Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Vytáčení medu - medobraní
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
Nerob si z toho hlavu.Kedže chceš odoberať medníky to znamená, že nemáš žiadnu znášku a kedže nemáš žiadnu znášku med je aj v nezaviečkovaných plástoch dostatočne zahustený,možno dokonca viac ako v plástoch zaviečkovaných.Takže ja ked odoberem medníky,tak vytočím z nich vždy všetko a až následne zakrmujem.Ak si nemal posledné dni prínos,tak bez obáv môžeš točiť všetko.
(12.06.2017 20:46)Beekeeper napsal(a): [ -> ]K první části - pro plodiště jen dva spodní nástavky! Blíží se letní slunovrat a teď už rojení nehrozí a ani plodování není tak intenzivní. Někteří včelaři dokonce stahují plodiště jen na jeden nástavek. Pokud necháš tři, tak spodní bude plný pylu, trocha medu a prázdné buňky. Roztrhnutí plodu se musíš bát na jaře, kdy je chladno. Teď už je to v pohodě. Včely ochotně zanesou buňky po vybíhajícím plodu a matku přinutíš zaklást nejnižší nástavek.
V druhé části popisuješ mednou komoru. Medná komora je na fóru samostatné téma. V tvém případě na druhý nástavek mřížku, na ní prázdný vytočený nástavek a na něj plný medu. Při posledním medobraní vytočit a sundat třetí nástavek. Koncem srpna bych plodiště zredukoval do jednoho nástavku, v kterém bude plod a žemlové plásty s pylem. Druhý odstranit a na ten první bez mřížky nástavek plný medu a máš nachystáno na zimování.

No jo, ale když budu mít na 2. nástavku mřížku, nad ní dva medníky a chtít vytáčet z 3. nástavku, tak před použitím výkluzu budu muset zaměnit 3. a 4. nástavek, chápu to dobře?
Ne, výkluz dáš mezi druhý a třetí nástavek. Vytočíš, co potřebuješ jen nech včelám nějakou rezervu. Je pravda, že pokud medníky prohodíš, tak můžeš dát výkluz mezi medníkové nástavky. Nebudeš mít tolik ometání, nemusíš vyndávat mat. mřížku a včely nebudou tolik stresovaný. Jinak je lepší pokud chceš dva medníkové nástavky, tak čtvrtý po vytočení dát pod třetí aby včely měly nad sebou prázdné rámky a vytáčíš zase čtvrtý. Já to dělám tak, že vytočím čtvrtý nástavek (druhý medníkový) a ten už včelstvům nevracím. Z třetího odeberu plásty s medem, nechám jim v něm tři rámky plné medu a doplním vytočenými rámky - netočím do sucha. V tomto období už nemívám vydatnější snůšku, takže jeden medník stačí.
Jde o to, že na případné druhé vytáčení bych chtěl spíš ten druhý med. Když dám po 1. vytočení ty prázdné jako třetí a pak si vezmu čtvrtý, bude to zase řepka (kterou chci včelám nechat na zimu).
Nechápu, psal jste, že potřebujete vytočit třetí nástavek a teď ho chcete nechávat včelám na zimu? Confused
V tom případě při prvním vytáčení pouze vytočte čtvrtý nástavek, ten dejte jako třetí a pak už jen vytáčejte třetí a horní nechte na zimu, kdy odeberete třetí nástavek. Možnosti vytáčení třetího jsem Vám popsal v předchozím příspěvku Wink
Zdravim, zitra bysme chteli vytáčet med. Podle refractometru ma vlhkost 15-16 % ale zzavickovanych je z 11 ramku ctvrtka jednoho. Vadi to? Diky Kamila
Nevadí, naopak si ušetříš práci s odvíčkovanim Wink
(21.06.2019 12:06)Kamila napsal(a): [ -> ]...by sme chteli vytáčet med. ... ma vlhkost 15-16 % ale zavickovanych je z 11 ramku ctvrtka jednoho. Vadi to?
nevadí, ja som teraz točil a niektoré neboli zaviečkované vôbec a 16,5% med hustý že ani cez sito sa mu nechce
Zahoďte síta.

Jo a gratuluju vám, je to nádhera.

Kamila

Kámoš teď koupil refraktometr a proměřoval o 3%, máte ho zkalibrovaný? A víte o tom, že v teple ukazuje jinak než v chladnější medárně i když je zkalibrovaný správně?
Ano,mam ho zkalibrovany kalibracnim roztokem. Odebrala jsem lžíci z nezavickovaneho plastu a byl tak husty ze ze lzicky nechtel dolu takze si myslim ze hustota je v poradku. Diky za odpovědi. Zitra se do toho pustím.


Fofoja
Moc pěkné.
(17.06.2019 12:33)Student napsal(a): [ -> ]Jde o to, že na případné druhé vytáčení bych chtěl spíš ten druhý med. Když dám po 1. vytočení ty prázdné jako třetí a pak si vezmu čtvrtý, bude to zase řepka (kterou chci včelám nechat na zimu).

Jestli můžu tak to zjednoduším, polopatě, ano?

Na zimu se nechává jarní med a ten chcete nechat včelám i vy. Je to tak? Pak vám nezbyde, než že další medník musíte dát pod ten co tam byl dřív - tahle zásada platí vždycky! Tím se stane, že vždycky, když jdete z jakéhokoli důvodu do včel, tak musíte nástavky sundat, udělat v plodišti co pořebujete a když chcete dát další nástavek, musí přijít na plodiště a pak všechny nástavky v tom pořadí, jak tam byly. Pak bude nejvýše vždy nejstarší med.

