Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Smetenec
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
no já to pochopil, že chce mít dvoje včelstva a ne jedno
Včelař míní, včely mění Big Grin
(06.08.2012 20:10)Josef Skala napsal(a): [ -> ]...Tvořit oddělky či smetence na konci července je pozdě.

A co když jsou tvořeny jen za účelem rozplodování nové matky a následné říjnové nebo listopadové výměně matky položením tohoto oddělku nad včelstvo? To si myslím pro takto použitý oddělek ještě není pozdě.
Na doplnění informací: včelařím na RM 39x24 a od letoška na RM 42x17, mám jedno stanoviště, které se dostalo do ochranného pásma MVP, protože jsem chtěla založit další stanoviště (na RM 42x17) a nemohla jsem k tomu využít včelstva z OP, koupila jsem si 2 smetence.
Nechci celou situaci nijak dramatizovat, jen mne zajímal pohled zkušených.
Určitě záleží na tom, zda má včelař 2, 20, 200 včelstev (půjčila jsem si přirovnání p. PeškaShy). Včelař vlastnící 200 včelstev by jistě nic nezachraňoval.
Možná i já budu na tomto stanovišti letos v zimě navštěvovat jedno včelstvo Wink
Děkuji všem.
Zuzana
Pokud je tvořen oddělek či smetenec pouze pro další spojení s něčím silnějším pak samozřejmě lze utvořit toto společenství i v později.Případ o kterém se bavíme je ale o vytvoření základu kmenového včelstva což v době o které je tu zmińováno moc vhodné není.
Také zachraňovat oddělek či smetenec slabocha v již pokročilé době jen pro navýšení včelstev je investice dost nejistá pokud toto včelstvíčko vůbec přežije zimu bude na jaře stejně zralé tak ke spojení z něčím silnějším.
Cestu k navýšení počtu včelstev v této době bych viděl sehnat oddělek třeba i na jiné rámkové míře který bude mít dostatečnou sílu bude mít tedy všechny předpoklady fungovat již od začátku příští sezony jako normální včelstvo.
Také chápu že pohled včelaře který má více včelstev je jiný než toho který má včelstev málo a rád by je navýšil.
Zuzko radit vám nebudu, vy to v tomto případě nepotřebuje (jinak C je správně - pro příště zkuste značku "PŘIKÁZANÝ SMĚR LETU").
Jen mě napadlo při čtení vašeho příspěvku několik otázek, jestli někdo zkušený odpoví.

1. Jak dlouho může být plást s vybíhajícím plodem mimo úl

Doprava od jiného včelaře, který není za rohem a jedná se min. o půl hodiny. Komplikace s rámkovou mírou by nebyla, protože na rámek víšky 16 cm přidáte laťku 1 cm tak jste na 17 cm (nebo horní loučku z Optimal rámku, jestli nemáte již všechny stlučené). Ale nepraktikoval bych toto řešení: slabý smetenec = zachladnutí plodu; matka bude kláct jen do těchto souší a nebude chtít jít na nové vystavěné mezistěny.

2. Nezkoušel někdo praktikovat dva smetence v jednom úlu - napodobení dvoumatečného včelaření?

Zase na druhou stranu máte jeden silný smetenec - víc než 2 kg.
Řešil bych možností 2) tj. posílením vybíhajícího plodu. Plodový plást 39/16 vyřezat z rámku, vložit a přidrátovat do rámku 42x17. Co chybí včely dostaví. jako nouzové řešení je nejelegantnější a nejméně bolestivé. Trocha práce a budeš mít dvě včelstva s kladoucími matkami, na jaře jako když najdeš.
Děkuji všem za názory a rady! Wink

pro NB1: už nikdy nepostavím úly, do kterých budu usazovat smetence ve stejný čas vedle sebe a tudíž nebudu muset po večerech vyrábět směrové značky Big Grin
Je vážně bezva, že mám 1 silný smetenec s kvalitní F1 matkou Wink.

pro Honzu Havelku: dobrý nápad, ale touto cestou nepůjdu. Kdo někdy zkusil vyřezávat plodové plásty a vkládat je do rámku jiných rozměrů, přidrátkovávat je tam či přitahovat gumičkou, mne jistě pochopí. A v tento čas, kdy jsou včely slídivé a loupeživé, se nenechám "sežrat" Big Grin a nebudu včely podporovat v těchto praktikách a trápit tak jiná, slabší včelstva.

Vše vyřeším následovně: slabý smetenec využiju jako "oddělek" a vyměním pomocí něj matku jinému včelstvu.
Tak ať se zadaří a smetenec zvládne zimu. A hlavně aby se příští rok stanoviště rozrostlo o další úly. Značky přes zimu udělejte - aspoň pro trubce a pošlete je za mýma matkama aby si popovídaly.

Možná, že ani nebyl problém s těma úlama vedle sebe, ale v provedení smetence. Nevěznění v chladu a nepoužití klícky - tak se feromon matky nedostatečně včelám zakódoval a šli jinam. Vždyť se říká, že smetenec klidně můžete usadit vedle včelstva ze kterého byly včely smeteny a není problém. Ale zase máte zkušenost do budoucna a nevznikla zas tak velká škoda.

Nikdo neodpověděl ani na jednu mou otázku. Neprobírali jste to nikdo ve škole: "Jak dlouho může být plodový plást mimo včelstvo - než přesunete mezi stanovišti".

Ani se nenajde žádný experimentátor s dvoumatečným smetencem?




