Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Akát
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
Tak u nás teda ani omylem. Akát prostě nekvete. Tak si dá chvilku na čas. řepka je už prakticky zelená. Trošku hořčice začíná-ale Akát ništa Smile
Agát u nás pomaly odkvitá,prínos max 4 kg/včelstvo.
Mám včelnicu priamo v agačine. Spočiatku bolo zima a teraz fúka taký vietor že včely sa v kvete neudržia. Niektorý už začína odkvitať. Nulové prírastky.
U nas pri Ziline 330m agat zacina, denne sledujem ako nabera na intenzite kvitnutia, teploty su okolo 22-26 stupnov cez den a v noci to pada ku 11-12 stupnom. Na kvety nalietavaju hufne aj vcely tak si myslim ze tam zbytocne nechodia. So starsimi vcelarmi sa dohadujem ze vcely na agat u nas lietaju a podla mna nemaju pravdu a pri takomto pocasi im cosi z neho kapne.
Zábřežsko - rozkvétá akát.F.V.
Akát byl letos záhadou. Před rozvětem vydatně zapršelo, teploty se pohybovaly nad 20 °C a krásně voněl. Přesto v mednících výrazná snůška nebyla poznat (už třetí sezónu). Uvažuji, zda při výběru stanoviště nepreferovat jiné nektarodárné rostliny. Jak Vám dopadl akát?
Akát má jednu zvláštnost, nektária se tvoří ještě před rozkvětem a další se v průběhu kvetení netvoří, neobnovují. Takže pokud v době, kdy se nektária tvořila byly nevhodné počasí, může být problém právě v tom.
U nás celá alej nekvetla vůbec Surprised Chodil jsem tam s hlavou vzhůru a našel tak 10 kvetu na 30 stromech.O pár km dál některé stromy osypané květem na nějakých ani poupátko. Co naděláme,příroda je mocná.
Tak snad za rok to bude lepší a i my lépe připraveni
v polabí snůška z akátu byla solidní ,cca 20kg/vč. ale vše za snad 4-5dní, pak se počasí pokazilo, od té doby téměř bez přínosu a to bylo do 1km od včelnice několik hektarů hořčice, i minulý rok akát byl a možná i víc
Včely na holdťáku, natočeno 8.8.

Podobně kvete v lese 35 stromků po letošním nultém ročníku kurzu roubování akátů.
Už je objevili domorodci a chodí tam na procházky, pokochat se.
V roce 2015 bych už mohl udělat podobné kurzy třeba dva. Bude zájem?
Trochu víc detailů.
Do jaké nadmočské výšky to dává nektar?
Co je efekt naroubování normálního akátu?

Díky.

Já jsem u Labe v nm 300 ale kopce okolo 400mnm.
S nadmořskou výškou okolo 300 m.n.m. by nám mohl poradit pan Brentner. Já mám zkušenosti taky u Labe, ale pouze v 150m.n.m.
Efektem roubování je, že ten naroubovanej vršek je jinej, než spodek.
Já už moc radit nemůžu. Z těch 4 ks v loni kvetly 2. A chytly se všechny a nebyl s nimi problém, přišli od Roudnice.Big Grin Ale letos na jaře, už nevyrašil ani jeden. Nevím, zda jsem něco neudělal blbě já, a nebo je to přírodou. Na jaře u nás pomrzlo vše, co kvetlo nebo už mělo listí. (ořech, kiwi, meruňky, broskve a i třešně.)
Škoda. Uměl bych si představit velký, vzrostlý, kvetoucí strom.
Včera jsem šel kolem místa kde na jaře vykáceli několik akátů. Dnes je tam akátová louka.
Jsem začátečník a dal jsem vedle chalupy 4 vcelstva.Jsou umistene na kraji akatoveho lesa.Tady je akat plevel (Slapska prehrada 290nm) a na topeni je to nej co znam.Jinak je plny les ostruziny ze se tam neda chodit.
Želám Ti ,nech sa Ti darí a ked budeš vytáčať agátový medík, prestaneš agát vnímať ako burinu. Samozrejme, pokiaľ nie si lesník. Dúfam, že agát tam u Vás meduje.
Ahoj Frantisku a dekuji za prani. Tady to misto podle zkuseneho vcelare je perfektni. Dnes jsem koukal na pole krere jsou asi 500 metru vsude kolem je repka. V lese delam casto pilou a akaty rezu je to jako zelezo)tvrdy.
Agát sa dobre reže, radšej sadit než rezat.
..prvá reportáž,v nej aj krátky včelársky vstup... http://www.rtvs.sk/tv.programmes.detail/...28.06.2014
Malá fotoreportáž ze sobotního kurzu roubování akátů.
[Obrázky: DSC_0529.jpg]

[Obrázky: DSC_0561.jpg]

[Obrázky: DSC_0595.jpg]

[Obrázky: DSC_0612.jpg]
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25
Referenční URL's