Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cezení medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
To přelévání se mi zdá zbytečné, mám více plastových nádob a při vytáčení to stačí tím uhelonem protékat. Když je to již plnější tak zvednu to víko s cedníkem a uhelonem a podstrčím další nádobu třeba i bez ventilu, kterou použiji na pastování.
Dobré cedidlo na včelnici je potrebné, s tým sa stotožníme hádam všetci. Ja som to pochopil už pred 20-mi rokmi, preto som si ho po domácku vyrobil z toho čo som už pre inú činnosť nepotreboval, nie je síce z antikoru, ale mne slúži až doteraz. Použil som vyradený medomet na obsah asi 140 kg medu,ktorému som predĺžil uholníkmi aby som mohol pod výtok podložiť npr. kanvu. No lepšie je to napísané v článku ako si vyrobiť cedidlo. Nie vždy si k k piatim včelstvám môžem dovoliť drahú vec.

http://www.vcely.sk/kategorie/pomocky-za...ia/page/3/
Moc jsem si toho nepřečetl:

Tento obah je prístupný len pre členov stránky.
VEĽKOOBJEMOVÉ CEDIDLO ANTI
NAPÍSAL ANTON TURCANI V 11. APRÍL 2006. ZARADENÉ V TECHNOLÓGIA - POMÔCKY A ZARIADIA

Otázka jednoduchého a rýchleho vyčistenia vytočeného medu je stále aktuálna a stála. Malovčelárenie je na ústupe a zriaďujú sa včelnice s počtom včelstiev nad 100 a viac včelstiev, racionalizuje sa odviečkovanie, vytáčanie pomocou zvratných medometov na 6 a viac plástov.

Veľa medu od viac včelstiev a jednorazový výtok z medometu, nemôže závisieť od jednoduchých malých cedidiel, preto je potreba prechodu na rýchle a spoľahlivé veľkoobjemové cedidlá, ktoré dokážu včelára nezdržovať a med dokonale prečistiť. Napriek tomu, že svetový výrobcovia včelárskych potrieb ponúkajú kvalitné cedidlá, náš včelár si ich nemôže dovoliť kúpiť. Včelári, hlavne kočovníci med obyčajne necedia, ale ho dávajú rovno do kaniev, v ktorých po vyčerení medu a vystúpení na hladinu zberajú na viackrát ručne. Med však týmto spôsobom dokonale nevyčistíme a máme šťastie, že výkupcom je to jedno, lebo pred expedíciou do obchodov spracovateľské podniky med ešte čistia. Pri domácom predaji si to včelár nemôže dovoliť, lebo ak znečistený med predá zákazníkovi, ten sa viac k takémuto včelárovi nevráti.
Preto po asi 12 ročnom používaní môjho typu cedidla ponúkam jednoduché a lacné riešenie ako si takéto cedidlo doma vyrobiť. Lepšie ako starší vyradený medomet z pocínovaného plechu, je lepšie použiť potravinársky nehrdzavý plech (antikoro), ale dá sa ošetriť aj starší medomet potravinárskou farbou.

Pred očami máte v plnej kráse veľkoobjemové cedidlo ANTI, ktorého objem je 70 litrov asi 100 kg. Nožičky je potrebné predlžiť vhodnou kovovou nadstavbou napr. „L 20x20 mm“ o takú dĺžku, aby sme mohli pohodlne podsunúť pod vypúšťací nožový ventil hliníkovú alebo plastovú nádobu. Pod hornou obrubou sa dá namontovať ďalší prepadový ventil na vypúšťanie medu po dosiahnutí hornej hranici, ale nemusí byť. Na hornú obrubu je položený drevený nosič s kruhovým otvorom (priemer ako je na lieviku, nesmie prepadnúť do cedidla), na vloženie lievika, na ktorom je upevnený mušelínový rukáv. Ten môže byť vyrobeným ešte s kvalitnejším uhelonovým (nemal so ho k dispozícii) sitom (používajú mlynári), ktorý je pevný a očká môžu byť od 0,05- 0,10 mm.

Na tomto obrázku je rozložené cedidlo na jednotlivé časti:Lievik je z hliníkového plechu, do ktorého sa naraz môže vyliať 20 kg medu. Tento typ cedidla sa používal v družstevných maštaliach na nalievanie mlieka cez plienku do hliníkových koniev. Ak takú nezoženiete môžete ho nahradiť veľkým kvetináčom (objem 15 litrov z plastu tak, že vyrežete dno a z vonku pomocou plastu a lepidla vytvoríte obrubu na zachytenie mušelínového rukávu, aby sa pri práci nezošmykol. Uviazať sa musí silno, lebo pri prvom nalievaní by ho mohol ťažký med strhnúť, použiť drôt!

