Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Značení matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Kto sa chce zonámiť ako matku vychytiť z plásta a ako ju v ruke bez všelijakých pomôcok rýchlo a dokonale označiť, môže si prečítať komenár č. 35 na tomto vlákne.
Tak dnes jsem stejně jako včera šel přerovnat rámky do jednoho úlu, abych připravil vše k zakrmení (dělám každý den jeden úl, protože včelám se to tento týden moc nelíbí, asi to bude tím bouřkovým počasí). A ejhle nějaká dlouhá včela, ale štíhlejší než trubec Smile Byla to matka, tak jsem jí hned odchytil a označil. Byla to mnou první značená matka, klepali se mi ruce tak, že má barvu i na jednom křídle. Při jejím návratu jsem si nebyl jist, jestli to byl nejlepší nápad, co jsem udělal. Chtěl jsem jí vypustit do nejhořejšího nástavku do uličky mezi krajní rámek a stěnu NN, ale včely byly z přeorganizování úlu, tak divoký, že jich bylo všude plno a matka při vypuštění se snažila neustále utíkat z úlu, stále jsem jí tam musel vracet. Tak teď mám strach jestli jí ty rozrušené včely nezabily Sad Možná jsem jí měl vrátit česnem, to bylo možná prázdné.
Lepší než česnem je jí dát na rámky a to do prostředka sedliska, kde je otevřený plod a u něj kojičky. Někdy se stává, že matku označenou přijmout nemusí, třeba je špatně označena - barva na křídlech, tykadlech a tak.. být tebou, tak bych za 4 dny překontroloval, zda je přítomný mladý plod a vajíčka nebo jestli nejsou naraženy matečníky
Matky značím vždy až v příštím roce v období rojení a narážení matečníků.
(08.08.2013 12:21)Misoka napsal(a): [ -> ]Tak dnes jsem stejně jako včera šel přerovnat rámky do jednoho úlu, abych připravil vše k zakrmení (dělám každý den jeden úl, protože včelám se to tento týden moc nelíbí, asi to bude tím bouřkovým počasí). A ejhle nějaká dlouhá včela, ale štíhlejší než trubec Smile Byla to matka, tak jsem jí hned odchytil a označil. Byla to mnou první značená matka, klepali se mi ruce tak, že má barvu i na jednom křídle. Při jejím návratu jsem si nebyl jist, jestli to byl nejlepší nápad, co jsem udělal. Chtěl jsem jí vypustit do nejhořejšího nástavku do uličky mezi krajní rámek a stěnu NN, ale včely byly z přeorganizování úlu, tak divoký, že jich bylo všude plno a matka při vypuštění se snažila neustále utíkat z úlu, stále jsem jí tam musel vracet. Tak teď mám strach jestli jí ty rozrušené včely nezabily Sad Možná jsem jí měl vrátit česnem, to bylo možná prázdné.

Nechápem, prečo "prerovnávaš plásty vo včelstve, keď ich samotnévšely majú už dávno upravené, miesto tejto zbytočnej práce si mohol dať včelstvám zimné zásoby, zároveň by včely na dodanie zásob reagovalo zvyšeným plodovovaním.
Práve si mal zistiť aký je rozsah vetkéhomplodu (vajíčla, otvoprený a zaviečkovanýotvora

Matku si označil, čo je pre teba ovzbudzujúce, len si mal plást na ktorom bola matka vybrať z úľa, oprieť o niečo pevné, potom si pripraviť farbu (aká to bola farba-acetón), prípadne znaškovač), M vychytiť, označiť, počkať kým farba uschne a vložiť ju na plást, plást vrátiť opatrne do včelstva.

To, že si jej ofarbil krídlo to je v poriadku, možno by stači lodať na značku na krídlo oficiálne, len musela by to byť výnimočná farba, hlavne aby držala.
Horšie by bolo, ak si matke zafarbil tykadlá, pretože na tykadlách má npr. receptory na kontrolovanie čistoty v bunke pred položením vajíčka. Ak sa označenej matke niečo stalo, prejaví sa to hučaním včelstva a stavaním náhradných-nouzových MB. Takže kontrola na 4 deň od značenia a hľadať vajíčka, ak ich nájdeš si za vodou.

Odpoviem i Frantovi, matky značíme po oplodnení, kúpené matky sú označené, načo značiť ako píšeš v období rojenia,matka vyletí a môž sa stratiť.
(08.08.2013 18:44)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Nechápem, prečo "prerovnávaš plásty vo včelstve, keď ich samotnévšely majú už dávno upravené, miesto tejto zbytočnej práce si mohol dať včelstvám zimné zásoby, zároveň by včely na dodanie zásob reagovalo zvyšeným plodovovaním.
Práve si mal zistiť aký je rozsah vetkéhomplodu (vajíčla, otvoprený a zaviečkovanýotvora

Ani mě to netěší, že do nich musím lézt, ale před třemi týdny jsem do plodiště vložil rámky se zkrystalizovaným medem, mezistěny a stavební rámky. Sám jsem nečekal, že se do včel dostanu za, tak dlouho. Většinou krmím od začátku srpna do jeho půlky, myslel jsem, že se do nich dostanu na začátku srpna, abych ty nedostavěné mezistěny a SR vyházel a upravil matce plodiště s melicitozními rámky.

