Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Vytáčení medu - medobraní
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
vašku toč......toč..... a nečekej Big Grin
Z nezaviečkovanými mednými plástami sa mi to stávalo, keď som mal príliš veľa medníkových nadstavkov. Včely zaplnili plásty tak do dvoch tretín, potom prestala znáška a zásoby jednoducho neviečkovali. Teraz používam zebrovanie medových plástov súšami a tento problém je skoro odstránený.
má letošni zkušenost je zavíçkovaný med 18,5 - 20 % vody nezavíckovaný cca 15 - 17 % vody. odebíral jsem plásty v 5 hod. ráno. výsledný obsah lehce pod 18 %.
(24.05.2012 20:19)Mejla napsal(a): [ -> ]Dobrý den, rád bych se zeptal jak postupovat při odebírání nástavků s medem. Po odebrání a vytočení nástavků je vracíte všechny zpět aby to včelky vyčistili? A ještě když odeberete stavební rámek se zavíčkovanou trubčinou ometáte trubce z toho rámku. Slyšel jsem, že ho dávají vyzobat ptákům.

Na toto př. Blecha odpověděl: Trubčinu vyřezat a vytavit, žádné vyzobávání!
Medníkové nástavky po vytočení vrátit včelám. Jednoduše je podstavit pod neodebrané medníkové(medné) nástavky. Já to dělám tak, že odeberu např. 2 nástavky s medem a třetí co není ještě uplně zanesený ponechám. Pod něj stavím ty vytočené.

toto lze ale dělat, když chci do medníků zase med (jestli to dobře chápu)...ale jak mám postupovat ted, když už si chci souše nechat, ale chtěl bych je ještě vyčistit...dát je před úly? pod plodiště? jak postupovat? děkuji
karel, skus položiť na včely materskú mriežku a nástavky s tými vytočenými plástami daj nad ňu, normálne navrch/nahoru. Matička tam nevbehne klásť a tak včely vyčistia plásty a ponosia zbytky medu dolu k plodu a ty po pár dňoch môžeš odobrať plásty (cez výklz to je hračka) k uskladneniu.
ja to robím tak, skús...Blush
Karel, po poslednom medobraní v tomto čase nie je moc šťastné odoberať plásty či medníky,to sa mi vidí dosť skoro.Jedna vec je, že je teplo a plásty bude treba ošetrovať, inak vijačka nedá na seba dlho čakať, pričom ochranu môžme zveriť včelám a druhá vec, zmenšovať priestor a tlačiť včelstvá len v plodiskách ide na úkor sily včelstva, ktoré sa snaží prispôsobiť ponechanému priestoru.Pri poslednom vytáčaní plásty triedim,tmavé sa likvidujú a zostatok plástov vhodných jak do plodiska či medníka,teda už plástov zakladených, podstavujem pod plodisko,paneské či raz zakladené plásty idú spätne z nadstavkom zase nad mriežku plodiska.Do týchto svetlých plástov už včely sladinu neukladajú a vrchné nadstavky mi stačí odobrať pred prvou fumigáciou, kedy sú nadstavky už bez včiel.
Neviem na koľkých nadstavkovch máš teraz včelstvá a v akej sile sú,ale plásty by som jednoducho na večer podstavil a ak je včelstvo slabšie,tak pre istotu, aspoň do času kým včely nadstavok vyčistia, čiastočne zúžil letáč.
josef333 děkuji za odpoved...docela si mi svoji odpovedi zamotal opet hlavu...myslel jsem ze ted je ta spravna doba vytocit posledni med...samozrejme ze neco jim nechat...a medniky sundat. Ted mam tri nastavky...od spoda mám plodiste plodiste MM a mednik. Ten mednik jsem myslel ze mám vytocit a uz ho tam nedavat...nebo jak to tedy mam delat??? jsem z toho zase jelen...Sad

edit: trosicku me dostala ta posledni odpoved a hledam nekde to co ja jsem si myslel,jak zazimovat...a to sundat medniky....a nikde jsem to neobjevil....mam naplanovano na ctvrtek, ze vytocim medniky a necham ze tri nastavku pouze dva...a nakrmim jednou flaskou cukru 3:2....ale nyni jsem na vazkach co tedy je spravne....?

