Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Vytáčení medu - medobraní
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
Při vytáčení bylo v každém plastu cca do 20 zcukernatelych bunek. Melecitozu jsem zatim jeste nemela tak nevim jestli to bylo toto. Vytocili jsem krásně husty velmi tmavy med a v par bunkach zustala takova zcukernatela svetla hmota. Nebylo to tvrde, spis jak pasta s krystalky cukru. Med byl ve vcelach cca 3 tydny nez jsme vytaceli. Muze se stat ze to byla melecitoza a med mi nyni v nadobach rychle ztvrdne?
Jo kdo nezažil melecitózu takovou, že z rámku nevytočíte nic, tak to pořádně nezažil. To raději přívalové deště.
(25.06.2019 11:52)Kamila napsal(a): [ -> ]Při vytáčení bylo v každém plastu cca do 20 zcukernatelych bunek. Melecitozu jsem zatim jeste nemela tak nevim jestli to bylo toto. Vytocili jsem krásně husty velmi tmavy med a v par bunkach zustala takova zcukernatela svetla hmota. Nebylo to tvrde, spis jak pasta s krystalky cukru. Med byl ve vcelach cca 3 tydny nez jsme vytaceli. Muze se stat ze to byla melecitoza a med mi nyni v nadobach rychle ztvrdne?

Ne. Co popisujete jsou jednotlivé buňky kvěťáku překryté medovicí.

A hlavně, nikdy u medu nepoužívejte slovo cukernatost, cukernatění. Prokazujete tím nám všem velmi negativní "reklamu", o vašem včelařském vzdělání nemluvě. Tyto výrazy jsou, jak to říct kulantně?
jak to říct kulantně? ÚSMĚVNÉ !
Omlouvam se za nepřesnou terminologii, ale u nas v rodine se to pouziva cely zivot, neuvedomila jsem si ze zde to psát nesmim.

Takze se nemusim obavat krystalizace. Diky za odpoved.
25% nelze vytočit, včely budou nadšené, kolik jim toho vrátím Big Grin
(25.06.2019 14:43)Kamila napsal(a): [ -> ]Omlouvam se za nepřesnou terminologii, ale u nas v rodine se to pouziva cely zivot, neuvedomila jsem si ze zde to psát nesmim.

Takze se nemusim obavat krystalizace. Diky za odpoved.

Ale notak, Kamilo. Můžete si psát co jen chcete. Akorát jestli chcete, aby vám každý rozuměl, je nutné používat odbornou terminologii.

A k této vaší větě: Takze se nemusim obavat krystalizace.

Neumím odpovědět. Já přece nevím jaký med a z čeho vaše včely nanosily. A vy se bojíte krystalizace v plástech? No, nevytočený květový med už vytočit asi nepůjde.

O melecitoze se tvrdí, že od přinesení včelami na to máte tři dny, pak už to nejde vytočit. Prostě to hlídejte každý den a zkoušejte totčit. Jestli má pod 18% a jestli při oklepnutí z plástu nestříká řidina, můžete vytáčet i úplně nezavíčkovaný med. Ovšem v teple u včel měřit vlhkost je ošidné. Trhněte plástem a když to z něj nestříká (sedum nebo devět kapek velikosti hořčičného semínka nic neznamená), vemte rámek či dva a zkuste ho vytočit a změřit až to, co teče z medometu refraktometrem, který byl v medárně odvčera a má srovnanou teplotu s místností. Předpokládám, že máte měřidlo skalibrované.
Že melecitoza je velká komplikace je fakt, ale i z šedivých buněk jde získat med navíc skvělé chuti. Doporučuji k samostudiu článek, který vyšel v MV asi před 4 roky. Slovenský autor. Víc o tom nevím, před archivem mě stojí paleta s cukrem. Hodně dobrý článek! R. S.
Nemohl by to někdo zkopírovat a dát to sem? Kvuli melecitoze uvažuju o plastových rámcích v medníku.
Tak dnes první točení. Med hustý,že se mu nechtělo přes síto,po melecitóze ani památky,žádný potíže s vytočením květového,který tam byl od dubna. Chuťově vynikající směska.
Jen bych ho potřeboval asi tak desetkrát víc,vzhledem k poptávce.Smile
(26.06.2019 7:10)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Nemohl by to někdo zkopírovat a dát to sem? Kvuli melecitoze uvažuju o plastových rámcích v medníku.

