Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Vytáčení medu - medobraní
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
mam dotaz asi pred deseti dny sem vytocil med repkovy vetsinou me zacal tuhnout az po mesicu ale ted byl tuhej uz po tydnu,udelal sem neco spatne ze po par dnech byl uz ve sklenici uplne ztuhlej.dokonce me ho jeden co si ho koupil sel skrz to vratit..diky
naprosto běžný u prvního medu, kor když ho necháš na světle Smile měl si tomu člověku říct že je hlupák Smile
Jasně, řekni zákazníkům že jsou hlupáci, když se jim něco nezdá. Nemůžu najít "blijící" smajlík.
Ten pán asi neví coje to pravý včelí med, ať si jde koupit raději do supermarketu ten tekutý sirup . Já med nerozpouštím vůbec , neteče, nekape a kvalita zůstává kvalitou. Lidé by se měli o kvalitě medu více dovědět a pak by třeba kupovali raději ten zkrystalizovaný. Wink
(22.05.2014 22:41)pavel.t napsal(a): [ -> ]Lidé by se měli o kvalitě medu více dovědět a pak by třeba kupovali raději ten zkrystalizovaný. Wink

Správně. A od koho by se asi měli dovědět o té kvalitě medu než od svého včelaře ?
Myslím bobku za ty desítky milionů od Svazu. Pár plakátů v časopise a tři propagační filmy je celkem štíhlý výsledek za tolik peněz...

Jo a řeší se to co já vím padesát let a furt nic, furt to lidi nevědí a furt kupují ty dobroty v superhypersračketech.



(22.05.2014 21:25)michal bartos napsal(a): [ -> ]mam dotaz asi pred deseti dny sem vytocil med repkovy vetsinou me zacal tuhnout az po mesicu ale ted byl tuhej uz po tydnu,udelal sem neco spatne ze po par dnech byl uz ve sklenici uplne ztuhlej.dokonce me ho jeden co si ho koupil sel skrz to vratit..diky

Květové medy jsou složené z drtivé většiny z dvou monosacharidů glukozy a fruktozy. První se nazývá cukr hroznový a druhý je cukr ovocný. Krystalizaci medu způsobuje glukoza. Čím vyšší obsah glukozy v medu, tím rychleji (dřív) zkrystalizuje.

Krystalizaci urychluje chlad.
Musel jsem holkám uvolni trochu místa a tak jsem odebral sem tam z úlů pár zcela zavíčkovaných rámků. Po vytočení voda 19.3% (hustoměrem).
Pozor na to........
(22.05.2014 22:45)bobek napsal(a): [ -> ]
(22.05.2014 22:41)pavel.t napsal(a): [ -> ]Lidé by se měli o kvalitě medu více dovědět a pak by třeba kupovali raději ten zkrystalizovaný. Wink

Správně. A od koho by se asi měli dovědět o té kvalitě medu než od svého včelaře ?


Zákazník má právo být vůl, proto si u mě můžou vybrat co si koupí. Navíc i když je chytrý a používá jej na slazení kafe a čaje, tak je v mém zájmu mu dodat tekutý med.
Protože pokud si sladí horký čaj a nebo jej má na vaření, tak si klidně může koupit i ten v supráku za 80-90 a je to stejné.

Takže ted doufám budu vytáčet med znalců, pak pro ten zbytek co chtějí černý tekutý.
(23.05.2014 6:50)Tom-Z napsal(a): [ -> ]Musel jsem holkám uvolni trochu místa a tak jsem odebral sem tam z úlů pár zcela zavíčkovaných rámků. Po vytočení voda 19.3% (hustoměrem).
Pozor na to........

Když něco nevím či nechápu, nestydím se zeptat.

Píšete pozor na to, že úplně zavíčkovaný med má vysokou vlhkost. A co s tím jako dělat? Přece když je to zavíčkované tak se už vlhkost snížit nedá a nebo, a v tom spočívá můj dotaz, tomu tak není a když se ponechají zavíčkované plásty ve včelstvu, tak se voda ztratí a její obsah sníží?