vim ze tato otazka patri spise do jak spravně zazimovat ale tam ztrati souvislost....
dobrý den začínám včelařit, chystám se na oddělky,kolegové mi hodně poradili ,ale ještě mi není jasné kolikrát do roka se med vytáčí , první je někdy v květnu, ale když vytočím plásty z medníku , to znamená ,že včelám všechno vemu, tak odstraním medníky nebo ty vytočené souše jim zase zpátky vložím pro další druhou snůšku do stejných medníků které tam nechám nebo jnim mam dát jenom rámky s mezistěnami a mám přikrmovat když jsem je okradlSmile. moc děkuji za vaše rady . Leoš
Vytáčí se podle toho, když je co vytáčet. U nás 1.vytáčení vychází okolo 28.5. Nemusíš mít strach, že bys jim vytočil vše....v plodišti zůstávají zásoby. Ale pro jistotu jsem nechávával 1 plný rámek v medníku. Plásty vytočíš a vrátíš jim je zpátky.....jinak by neměly kam nosit další med. Celkem se tady vytáčí průměrně 4x.(ale pamatuju roky kdy jednou , ale taky 6x) Poslední vytáčení mám kolem 15.8. a ten den je spojen se začátkem krmení.
Ale Milane, 15.8. už melecitózu nevytočíš.Big GrinBig GrinBig Grin
Ahoj Zděnku,....tady melecitoza vživotě nebyla.Smile ....proto se taky do debat o ní nezapojuju.....nemám s tím za tu dobu žádnou zkušenost.Wink

Ale vzhledem k tomu, že letos budu osazovat nové stanoviště u lesa asi 15ti úly, budu se na tu melecitozu muset zaměřit. Ale snad to nebude tak hrozný. Je pravdou, že se melecitoza občas v plástech objeví i tady, ale tak v množství 30-50 buněk na plást.....a to neřeším. Jinak takovou tu "opravdickou".....o který tu píšeš ty nebo KaJi, jsem ještě neviděl.
Melicitoza ta môže prekvapit aj raz za 20 rokov, dá sa z nou vybabrat. Kto sleduje včelstvá ráno, na večer a hlavne ráno. Robí to hlavne dub a morřín, jak začne znáška ako taká v začiatkoch. Treba včelstvu dat aspoň 3 x do krmitiek po 3L sirupu najme z agátového medu, repka nie je vhodná, potom to vytočíš všetko ale nečakat až začnú včely výčkovat plásty.

Najidealnejšie je chovat včelstvá v B10 úloch, tam pevné včelstvá na 3 deň po skončení znášky sa už dajú vytáčať, nemusia bit ani plásty zavýčkované. med má hustotu 17% vody. Aby ste si boli istý že to tak je, treba to posúdit refraktometrom.
Ked takí med sa vytočí niet už pochybenenia od zákazníka, nepovie že med je riedky.
Vytočením hustých medov si získame zákazníkov.
Mám aj včelstvá na 11 rámikoch, tie mám na plán B
Je to takí plán, tam presunem všetky rámiky z B10 ked je repka, hlavne ked končí a už začína agát, potom mám pekní agátatový med. Ten predám po 9Euro hned
Ja už vytáčam 1 x med už okolo17 apríla, z ovocních stromov, hlavne na 90% z čerešne. Ako posledný med z medovice, cukrová repa, vytáčam 5 - 20.9. Jeho hustota je normálne 15 - 16% vody. To len vdaka tomu že repu už nestriekajú a namnožia sa vošky.
Včelstvá rychlo zakrmím cukrovím sirupom, včelstvá mi plodujú ešte aj v novembrí, nemám žiadne uhýny včelstiev zime, a ostatný,,, býda a utrpení,,
No, neudělal jsi mi moc radost s tím dubem. V tom lese je dubů tak 50%. Dodgy ......ale zase je tam spousta akátů.....jsou tam místa s plochou porostu, pouze akátu, okolo dvou hektarů.... Nechám se překvapit.
(25.03.2014 9:30)Merkuri napsal(a): [ -> ]Včelstvá rychlo zakrmím cukrovím sirupom, včelstvá mi plodujú ešte aj v novembrí, nemám žiadne uhýny včelstiev zime, a ostatný,,, býda a utrpení,,