(08.08.2013 18:44)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Matku si označil, čo je pre teba ovzbudzujúce, len si mal plást na ktorom bola matka vybrať z úľa, oprieť o niečo pevné, potom si pripraviť farbu (aká to bola farba-acetón), prípadne znaškovač), M vychytiť, označiť, počkať kým farba uschne a vložiť ju na plást, plást vrátiť opatrne do včelstva.

Bohužel matka nebyla na plástu, ale mimo úl, na betonovém podstavci úlu, všiml jsem si jí po zavření úlu, díky tomu, že byla obklopena hloučkem včel.

(08.08.2013 18:44)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Horšie by bolo, ak si matke zafarbil tykadlá, pretože na tykadlách má npr. receptory na kontrolovanie čistoty v bunke pred položením vajíčka.

To je jediný čeho se bojím, ale tykadla jsem jí snad neobarvil, měla obarvenou hruď, ta se docela i povedla v normálním rozsahu a trochu lízlé křídlo.
Anton Turčáni napsal(a): Odpoviem i Frantovi, matky značíme po oplodnení, kúpené matky sú označené, načo značiť ako píšeš v období rojenia,matka vyletí a môž sa stratiť.
Matky nekupuji, vychovávám si je v oddělcích a z obavy o ublížení při značení to přenechávám na příští rok na jaro, kdy je dostatek možností brzy případně matku nahradit.
ja si neviem predstaviť hladať matky na značenie v období rojovej nálady...ale záleží to aj od počtu včelstiev samozrejme..značím v septembri,včelstvá už menej početné,trúdi sú väčšinou preč,nárazové práce už niesú,tak je to taká pohoda..značím klasicky,vychytávací štipec,matku pustím na molitan cca 20x20cm,pritlačím značkovacou sieťkou a označím (kores aqua na preklepy)..do ruky nechytám,robím v rukaviciach-ostré včelstvá Smile..
Matky v oddělcích značím po rozkladení. V oplodňácich přidávám vylíhlé matky už označené k narkotizovaným včelkám.
Přesně tak, matky značit v produkčním včelstvu v období vrcholného rozvoje a snůšky mí příijde poměrně náročné na čas včelaře a příliš se tím ruší včely. Jsem toho názoru, že matky je nejlépe značit při zužitkování, tedy v době, kdy dojde k zavíčkování jejich nakladeného plodu a včelař se domnívá, že vše je jak má být a matka bude vhodná k chovu. Ostatně většinou včelařům, kteří záměrně provádějí odchov matek a jejich výměnu, začínají matky klást v oddělcích, oplodňáčcích. Značit takto odebrané matky je z mého pohledu dobré hned z několika důvodů
  • vím přesně jak matka je stará, že se nejedná o tichou výměnu a tak
  • pokud po výměně v úlu najdu neoznačnou matku, hned vím, že výměna matky se nevydařila
  • v menších sestavách, kde matky začínají klást je relativně málo včel a tudíž se matky dobře hledají
  • při znační mohu již začít hodnotit vlastnosti matky
Další otázkou je samotné značení v praci, setkal jsem se se včelaři, kteří ke značení používají třeba jen jednu barvu a kometnují to slovy, že již tak dlouho včelařit nebudou, aby se jim vyplatilo kupovat nové potřeby, že již dožijí se svým nízkonákladovým provozem. Také mnohdy u včelařů ovlivňuje značení jejich citlivost k barvám, znám například barvoslepého včelaře, který značí již 30 let bílou barvou, protože jinou barvu na včelách nerozená jako kontrastní. A s čím se začínám setkávat čím dál častěji, že starší včelaři již neznačí kvůli zhoršeným motorickým schopnostem.
Je výhoda mať matky označené.

Pred týždňom som pridával kupované (značené) M. Pri tej príležitosti som urobil ešte jeden oddelok a dal som mu moju rojovú M. Dnes som bol kontrolovať ako sú prijaté M. Tohtoročné červené sa veľmi zle hľadajú a jednú som vôbec nenašiel, ale videl som čerstvé vajíčka, tak som to nechal. Jedno včelstvo, kde mala byť žltá (vlaňajšia) M má toľko matečníkov, že som chcel robiť protirojové opatrenia. Pozrel som ale aj do toho nového oddelku a tam je zabývaná tá žltá M. Nevedomky som ju preložil do toho oddelku. No už teraz nič nenarobím, 15 € za ďalšiu M sa mi nechce platiť, tak už iba budem dúfať že sa mladá M ešte dobre oplodní... Moc toho nezmeškajú, lebo je tam plodu dosť a prípadne im nejaký preložím. Ale dúfam že už bez matky.

