Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Vytáčení medu - medobraní
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
Literatura uvádí 0,244 g/dm2
(31.05.2020 16:20)Kamik napsal(a): [ -> ]Tohle dilema jsem taky řešil. Pokud je ponechaný medník víc jak z poloviny zaplněný, vytočený medník pod něj podstavím. Člověk nikdy neví, z čeho ještě donesou, letos třeba se tu objevil inkarnát, navíc prázdné plásty včely podnítí k intenzivnější snůšce. Pokud vím, že už snůška končí a další nebude, medník nedám. Panenské plásty od medu ukládám pro další sezónu, ostatní nechám vyčistit nadstavením s folií a vytavím.
Na jednom včelstvu mám 3 medníky, jeden plný (víčkují), jeden poloplný (víčkují) a jeden poloprázdný. Nechám do lípy všechny tři. Pokud vytlačí z toho dolního med nahoru, sundám 2 horní a vytočím. Jinak sundám a vytočím všechny 3, abych to neměl smíchané s lípou.

A když už nebude snůška a podstavený prázdný medník vrácený na mřížku (tedy pod plný druhý medník) zůstane prázdný - to asi nebude pro včely moc dobře...?
Co potom?
Snažíte se srovnávat Adamce a Optimal!
Když snůšková sezóna končí, horní je plný a do podstaveného už nic nenosí, pak počkám na zavíčkování horního, odeberu všechny medníky a zakrmím. Asi by tam šel udělat mezikrok, že bys odebral ten prázdný, za nějaký čas ten plný, pak ale máš o jeden zásah do včel navíc. Jestli včelám vadí prázdný (mezi)medník, nedovedu posoudit. Po mednících tam přijde kyselina, to taky není žádná hitparáda...
No, já spíš řeším TEĎ, jestli ten medník podstavit, když NEVÍM, jestli nějaká snůška ještě bude (např. lípa kvete, ale včely z ní ne vždy nanosí; medovice kdoví apod.)
Takže medník podstavím, ale zůstane prázdný. Když ho nedám, tak včelám uberu prostor. Když ho dám úplně nahoru, včely nebudou mít motivaci do něj nosit (nebo ano? - podle toho co tady čtu, tak spíš ne). Jde mi opravdu o to, jestli ten prázdný prostor mezi mřížkou a plným medníkem vadí.
Optimal s Adamcem nesrovnávám, jestli to tak vypadá, nemohu posoudit (Optimal neznám).
Tom to myslel tak, že já mám Optimal NN a radím tobě, přitom ty máš VN.
Vše jsem ti už napsal výše,
Pokud nečekáš snůšku, tak medník nedávej. Stejně budeš sundávat, vytáčet i ten plný medník a krmit, ne?
Pokud je ještě šance na snůšku, pak medník dej.
Pokud máš dilema, abys neutrhl včely od zásob, pak medník nedávej, počkej dokud nezačne snůška a až pak podhoď medník.
Jestli se obáváš zmenšení prostoru, pak je nejlepší uvědomit si, kolik bylo v odebíraném medníku včel.
Aha, tak to pak chápu.
V medníku bylo včel celkem dost, možná ne ve všech úlech, ale bylo.
Jestli očekávám snůšku - jak jsem psal, nevím. Vždy jsem vytáčel dvakrát, loni jen jednou (pak už nedonesly nic).
S ohledem na to odtržení od zásob by možná nakonec mohlo být řešením dát prázdný medník nahoru...?
Jinak krmit se nechystám, nechám včelám ten medník na zimu.
[quote='Boris' pid='239603' dateline='1591991251']
[quote='Kamik' pid='238522' dateline='1590934808']
Tohle dilema jsem taky řešil. Pokud je ponechaný medník víc jak z poloviny zaplněný, vytočený medník pod něj podstavím. Č ....

Palec omylem - překlep
(10.05.2020 12:59)Kamik napsal(a): [ -> ]Souše od medu mám uskladněné v nástavcích v medárně, je suchá, včelotěsná. Nástavků dám 16 na sebe, dole to podložím laťkami, ať to saje vzduch a hotovo. Skladuju jen panenské souše.