Nějak počítáte nástavky a já se v tom ztrácím. Vy si prostě musíte rozhodnout, která část úlu je plodiště a která medník. Rotace nástavků je zbytečná dřina a kontraproduktivní kejkl.

Já třeba mám vysoké nástavky pro plod a pro med jen nízké, mám tři základní míry a ke všem NN 39x15x11. A je tu jedna zásada. Pod 24 a 30 je jeden NN s polovinou trubčáků celou sezonu a nikdy do něj nelezu. Pan Sedláček ho nazval polštář a já jsem si dovolil ten název používat (bez jeho svolení), tento podstavený NN vážně jako polštář tlumí výkyvy počasí v časném jaru, nárazové snůšky a i do jisté míry tlumí rojení.

Míra 39x34,7x11 polštář nemusí mít. Proto jsem si jí zavedl abych nemusel mít polštáře, kam ráda zdrhá matka když jí potřebuju z jakéhokoli důvodu "ulovit".
No a zatímco třicítka stačí jako plodiště (11 r) (s polštářem), "pětatřicítka" taky (bez polštáře), tak u 24 se musí za součást plodiště považovat polštář, VN a NN a teprve vše nad tím je medník. Vysoké nástavky pro med nepoužívám abych měl med jen z panenského díla a hlavně aby se matkám nechtělo klást nahoře, nechci za žádnou cenu mřížku. Dokud jsem jí používal (spolu s převěšováním plodu), měl jsem polovinu (spíš třetinu) medu.

Vy máte jen VN 24 a tudíž máte komplikovanější včelaření.

A ještě jedno upozornění, už jsem to tu psal, ale opakování matka...

V NASA vás asi neučili ani následující. To se neposmívám, škola je jen základní základ a vše další je už na každém jednom.
Následující info mám v paměti asi 45 let, originální zdroj najdete v OVP mezi lety 1955-1970.

Rusové si povšimli, že vč vytáčená jen jednou na konci sezony měla podstaně nižší celkové výnosy než ta pravidelně vytáčená. Udělali pokus, kdy do 50 vč hnali soustavou hadiček pod nepatrným přetlakem vzduch ze skladiště nástavků s prázdnými soušemi a do druhé skupiny 50 vč, vše na jednom stan., hnali vzduch ze skladu plných souší. Pokus opakovali několik let v různých státních velkovčelařských podnicích.

Vč stimulovaná vůní (či pachem - jak kdo chce) plných plástů dávala pouze 65-70% výnosu vč, která byla stimulovaná pachem prázdných souší.

Je to i logické. I u lidí je to stejné. Když někdo založí rodinu a nemá nic, dře jak soumar 15 hodin denně aby zabezpečil rodinu. Když má postavený a vybavený dům, tučné konto, zabezpečené děti, najde si už práci třeba za míň, ale langsam, pohodička, žádný stres a jen 8 hodin a když to jde tak i míň.

Ale samosebou si každý dělejte co chcete a jak umíte. Dávám jen obecně neznámý pokus někdejšího Sovětského velkopodniku. Mnohokrát jsem se o pravdivosti přesvědčil sám. Proto není dobré nechávat celou sezonu na nejvyšší pozici nástavek plný medu, jarního, který se špatně prodává s tím, že zůstane včelám na zimu. Taky by se mohlo stát, že to bude v tom roce med jediný...

Jo a ještě dodám. Brácha měl známé na Podkarpatskí Rusi. Včelařili v ležanech s na naše poměry obrovskou mírou. Ukrajinec vytáčel celou sezonu snad každý den. Vždy vzal ze vč dva-tři plné rámky se zralým medem a vložil vytočené. Dokonce jsem slyšel o jednom pánovi že tohle dělá i tady u nás (ve vsi kde mám kámoše) s mírou 39x27,5 v normálním dvouprostorovém univerzálu a vytěží neskutečné množství medu - důchodec - má na to čas.
dnes jsem vytáčel vlhkost 17,5
černý jako vyjetý olej přes síto takřka nešel
Včera jsem vytáčel a v asi polovině rámků melicitoza Sad
Aj, kde máš stanoviště?
Ahoj,
asi je jedno kde se stanoviště nachází.
Já jsem vytáčel minulý týden a melicitoza byla, naštěstí jen částečně.
Kolega z roboty vytáčel tento víkend a mněl to komplet zacementovaný.
Vytočil půlku, namočit a z5 do včel.
Letos to jsou roje a melicitoza Sad
To snad je lepší, že nám to spláchnul přívalák než melicitoza.
Chlapi, nezlobte se, sakra pište to správně melecitoza nebo melecitóza. Fakt to tahá za oči.
Já právě vytáčím dvě stanoviště s melecitozou. Dá se vytočit tak 70%. To se mi vyplatí se s tím zlobit a dva dny vytáčet , tuna tmavého medu je doma. Mnohokrát když byl bezsnůškový hladomor bych byl rát i za trochu melecitozy. I když se to třeba nedá vytáče tak včelstva vzkvétají.
Ano, mám stejný názor pane Barnate. Ale někdy bývá (já to tak naštěstí nikdy neměl) fakt šedý dokonalý cement. To je asi pohroma a možná to ani do jara nedokážou včely vybrat ani z podstavených nástavků. Máte vy, nebo někdo takovou zkušenost, že "vyčistí" i ten "čistokrevný" cement?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
Referenční URL's