odstupem 5ti let je docela zajímavé přečíst si tohle vlákno....Big Grin
Ani po pěti letech se ještě nesmí naznačovat? Pokročil MVDr. Klíma v pokusech? Jen ten" třetinový" se podle těch úhynu bude muset přejmenovat na "poloviční". A možná že se bude muset i přidat, když někde nepřežije i 80% oddělků....Někde jsem slyšel, že to upravil na systém včelaření pouze s oddělky, protože produkční včelstva nepřežijí....Tak nevím, jestli to není "slepá ulička".

Není jedno jakej máš rámek?....I včelám je vcelku jedno na jakým rozměru rámku nepřežijou....Dodgy
Odhaduji, že za těch 5 let i Zdeňkovi došlo, že je nevděčné dávat nové informace zadarmo zde na fóru. Jestli chceš Milane vědět, kam dospěl Zdeněk v pokusech, můžeš se přihlásit k němu na kurz Smile

Já sám pomalu také měním pohled na vzdělávání. Po létech pořádání kurzů monitoringu, setkání VMS apod. docházím k závěru, že daleko účinnější, než lidem cpát informace zadarmo je nechat včelaře, ať je vyškolí život. Školné v podobě opakovaného nákupu oddělků je nejsilnější motivací k sebevzdělávání. Já jim pomůžu tím, že budu mít dost oddělků na prodej.

Pokud tady 90 % včelařů věří, že naše jedinečná a světově nejlepší metodika tlumení varroózy spolu z jediným nejlepším plemenem a správnou včelařskou praxí nám vyřeší budoucí problémy, tak proč jim to vymlouvat. Sklidíte jen nevraživost - berete jim jistoty. Zatímco architekti celého systému v Křemencové a v Dolu se jen smějí a vydělávají. I při organizovaném nasazení tvrdých akaricidů velká část včelařů už jede v třetinovém systému (jednou za 3 roky přijdou o včely). Na rozdíl od Zdeňkova třetinového systému zapomínají tvořit oddělky do rezervy. Umíte si představit, co nastane, až přestane fungovat Varidol? Někde tu prošla informace, že snad nějaká americá firma hodlá investovat do včelaření v ČR. Možná tuší příležitost.
I tak jsi Broňku právě teď daroval tu nejcennější informaci, tu třešničku z dortu.
Kdo si ji nehodlá přivlastnit, je to beznadějný případ.
Tuhle sobotu a neděli, jsem byl na přednášce o včelích nemocech v Brně kterou pořádal Z. Klíma. A potom co jsem se všechno dozvěděl jak to funguje a nejen od něj, ale i od posluchačů kteří v tomhle Třetinovém systému vedou 400 včelstev. Tak jsme se rozhodl že to taky vyzkouším. Když se nad tím člověk zamyslí tak to dává logiku. Stejně všichni experimentujeme tak proč nevyzkoušet něco co funguje.
(16.01.2017 10:02)Bronislav Gruna napsal(a): [ -> ]Odhaduji, že za těch 5 let i Zdeňkovi došlo, že je nevděčné dávat nové informace zadarmo zde na fóru. Jestli chceš Milane vědět, kam dospěl Zdeněk v pokusech, můžeš se přihlásit k němu na kurz Smile

Dobrej nápad, Broňku. Nejdřív ale musím mít nějaký kurz na to, abych měl problém s úhynama... zkus mi někoho doporučit...Wink.pak o tom kurzu u Zdeňka budu přemýšlet.
Neboj, dočkáš se i bez školení.
To zní jako bys mu to přál Wink
Od roku 1997 mi padlo celkem 7 včelstev s projevama viróz. Od roku 1980 dodnes, si myslím, že jich není ani 20.....ale vzhledem k tomu, že jsem míval včely v budečácích na TS - tak žádný div. Abych se vůbec dočkal.....Big Grin
Před léty jsem vedl podobné řeči a hned následující rok jsem to schytal.
Milane,záleží na lokalitě /úhyny včelstev/.
Aby to bylo od tebe objektivní : je potřeba k tomu ještě dopsat.Příklad : Mám okolo sebe deset jiných stanovišť do 550 m.
Zde padají včelstva jako o závod.......Stále doplňují oddělky koupí.......
Pak to teprve něco ukazuje.......
U nás když po pálení na mor z 13 včelařů zůstali dva a hned na podzim byl úhynový rok ,1 včelař přišel o 40 včelstev tak jsem
ani nevěděl co je to varroáza,natož viróza......
A to jsem měl stanoviště asi kilometr od včelaře ve vedlejším katastru.
Dnes už to není pravda.A potíže jsou.Kdybych nedělal oddělky tak nevím jak bych dopadl.
A souhlas s p. Klímou. Oddělků každý rok by mělo být aspoň třetina. F.V.
Když mi před cca deseti lety MVDr Zdeněk Klíma říkal, že bude nezbytné zavést v praxi tzv. třetinový systém, tak jsem mu nevěřil, nechtěl jsem si to připustit. Byť se tomu včelaři brání, v současnosti si ho příroda vynutila a já se mu přizpůsobil.
Třetinový systém, nebo nazvěte si to jak chcete je to nejlepší, co se dá proti CCD použít. Je docela možná, že termíny přemetání se budou zkracovat. Žel nepůsobí někdy hned, ale až na druhý pokus. Když máte včely hodně zasviněné V3 a přemetáte v červenci, občas to nevyjde. Oddělky se zde skloňují ve všech pádech, ale je to to samé. Kolik V3 do nich nabereš, takové jsou výsledky. Úhynů není až tak moc, ale že se některému občas z jara nechce vzácné nijak není. No a převedeno na peníze-není jich málo a jako když je hodíte do žumpy. A zde právě je také velká rezerva s kterou bychom se měli zabývat. Jinak to už je 5 let, co jsem zašťoural? Opět se ukázalo, že mírný pesimizmus je zcela na místě! Zdraví R. S.
Mohol by prosim niekto nam, sluzobne mladym, napisat, o com je ten tretinovy system? Presiel som cele vlakno a pochytil som iba to, ze je potrebne produkovat oddelky a naznak, ze najstarsie vcely likvidovat. Ale nejako mi uchadza cela metodika.Confused

Dakujem pekne.
Třetinkový systém je popsán např. v 1. svazku Včelařství od PSNV.

Princip je rozdělit včelstva na tři skupiny. Já se snažím co stanoviště to skupina.
1.skupina - oddělky, já používám přemetení na mezistěny s přidáním mladá matky, po přemetení léčení 15% kysel. mléčnou, při zimním slunovratu kys. šťavelová
2.skupina - produkční včelstva, rok stará matička v nejlepší kondici, sledovat spad varroa - u nás smyv - dle situace letní léčení, zima kys. šťavelová
3.skupina - produkční včelstva, dva roky stará matička, po druhém medobraní jsou včelstva přemetena, vyměněná matička, včelstva se stávají 1.skupinou

Výhody: stále mladé výkonné matičky, stále čisté mezistěny = minimum virů a pod., produkce kvalitního vosku.
Doporučuji rozšířit a kombinovat s vlastním chovem matiček, vlastní výroba mezistěn.
Ještě je třeba doplnit co uděláme s plodem přemetených včelstev. Plod je "plný" kleštíků.
Vše v dobrém JK
OK, to je ale zase jiná kapitola (mám dojem i vlákno zde na fóru).
Já před přemetáním používám izolátor, tím pádem nemám noc plodových plástů (z každého úlu 2ks), zato jsou plné varroa. Vše končí ve vařáku.
Stran: 1 2 3
Referenční URL's