Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Vytáčení medu - medobraní
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
Pavel Holub.
To je pravda,ale původní dotaz od Boris zněl.

Dotaz zní: tyhle plásty od medu vyžadují nějaké speciální uložení, nebo je můžu nechat třeba v nepoužívaných nástavkách jako jiné prázdné souše? Samozřejmě zabezpečené proti včelám. Mám totiž obavu, že ty zbytky medu na obrovské ploše souší natáhnou vlhkost a zkvasí.

Tak za mě,jak jsem napsal nic kvasit nebude a může to být na včelnici a není potřeba to převážet a speciálně uskladňovat.
Je pravda,že jak napsal Pavel Holub do jara budou čisté,ale o pomedování mě osobně nejde souše mě včely příjmají ochotně,jen kdyby jich bylo víc (těch souší Smile )
Na druhou stranu kdo má více stanovišť a včelaří ve větším objemu,na to bude mít jiný názor,už třeba kvůli krádežím.
Tak tedy jen o tom,že zkvašení se bát nemusí.
Mám dotaz: Po řepce vytočím 1 plný medník a ve vč. zůstane druhý z poloviny plný.
Další snůška se očekává spíš slabší. Co s vytočeným medníkem?
1) nevracet, ponechat 2 VN plodiště + 1 VN medník a počkat na zaplnění
2) vrátit - podstavit pod ten zpola zaplněný
3) vrátit - nadstavit nad ten zpola zaplněný.
Dík za názory.
To mi taky vrtá hlavou? Dá někdo radu?
Tohle dilema jsem taky řešil. Pokud je ponechaný medník víc jak z poloviny zaplněný, vytočený medník pod něj podstavím. Člověk nikdy neví, z čeho ještě donesou, letos třeba se tu objevil inkarnát, navíc prázdné plásty včely podnítí k intenzivnější snůšce. Pokud vím, že už snůška končí a další nebude, medník nedám. Panenské plásty od medu ukládám pro další sezónu, ostatní nechám vyčistit nadstavením s folií a vytavím.
Na jednom včelstvu mám 3 medníky, jeden plný (víčkují), jeden poloplný (víčkují) a jeden poloprázdný. Nechám do lípy všechny tři. Pokud vytlačí z toho dolního med nahoru, sundám 2 horní a vytočím. Jinak sundám a vytočím všechny 3, abych to neměl smíchané s lípou.
Pouze za sebe podsunu pod ten polozaplněný,jednodruhové medy nejdou dělat na té míře rámků a je to prostor pro včely.Rojovka po vytočení pomine až na vyjímky.No potom zaleží vše na snůškových podmínkách.

Ať se daří Zdeněk
Kdyz jsem vytacel predminulej tejden, NN po vytoceni sli zpet pod (castecne) zanesen medniky zpravidla. Nicmene pred tejdnem, kdyz jsem videl ty predpovedi, tak jsem jim NN zpatky nedaval, protoze je hlavne po snusce a nastupoval studenej tejden. Je to dost videt i na slidivosti. Dneska po desti zacly nosit pyl ve velkym a dobre litaly, je mozny, ze zacne lipa, tak jim mozna vytoceny NN vratim. Jeste uvidim, ve vcelach jsem se naucil, ze nekdy mene muze byt vice...
chose
No kolegové, nějak jsem z vás v rozpacích, přece medník nedáváme JEN na med, ale hlavně tím dáváme včelstvu životní prostor, kterému se nějak přizpůsobují. Jako že jim medník vemu, nevemu, vemu, vtrátím, ale jen za podmínky až jestli ty bestie budou makat a nebo za trest jim ho nedám. No, zamyslete se. Žasnu co tu z některých padá.

A nebudete se za dva až čtyři měsíce staaaašně divit když to některá vč vzdají a padnou, že ne. Jen si to s tímhle vůbec nikdo nespojí! Jasně. Chápu. Já jo.
Tome, kolik je v zavíčkovaném medníku včel? Mám 3 medníky, jeden odeberu, je to trauma?
Celý týden se krásně medovalo, byla zima a při vybírání se neslídilo. Dneska jsem dobral posledních pár úlů a už se to začínalo rozjíždět. U nás momentálně velká bída. Maliny, ostružiny ani krušiny nekvetou. Medovice zřejmě není. Ale za květen 73 mm srážek, to by nemuselo bejt špatný, až začne být teplo a přestane foukat.
U nás to samé, daly se mi dneska do oddělků....celej den nic...a v 18h najednou přínos 1kg za hodinu, takže medovice možná začíná.....ale výhled počasí je celkem bídnej
príspevky o oddelkoch boli presunuté do správneho vlákna...
https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Pece-...#pid238655
První rok používám 17x39 do medniku. Chlapy poradte kolik je medu z jednoho prumerneho ramku, vedu si evidenci u jednotlivych vcelstev a chci si to napsat nevazil sem je.
Ak je plny tak 1,4 kg medu
Dik amigo
(08.06.2020 21:55)Jan Voleský napsal(a): [ -> ]První rok používám 17x39 do medniku. Chlapy poradte kolik je medu z jednoho prumerneho ramku, vedu si evidenci u jednotlivych vcelstev a chci si to napsat nevazil sem je.
Já když vezmu plný rámek medu ať vodorovně nebo svisle, tak váží pořád stejně.
Vytáčam topoľ a dnes už končím.Cool

[Obrázky: WP-20200609-05-21-17-Pro.jpg]

Moja horčica a čo mám stanovisko dalšie o 3,5 km okr. TO tak nosia z nej peľ. Vo štvrtok idú peľochyty.
[Obrázky: WP-20200607-07-37-42-Pro.jpg]
Je vidět, že fotky děláš hezký.
(08.06.2020 22:27)amigo napsal(a): [ -> ]Ak je plny tak 1,4 kg medu

U mě to vychází o něco míň, spíš tak lehce přes kilo, tedy průměr když počítám odebrané rámky vs. celkové množství medu. Jasně že jsou někdy rámky chudší a taky tlusté podstatně těžší bačkory.
Prepocet je tu na fore 250 gramov na dm2 zavieckovaneho plneho plastu. Samozrejme nie vsetky su vzdy tak plne. Ale aj rybari hovoria vzdy viac ako menej takze pre pocit z dobrych vcelsiev moze Jan Volesky pocitat 1,4 kg tak ako ja. Nech sa dari majstri.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
Referenční URL's