Mušelínový rukáv je jemná vysokopevná látka s očkami cca 0,1mm, z ktorej dobrá krajčírka ušije rukáv s trochu väčším priemerom ako je lievik, s obrubou na vtiahnutie drôtu. Spodok rukávu môže byť zošitý rovným šitím, ale rukáv nesmie byť príliš dlhý (asi tak 2-3 cm nad dnom), lebo pri vypúšťaní medu pri nízkej hladine medu, sa presúva k vypúšťaciemu otvoru a upcháva ho! Ja mám urobený aj sito z nehrdzi-antikora, ktorá však má očká 0,15-0,20 mm, cez ktoré prechádzali tie najjemnejšie čiastočky vosku.

O cedidlo je opretý drevený rám nosiča s otvorom v smrekolite, ktorý sa umiestni na cedidlo a doňho sa vkladá lievik s mušelínovým rukávom. Tento doplnok je problém vyrobiť svojpomocne.

Práca s cedidlom:

Dôležité je mať dve vhodné nádoby, ktoré striedame pod výtokom medometu. Prvú naplnenú nádobu opatrne vylejeme do lievika cedidla a ponecháme ho v ňom dovtedy, kým sa nám nenaplní pod medometom ďalšia. Dôležité je aby sme nožový uzáver na cedidle uzatvorili! Takto postupne cedidlo dopĺňame až skoro pod horný okraj, až vtedy cez spodný uzáver vypustíme med, ale nie do dna. To je z toho dôvodu, že čím viacej medu je v cedidle, tým sa rýchlejšie čistí (horný odtok by mal byť z tohto dôvodu, ale nie je podmienkou.), lebo nečistota v rukáve je zodvihnutá hore a cez bočné steny rukávu med prechádza bez zdržania do priestoru cedidla. Moja skúsenosť s cedidlom: med je dokonale čistý, medobranie absolútne nezdržuje, iks krát som odviečkoval aj 500 plástov a nemusel som, rukáv čistiť. Je však dobré ak do lievika vložíme sito s očkami 2,5×2,5 mm na zachytávanie hrubých nečistôt.
Cedidlo je len časť zo zostavy na kontinuálne získavania medu s plástov. Na začiatku zostavy mám zaradený odviečkovač, ktorý je alfou a omegou rýchleho získavania medu z plástov, lebo nie medomet zrýchľuje vytáčanie medzu, ale dobré a rýchle odviečkovanie plástu s medom.

Anton Turčáni, Závada
Tono, díky. Již jsi se o tom zmiňoval v př. č. 5. Já mám blíže k tomu, co nám ukázal Josef, který byl Tebou inspirován (př. č. 48). Před 5 lety, když jsem začínal se 3 včelstvy, tak jsem měl jiné představy.
Chtěl bych se zeptat, jaká velikost ok v uhelonových sítech je nejvhodnější pro cezení medu?
Aby byl med pěkně zbavený nečistot, ale aby zase nebyl zbytečně moc "přefiltrovaný."
Někde jsem kdysi četl, že není vhodné med cedit přes velmi jemná síta, že se tak zbavuje látek, které je právě v medu třeba zachovat.
Děkuji za odpovědi, Pepa.
Na cedenie medu pri vytcani pouziva uhelon o velkosti oka 0,4mm.

Ak chcete skutocne cisty med do poharov je mozne ho po zahriati prefiltrovat cez uhelon s priemerom oka 0,116mm.

Kazdy s tych uhelonov ma ja svoje cislo, ale uz si ich presne nepamatam - myslim, ze 0,4mm bol c.25 a 0,116 bol c.40 .
Bohužel nevím přesně rozměry ok, ale ve včelařské prodejně měl jsem na výběr ze třech druhů a vzal jsem ty nejemnější, když vytáčím tak po přecezení je med téměř bez nečistot
Koukám na fotky, a neodpustím si.

ABy se síto nezanášelo, měl yb plovoucí nečistoty zůstat na hladině a necpat se do síta po celé ploše - tedy do hloubky.

Nádoba by měla mít dva ventily - jeden dole jak vidím na obrázkách na vypouštění, a horní někde pod horní hranou tak aby se od hladiny nad něj vešel s rezervou kýbl který tam z pod medometu lejete.

