Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Vytáčení medu - medobraní
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
Tak jsem v pondělí prvně vytáčel od našich včelek a včera jsme plnili do sklenic.

V Praze jsem ze silnějšího včelstva uzmul dva nástavky. Slabší se proplodovalo až nahoru, tak jsem je nyní neřešil a počkám s tím na později.
Tady je krásně vidět, jak silné včelstvo, i když musí hodně stavět - letos zvládly 3NN z mezistěn a 2NN ze stavebních rámků, dokáže při snůšce stlačit plodové těleso pod zásoby a tam je udržet. Horní tři nástavky byly až na jeden rámek, který byl z obou stran zaplodovaný trubčinou ve velikosti dlaně, bez plodu, jen zásoby.

Na chalupě ze dvou včelstev vybral 12 rámků. Tam je vše později.

Všem jsem nechal nejvyšší plný nástavek jako mednou komoru.
Výsledkem 16 kg (17% vody) z chalupy (12R) a 27,5 kg (16% vody) květového z Prahy (20R). Měřeno refraktometrem, který jsem předtím zkalibroval.
Rozdíl jednoho procenta byl vidět. Což bych nevěřil. Bylo to vidět jak na tekutosti, tak i na množství v 720ml sklenici.

[attachment=441] [attachment=442] [attachment=443]
Tak jsem dneska kuknul do vcelicek, a zjistil jsem ze v medniku nic moc medu je to dosti lehke,, ale v druhem nastavku, tedy prostrednim je medu habadej, tak se me zda ze vcelky si to pomalu prenesli o patro nize,,.. asi uz neni co poradne sbirat, lipa u nas co kvetla to vse omlatil dest, tak z toho nic nebude,, no pockam jeste do konce cervence, vytocim co bude,, a hotovo,, no a zacnem krmit, ne??

Aspon treba nebudu muset moc krmit,,..
tak jsem si včera a dneska trošku zamedoval - vyjelo toho 45 kg - což dává průměr 10 kg/ včelstvo a plnej nástavek

chlapi na besedě mě v úterý poněkud znervózněli hlášením meliciózy tak jsem se na ně hnedle jak jen to šlo pustil a nebylo to tak strašný.
  • modré včelstvo (2 měsíce na stanovišti/usazený 4 kg roj) - krásný tmavý les minimálně 2/3 zavíčkované absolutně bez nějakých příznaků tuhnutí medu v plástech
  • žluté včelstvo (2 měsíce na stanovišti/usazený 4,5 kg roj)- krásný tmavý les, ale už náznak tuhnutí medu v plástech (hůř se to dostávalo ven a nepovedlo se to úplně všechno vymedovat) - klasický věnec navrchu v pohoddě - to bylo nanošeno ještě před těma deštěma = pod tím další věnec cca tak 2-3 cm už s poněkud ztuhlým medem v buňkách, někde se ještě objevii drobné zbytky řepky ( včelstvo jsem dovezl těsně před koncem řepky tak si tam asi něco nanosili)
  • zelené včelstvo (1 měsíc na stanovišti/koupené produkční včelstvo na 4 nástavcích) - krásný tmavý les - min 2/3 zavíčkované absolutně bez známek tuhnutí v lástech
  • červené včelstvo-( 1 měsíc na stanovišti/koupené produkční včelstvo na 4 nástavcích) opět krásný tmavý les 2/3 zavíčkovaný a bez známek tuhnutí v plástech
  • bílé včelstvo (1 měsíc na stanovišti/oddělek na 9 rámcích doplněm smetencem na 2,5 nástavku ) - V nástavku měl jen asi v 5 plástech zásoby řidšího nezavíčkovaného medu. Z rámku poklepovou zkouškou nestříkal, ale oproti medům z ostatních včelstev je znatelně řidší.
takže já za sebe můžu říci , že jsem s letoškem víc než spokojen = kdyby mě někdo tvrdil v květnu, že si letos ze svých včelek vytočím 60 kg medu (ze žlutého a modrého jsem vytočil 15 kg po měsíci na stanovišti než jsem jel na týden na dovču) tak si budu vesele ťukat na hlavu s tím, že se ten člověk nejspíš asi musel zbláznit(v té době byly hotové a nachystané úly, ale včelstvo ještě ani jedno)
Tak jak to u Vás vypadá? Kdy se chystáte na první vytáčení. Pomalu začínají něco víčkovat. Ovocné stromy kvetou a řepka už taky na plno.
Mě taky vesele zavíčkovávají, ale co z toho, když pořád čekám, až mi Poláci vyrobí medomet Sad Asi budu muset žebrat u souseda.
Medníky mám skoro plné, ale je to řepka a tak musím ještě chvíli počkat. Podle mě za týden by to mělo být k vytočení.
Příspěvky o vyfukování včel jsem přesunul do správného tématu.
V pátek už točím, letos je to o měsíc dříve, a to teprve před týdnem začala kvést řepka.Hlavně aby se holky nevyrojily...Cool
Taky už mě svrbí medomet.
To já si ještě počkám u mne není kam spěchat medu už je sice dost ovšem toho opravdu zralého zas až tolik nebude.Až budu mít jistotu že je med zralý pak se na to vrhnu.Prozatím se ve včelách nehodlám přehrabovat jako farář ve spoďárech ,pro trochu zralého medu hledat jednotlivé rámky kde voda je a kde není.Stačí mi že ho včely mají kam dávat kdy je o něj připravím už je jen otázka času.Big Grin
Nevím, proč blázníte s vytáčením. Dokud kvetou ovocné stromy a zejména řepka, je zvěrstvem vytáčet. Pak se tady bude řešit, že med je řídký, že chce kvasit, že...... Hlavně, aby se nevyrojily..... Když budou chtít, stejně tomu nezabráníte. A další rok tam bude stará bréca, která ani nenastartuje další jaro.
Jen hladovost včelaře. Osobně začínáme hledat medomet a ostatní propriety, až když má spoustu okolních včelařů "po boji". Pokud jsou rezervní nástavky, podstavujte další a další. Klidně 6 medníkových nástavků - pokud je samozřejmě máte. No a pokud je nemáte - ale s tím jste měli v zimě počítat, teď až zase další rok. Odměnou budou plné nových, krásně postavených mezistěn plné medu. Pokud máte souše, ještě lépe!!!! Pak se to vezme z jedné vody načisto. A vědomí, že po vytočení máte v konvi naprosto bezproblémový produkt, který můžete skladovat, na rozdíl od ostatních zemědělských komodit desítky let bez jakékoli újmy. Kdyby snad náhodou přišlo chladnější počasí (pozor na předpověď!!!!), budete kolem vytočených včelstev chodit, jestli nepadnou hladem. I to už se málem stalo. Schválně, kdo se ozve jako první, že má problémy s řídkým medem?
iRP
(10.05.2012 21:07)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Nevím, proč blázníte s vytáčením.

