Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Použití medu v jídle a nápojích aneb kam s ním?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3
(03.02.2012 17:28)janek napsal(a): [ -> ]
(02.02.2012 13:33)JKL napsal(a): [ -> ]Tak ho dej do nakrájené cibule, sněz a zapij štamprlí slivovičky. To postaví na nohy i mrtvolu.

Sem to skusil a možná su nějakej divnej, ale mě to chutnaloBig GrinBig Grin Taková moravská tequilaBig GrinBig Grin

No to je přece klasika: Už d. p. Ferda a jeho cibulové odvary s medem ... Joj! A když se slivovička přidá, to to pak pumpuje ... Ufff Big Grin
Jiří
(18.04.2012 13:28)Marek Konvičný napsal(a): [ -> ]Jen doplním k tomu čaji a teplotě rozpouštění medu (v TV plácnou totiž kde co... Dodgy ):
  1. v minulosti jsem kdesi ve staré literatuře četl - nedávejte med do čaje, který se nedá pít pro svou horkost a rozpouštějte jen na teplotě na které dlouze udržíte ruku...
  2. velmi často se uvádí (literatura i web) jako hraniční teplota 50°C
  3. nad 30°C už v medu vzniká HMF (Hydroxy-metyl-furfural) - zjednodušeně degradace fruktozy !
  4. s vzrůstající teplotou roste rychlost enzymatické reakce až do doby, než se bílkovinná složka enzymu začne denaturovat (obvykle asi 50–60 °C).
Všeobecně: dlouhodobé působení teploty nad 40°C med degraduje, proto platí pravidlo raději vyšší teplota (s rozumem), ale krátkodobě! Smile
 

Ono Marku jde o to, že při vyšších teplotách denaturuji bílkoviny a ničí se enzimy a vitaminy. HMF lidem neškodí a při kratkodobém zvyšení teploty se ani moc netvoří....

Když dlouho vaříš zeleninu tak už taky pak baštiš jen celulozu... vše dobre je fuč.
Příliš nechápu proč opakuješ to, co jsem už napsal. Myslím, že z mého příspěvku je dostatečně patrné, že vím o čem píšu... Wink HMF jsem nerozváděl, koho to zajímá blíže, nechť si to dostuduje, jen jsem napsal hraniční teplotu.

Tyto dva naše příspěvky tedy považuji za zcela zbytečné a doporučuji adminovi je odstranit pro nulovou informační hodnotu.
 
Protože jsi napsal : bílkoviná podstata enzymu denaturuje

Ale oni denaturují bílkoviny všeobecně a v medu máš bílkoviny přítomné nejen formou enzymu....



Ono Marku nesmíš zapomenout že ne všichni jsou zde kovaní v těchto ohledech a je lepší napsat par slov navíc, než jen, že ti zdenaturuje enzym.
Aby si to nepletly s denaturovaným lihemTongueTongueTongueTongue
Ano, samozřejmě, s denaturací bílkovin i s jejich přítomností v medu souhlasím. Měl jsem to napsat trochu jinak. Snad nezanikla podstata toho příspěvku o teplotách.
Jinak med je neskutečně zajímavá a komplikovaná "sloučenina" Big Grin o jejímž složení nemá většina konzumentů bohužel ani potuchy, natož pak o jiném využití, než co by sladidla. Proto musíme vzdělávat sebe a následně i své okolí Smile
(18.04.2012 23:34)Marek Konvičný napsal(a): [ -> ]Proto musíme vzdělávat sebe a následně i své okolí Smile