A druhá věc. 20% stanovil člověk a je to úplná modla. Za komárů, kteří vše vyvezli (a nacista by za nic špatného valuty neplatil) jsme vytáčeli když to bylo zavíčkované tak zpola. Soudruzi věčně neměli konve (takže výkupní cena hyper, potíž byla v tom, že nebyly konve a tím vlastně soudruh reguloval kolik medu vykoupí = neměl odbyt, nepustil ze skladů konve, jak prosté) a tak jsme skladovali med i více let a nikdy se nijak nekazil. O obsahu vody nikdo nic nevěděl a nezajímal se o to. Co se teď furt s tou vlhkostí blbne? V Bruseli něco vypotili a my se zase poděláme? A proč je 19,3% špatné? Výkupce to nevezme? Nemám tolik vč abych dodával do výkupu a tak o tom nic nevím... (zase včelařím po desetileté pauze)
I pod víčky včely dokáží snižovat vlhkost - bylo prý změřeno.

A až poteče zákazníkům med ze sklenice a v lepším případě to budou vracet, v horším se už nevrátí,. ... Tak tato zkušenost mě donutila koupit refraktometr. Tady u nás byla řepka novinka a neměl jsem s jarnní snůškou zkušenosti.

Jinak soudruzi vykoupili vše, ale zákazníci taky ani tehdy nebyli asi blbí když měli peníze a tak si obsah vody a další určitě kontrolovali. I když, když jsem slyšel věci o Včele a jestli tam byli pořád ti samí lidi, je možné že to prodávali za tak nízkou cenu že to bylo zákazníkům jedno.
Ale pokud ne, tak naměřit a namíchat med asi nebyl problém ani ve Včela.
(23.05.2014 23:19)tom.50 napsal(a): [ -> ]
(23.05.2014 6:50)Tom-Z napsal(a): [ -> ]Musel jsem holkám uvolni trochu místa a tak jsem odebral sem tam z úlů pár zcela zavíčkovaných rámků. Po vytočení voda 19.3% (hustoměrem).
Pozor na to........

Když něco nevím či nechápu, nestydím se zeptat.

Píšete pozor na to, že úplně zavíčkovaný med má vysokou vlhkost. A co s tím jako dělat? Přece když je to zavíčkované tak se už vlhkost snížit nedá a nebo, a v tom spočívá můj dotaz, tomu tak není a když se ponechají zavíčkované plásty ve včelstvu, tak se voda ztratí a její obsah sníží?

A druhá věc. 20% stanovil člověk a je to úplná modla. Za komárů, kteří vše vyvezli (a nacista by za nic špatného valuty neplatil) jsme vytáčeli když to bylo zavíčkované tak zpola. Soudruzi věčně neměli konve (takže výkupní cena hyper, potíž byla v tom, že nebyly konve a tím vlastně soudruh reguloval kolik medu vykoupí = neměl odbyt, nepustil ze skladů konve, jak prosté) a tak jsme skladovali med i více let a nikdy se nijak nekazil. O obsahu vody nikdo nic nevěděl a nezajímal se o to. Co se teď furt s tou vlhkostí blbne? V Bruseli něco vypotili a my se zase poděláme? A proč je 19,3% špatné? Výkupce to nevezme? Nemám tolik vč abych dodával do výkupu a tak o tom nic nevím... (zase včelařím po desetileté pauze)