Samozřejmě pravda, ale musí to jít ven protože nejsem připraven na takovýto nášup. Nemám nástavky, mezistěny, rámky .... prostě nic. Včely jsou ve třech nástavcích, tři z pěti vyrojené a v medníku plno. Med dávají dolu kde je volno a proto si myslím že jim musím uvolnit místo.
Prostě jsem to stím rozvojem najaře nějak přehnal Smile
Tak u nás dokvetla řepka pánové a já to teda vytočím - spoustu včelařů tzv. odtáčí - vytočí pouze to co je OK, a ještě je něco jako refraktometr...Big Grin
A to jako kde? V profilu nic nevidím, v příspěvku taky ne. Tak tedy na Marsu? Toto je bohužel pro ostatní informace bez jakékoli vypovídací hodnoty.
iRP
Já točím až odkvete řepka.U nás na Vysočině min. ještě 2-3týdny.Jinak rozšiřovat!U pěkných včelstvech mívám 2 plodiště+3medník.Dnes jsem dával druhý medníky,protože mají plné 1medníky i 2plodiště.Ještě med nevíčkují tak je času dost.
Pravda je taková, že je potřeba počkat a nikam se nehnat. My máme řepku odkvetlou a nebo dokvétá a jsou pomalu vidět první květy na akátu. Taky bych mohl něco vytáčet, ale po loňských zkušenostech si asi počkáme na směsku akátu a řepky. Máme nyní většinu včelstev na 6 - 7 nástavcích a to jim teď chvilku vydrží. Čeho se ale hodně bojím je to, že je ukrutně sucho a poslední dny je vidět, že včelky začínají hledat každou kapičku vody - to znamená řepka i když ješte dokvétá, tak není nic na co by se zalétaly. Takže ti kdo budou hodně hladoví, tak budou rychle haldové včelkySmile
LB
Tak už je medík doma....zatím 95 kg z pampelišek a ze sadu, a k tomu 3 oddělky...Big Grin a jeden roj Cool
Medík sice není tak chutný jako ten loňský, protože letos vůbec nekvetly javory, ale i tak dobrůtečka...
Snad se ještě umoudří počasí a vyjde i řepkový medík...Tongue
Tak jsem dal na radu zkušenějších a dokoupil nástavky, rámky a mezistěny a nasadil další medník.
Kolikrát za sezonu vytáčíte med? Čekáte až je medník plný a nebo průběžně odebíráte?
Vzdy ked je zrely a viac ako 10kg z rodiny. Minuly rok 7x. Cool
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
Referenční URL's