Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Značení matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Jak které, já zapatlal matku mnohem méně, část hlavy a ještě v září mi ji vyměnily.
Napíšu vám jestli jí budou měnit letos.

A na lak na nehty jsem nezanevřel. Někdy se sežene v křiklavé "signální" barvě. Když jsem si ho šel kupovat prvně do jednoho řetězce a vybral jsem takový jako pro pubertální slečnu, tak se zralá prodavačka polousmála a poloušklíbla, že jestli mám mladou přítelkyni. Následoval výklad a pani lezly oči z důlků. Vloni jí bylo jasné, že jdu pro lak na matky a divila se, že chci jinou barvu. Letos šla se mnou rovnou k regálu hledat signální barvu, jen se ptala na barvu, nevěděla že zelenou.
Mám metalýzu, ještě jsem jí nepotřeboval. Ale první už kladou. Holky těšte se, jen co vytočím.
Značím lakovým popisovačem. Mnohem lepší než patlání s nějakým štětečkem...
Usmálo se na mě štěstí a při kontrole stanoviště jsem zahlédl, nejspíše proto, že jsme je nehledal, celkem 4 neznačené matky. Po nezdarech s popisovačem jsem poprvé pořídil opalitky s nějakým šelakem, a už jsou označené. Jen mi přijde, že ty opalitky jsou o chlup větší než hrudníček, a po krajích nepřiléhají. Snad to bude Ok a matka neskončí zase v oddělku. Pro jistotu jsem je ale vracel v klícce.
(03.06.2019 2:26)stefanos689 napsal(a): [ -> ]Značím lakovým popisovačem. Mnohem lepší než patlání s nějakým štětečkem...
Mně to jako patlání nepřijde. Je to rychlejší a hlavně spolehlivější. Popisovač nefunguje podle mých představ a používám ho jako fix na poznámky. Než si matku nachystám, mám štěteček připravený s tou správnou dávkou barvy na jeho konci, která mírně zavadne, což urychlí práci.
To je zajímavé, mě to funguje výborně. Smile
(02.06.2019 20:46)Jan Voleský napsal(a): [ -> ]Chtěl bych se zeptat jestli se vám někdy stalo že matka po označení dělá že je mrtvá a pak se za 5 minut probere a všechno je v pořádku.

Nazývá se to katalepsie.
Už se to tu řešilo, např. zde:
https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Znace...#pid180949
Vyzkousel jsem na značení všechno od vteřinového lepidla,šelak,kores atd.Na to aby opalitka drzela spolehlive myy bohuzel zbyla jen acetonova barva.Vsechno ostatní jsou vcely schopné z matky opucovat.Nektere vcelstva si toho nevsimaj ale nekterym to proste vadí a snazi se to z matky odstranit.Kores byl dlouho muj favorit,vodova barva rychle schne a drzi.Bohuz po cca 3 letech nektera vcelstva ho opucuji ze zustane jen kraj hrudniku linka barvy a někteří si stezovaly ze matkam padaj znacky.Pokud jr to na acetonku tak drzi pouzer ty nejvetsi cisticky dokazou dostat ze znacky barvu ale drzi.Takze za mne bohuzel uz jen acetonka,ale pravda je zr jsem si nejakych problemu nevsimnul takze to matce zrejme nevadi a chitin ji dostatecne chrání.
za mě taky klasická nitrocelulozová acetonová barva https://www.vpjested.cz/0584-znackovaci-...tky-10-ml/
jedinou nevýhodu spatřuji v tom, že když ji otevřu na jednu až dvě matky tak vše ok, ale pokud značím serii matek tak ta barva jakoby houstne i když ji pořád zavírám a při třeba 5 značení jak vysychá se po přiložení na matku táhne z té barvy jakoby nitka, kdy se pak může stát, že ta nitka barvy matku olepí a i opalitka pak hůře drží. Vyřešil jsem to tak, že jsem si ty barvy koupil 3 a vždy označim 3 matky, barvu nechám a vezmu jinou.
To, že matka jakoby omdlí je nepříjemné, protože si za to včelař může sám! V první řadě za to může značkovač se síťkou navrch, kde včelař příliš tlačí. Tyhle krámy už jsem vyhodil a matky neznačkuji, neboť to nepotřebuji a jsem přesvědčen, že to matkám přinejmenším není příjemné. Když už výjimečně u plemených používám značkovač nahoře zúžený a s podélným otvorem a nebo poklopku, kterou mačkám trochu víc směrem k hlavičce, takže trochu našikmo. Základ je v tom, netlačit moc na citlivý zadeček, který všechna tahle trápení způsobuje! Zdraví R. S.
Nejlepší je matky znacit v ruce je to nejrychlejsi a nejpřesnější.Chapu omezeni vekem nebo citlivostí prstu ale ja si to jinak nedovedu predstavit.Kramy na znaceni jsou vsechny nekde hluboko ve skříni.Kdo se neboji zihadel nejrychlejc se to nauci na delnicich a s matkama mu to pak pujde samo
Pousmál jsem se tu. Znáš mě, nedám to, já jsem schopný s brebtavýma pazourama matku upatlat barvou v udělátku, v ruce bych jí pomordoval nebo mi ulítla. Na tebe je radost se dívat když značíš matky. Tak to je.