Řešilo se tu uskladnění "pomedovaných" souší. Kedyž ale mám souše, které mají sporadicky zaplněné buňky sladinou - řekněme řádově 100 buněk. Dají se bez problémů uskladnit stejným způsobem?
Nebo co s takovými soušemi?
Myslíš, kvůli případné plísni, kvašení? Nebál bych se toho, v tom komínu je cítit rukou průvan, takže luft to má. V případě nepanenských souší je to i "protizavíječové opatření", v tom případě bych ale nedával do nástavků plné počty rámků.
nemáte někdo prosím tip na to, jak z plástů volné stavby dostat med, na čem to nechat odkapat? na normálním plastovém sítu? nebo používáte nějaký rošt? nebo plást rozřežete a dáte do sklenic a necháte to jako plástečkový med? co s tím pak, ale když to skrystalizuje v těch buňkách - klasicky nahřát opatrně do 40 stupňů - ztekutí se ten med v plástu?

sundaval sem včera poslední dva medníky a v jednom včely vystavěly jeden plást na volnou stavbu a zaplnily ho medem, v červnu/červenci sem tam nedal dvě mezistěny a když sem pak zjistil, že staví, tak jsem to nechtěl ničit a počkal si jak to dopadne.

dík za tip.
Normálně v medometu. Pokud má rozumně husté síto, tak se dílo nezhroutí.
no on ten plást k mému překvapení nějakou formu držel, když jsem ho odříz, jenže sem ho neměl kam dát, tak jsem ho musel trochu stočit/zlomit a dal ho do kyblíku. Tím z něj trochu medu vyteklo, ale do medometu už to asi dát nepujde. I když teď si vzpomínám, že jsem si loni koupil taková síťovaný pytel určený pro vytáčení medu z vosku z víček. Samozřejmě že jsem to doteď nepoužil, tak to použiju na tohle....nakonec to k něčemu použitelné možná bude.
Alebo nakrájať na velkost kelimku od Ramy,dve vrstvy,medzi to papier na pečenie nech ich vieš oddeliť a zákusok na zimu jak vyšitý.Alebo nechať včelám?
včely si ještě nanosí, zatím tady v Praze ještě po ránu furt lítají a dopadají docela ztěžka, přes den již tolik ne, ale tenhle plást / med z něj chci pro sebe. Med sem jim nechal v některých souších z medníku, které byly tak trochu zanesené, že se mi je nechce vytáčet, tak jim to schovám na jaro.

jinak jsem jim dal krmení. tak hlady nestrádaj.

Díky za tip na to proložení pečícím papírem, ale když to položím na ležato do té krabičky/kalímku, tak mi ten med z toho vyteče. Zatím ho mám v tom kbelíku na stojato a vytekl med jen z těch buněk, kde došlo k zlomení plástu tak, abych ho opřel o vnitřní stěny kbelíku. Z ostatních buněk med nevytéká.

Nebo ho mám nechat v tom kbelíku na stojato a počkat až skrystalizuje v buňkách a pak teprve nakrájet a poskládat do kelímku a podle potřeby pak rozehřívat?
Můžeš ho dát do mísy, vzít šťouchadlo na brambory a rozmačkat ho. velmi důkladně. Z buňky, kterou nerozmáčkneš nedostaneš med. Pak to celé přendáš na síto a necháš do druhého dne překapat. Vosk se zbytkem medu můžeš třeba žvejkat jako žvejkačku a vyžvejkaný vosk vytavit.
Já to letos takhle s jedním plástem udělal(míra 39*15). vyřízl jsem ho z rámku dětem v domnění, že je to bude bavit mlsat i s voskem, prostě jak jsem psal, vyžvýkat z plástu med. Ale ne, jsou líné.... Tak jsem chvíli mlsal já a pak z toho plsátu výše popsaným postupem udělal sklenici medu .
Toľko starostí z jedným plástom.Smile Já by som ho pichol do podmetu niektorému včelstvu a bolo by vybavené.Wink
jozef333, mas pravdu,ale je to prijemna starostWink

Tomasi, o tom zvykani jsem cetl, ale decka jsou lina, jak vis, a ja se do toho poustet radeji nebudu. Ale napdlo me ted, ze bych to nechal v tech bunkach skrystalizovat a pak to nakrajel na maly kostky a udelal z toho cucavy bonbony nebo kostky na slazeni caje kam by se to ale muselo davat az pri teplote nizsi nez se tavi vosk.
Moc spekulujes,skrystalizuje,malou lyzickou si odoberes ako kolac,za dve sekundy je v ustach rozpusteny,pozujes,vyplujes alebo zjes.Netecie ti z lyzicky-nemas problem.Som vodic a takto si sprijemnujem jazdy.Lepsie ako kadejaky patok energizer z konzervy.
Tome ted mne došlo, že se bavíme o divočině mimo rámkyBlush
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
Referenční URL's