Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Výroba nástavků
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zdravím, v loňském roce jsem vyráběl několik úlů Optimal a nástavky jsem spojoval dle návodu p Čermáka tj. na drážku a pero. Zatím to drží pěkně, ale výroba byla docela náročná, hlavně když mám doma pouze nepřesnou pilu. Chci se zeptat zda máte někdo zkušenosti se spojováním stěn natupo nebo tak, že se vkládá pero ze sololitu. Cinkový spoj je v mých podmínkách sotva představitelný, originální spojení je sice méně náročné, ale určitá přesnost je také požadována a je to přeci jen pracnější. Nebo zkoušeli jste někdo spojovat stěny s použitím dřevěných kolíčků s lepením plus jako dodatek vruty? Jde mi o co nejrychlejší a nejméně náročný spoj, který přitom drží. Děkuji
Vážení včelaři,
včelám je naprosto jedno zda jsou jejich příbytky pospojované cink. spojem a dalšími vychytávkami. Po mnoho let vyrábím úly (nástavky 2/3 Lang) a jiné spojem natupo. Nemám čas. I Vy šetřete časem! Na Vaše včelaření je Vám dán totiž jen určitý čas! Nejlepší ochrana včel před nemocemi je totiž jejich vyřazení a dobrovolné spálení. Viděl jsem rozebrané úly plněné hoblinami a pod. Izolace slehlá na dně. Je mi líto včelařů, kteří potahují úly palubkami. A zateplují polystyrenem. Mrhají časem. Místo toho si mohou zvyšovat odbornost, nebo se více věnovat rodině. Určitě se vám to v sezoně vrátí. Zdeněk Dukát včelař disident
Vážení, chtěl jsem se vás zeptat,zda náhodou nevíte,kdo by mohl vyrábět nástavkové úly i s možností manipulace ze zadní strany. Myslím tím i s vyndáváním rámků. Jedná se o zateplené úly. Výhodou takové konstrukce ocení hlavně starší včelaři, protože při kontrole hnízda není třeba sundávat celé nástavky.
Bojím se, že je to konstrukčně nemožné. Mezi rámky v jednotlivých nástavcích totiž musí být pouze včelí mezera. To znamená, že horní a dolní rám nástavku by musel mít v součtu méně než 8 mm a i tak by šlo rámky vyndavat jen těžko. Toto by se dalo řešit snad jen jakýmsi mnohoprostorovým budečákem s pohyblivým stropem a dveřmi přes celou zadní stěnu.
Nebylo by jednodušší jít do nízkých nástavků (třeba ještě méně než 2/3 lang.), nebo použít nějaký zdvihací mechanismus na horní nástavky?
Otevírání nástavků zezadu? Není nutné. Nikde není psáno a nařízeno včelařit s celými nástavky. Můžete odebrat to nejtěžší tj. zásoby, med. Dát stranou. Pak je manipulace jednoduchá. Můžete také použít Čejkův úl. Tam se nenadřete. Je to nádherná funkční památka. Ve včelařství je tolik krásných úlů. Po vyzkoušení však rozmnožují používání různých rozměrů rámků.
Já si nástavky předvrtám, chytnu do nich vruty, postavím na rovnou desku okružní pilky a pak už jen šroubuju podle úhelníku. Sedí to dobře a je to dost přesné i bez různých přípravků. Nejdůležitější je přesné nařezání desek, aby všechno sedělo a pak už je to sranda. Spojuji natupo na lepidlo a vruty 5x70.
Co se týče těch nástavků se zadním otevíráním tak bych od toho upustil. Mám na jaro připravený jeden ležan, co jsem si postavil, a myslím si, že včelaření v něm je naprosto bez námahy a že to v něm půjde dobře. Chodím i na Slovenské fórum a tam se kolegové rovněž zmiňují o jejich dobrém a praktickém využití. Na jaře do něj přendám oddělek, který teď zimuje a uvidíme, jak mu to v něm půjde.
Jeden včelař v okolí má nástavky s okénkem, nevím, zda jdou rámky vyndavat. Ale i kdyby, investoval bych místo této možnosti do zvedacího zařízení. Je to daleko univerzálnější. Vyndavání rámků nenahradí vsunutí celého nástavku. Takže to vlastně nic neřeší..

Takže místo okének - která jsou sama o sobě skvělá a měl jsem je u prvních nástavků - ale místo toho si dnes pořídím skleněné nástavky. Pro děti.
Dosud je nemám je proto. že baterka a očko mi dá po ránu lepší představu o stavu v centru chomáče - tedy tam kam vidím.
Nehledě na to že už dnes nevím, proč mi je informace o jarním rozvoji - tedy o plodování - k ničemeu. Nejlepší je mít tyto včely v úle už od podzimu Smile

Takže mechanizované zvedání je daleko lepší řešení pro ty co neuzvednou nástavek, než vyndavání jednotlivých rámků.
Navíc za rámek musím zabrat a kýváním kleští nahoru a dolů jej uvolnit.
U vysokého rámku 24cm si to dovedu představit, u NN mi chybí vůle v kleštích v okénku a tedy vůle v pohybu k uvolnění rámků.

