Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cezení medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Jde o cezení pod medometem, nebo obecně v ten den?
Líbí se mi myšlenka vytočený necezený med z medometu nalévat do uhelonu kus stranou a využít k tomu větších 40kg nádob, než jsou kýble pod medomet.
cezení pod medometem je obecně strašně zdlouhavé, kvůli nedostatečné kapacitě... pod medomet kýbl a bokem čeřící nádoba s uhelonem a z ní přímo do nádoby na uskladnění. jedná se snad o 100% úsporu času, protože pod medometem se malé síto ucpalo během chvilky a furt se muselo čistit...
Základní otázka zní: Potřebuji opravdu cedit med při medobraní...??
Ono to je také záležitost množství vytáčeného medu.
Pokud je to u 10 včelstev, tak je to jiné, než u 100 nebo 250 včelstev.
Přesně, jak píše Petr M. Když jsem měl nějakých 15 včelstev v uiversálech, stačilo bohatě dvojité ploché síto pod medometem. Přechodem na nástavky a navyšováním počtu včelstev to postupně pokračovalo. Hluboké síto pod medometem. Podstatně lepší. Pak jako bomba tzv. "Slovenské válcové cedidlo na med". Naliješ celý kýbl necezeného medu z pod medometu dovnitř a než nateče další med, je síto prázdné a připravené na další kýbl. Perfektní do doby, než se částečně ucpe a med ti vyteče na podlahu, protože nevíš, kolik ho v té konvi je. Pak se rozčíliš a koupíš ještě jedno a střídáš. Zase posun, i když princip pořád stejný.
No a pak Tě to definitivně, tak, jak rostou výnosy a počty včelstev, přestane bavit.
Vezmeš červenou řeznickou bednu, do ní necháš vyrobit rámeček z polypropylenu a pod ten upevníš speciální tahokov. Do bedny vyvrtáš otvor a osadíš střihací kohout, stejně, jako je na medometu. Celé to postavíš na stůl a konečně to začne fungovat. Konev (nebo klidně sud) stojí pod bednou, vypouštíš, až když je bedna plná, tedy konev prakticky najednou.
Ale to celé záleží, v jaké fázi rozvoje Tvůj včelařský provoz je. Stejně je si tím vším dobré projít, jinak z toho nemáš ten pravý pocit.
iRP
Pešek, je to veľkoobjemové cedidlo ANTI na obsah 140 kg, v ktorom je ponorné cedidlo (hlboké 60 cm s priemerom 18 cm) pre včelára nieto nič lepšie a dokáže obslúžiť 100 včelstiev bez jeho čistenia. Ak už niečo napíšeš, tak si to najskôr over. Anton
Proto se ještě jednou ptám tato nádoba http://www.vcest.cz/obchod/index.php?p=p...sity-nerez je lepší než dvojité síto pod medometem? Podotýkám že je to pro cca zatím 10 včelstev.
než dvijité síto je lepší a pro deset včelstev dostačující... ale je šíleně drahá! u sedláčka je cca o 700 levnější... http://www.vcelarstvisedlacek.cz/vcelars...rodej-medu

ale já osobně bych u sedláčka koupil uhelonová síta s obručí a tady http://vcelarske-potreby.kaufen.cz/produ...-na-50-kg/ tuto stáčecí nádobu a ušetříš minimálně tisíc peněz a kapacitně je to větší, což se do budoucna neztratí
Já vím ale já ji můžu mít z druhé ruky rok starou za 2000,-Kč tak ji vezmu a tu nádobu na 50kg už mám tak stačí koupit ty síta a bude to také OK
Nechávám si vyrábět odvíčkovací vanu, jejíž součástí bude prostor na odkládání rámků mezi odvíčkováním a medometem. Rád bych tento prostor využil zároveň na oddělení medu od víček, něco jako nádoba se síty, ale horizontální. Prostě se na to plácnou víčka a med se nechá vykapat (uvažuji i o zahřátí jako v termokomoře). Jaký materiál by byl na cezení vhodný? Tahokov, děrovaný plech, jaké velikosti ok/otvorů. Připomínám, med nechci takto cedit, pouze oddělit od víček po vytočení, cezení proběhne samostatně.
No Honzo já bych řekl že ten děrovanej plech bude lepší a to z důvodu při vyškrabování víček po odkapání.Tahokov má tokové ty můstky a kdyby jsi jel jak se říká "proti srsti" tak by si ten vosk jako strouhal a padal by dolů.To je ale jenom teorie a myslím si že správná.Mám ten tahokov na tom sítu v hrnci tam to nevadí tam vosk protéká na hladinu skrz něj při varu.Pokud by byl ale otočený vlastně těmi výstupky dolů tak by to bylo lepší.Confused
Také se více přikláním k děrovanému plechu, právě pro hladší otvory. Jakou velikost otvorů volit? Z cedníků nic neodvodím, to je na oddělení medu od víček příliš jemné pletivo.
(30.01.2012 16:01)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Vezmeš červenou řeznickou bednu, do ní necháš vyrobit rámeček z polypropylenu a pod ten upevníš speciální tahokov. Do bedny vyvrtáš otvor a osadíš střihací kohout, stejně, jako je na medometu. Celé to postavíš na stůl a konečně to začne fungovat. Konev (nebo klidně sud) stojí pod bednou, vypouštíš, až když je bedna plná, tedy konev prakticky najednou.

