Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Vytáčení medu - medobraní
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
Nevíte někdo proč mám pořád med jak vodu? Dokonce i medníky, který jsem dával před 10 dny na pozici druhého medníku. Včera po práci jsem chtěl vytáčet, ale prostě se to nedalo. Pomalu a jistě začíná jít akát, tak že budu mít mix a vůbec nevím co mám udělat s řepkou, která je pořád v rámcích. Včelaři kolem mě mají, už přes týden vytočeno a já pořád čekám Sad
Používáš zasíťovaná dna?
Pavle nepoužívám, očka zavřená a úly zateplené...
Nemáš malé česno? Já mám 375x25 a vše ok. Používáš folii? Vždy se prohne brání v cirkulaci vzduchu. Proto mezi horní rámky a folií dávám 7mm dřívka, nebo větvičky. Včelky můžou prolézat a cirkuluje vzduch.
(20.05.2014 7:39)Spede napsal(a): [ -> ]Nevíte někdo proč mám pořád med jak vodu? Dokonce i medníky, který jsem dával před 10 dny na pozici druhého medníku. Včera po práci jsem chtěl vytáčet, ale prostě se to nedalo. Pomalu a jistě začíná jít akát, tak že budu mít mix a vůbec nevím co mám udělat s řepkou, která je pořád v rámcích. Včelaři kolem mě mají, už přes týden vytočeno a já pořád čekám Sad

Včera už ti tam nanosily spousty čerstvé sladiny - to se dalo čekat. Proto jsem se taky snažil vytočit přes víkend. Teď to vidím tak minimálně na týden jako bez šancí (trvalý přínos). Naštěstí ale bude slunečno a vše se vysuší - tedy pro včely bude snazší odvětrat to co si přinesou a budou moci víčkovat. Jediná možnost co vidím je přidávat další nástavky + zebrovat (ať si nemyslí, že už mají dost).
JKL dnes do nich chci jít, aspoň něco zachránit. Bohužel, když se do nich dostanu, až kolem 16:00, tak to moc nenadělám Sad Chtěl jsem taky vytáčet o víkendu, ale celý víkend pršelo Sad
Jsem na tom podobně. V neděli jsem ráno dvoje vybral do přepravních beden a než jsem vytočil už pršelo, že jsem jen hodil do nástavku a ten nasadil. Ostatní musí vydržet.
Asi budu muset pořídit víc těch beden a dělat to tak, že po práci dám výkluzy, ráno odeberu do beden a hady do práce, odpoledne po práci bednu na slunce a vytočit.
Ty bedny pak využiji pro uskladnění souší v zimě (jen je potřeba je mít opravdu v suché místnosti a souše vysušené) - nevětrají
A nebylo by lepší než do beden, dávat do jednoduchých nástavků na celozasíťovaná dna a případně přikrýt taky sítí v rámu ? Já jsem si udělal rám, na to síť s oky 3 x 3 mm, a dá se to použít k podložení či přikrytí nástavků a i jako jednoduché zasíťované dno.
I když nemám dost nástavků, protože mám skoro všechno ve včelách, tak je s tím problém Sad Výkluzy mám, ale ty stejnak opustí aniž by snížily procento vody? nebo se mýlím?
Už to tady někdo radil - buď vytáčet ráno nebo dát ráno výkluzy a vytáčet odpoledne (po práci třeba).
Určitě ale některé plásty (se starším přínosem) musejí být zralé...
Můj předešlý dotaz zapadl bez odpovědi, tak se omlouvám, ale poptám se znovu: Ve 4 včelstvech mám po posledním chladném období velmi tragické stavy v medníkách, dva téměř suché, jedno má tak 1/3 a poslední tak 1/2 zanešeno, zavíčkováno velmi málo, spíše jen ve vrchních částech. Teď má být zase nejméně týden hezké počasí, mohly by začít kvést agáty a lípa, řepky tu nějak moc nebylo a to málo teď zrovna dokvétá.
Je nutné to vytáčet teď nebo mohu třeba ten týden až 14 dní počkat, že by ještě něco mohly nanosit? Jde mi o to, aby mi tam teď ta současná sladina nezkrystalizovala (je z ovocných stromů a řepky). Nebo kolik mám času? Jeden místní včelař má tady poučku, že točí týden po odkvětu řepky, ale nevím zda tato poučka je postavena na nějakém reálném základu...
Děkuji za radu
Honza, minulý rok som prvý med točil 22 júna,mal som asi 3 plásty repkového medu, a vpohode sa dal vytočiť, a osobne by som im teraz ako píšeš v ,,chladnom" počasí nič nebral, akurát včielky dostaneš do ešte väčšieho stresu.
Ja včelárim pri Trnave a nevytáčam tiež, mám čas, med nieje zavýčkovaný , tak načo?
Med nieje zajac , neutečie.
(20.05.2014 8:12)maci01 napsal(a): [ -> ]Nemáš malé česno? Já mám 375x25 a vše ok. Používáš folii? Vždy se prohne brání v cirkulaci vzduchu. Proto mezi horní rámky a folií dávám 7mm dřívka, nebo větvičky. Včelky můžou prolézat a cirkuluje vzduch.

