Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Vytáčení medu - medobraní
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
Otázka, pri poslednom vytáčaní, vytáčate všetku medovicu aj z plodiska?
Vytočiť do sucha a problémi nebudú. Na dvoch rámikoch sa nechá tam kde je matka ktorí sa presune do kraja. To včely prvé opustia a pôjdu na zimné zásoby z cukru.
Vždycky po posledním medobraní jsem dával vytočené plásty zpátky do včel na vyčištění. Často tady ale čtu, jak je dobré nechat tyto plásty se zbytky medu a dát je do medníku příští sezónu, kdy budou velmi rychle obsazeny a ochotně zaneseny.
Dotaz zní: tyhle plásty od medu vyžadují nějaké speciální uložení, nebo je můžu nechat třeba v nepoužívaných nástavkách jako jiné prázdné souše? Samozřejmě zabezpečené proti včelám. Mám totiž obavu, že ty zbytky medu na obrovské ploše souší natáhnou vlhkost a zkvasí.

Když vytočíte dva vysoké medníky, vracíte zpátky zase oba dva, nebo jen jeden?
Zrovna ted jsem tyhle plásty přidával, byly od medovice a krásně voněly, až mě to překvapilo, že jsou po zimě takové pěkné. Skladoval jsem je v komínech asi po 8 nástavkách, navrchu jen lino. Skladuju takhle teda jen panenské, abych s nima nemusel nic dělat proti zavíječi a skvětle to funguje.
Nevím kde se vzala ta mányje dávat očistit včelám vytočené plásty.Neumím si představit že bych dával včelám vyčistit 500nástavkú. Je to strašnej práce,slídilství a jak ty včely zase z těch plástú dostat pryč pokud to tedy nenecháte vybrat venku na volno. Ale hlavně pro mně jsou medníky od medu velmi cenné. Ať dávám první medník nebo už třeba podsazují třetí tak včelstva vždy dostávají kopanec emocí chutí a vůní. Více se znaží a medník okamžitě obsadí. Pokud není snůška tak suchý medník nechtějí včely obsadit, pokud je od medu tak je jejich za 5 minut. Púsobí to i proti rojově pokud už najdete vajíčka v matečnících. Na velké matečníky to však už nefunguje.
Dělám to podle návodu pana Peška. Mám síto dole nahoře a třeba 10-12 nástavků komíny, kde prudí vzduch. Skladuji jen panenské a dám si práci i s odstraněním pylu z takovýchto plástů, protože se mi stalo, byť tam byla jedna dvě buňky pylu, je tam možnost, že se do toho pustí zavíječ. Zkoušel jsem i jednou zaplodované plásty takto skladovat docela efektivně. Stačí jich dát třeba jenom 7 do nástavku a udělat větší mezery. Je tam více světla a průvanu a zavíječi se tam nechce.
Jo naprosto souhlasím....někde jsem pár buněk pylu měl a byla tam třeba jedna chodbička, ale plást v pohodě použitelnej a to samé s těma tmavýma, udělal jsem jeden komín, kde jsem je dal 5 po 5 až 7 do nástavku a tam zavíječ nebyl ani v jednom rámku a to jsem ani žádný síta a průvan neměl, bylo to normálně uzavřené a docela v teple.
Jasný. Dělal jsem to tak proto, že mi to poradil jiný včelařSad
A druhá otázka - když vytočíte dva vysoké medníky, vracíte zpátky zase oba dva, nebo jen jeden?
No, já vracím jeden, protože vytáčím pouze jeden. Osvědčilo se mi včelám nechávat po celou sezonu mraky zásob. Abych šel točit horní NN, musí být v podsazeném alespoň 10kg.
(10.05.2020 6:08)Louky napsal(a): [ -> ]Zrovna ted jsem tyhle plásty přidával, byly od medovice a krásně voněly, až mě to překvapilo, že jsou po zimě takové pěkné. Skladoval jsem je v komínech asi po 8 nástavkách, navrchu jen lino. Skladuju takhle teda jen panenské, abych s nima nemusel nic dělat proti zavíječi a skvětle to funguje.

Jo a ty komíny máš uložené kde? Někde v uzavřeném prostoru, nebo třeba jen někde v "kůlně", kde je vlastně venkovní počasí (až na to, že tam neprší)?
Jde mi o to, jestli to opravdu nemůže zkvasit. Známe vlhké zimy atd...
Někdo to skladuje přímo ve včelách, prostě podsadi nástavek, ale pozor na vyvolání loupeže...
To jsem dělal taky. Ale pak přece přijdu o tu výhodu nevyčištěných souší od medu, které chci dát příští sezónu do medníkuHuh
Jasně pravda...Wink Jsem si nevšiml, že ti o to jde.
Mám to v uzavřené nevytápěné místnosti. jelikož tam mám na vrchu to lino, tak se tam nemá nějaká větší vlhkost jak dostat....
taky bych si je rád takto uložil hned po vytočení, ale včely je v době slídivosti hned najdou a je to pak peklo, musím najít nějakou včelotěsnou místnost kde nemusím v létě a na podzim větrat... do sklepa nemůžu protože je u mě stašně vlhký (takže prakticky k ničemu)
Já je mám někde přes zimu i normálně na stanovišti v komínu z nástavků - dole zasíťované dno, navrch stříška, není problém.
(10.05.2020 11:54)Ondřej Štefan napsal(a): [ -> ]taky bych si je rád takto uložil hned po vytočení, ale včely je v době slídivosti hned najdou a je to pak peklo, musím najít nějakou včelotěsnou místnost kde nemusím v létě a na podzim větrat... do sklepa nemůžu protože je u mě stašně vlhký (takže prakticky k ničemu)

já to již X sezón dělám s nevyčištěnými plásty takto:

paleta,
mezidno bez otvorů,
nástavky (o jeden až dva rámky na nástavek méně) a po 5tém nástavku prázdný nástavek, kde je sirná lampa.
Na to víko bez otvorů (používám plastové záslepky co se prodávají na trubky, asi 3,-Kč za kus, to samé je i místo oček.).
Souše od medu mám uskladněné v nástavcích v medárně, je suchá, včelotěsná. Nástavků dám 16 na sebe, dole to podložím laťkami, ať to saje vzduch a hotovo. Skladuju jen panenské souše.
Skladuji jako Petr L,přímo na včelnici.
Nepoužívané waroa dno s uzavřeným česnem a bez podložky,tedy naplno sito ze spodu.
Na něm nástavky po 8 rámcích z 11 možných.
Poslední jen 4-5 rámků očka zavřená.
Na tom je malá sedlová stříška a v obou štítech zasíťované uzaviratelné průduchy.
Do horního nástavku dávám odpařovač s kyselinou octovou a v případě potřeby sirnou lampu.
2x-3x během skladování zasunu monitorovací podložku,abych uzavřel spodek a taky uzavřu jeden průduch ve štítě druhým pustím na hodinu ozon.
Naposled takhle dezinfikuji 2-3 dny před použitím nástavků a rámků.
Zatím to funguje skvěle.
Přímo na včelnici to buď vyčistí včely, a když tam včely nemohou, tak to dokonale vyčistí mravenci. Takže žádné pomedované do jara nebudou.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
Referenční URL's