Ruda asi myslel toto ??
http://www.modernivcelar.eu/clanky/je-me...oblem.html
Paráda, díky ale všechno toto znám už ze svých skušeností. Já už toho i s melecitozou zažil. Můj zámer je nyní plastový rámek ,vysoké otáčky medometu a mohutné vyhřívání medometu horkým vzduchem. Rámek vydrží 80C° a jsem přesvědčenej že při 50C° se i ta melecitoza uvolní. Myslím tím tu marmeládové konzistence tak jak s tím leta zápasím.. Suchý šedivý cement asi né. Potrhané voskové rámky po melecitoze jsou vlnité, vyduté a po spravení včelami už obsahují i dost trubčyny což láká matku do medníku. Je to komplexní problém který vyřeší plasové rámky. I jen nechat včelám namočenou melecitozu na volném prostranství vybrat nejde, proto že vám včely dílo rozkoušou. U plasu by šlo všechno.
taky se letos s melecitozou trochu peru, na jednom ze dvou mých stanovišť. Podle mě je to jak někdo psal ze smrků ( modřinů je tu poskrovnu). Dal jsem koncem května do medníků asi 40 rámku s mezistěnami a to co bylo první zaneseno a začaly víčkovat je melecitozni a do teď se s tím peru. Něco vytočím, ale když přidám na otáčkách tak se to zpravidla potrhá je to dál k nepoužití a zůstane tam tak 1/4 nevytočeného. Takže následuje porosení rámku vodou a dám je na jeden den jedněm včelám do nástavku nad medníky. Dávám to zatím pořád těm jedněm včelám, protože nevím zda-li si to zase nepřetahaj jako melecitozu. Jak je to s tou vodou tak to do druhého dne fakt z 99% vyčistěj a ty potrhané rámky jdou ihned do tavidla a pak hned nová mezistěna a zpátky do medníku.
Točíme i vysoko v horách. Tak je to medovica, horská. Hustejšia, ale z rámikov sa dá pekne vytočiť, i z panenského diela, ktorého mám v medníkoch čím ďalej tým viac, pretože mi plodiskové plásty do medníkov nerotujú- čo je moje technologické špecifikum. No tu ešte chcem uviesť, že za najoptimálnejší pre takéto hustejšie medy je podľa mňa medomet tangenciálny. Medový plást musí celom plochou kontaktovať s výpletom koša, ten sa nesmie deformovať, stena koša má mať hustejší výplet. Toto sa nedá dosť dobre dosiahnuť v medomete zvratnom, lebo tam plást trochu "logá" a v radiálnom už vôbec. Rámiky je dobre 2x v koši otočiť, uľahčuje to kôš bez stredovej osy, obojsmerný chod pohonu. Je to síce trochu práce naviac v porovnaní napr. so zvratným, ale tie medy za to stoja...
Daniel jestli ti to jde pěkně vytočit ,tak to nemáš normální melecitozu. Máš to melecitozou jen malinko přistříklý do nozmální medovice.
Bude to tak. Väčšiu prímes melecitózy som mal asi pred 8? rokmi, v auguste a bol to asi ten "modřín". Ako- tak sa to dalo vytočiť, no reziduí v plástoch bolo dosť. Na jazyku mal človek pocit, akoby v mede bolo trochu jemného piesku. V lete bude musieť byť v strehu, či sa nebude opakovať, keď zdá sa že je medovicový rok /ako-kde/....
Dobrý den,chtěl bych se zeptat,medník mám plný,další jsem podsunul ale stále nechtějí zavíčkovat víc než do půlky.Sleduji to tři týdny a stav se nemění.Přitom včel je v medníku dost.Očka mám na "větrání",refraktometr nevlastním a při trhnutí plástem nic nevystřikuje.Bojím se aby mě to po vytočení nezkvasilo.Mám ještě vydržet nebo vytočit?
Díky za odpověď. R.
Myslím, že to můžete vytočit jestli není snůška a když s ním naplocho prudce trhnete a nic nevystříkne (7 kapek velikosti hořčičného semínka = nic). je to bezpečné.

Zkuste tohle, v čem si něvěříte, točit do okurkáče, kam dokonale vidíte. Med se musí kupit "na hromádku" vysokou (podle množství co zorovna teče) taky třeba 2 cm a i víc a musí stužkovat. Jakmile se v hladině udělá dolík hluboký asi 0,5-1 cm, je to nad 19%. Je to pak očividně řídké. Dostanete to do oka. A jestli je to medovice a nebo z části medovice, už to tak háklivé na skysnutí není.

To kažení podporují nečistoty, které projedou sítem. Okurkáč má tu výhodu, že se všechny "nečistoty" soustředí do menšího hrdla (kýbl je na čeření blbý právě tím, že má "hrdlo" široké), kde se dají perfektně sebrat. Stejný efekt má konev, je ale nutné jí na jeden zátah naplnit nad cejchy. I tam se v hrdle soustředí všechno, co v medu nemá být.

Způsobů je nnoho, každý má svůj, mě se osvědčilo co píšu.
Tom to napsal dobře... Mě včely některé ramky taky nevickuji a med je hustej, že mám obavu jestli v neděli proteče sítem. Aspoň bude míň práce s odvickovanim.
No, taky jsem vytočil tak cca 70%. Melecitoza byla naštěstí ve větším jen ve dvou včelstvech, tak jsem vyřezal světlé souše, vymočím v teplé vodě a udělám medovinu. Ale aby toho nebylo málo, tak mi odešel motor na homemade pohonu medometu Big Grin Čeká mě ještě 13 včelstev a v některých jsou 2,5 - 3 nástavky medu a snůška stále nepolevuje... To jsou ty smíšené pocity Big Grin
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
Referenční URL's