For je v tom, že pod hladinou se zanáší jen drobnými částicemi pomalu.

Dobrá kombinace by byla síto do Stránského nádob co prodává na hrubé nečistoty, pod to ten kužel co se prodává a dobastlit tam nahoru ještě jeden ventil.

Když se to dá na paletku, tak ten přepad je pak na stejnou nádobou (hobokem) co se postaví vedle.
(04.01.2013 22:35)Josef K napsal(a): [ -> ]Chtěl bych se zeptat, jaká velikost ok v uhelonových sítech je nejvhodnější pro cezení medu?
Aby byl med pěkně zbavený nečistot, ale aby zase nebyl zbytečně moc "přefiltrovaný."
Někde jsem kdysi četl, že není vhodné med cedit přes velmi jemná síta, že se tak zbavuje látek, které je právě v medu třeba zachovat.
Děkuji za odpovědi, Pepa.

Na jednej strane chceš mať čistý med a na druhej, aby si z medu neodfiltroval všetky "látky", to predsa týmto spôsobom nejde. Cez uhelonovú sieť a cez mušelín- očká 0,1 mm mušelín 0,05 mm, peľové zrná sú veľké niekoľko mikrónov sa oddeliť nedajú.
Z dobrého cedidla musí vychádzať produkt, ktorý môžeme ihneď baliť do fliaš a expedovať na trh.

Mušelín je výborný artikel na cedidlový rukáv (priemer18 cm a hĺbka cca 50 cm) , ja ho mám uviazaný na krčku lievika z čias cedenia mlieka od kráv do mliekarenských kaniev. Jeden rukáv mám z antikorovej sieti s očkami 0,5 mm, ale cez tieto očká mikro nečistoty prejdú do medu.

Cez mušelínový rukáv som neraz bez jeho čistenia precedil med z 500 plástov miery B, nečistoty sa tlačia smerom hore a keď ich je veľa, dajú sa odobrať. Nádobu 10-14 kg z pod medometu vylejem naraz do lievika a nechám ho stiecť.
Takéto cedidlá nefungujú ak je med už pláste čo i len trochu skryštalizovaný, v takom prípade je dobré med nahriať a rozpustiť, nechať nečistoty vyplávať na hladinu a pozberať alebo tekutý med precediť cez cedidlo.
Já na svých pár kilo medu používám silonovou punčochu, samozřejmě novou.
Když to cedím jen přes uhelon s oky 0,55mm, tak je med plný voskových částic.
Přes punčochu to trvá déle, než přes uhelon a je to nepraktické, ale med je nádherně čistý, bez nejmenších nečistot.
Chtěl bych si do budoucna pořídit uhelon jemnější a ušít si z něj rukáv, ale nevím, kde by se dal sehnat a nevím jakou velikost ok shánět.
K cezení používám pouze síta a následně ho nechám vyčeřit a nalévám oddna nalévací nádoby.Všechny nečistoty které prošli jemným sítem jsou u hladiny ale med pořád obsahuje i pylová zrna která k medu neomyslitelně patří.
Ve čtvrtek jsem vytáčel medovici přes dvě síta a následně nalil do nádob, kde vleze 40 kg medu. Po třech dnech sem přes ventil na dně nádoby stáčel do sklenic a částečky vosku, která nezachytila síto tam stále plavou. Přitom obsah vody je 17,5, takže zas tak hustej není. Trvá čeření u medovice déle než u nektaruHuh anebo se to vůbec nevyčeří páč mě připadá, že to v té sklenici klesá ke dnu.Sad
Teoretická úvaha:
  • Kryštalizácia medu začina oko jadier (nečistoty).
  • V správnom čase odcediť zárodky kryštálov (primeranej veľkosti a objemu)
Nakoľko sa tým zbrzdí ďalšia krystalizácia medu?

Ďakujem za reakcie.
(07.07.2013 18:56)janek napsal(a): [ -> ]Ve čtvrtek jsem vytáčel medovici přes dvě síta a následně nalil do nádob, kde vleze 40 kg medu. Po třech dnech sem přes ventil na dně nádoby stáčel do sklenic a částečky vosku, která nezachytila síto tam stále plavou. Přitom obsah vody je 17,5, takže zas tak hustej není. Trvá čeření u medovice déle než u nektaruHuh anebo se to vůbec nevyčeří páč mě připadá, že to v té sklenici klesá ke dnu.Sad

Podle mě hraje roli teplota.