tak tento problém mám aj já.a nevedel som si to vysvetliť.
dik za radu.
Já jsem točil minulý týden 12 včelstev (ovocné stromy a řepku) a bylo to tak tak: tři plné NN už byly ztuhlé a musel jsem je dát oddělkům...
HHonza - nyní bych nevytáčel, počasí a snůška je stále nejisté.
Kolik mají zásob v plodišti? Doufám, že dost (alespoň 10 kg) Každé odebráni medu je pro vč. stres, pokud není snůška musí se jim ihned podat cukrový roztok na stabilizaci, To si ale nelze dovolit, pokud očekávám další snůšku (znehodnocení medu cukrem).
Med skutečně nikam neuteče, zvláště pokud je ta řepka smíchaná s ovocnými stromy, v plástech probíhá krystalizace mnohem pomaleji.
A pokud ba v plástech za 14 dní po točení něco zůstalo, tak tím jen lépe. Alespoň budou mít holky k tomu cukru i trochu pořádné potravy na zimu. Ten med se neztratí, včely ho využijí.
Včera točení, 30rámků cca 60kg. spokojený. Teď máme už medu tolik, jako za minulý rok. Wink
Dnes jsem chtěl poprvé v životě zkusit vytáčet, ale nepovedlo se mi zbavit se včel, nejdřív jsem to chtěl zkusit s jedním rámkem, ale když jsem ho ometl smetáčkem, tak všude spousta včel. Jak se začaly vracet do úlu tak asi nějak vyprovokovaly ostatní a ty začaly přelézat do medníku, takže další rámek jsem už ani nezkoušel, byl přeplněný včelami Sad Do zítřejšího pokusu č. 2 musím vymyslet nějaký lepší způsob.
Podívej se na video na www.vcelky.cz Doposud jsem odvčelení řešil kombinací sklepnutí nad úlem a dometení kousek bokem, vložení rámku do prázdného nástavku, postaveného na chovném dnu. Aby včely znovu na plásty nelétaly, nástavek jsem přikrýval látkovou plenou (samozřejmě že čistou Smile), namočenou ve vodě. letos jsem si pořídil ometač, mohu jen doporučit.
Možná jsi zvolil jen špatný postup, pokud jsi vyndal rámek, ometl ho do medníku a pak jsi odtamtud chtěl vzít další, tak je jasné, že včely už byly nabuzené předchozím ometáním a problém byl na světě.
Zkus to jinak.
Např. nejdříve si všechny rámky co budeš chtít točit vyndej z medníku do jiného nástavku, či bedny na rámky nebo rojáčku, pak pokud nebudeš po vytočení vytočené rámky dávat zase hned zpět jim do volného prostoru dej souše či mezistěny, pokud tam ty vytočené rámky budeš vracet, tak nech prázdné místo a začni jeden rámek po druhém do tohoto medníku ometat. Některé včely odletí z rámků samy a budou se vracet do medníku, některé se budou vracet přes česno, zbylé ometeš a ometený rámek dáš do prázdné bedny či nástavku a hned je zakryj aby Ti na ně další včely nešli. Takto postupně ometeš všechny.
Pokud nechceš napřed všechny rámky vyndavat, tak sundej medník na stranu a buď nasaď prázdný vystrojený nástavek či jen úplně prázdný nástavek, nebo je omeť do zbývajících nástavků, tu chvíli než jim vrátíš vytočené rámky to tam vydrží.
Případně lze postupovat obdobně, ale včely ometat před česno, nebo přes smyk přímo do podmetu (viz. vlákno - smyk), nebo pomocí klasického smyku do rojáčku, a pak je vrátit do úlu či použít na smetenec.

Důležité je, abys pokud možno neometal jednu včelu z rámku několikrát, to se pak samozřejmě naštve.
Havelka Jan: Právě povzbujzen tímto videem jsem to tak dělal, ale rámky mám plné včel (ne jako na tom videu) a navíc když to takhle oklepu, tak málo která nelétá, většinou je těch co spadnou do nástavku poměrně málo, z toho jednoho jsem tam napočítal jen asi 20 včel, ostatní létali v mračnu. Asi neměly náladu nebo nevím. Dělal jsem to mimo, protože jsem měl v plánu z nich udělat smetenec nebo tak něco (dal bych jím tam pak plodový plást), prostě je využít k rozšíření počtu včelstev, ale to se stejně nepovedlo, když mi tam zůstalo z rámku plného včel 20 včel a většina stejně byli trubci Sad
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
Referenční URL's