já teda musím říct že jednou sem vytočil plechovku hodně řídkýho s velkou vlhkostí....sice nevim kolik, ale přes zimu mi ten med zkvasil........takže něco na tom asi bude Smile
Nekde jsem cetl co vše musí být na etiketě s medem. Poradte prosím kde to najít Dekuji
Jak postupujete, když chcete z úlu "plodiště - plodiště - mřížka - medník - medník" (vše 39x24) vytáčet z obou medníků?
Když vezmu oba medníkové nástavky do medárny, zúží se prostor úlu na polovinu a to se mi zdá docela brutální.
Zdravím , už jsem tento dotaz psal do jiného tématu, ale nedostal jsem od nikoho odpověď Sad. O víkendu se chystám vytáčet(moje první silnější sezóna-loni jsem začínal-zdá se že bude úspěšná) a mám dilema jestli se mám držet pravidla co je nad mřížkou je včelaře a co pod ní je včel nebo jim můžu vzít i plásty pod mřížkou které jsou plné medu a nemají samozřejmě plod (kolotočář nejsem Smile) a kolik se jim toho popřípadě nechává. Nebo jim můžu sebrat všechno co půjde . Bohužel jsme na tuto informaci nenarazil nikde ani v knihách ani na tomto fóru, ale tím neřikám, že tu někde v některém z tématu již toto nebude řešeno , ale prostě jsem to nenašel . Tak děkuji. Leoš
Co je v plodišti by mělo zůstat včelám. Je to potřebný polštář zásob. Po vytočení může nastat období bez snůšky, deštivé počasí atd. A odkud si potom vezmou pro svoji potřebu, krmení plodu? Je to lákavé, když je vidět v plodišti tolik kg medu, ale jsou hranice, který by slušný včelař neměl překročit.
Borisi ,já by jsem to neřešil, vzal by jsem všechny plásty z obou medníků , vytočil a vrátil je tam zpět oni si s tím tu chvilku poradí. Já osobně to budu řešit tak , že mám na plásty připraveny jiné bedny , na včelnici včely z plástu ometu a vložim do beden a prázdné nástavky nechám na plodišti a až vytočim tak jim je tam dojdu vrátit a takhle budu postupovat od úlu k úlu( mám to docela blízko), ale jestli máš včelnici daleko ,tak by jsem spíš plásty přendal do jiných beden a nástavky tam nechal stejně musíš včely omést nebo používáš jiný způsob?-např -výkluzy

Honzo děkuji , určitě toto dodržím , jenom jsem si nebyl jistej má to jednoznačně svoji logiku, nejsem hamoun včely jsme začal dělat pro radost tak to teď určitě měnit nebudu Smile.Díky. Leoš
Leoši, ještě doplním. Jak dlouho máš medníky odebrané? Já mám včely u domu, takže do medárny je to pár kroků. Když odeberu, cca za 1-2 hodiny jsou prázdné bedny zpět. To není problém. V plodišti mají pořád nějaký prostor, sladinu mohou uložit tam a následně ji přenesou. Toho se neboj.
Ještě k zásobám v plodišti. Nepoužívám mřížku, takže když v medníku najdu plást částečně s plodem, tak ho buď dám na posílení oddělkům, nebo ho vyměním za zásobní z plodiště. Toho plodu tam u mě bývá jen trochu, takže zásoby jim v podstatě nechám +/- stejné. A plod nemusím ničit při vytáčení.
Medníky budu mít odebrané max 1,5 hod , ale spíš tak hoďku , mám to cca 300m od domu , tzn. vyndat , omést , naložit na káru potom kousek popojet , odvíčkovat, vytočit a šup s nimi zpět včelkám. Včelařit bez mřížky se chystám vyzkoušet u dvou úlů příští rok , aby jsem viděl na vlastní bulvy rozdíl oproti úlům s mřížkou . Zdar. leoš
Před pár dny jsem byl na kurzu, kde jsme toto téma probírali. Bylo zde konstatováno, že nějakými pokusy bylo zjištěno, že se tímto způsobem odebírání medu z medníků ochuzujeme o cca 20% medného výnosu. Pokusy prý bylo prokázáno a zkušení včelaři to potvrdili, že lepší je odebírat z medníku med postupně, tj. co 7 až 10 dní, což není pro včely takový stres. Ony se za to odvděčí zvýšeným 20% výnosem.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
Referenční URL's