Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Značení matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
to: jirka.marx : značím tak taky, jen mám pod tím sítkem molitan.Značit v ruce je asi lepší, rychlejší, možná přesnější.Člověk ale na to potřebuje dobré ruce.Mám trochu problém se šlachama a mohl bych matku rozmáčknout.
Molitan je moc tvrdý,tohle je uteplivka pod víko od Nerada, to je měkoučký materiál
Jirko,molitan má rôzne stupne tvrdosti,dá sa vybrať taký ktorý vyhovuje(ja tiež značím sieťkou na molitan),uteplivka je ale samozrejme tiež ok..
Zdravím přátelé,
při úvahách o tom, jak označím své první matičky letošní rok jsem narazil na zajímavé stránky, nic společného se včelařením nemají, ale mají levné fixy POSCA, o kterých tu psal Broněk Gruna a jiní... tedy: http://www.nakupznemecka.cz/vipservices/...vodni-bazi
Mějte fajn dny, Hynek.
Kdybych náhodou neznačenou matku našel (zatím jako začátečník bez značky nemám šanci), je možné použít tužku - lakový značkovat od domácí firmy Centropen?
Zkoušel někdo?centropen
Pokud máte plány, že až ji uvidíte že ji zmalujete, nechte si udělat kapsičku na levý rukáv, nebo k levé kapse na hrudníku, tak aby tam ta tužka mohla být po ruce.

Tohle mě na výrobcích prac. oděvů včetně včelařských .... vadí, že od takové praktické věci upustili.

A výrobce montérek, který neudělá ani kapsu na stehně pro metr bych poslal pracovat, nejlépe na střechu bez pomocníka. Smile
Tu fixu na značení matek nedoporučuji. Za rok to na té matce není skoro vidět a někdy se také stane že je řídké barvy na hrotu moc a najednou to matce zateče za krk a může být i po ní. Já nyní už používám jenom lak na nechty. Vyberu si křiklavý hodně křiklavý a plný odstín a štěteček si sestřihnu na hodně tenoučký.Lak po koupení je ještě dost řídký tak ho nechám otevřený třeba týden až vyschne tak že se sním dá ještě značit ale pak už je to hned suché.Je to potom rychlé a velmi trvanlivé značení.
Krásně křiklavé. laky jsou různé ,hodně plné a křiklavé jsou ty co se jimi na již nalakovaných nechtech dělají všelijaké omalovánky - kytičky a tak.
(22.03.2015 14:13)vocho67 napsal(a): [ -> ]Kdybych náhodou neznačenou matku našel (zatím jako začátečník bez značky nemám šanci), je možné použít tužku - lakový značkovat od domácí firmy Centropen?
Zkoušel někdo?centropen

Nepoznám Centropen, ale to čo som videl nevyrába farebné odtiene pre včelárov, ktoré sú medzinárodne "dané" Ja mám pre pradie farebných odtieňov malú mnemotechnickú pomôcku: Beda-Biela, žienkam-Žltá, Čo-Červená, Zjedli-Zelená, Med-Modrá. Modrá je určená pre pre tento posledný rok. Rok 2016 začíname Bielou farbou, 2016 Zelenou, atď.

Ceruzku na značenie matiek si môžeme zakúpiľ vo včelárskom obchode, len majú jednu chybu zvyknú sa farebne "stratiť", preto je značím farbou doma vyrobenou a to pre každý rok.
Ty laky na nehty se mi líbí. Někde je doporučujou i na lepení značek. Dcera dostane úkol koupit křiklavou modrou.
Tužka je pohotová, asi ji budu nosit v kapse, kdybych ji náhodou viděl.
Když náhodou uvidím matku drapnu ji za křídlo a jdu hledat kde mám ten lak.Tak to dělám já.Big Grin
Ten lak (nebo Kores) je fajn mít pořád na stejném místě - pak se nemusí hledat Smile

A z praktického pohledu brát jen takový, který jde otevřít jednou rukou a hned v ní mít ten štěteček z víčka. Než barva zaschne, zase se jednou rukou lahvička zavře a uklidí na svoje místo - stejně těch pár vteřin je potřeba na zaschnutí barvy.

Neveřili byste, jak takové drobnosti dělají radost - když se nic nehledá a jen vše funguje.
Zpočátku jsem značil jen barvou, po prvním rojení jsem velmi rychle přešel na opalitové značky s číslem, abych měl přehled, odkud roj vyletěl. Na lepení používám herkules, nesmrdí, dobře drží. U včel mám vždy v kapse výchytku na matky, odchytnu a v klidu značím.
Dobry den som začinajuci včelár a chcem sa spýtat: chcem si označit včelie matky a chcem sa spýtať či včelia matka aj štipe/hryzie
Mirko! Teba by skôr malo zaujímať,ako matke pri značení neublížiť! Človeka matka neštípe a hrýzť môže,ale báť sa nemusíš! Naštuduj si to značenie a skús to na trúdoch! Wink
Ma pravdu, teraz by som nechcel prísť o matku pre svoju blbost a nešikovnosť
Neoplozená matka může někdy bodnout. Je to ale jen bodnutí bez jedu.
Jestli si chceš práci se značením VELMI ulehčit...já používám tubus v tomto vlákně příspěvek 140 v čase asi 37 vteřin. Kup originální německý, zde na trhu je k mání. Stojí ale raketu. Kolem 4 stovek. Prostě nepůjdeš dvakrát do hospody a máš to doma Smile
(07.04.2015 22:40)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]Neoplozená matka může někdy bodnout. Je to ale jen bodnutí bez jedu.

Tom nie je pravda, mňa mladá matka pichla, lepšie povedabné neoplodnená a bolelo to, práve vyliahnutá matka nemá vyvinutý (dostatične oevný) obranný orgán, ale 5 denná to dokáže. Žihadlo sa jej po oplodnení nakoniec premení na kladielko. Nuž dva názory, najlepšie je vyskúšať si to.
(07.04.2015 22:40)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]Neoplozená matka může někdy bodnout. Je to ale jen bodnutí bez jedu.

No mne sa to ešte nestalo,možno šťastie! Wink
Anton to říká přesně. Odzkoušeno Smile Ještě doplním, že matka nemá takové zpětné háčky, aby žihadlo nešlo vytáhnout takže píchnutí do včelaře matka přežije.
A s tím jedem, kdo nevěří stačí si uvědomit, nebo opět vyzkoušet, jak se matky vzájemně likvidují, ano snaží se jedna druhou bodnout, protože včelí jed je pro včelu silně toxický smrt je nevyhnutná a rychlá. Bez jedu by matka konkurentku nezabila.
Ale obavy z bodnutí matkou při značení jsou úplně mimo realitu. Je dost problém donutit matku, aby bodla.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Referenční URL's