Takže mi vítězí zvedací zařízení nad možností manipulace s rámky. Kromě koukání je to nanic, protože včely si sami nejlépe vyberou, kdy někam přejdou. A zasunout připravený nástavek s mixem mezistěn, st. rámklů a souší je efektivnější.

V N úlech se nemusí plodiště stále rozebírat - jen při chovu matek.
Na Fascinovaném včelaři je například popsána metodika př. Volejníka a jeho zvedák. Ten jde dolů jen jednou a to na jaře, když tam ještě nejsou včely. Pak jen odebírá zhora nástavky.

Pokud někdo chce včelařit podle metodiky zadováku, ať si pořídí zadovák, ne NN úl Smile

A netvrdím, že mám pravdu, ale po letech vím, že v jednoduchosti je síla. Smile
Našel jsem stránky s nástavkovým úlem, který má z jedné strany okénka, ale pouze pozorovací. Prostorem okénka by rámek ven neprošel.
Každopádně je to zajímavá inspirace a doporučuji všem prohlédnout si i ostatní stránky tohoto webu.
http://www.vcelky.cz/proskleny-ul-a-pane...lomery.htm
(04.01.2010 16:58)Pavel napsal(a): [ -> ]Chci se zeptat zda máte někdo zkušenosti se spojováním stěn natupo ... Jde mi o co nejrychlejší a nejméně náročný spoj, který přitom drží. Děkuji

Ano - několik let. Funguje to.

http://www.vcelky.cz/vyroba-nastavku.htm
Doporučuji spojování stěn natupo podmáznout vodě odolným lepidlem a sešroubovat. Zatím 3 roky starý nástavek drží (3 zimy)
Dobrý den, koupil jsem si nové úly OPTIMAL se spojem na tupo, bez falcu. (myslím mezi jednotlivými nástavky) Zkušený včelař tomuto systému vyčítá, že při převozu či kočování je nutno nástavky svazovat, ale že falc podle něj do úlu nepatří... Pokud se Vám jedná o svislé spoje stěn nástavků, osobně bych (jako prodejce dřevoobráběcích strojů a nástrojů) použil tento geniální nástroj do horní frézky od firmy CMT, který lze shlédnout na tomto odkazu:

http://www.igm.cz/katalog/065.php

Jedná se o poslední vyobrazený nástroj C955.503.11 pro pravoúhlé a rovné spoje. Jediným nástrojem obrobíte oba lepené díly. Spoj je pevný, přesný a jednoduchý. Lze použít lepidlo i vruty, nejlépe obojí. Nástroj se vyrabí pouze na stopce 12 mm.

P.S. Doufám , že jsem neporušil nějaká vnitřní pravidla serveru a že na tento příspěvek bude pohlíženo ne jako na reklamu, ale jako na dobře míněnou radu.
Já vyrábím také dle originálu. Nejprve jsem to dělal na fréze, což bylo docela pracné, ale později jsem začal dělat spoj dle originálu, ale na cirkulárce a jelo to jak po másle. Dělal jsem asi 20 nástavků a když nepočítám přípravné práce, tak jsem měl spoje nařezané asi za hodinku.
Chci si letos vyrobit 2 Optimaly na zkoušku. Chci si nejdříve vyzkoušet vyrobu nástavků. Mám předtavu, že si koupím nahrubo ohoblovaná prkna 3 m dlouhá, 18x2,3 cm široká a tlustá. Myslíte, že je to dobrá volba, nebude těch 18 cm až se to najemno obrousí málo?
Originál tloušťka stěny u optimalu, je 25 mm. Šířku 180 mm v případě, že je prkno absolutně rovné a suché, raději však o nějaký mm víc.
Neměl jsem dřevo úplně suché a nástavky se mi asi o 2 mm seschly.
Zdravím Zdenek
Nástavky Optimalu vyrábím nejčastěji z proschlého smrku, tl.stěny 25mm, na spoje používám PUR vodovzdorné lepidlo a vruty. Vyzkoušel jsem několik rohových spojení a tento se mi jeví jako nejvhodnější (foto) z hlediska pracnosti a pevnosti - rozumný kompromis (ale kdo nemá vybavení, dobře poslouží i spoj na tupo).

připravené díly NN / detail rohového spoje / hotové nástavky - když se dílo podaří Smile


[Obrázky: 005_2.jpg] [Obrázky: 008_2.jpg] [Obrázky: 010_2.jpg]
super ,tak takhle bych chtěla být vybavená na jaroBig Grin
Překvapily mne ty vruty ze dvou stran. Kroutilo se to bez nich?
Já to takhle dělám od začátku, ty vruty z obou stran. Nevím, jak by se to chovalo s vruty z jedné strany, asi by to také mohlo stačit ale takhle je pevnost i pravoúhlá stabilita nástavku bezvadná.
Dosky nástavkov vyzerajú, že sú z jedného kusa - nelepené, nekrúti sa to po krajoch?
Ano, tyto jsou z jednoho kusu, a lepené jsem zkoušel také, ale žádný velký rozdíl jsem nezaznamenal. Mám několik nástavků z jednoho kusu ještě po dědovi, přes dvacet let staré a jsou OK, ty vruty do kříže + lepidlo v rozích spolehlivě drží.
Referenční URL's