Merkuri, Ty si hotový čarodejník, raz za 20 rokov je u Teba manna a každý rok ju vytáčaš. Ja som 29 rokov žil vo včeľom raji a prišli posledné dva roky, točil som raz a zaplakal som, medu bolo minimálne, nemali z čoho doniesť, bolo to akurát pre moju rodinu.

Ja sa teším na tú chvíľu, keď včelstvá prestanú plodovať už v polovici októbra a ta chváliš tým, že ti včelstvá plodujú ešte v novembri. Je dobre známe, že posledné včely (9. a 10. mesiac) sam jeri nikdy nedožijú, nie sú dlhoveké), u teba sú aj tieto všeobecné základné údaje o jesenných včelách potreté. Nuž čo, sú včelári a včelári, ktorí to vedia aj vtedy, keď príroda nič nedáva.
RE:Milanovi Havelkovi
Vůbec bych med melcitózní z dubu neřešil.Oklo svých stanovišť mám dubů- jak se u nás říká neurekom,
aji podle podle ména tam kde bydlím/ Dubicko/- tak melicitozu jsme za pětadvacet let kdy včelařím,
měli jenom dvakrát ,pořádnou a to hlavně z modřínu.Kousek plástu co nejde vytočit neřeším,na jaře
vrátím do včel.
(25.03.2014 11:41)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]
(25.03.2014 9:30)Merkuri napsal(a): [ -> ]Včelstvá rychlo zakrmím cukrovím sirupom, včelstvá mi plodujú ešte aj v novembrí, nemám žiadne uhýny včelstiev zime, a ostatný,,, býda a utrpení,,

Merkuri, Ty si hotový čarodejník, raz za 20 rokov je u Teba manna a každý rok ju vytáčaš. Ja som 29 rokov žil vo včeľom raji a prišli posledné dva roky, točil som raz a zaplakal som, medu bolo minimálne, nemali z čoho doniesť, bolo to akurát pre moju rodinu.

Ja sa teším na tú chvíľu, keď včelstvá prestanú plodovať už v polovici októbra a ta chváliš tým, že ti včelstvá plodujú ešte v novembri. Je dobre známe, že posledné včely (9. a 10. mesiac) sam jeri nikdy nedožijú, nie sú dlhoveké), u teba sú aj tieto všeobecné základné údaje o jesenných včelách potreté. Nuž čo, sú včelári a včelári, ktorí to vedia aj vtedy, keď príroda nič nedáva.

Špatne si to pochopil, na dube sa vyskituje meliciozna medovica no nebíva každý rok. Tá normálna medovica je každý rok.
Včela talianska ploduje celí rok, dokonca sa jej darí aj v Canade pri Niagára vodopádoch.
Dobrý den.

Chtěl bych se zeptat, jestli už někdo letos vytáčel. U nás řepka dokvétá. Chtěl bych něco zítra vytočit abych udělal místo a stihl to před tím ochlazením. Jen nevím jestli to není unáhlené. Zkušenosti žádné. Blush

děkuji za názory.
Máš-li rámky ze 2/3 zavíčkované, tak není na co čekat Wink
Otázka hlavně zněla, jestli už někdo vytáčel.
Zajtra im idem vybrať med,potom sa pochválim! Čaká ma 70 km tam a späť.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
Referenční URL's