Já skladuji procezené pokud to jde, když to neteče tak jen velmi hrubě nebo vůbec a pak před stáčením - oškrábu po rozehřátí v konci sebereme co je na hladině a pak přeleji do stáčecí nádoby co má síto až na dno a případně i topné tělseo a stáčím spodem po ustálení - tedy aby i tam plavající nečistoty šly k hladině.

Když stáčím v létě přímo tak to ohřívám taky aby se to lépe čeřilo a stáčelo - tedy pokud je hustý a neprojde mi sítem ve stáčecí nádobě.
andy
Z medovicov je to tak jak z kvetovím medom, med kryštalizuje rovnako všade a nie len tam kde je nečistota. Sú aj medovice čo vôbec nekryštalizujú ani za 10 rokov po vytočení zo včelstiev.

janek ked vytočíš medovicu alebo kvetový med do 2 týždňov vypláva vosk na povrch medu, kúsky propolisu určite nie. Je to uplne jedno či to je plastová nádoba alebo hliníková kanva. najhoršia je repka, za 3 dni je jak mlieko a o 2 dni tvrdá jak beton.
Vosk ti vypláva aj ked medovica má hustotu 14% vody, je to medovica z borovíc. Borovíc je mislím okolo 15 druhov, najnižšia hustota je 13.5 % vody. Je to doslova vazelína. Nabereš do kávovéj lyžičky a otočíš, drží jak malta na stropeTongue

Ja používam kovové sito na cedenie medu, je to sito na cedenie kaolínu ked sa vyrába porcelán. To zadrží veškerú nečistotu. keby bola v kaolíne nečistota tak pri vypalovani porcelánu by popraskal, alebo ked pustia prúd 24 000 V tak izolátor roztrhá lebo je v nom nečistota.
(09.06.2013 19:50)pavelno napsal(a): [ -> ]Já na svých pár kilo medu používám silonovou punčochu, samozřejmě novou.
Když to cedím jen přes uhelon s oky 0,55mm, tak je med plný voskových částic.
Přes punčochu to trvá déle, než přes uhelon a je to nepraktické, ale med je nádherně čistý, bez nejmenších nečistot.
Chtěl bych si do budoucna pořídit uhelon jemnější a ušít si z něj rukáv, ale nevím, kde by se dal sehnat a nevím jakou velikost ok shánět.

Tiez som nad tym dumal -> siet na plankton:
http://www.pokorny-site.cz/rybarske_site_plankton.html

->alebo filter na farby a olej

http://www.ebay.de/itm/Filterbeutel-Beut...6b29b070e5



(04.02.2014 16:18)Merkuri napsal(a): [ -> ]Ja používam kovové sito na cedenie medu, je to sito na cedenie kaolínu ked sa vyrába porcelán. To zadrží veškerú nečistotu. keby bola v kaolíne nečistota tak pri vypalovani porcelánu by popraskal, alebo ked pustia prúd 24 000 V tak izolátor roztrhá lebo je v nom nečistota.

merkuri

Aké husté je to kovové sito? A ako cez neho tečie med? Tlačíš ho pumpou?
Ja cedím med ked vynde z termokomory, teplí. Sito je husté 800 dieriok/cm2, mal som aj zo 400 dierok/cm2, med cezeň prejde 35 kg za 1,5 min. Ručne to prelejem. Na site sa zachytia nečistoty ako kusky vosku, drobné kryštáliky melicioznej medovice, propolis a chlpy z odevu. Med ked sa vytáča je nabytí statickov el. energiou a pritahuje chlpy. Termokomury mám 2 a to na hliníkové kanvy, v každéj po 2 kanvy. Budem robit na 4 plastové kanvy.
Po precedení medu sa vytvorý pena, za 2 hod zoberiem penu. Po ochladnutí na +20C plním med do čistích pohárov. Po naplnení sa nevytvorí pena čo je + pozitývum. Med je krásny priezračný a robí to dobrí dojem pri predaji.
Ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď.

A.
[Obrázky: IMG_0562k.jpg]

Já používam takéto cedidlo podľa vzoru Tona Turčaniho.Bez problémov zvládne vytáčanie 50 rodín bez potreby ho čistiť a med je tak čistý, že ho môžem rovno plniť do pohárov.Med už neodpúšťam vrchným ventilom ako je na obrázku,ale po doplnení cedidla medom, použijem ventil spodný.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Referenční URL's