Jo a s oteklými prsty toho pak už moc neoznačím Smile)
(03.06.2019 5:50)Kamik napsal(a): [ -> ]Usmálo se na mě štěstí a při kontrole stanoviště jsem zahlédl, nejspíše proto, že jsme je nehledal, celkem 4 neznačené matky. Po nezdarech s popisovačem jsem poprvé pořídil opalitky s nějakým šelakem, a už jsou označené. Jen mi přijde, že ty opalitky jsou o chlup větší než hrudníček, a po krajích nepřiléhají. Snad to bude Ok a matka neskončí zase v oddělku. Pro jistotu jsem je ale vracel v klícce.


[Obrázky: 156-B337-D-F578-4-F11-9-FB4-8-F56-BDF7-F98-E.jpg]
Velikost opalitek je stejná pořad. Velikost hrudnicku je jednou z věci podle čeho posuzují sílu kostry matky. Čím větší tím lepsi
(03.06.2019 14:32)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Velikost opalitek je stejná pořad. Velikost hrudnicku je jednou z věci podle čeho posuzují sílu kostry matky. Čím větší tím lepsi

Tak ty je máš stejné, jako mám na kupované matce - malé a jako by čočkovité, ty se mi líbí. Opalitky, které jsem koupil, jsou průměrem větší a úplná placka. Podle obrázku na eshopu to poznat nejde.
Placku nebrat!!!!
Hned po spatření tvé detailní fotografie jsem objednal Opalitky odjinud. Snad to bude OK.
Tak kdyby si náhodou někdo nechtěl naběhnout
https://www.vpjested.cz/0577-opalitove-z...ute-dovoz/



tyto jsou OK
https://www.vceliobchod.cz/opalitove-zna...uzne-barvy

Barvu neřešte, vše značím žlutou, protože jsem slepý.
Teraz fakt cestine nerozumiem ;-( Prosim, co znamena ta fraza so zapornym nabehovanim? Dobre su tie spodne alebo oboje?
V záplavě informací odkazy nečtu a sleduju kontext. Kamik má opalitky ploché a diví se, že odstávají, někdo mu říká nebrat a tak vyguglil správné a myslí, že ty odkazy bede někdo otevírat, to je teď taková móda sám nemít názor a nic neříkat a jen dávat odkazy. Místo aby jasně napsal toto -odkaz- je na na ho.no a toto - odkaz- je super. Ne, v liberalizmu si musíte vy vybrat, protože každý šmejd může být pro někoho dobrý. Obecně se to nazývá relativizace a je mi z toho na bli...

Ono je to velmi vyčurané (noblesně řečeno alibistické) nic jasně neříkat, pak vás mají všichni rádi když nemáte žádný pevný názor (a nemusíte ho umět obhájit).

Mimochodem, nemusím být Einstein abych věděl, že když má matka hřbet bombírovaný, že asi plochá značka bude odstávat. Já bych se styděl když by mě to nenapadlo a asi bych tu o tom nepsal litanie a nedával odkazy a nerozmazával bych to svoje trapné selhání. A když, tak bych se vyjádřil jasně! (a pak měl červené palce)
Kamik jasně píše že koupil placaté značky a že to podle obrázku nešlo předem poznat. Pak koupil správné a dal na ně odkaz.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Referenční URL's