Chtěl bych se zeptat, zda byste se podělil o fotky? V nynější době používám uhelonové síto ve 40kg plastové nádobě s ventilem. Není to špatné, ale nesmí dojít k vyprázdění sudu, je nutné aby nad flitrem byl stále med, jinak se mi to ucpává. Máte postavené síto vertikálně a nebo horizontálně?
Předem děkuji
LB
Není nic lepšího než plovoucí uhelonové síto, v literatuře je toho o něm spousty. Bez vyčištění tím lze projet asi 700 kg květového medu. u medovice záleží kolik v ní je již krystalků, ale 100kg zvládne vždy. Nakonec i Anton dává návod jak ho za pár korun vyrobit ze starého medometu. To je to nejlepší co si můžem pořídit. Ostatní vychytávky jsou určeny spíš pro hraní malým včelařům. Zdraví R.S.
neřešit to, protože tam stejně minimálně půlka medu zůstane... po vytočení víčka vyprat ve vodě a zkrmit včelám
Nečtete pozorně kolegové.
Honza nechce med cedit jen ho oddělit od víček.

No co se týče té velikosti ok nebo dírek tak já mám v té odvíčkovací bedně včelařské síto a tedy velikost ok je 3,15x3,15mm.
Je to v pohodě.Myslím si že síto by bylo asi z hlediska kvality odkapu asi nejlepší.Na tom plechu je větší plocha kterou nic neprojde než na tom sítu s kulatým drátem.
Víš co mám na mysli? I ten tahokov je jako by víc řeknu v ploše roztrhanej.
Koupit to nerez síto a nýty přichytit místy nosné vzpěry aby to uneslo nějakou tu váhu víček.
Rozumím, máš na mysli poměr plochy vůči otvorům. Ještě to zvážím, jakou cestu zvolím.
Honzo pokud budeš dělat nerez tak koukni i SEM.

už n jsem od nich pár plechů bral a v pohodě ( na díly na domácí vaření piva )
(12.03.2012 11:32)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Rozumím, máš na mysli poměr plochy vůči otvorům. Ještě to zvážím, jakou cestu zvolím.

Přátelé, ono ani tak nejde o to, jaký plech, síto, či Tahokov zvolíte (samozřejmě antikoro). Kvalitu odkapu to podle mne ovlivní jen nepatrně. Ale co ji ovlivní PODSTATNĚ, to je VISKOZITA medu ve víčkách. Samozřejmě - čím nižší, tím více medu vykape. A tu můžete snížit jedině ohřátím. Nejlépe tak, že večer po ukončení vytáčení bednu i se sítem a víčky vložíte do termostatu s nastavenou telotou kolem 50 st. Celsia.
Ráno se pak budete divit, kolik medu z již vykapaných!!!!! víček ještě vyteče.
Pro toho, kdo chce ještě jít dále, lze vykapaná víčky vložit do sáčku, dát do kapsy medomeu a několik minut svézt na kolotoči...
Letos jsem v sezóně veškerá víčka po vykapání vložil do kýblů. V zimě jsem odpoledne vložil do termostatu a ráno vyměnil. Polovina váhy kýble je další med. Letos to půjde do termostatu rovnou, abych nemusel rozpouštět med, který mezitím zkrystalizoval. Už se na tu "debordelizaci" přímo těším.
Samozřejmě - pokud víčka vykoupete ve vlažné vodě a následně z roztoku uděláte medovinu - tam to řešit nemusíte.
iRP
Předpokládám, že termostatem jsi myslel termobox Smile. Na tuto myšlenku jsi mě přivedl právě ty, když jsem tohle u tebe viděl. Během roku budu stavět termobox, vnitřní rozměr na zeleninové přepravky, využití na ztekucování, kvašení medoviny, sušení ovoce a případné oddělení medu od víček. Ale když už budu mít zašpiněnou odvíčkovací vanu, tak proč ji nevyužít k oddělení medu od víček? Ve stole bude prostor, do kterého budu odkládat odvíčkované rámky, po vytočení do něj chci na síto nasypat víčka, přikrýt poklicí a topným tělesem a zahřát, spodem vypustit oddělený med.

[attachment=992]
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Referenční URL's