Pro Honzu Havelku - kdyby šlo o slušný smetenec kde nastane oslabení upracováním včel, tak bych taky volil přidání plodu. Jenže složitost dopravy a úpravy než se vloží do včelstva - slabochů, které ani z úlu při pohledu na česno nelétaly - by to nebylo dobré řešení. Do nezatepleného úlu potřebuješ na zimu "dostatek včel" a každý den opoždění v rozkladení je riziko nepřezimování - a nadmořská výška cca 600 m.n.m - a počasí v následujících měsících neznáš a nemůžeš počítat s teplým říjenm jako byl loni.
Rada s vyřezáváním plodu. Tento případ byl podle mě učebnicový řešit rychle a snadno jen připevněním k horní loučce a ponechání jako spodní nástavek, který můžeš na jaře odstranit.
Jak dlouho přežije zavíčkovaný plod mimo úl ti nedovedu odpovědět, sám jsem to déle než 15 minut nezkoušel, ale podle mě, pokud je stabilní teplota a nejsou výrazné poklesy, tak relativně dlouho. Proč jinak by si mohli včelaři mezi sebou vyměňovat zavíčkované matečníky. Také jsem jednou slyšel, že jistý chovatel používá k inseminování matek jen trubce, kteří přežijí delší dobu mimo úl - dává trubčí rámek tuším na 3 dny mimo úl, alespoň myslím, že něco takového tvrdil. Prý tak udržuje kvalitu trubců a tudíž i kvalitu budoucí generace včel.
(08.08.2012 19:14)NB1 napsal(a): [ -> ]Tak ať se zadaří a smetenec zvládne zimu. A hlavně aby se příští rok stanoviště rozrostlo o další úly.

Pevně věřím, že se rozroste! Ale musím stát nohama na zemi, tzn. pořídím si jen tolik včelstev kolik zvládnu obstarat Cool.
Četl jsem, že rojové včely mají v sobě nasány zásoby nejméně na dva dny. Smetené včely zásoby jistě nemají. Pokud dělám smetenec, jak dlouho včely uzavřené v rojáku vydrží aniž bych je poškodil?
Připravil jsem si smetenec pro plnění oplodňáčků a umístil do sklepa. Dokončení oplodňáčků se mi protáhlo a včely jsem tak potrápil ve sklepě dva dny. Při plnění oplodňáčků byly už značně zesláblé až mi jich bylo líto. Navíc bylo venku velmi chladno. Měl jsem v případě zpoždění smetené včely v rojáku přikrmit? Nebo to pro ně nebyla přílišná zátěž a v oplodňáčkách se bez velkých následků vzpamatují? Bohužel venku po rozmístění oplodňáčků u nás následovaly ještě dva velmi chladné dny. Děkuji za vaše zkušenosti.
Smetenec se zcela logicky má krmit hned. To znamená i v rojáku ve sklepě.
Honzo než včely smetu, pořádně zakouřím, opravdu statečně. Včely se nasají. A pak už smetám. Jinak smetenec co jsme měl v rojáku-velký kýbl s větracíma oknama (líp se vysypávaj než z dřevěné bedny). Smetenec který sme krmil medovým roztokem po 4 dnech už byl mátožný a nic moc-večer vysypat a naostro přidal matku a včelky se zmátořili, ale posraly celej předek ulu-holt med roztok, dlouhoi uzavřený, nemožnost se vyprázdnit. Pokud sem krmil cukrem, tak se mi tohle nestávalo. Každopádně 3-4 dny smetenec určitě vydrží. Ale 2 dny jsou a musí být v pohodě. Důležité je aby měli možnost větrat. Nesmí se zpotit!
Ty časy sem myslel životnost. smetenec by neměl být hladovej což je fakt.
Ahoj Zdeňku! Děkuji za zkušenost. Také jsem zakouřil, ale smetal jsem jen z plodových plástů. Příště tedy smetenec zakrmím hned. Smile

Letos jsem chytil roj, a v rojáku dal do sklepa a zakrmil lahví cukerného roztoku 1:1. Druhý den jsem ho brzo ráno sklepl do úlu. A v poledne se mi ten roj hezky posilněný cukrem znovu vyrojil a vylétl na nejvyšší strom u souseda. Tam zůstal 24 hodin a pak odlétl na východ. Smile

Dá se tedy vyvodit, že roj ve sklepě nekrmit , ale smetenec hned zakrmit?
Ano Tvoje draze nabytá zkušenost je popsána v mnoha knihách o včelaření, roj by se teoreticky měl krmit až tak třetí den, ony totiž si do roje vezmou zásoby na 2-3 dny. Wink
Smetenec takové zásoby nemá, proto se má lehce krmit hned
Objednal som nové matky, ktoré by mali byť doručené v utorok. K včelám sa ale dostanem pravdepodobne až v sobotu, kedy chcem urobiť zmetence. Vydržia matky v klietkach do soboty bez poškodenia ? Alebo to radšie neriskovať. Zatiaľ som zmetence nikdy nerobil.
Možná to vydrží (je třeba napájet), ale já bych to přeobjednal nebo přeorganizoval. Určitě jim dlouhé věznění nepřidá na vitalitě.
Ahojte...dnes mi prisly nove uz kladuce matky...je lepsie spravit teraz odlozenec alebo smetenec?kolo kg vciel treba na smetenec?
Teď kolem 2-2,5kg smetenec. Co píšou knihy. Záleží co s nim budeš chtět dělat.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's