S tím se nedá než souhlasit, ovšem každé vzdělávání by mělo být podepřeno konkrétní a doloženým výzkumem. Věta "raději vyšší teplota (s rozumem), ale krátkodobě!" nikoho nevzdělá.
Toto jsem dnes četl, máte s tím někdo zkušenost?
Na eliminaci zápachu z úst prý lidé v Jižní Africe už odedávna první co ráno udělají, je to, že kloktají 1 lžíci medu a lžíci skořice smíchané s teplou vodou. Jejich dech tak zůstává čerstvý po celý den.
Osvědčilo se mi toto použití medu pro výrobu šťávy ze sezonního ovoce:
1,2 litru šťávy z červeného rybízu
650 g medu
Zastudena rozmíchat, přes léto uchovat v ledničce. Použití jako koncentrát pro výrobu osvěžujícího nápoje. Ředění vodou dle chutiSmile
Je to zcela bez přidaných konzervantů a jiných "dochucovadel".
Případně lze zamrazit. Výhodou je měkká konzistence i při -18 °C, kdy se dá snadno nabírat lžičkou a použít buď zase jako koncentrát na pití nebo přidat do zmrzlinového poháru apod.
Když na podzim rybízová šťáva dojde, dá se udělat podobná z rakytníku. Poměr rakytníkové šťávy a medu nutno vyzkoušet.
Med je dobrý aj na výrobu marhulového džemu za nádobu na med plnéj očistených marhúľ 15kg medu, rozsekať to stavebným miešadlom kde sa to celé premieša z medom. taká konzistencia neprihorý v kastrole keď sa to bude miešať. Po uvarení a naplnení do pohárov 0.720L na povrch džemu dať treba 2polievkové lyžice gaštaového medu čo to chytí parádnu arómu. Ja to tak robím. Aký med sa použije do marhúľ takú bude mat farbu džem. Naposledy vlanni som dal meliciozny med zo smrekov do marhúl čo mi to chutilo najviac a predal som taký džem v Blave po 35euro dákym hluchonemím a prišli znova po další čo aj chválili.
Merkuri treba potom aj sterilizovat?
Džem treba dat horúci jak sa uvarí do pohárov potom sa už nesterilizuje žiadnu plieseň to nechytí a samozrejme treba prevrátit naplnení pohár hore nohami aby sa vičko automaticky vysterilizovalo
(12.07.2015 20:16)Merkuri napsal(a): [ -> ]Med je dobrý aj na výrobu marhulového džemu za nádobu na med plnéj očistených marhúľ 15kg medu, rozsekať to stavebným miešadlom kde sa to celé premieša z medom. taká konzistencia neprihorý v kastrole keď sa to bude miešať. Po uvarení a naplnení do pohárov 0.720L na povrch džemu dať treba 2polievkové lyžice gaštaového medu čo to chytí parádnu arómu. Ja to tak robím. Aký med sa použije do marhúľ takú bude mat farbu džem. Naposledy vlanni som dal meliciozny med zo smrekov do marhúl čo mi to chutilo najviac a predal som taký džem v Blave po 35euro dákym hluchonemím a prišli znova po další čo aj chválili.

Těch marhúl je asi kolik kilo na těch 15 kg medu?
Např. v pátek jsem nakrájel na 1cm plátky krkovičku. V cca 1/4 l mléka rozmíchal asi 100g medu. Maso posolil, popepřil a zalil tím medomlékem. V neděli na oběd grilováno na pánvi. Jemná karamelová krustička a chuť medu byla nádherná. Dostal jsem pochvalu Big Grin
A co ta vysoká teplota v obou případech? Džemu i grilování.
Marhule som nevážil a stačí že ich bolo plné nádoba na med.
A ta nádoba na med měla kolik litrů?
x : 15 kg
Je to klasická plastová nádoba na med do ktorej vlezie 45 -50kg medu
(22.05.2011 14:28)FanyR napsal(a): [ -> ].... šáhnu po medovém likéru s propolisem (St.Ambrosius)

to je co, prosím? Smile
(13.07.2015 20:24)homole napsal(a): [ -> ]Např. v pátek jsem nakrájel na 1cm plátky krkovičku. V cca 1/4 l mléka rozmíchal asi 100g medu...

Prosím, kolik bylo toho masa?
Dnes jsem v Brně v antikvariátu koupil útlou knížečku, ale velmi bohatou obsahem. Jmenuje se domácí výroba alkoholických nápojů. Této literatury je poměrně dost, včetně strýčka googla, ale zaujala mně dvě jména autorů-oba magistři farmacie a recepty jsou posbírané na základě lidových receptů a předpokládám, že jsou vyzkoušené a tedy do budoucna očekávám kvalitu mnou vyráběných "přírodních léčiv". Nad několika názvy rostlin jsem zjistil, že mi nic neříkají, ale v tomto zase strejda našel a dokonce i s obchodem, takže suroviny na různé bylinkové likéry apod jsou dostupné. No a skoro na konci jsem našel jeden receptík s medem s názvem uvedeným v nadpisu. Takže rychlovka - přepis receptu - jedná se o horký nápoj, vhodný zvláště v případě nevhodné dámské návštěvy. Připravuje se takto: Do malého množství vody (dal jsem kolem 1 deci, protože jsem při takovém malém množství počítal s odparem), dáme skořici (já dal asi 3 cm kus vcelku), hřebíček (já dal 5 ks) a vanilku (vytáhl jsem ze sklenice s cukrem asi 6 cm kousek lusku) a necháme vařit. Ve vyšší nádobě mícháme rum, máslo, med (orientační poměr je 1 : 0,25 : 0,25). Já to měřil na lžíce - 8 rumu, másla 1 a něco a medu taky 1 a něco (abych se nepřesladil a nepo...). Dále se píše - směs promícháme, když je dokonale stejnorodá, zahřejeme téměř k varu - nevařit ! Potom přilijeme vroucí směs koření s vodou, nápoj vypění (mě moc ne, pač jsem se asi bál toho varu u rumu Smile a je hotov. Pijeme horké. Moje hodnocení - jako výborná chuťovka na zahřátí velmi dobrý, nekamenujte mně za med skoro k varu, je to sem tam a jinak to nejde Smile. A mám takovej dojem, že ta nevhodná dámská návštěva by jen tak neodešla a flaška rumu by na to nestačila Smile
Stran: 1 2 3
Referenční URL's