Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Cezení medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
(20.06.2015 7:11)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]Nic se mu nestane. Než med začne tuhnout, začne ztrácet jiskru a jako by se zakalí. Ale i tak ještě poteče.
..ideální doba pro pastování...
mně se osvědčilo mlynářské sito na mouku vyrobíš si sám podle velikosti plnící nádoby
Repka v nádobe ked je 3 - 4 deň už ani náhodou nepotečie a na 5 deň je jak beton.
Zdravím,
včera jsem vytáčel medovicový med.Med je velmi tmavý a dosti hustý.
Bohužel v medu je spoustu nečistot. Lze temto hustý med vyčistit přes síto?
Popř. jaké očka by síto mělo mít?
děkuji za odpověď
Pomůže zvýšit viskozitu teplem, buď ve vodní lázni nebo teplovzdušném termoboxu. Samozřejmě používat pro med bezpečnou teplotu, do 45 °C.
Spíš snížit viskozitu teplem. Viskozita
Sypu si popel na hlavu, měl jsem na mysli snížení viskozity. Díky za opravu.
Stačí nechat vyčeřit, případně ohřát spirálou a posbírat na hladině. A pak to jde teplé taky prohnat sítem.

Na jedné straně vykládáme jaké jsou v medu od včelaře cenné látky a na druhé straně to filtrujeme jak do supermarketu. Cool
Karle, neplácej nesmysly. Marketové medy jsou často prohnané tlakovou filtrací, která odstraňuje i tak malé částečky, jako jsou pylová zrna. Proto nekrystalizují, protože díky odstranění pylu nevznikají krystalizační centra. My jen cedíme různě jemnými síty. Ani uhelon ti neodstraní nejjemnější nečistoty.
Já filtruju jen způsobem, přes síto z medometu-normální kuchyňské. a pak jen při rozehřáti, co je na hladině. Pak plním. Drobné částečky, vosk(malé procento ostatních). při prodeji říkám lidem. 99,9% jsou spokojeni.
Určitě záleží na způsobu odvíčkování. Když se s tím člověk nemazlí, plave v medu dost svinčíku, který musí následně odstranit. Moje manželka si odvíčkování užívá a nemusíme skoro cedit.
Včelárske sitá na vytáčanie (tie dvojité - horné redšie sito, dolné hustejšie sito) podľa mňa postačujú. Ja som točil medovicu cez tieto sitá, podľa hustomera obsah vody 15 - 15,5%. Tiekla pomaly a dlhšie ako zvyčajne, ale prešla a prečistila sa ako každý med.
(10.07.2015 9:58)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Určitě záleží na způsobu odvíčkování. Když se s tím člověk nemazlí, plave v medu dost svinčíku, který musí následně odstranit. Moje manželka si odvíčkování užívá a nemusíme skoro cedit.
Honzo to je pravda, ale dost odstraní síto pod medometem, a zbytek vyčeření při rozehřátí, odstátí.
Já to řežu kudlou, většinou silnou vrstvu, takže odpadá skoro drobný podíl.
Ale vosk se vyčeří i když je drobný.
A co tam zbyde po procezení nerez sítem je bonus pro znalce, o to mám kvalitnější med.
Jen nevím, zda tam nemám psát, že obsahuje Éčko. Smile
Děkuji za rady.
Bohužel med mám ve 40kg plastových nádobách...
Přemýšlím, že bych med přecedil včelařským sítem...
Přecedím medovicový med přes včelařské síto?
Raději se zeptám, abych zbytečně nevyhodil peníze..
Děkuji
Pokud máš včely a točíš med, síto není vyhozená investice.
(10.07.2015 9:50)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Karle, neplácej nesmysly. Marketové medy jsou prohnané tlakovou filtrací.
Je to možné,ale zase na etikete majú aj marketové medy uvedené zloženie a aj percento bielkovín,takže by mali obsahovať aj peľ.Len tak spomeniem lebo to môže byť aj inak,určitý čas som brigádoval v mieste kde sa plní med aj do marketov,zrádzať nebudemSmile,ale čo som postrehol je,že med síce prejde filtráciou,ale v konečnom dôsledku pretože sa nestačí roztápať a všetko musí ísť rýchlo,med sa v termokomore roztápa pri 95C a 200l medu je tak roztopených za deň.Já doma roztápam na porovnanie 40kg dva dni pri teplote 40C,oni nemajú čas čakať.A tu si myslím je tá príčina,prečo medy v marketoch nekryštalizujú,takto prehriaty med je už teplotou doslova rozbitý a tak zostáva trvale tekutý.Samozrejme česť výnimkám ktorý spracúvajú med šetrnejšie.Ale ako paradox,niektorým ľudom sa páči len med tekutý z marketu a stretám sa zo zákaznikmi ktorý spomenú,že práve takýto med chcú aj odomňa,lebo s ním už nemajú robotu a tekutý ho môžu použiť celý rok.Musím teda vysvetliť a naliať im pravdu do hlavi,aký med si vlastne v markete často kúpia.
(10.07.2015 10:05)slapetka napsal(a): [ -> ]Děkuji za rady.
Bohužel med mám ve 40kg plastových nádobách...
Přemýšlím, že bych med přecedil včelařským sítem...
Přecedím medovicový med přes včelařské síto?
Raději se zeptám, abych zbytečně nevyhodil peníze..
Děkuji
Ano přecedíš - i ten co jsem měl velmi hustý minulý týden a dokonce i cementový (tam ale musíš častěji vybírat ten hrubý cedník)
Taky mám ty 40kg nádoby a dělám to viz. můj příspěvek zde
Jen doplním, že nyní mám dvě taková síta s uhelonem a prostě ty nádoby, kterých mám více, prohazuji. Pokud je to hustší nevadí - pro vykapání prostě zvednu na tento bazmek a nechám odkapat a dám do prázdné nádoby, která jde pod medomet.
Med je pak krásně čistý a vyčeří se jen bublinky.

Mrkni sem a vyber si.
(10.07.2015 10:20)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]...síto není vyhozená investice.

Už jsem ho vyhodil a používám toto. Je to úžasné zjednodušení a zrychlení vytáčení.
Mám v plánu vyrobit pastovací zařízení, které budu používat zároveň jako nádobu na cezení medu. Jen jsem se ještě nerozhodl zda použít uhelonový kornout, nebo dvě nerezové tkaniny. Pokud máte někdo radu tak sem s ní Smile
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Referenční URL's