P.S. Včely to vedia lepšie ako my (ako ja).
Čerstvě označená matka na plástu. Ta značka je červená, ale díky tomu, že je to reflexní červená, je špatně foťákem interpretována. Některé barvy nejdou pomocí RGB nebo CMYK barevného systému zobrazit.

[attachment=2153]

(16.07.2013 23:39)Jiří Landa napsal(a): [ -> ]... prý je to jen o tréninku ... Surprised asi musíme ještě hodně trénovat ... Wink JL

Jirka, no pri včelách všetko dokážeš, len to musíš hcieť a nebáť sa. už som tu niekoľkokrát dával radu ako pokojne a bez strachu označiť matku.
Vyhľadáš M na pláste (samozrejme musíš mať na označenie M všetko pripravené, farba polotuhá, aby po natretí netiekla, nakoniec obchod ponúka bezpečnejšie faarebné ceruzky s príslušnou farbou), plást z matkou si oprieš na stojan, kde leží šikmo, aby sa ti lepšie pracovalo, M ti musí vždy smerovať hlavou od prstov, palec a ukazovák si pripravíš na vyhytenie M za krídla.

Ak sa priblížiš prstami nad chrbát matky, tá zdvihne krídla a uteká pred tvojimi prstami a ty ju vtedy chytíš za ne (báť sa nesmieš, neublížiš jej), keď už držíš M za krídla, prenes ju medzi palec a ukazovák ľavej ruky a chytíš ju za hruď,, neboj sa hruď jej nepoškodíš , hlava bude smerovať k dlani a vtedy ju v kľude označíš (možno sa ti aj prsty zatrasú). Následne ju chytíš pravou rukou za krídla a položíš ju pomalyi na opretý plást, z ktorého si ju odobral.
To je tak všetko.
Antone, díky, pár let si matky značím, v prstech, jen ji vychytávám na plástu výchytkou ... máš určitě pravdu, že snažší manipulace s ní při značení je, když ji vychytíš prsty za křídla ... na to se chystám při příštím značení, právě podle Tvých rad ... ještě mám rozchované letošní, tak to snad bude na nich Smile JL
Já si chovám matky 30 let, a v životě jsem je neznačil jinak než pod tou síťkou. Vychytnu...vpustím pod síťku na molitan...trocha barvy a číslo....chvilku nechat zaschnout....zpátky do výchytky.....a do včelstva.
Dělám se železem....mám strach, že bych matce ublížil.....
Tím značením v ruce na nikoho dojem neudělám....
Milan, neverím ti, že nemáš problém s umiestnením matky na molitan, pretože matky majú tendeciu zachytiť sa nohami na sieťku a potom musíš minuty čakať, či sa ti hruďou obráti smerom hore???

Ja som si jedného času vyrobil dve sieťky, ktoré zapadali do seba a tým som matku dokázal uväzniť, bolo jedno v akej je matka polohe, pretože možnosť značiť som mal z oboch sám. Napriek tomu som prešiel na značenie matiek v prstoch, je to "odbornejšie". Ale ak si si zvykol na značenie pod sieťkou, tak sa toho drž.
Antone jak přesně píšeš, matka se ráda chytá síťky a zádička má pěkně dole Big Grin . Značím tedy pouze fixem, kdybych značil číslama, tak nevím nevím.
Pokud by to někomu pomohlo?? Protože již mám v prstech horší cit, používám kovovou vychytávací klícku, matku s klíckou a případnými chycenými včelami strčím do sklenice, zavíčkuji a přenesu do pracovny. Tam matku z klícky ve sklenici osvobodím a vypustím "doprovodné" včely. Pak matku vyklepnu na molitan. Ta počne na molitanu skotačit. Stačí ji jen přikrýt síťkou a lehce přitisknout. Je jak miminko. Pokud se některá přeci jen stačí otočit a chytne se síťky, sklepnu ji zpět do sklenice a postup zopakuji. Po označení ji opět nechám vlézt do sklenice, zde lepidlo zaschne a poté ji přidám zpět do včelstva. Je zajímavé pozorovat matičku ve sklenici otočené hrdlem na horních loučkách, jak si ji včely najdou , nakrmí a odvedou zpět do plodiště. Pokud nemám čas na divadýlko, matku ze sklenice jen vyklepnu. Hned se vrhne na med v buňkách a posléze zmizí v meziplástových uličkách. Ovšem, profíci se usmívají. Oni mají v prstech ten správný grif Wink.
JK
Chtěl sem svoju matku (moja první Smile a jaká je hezky udělaná Big Grin ) označit. Ale prostě asi nemám ty správný "gule" lozil sem nad ní s výchytkou, ale jednou sme ji málem skřípnul pak mi asi 5x frnkla, klepaj se mi ruce, a dech se zrychlý. Počkam asi až na jaro. Prostě mam pořád strach abych ji neublížil. Trubce bafnu a s tim to jde, ale s pravou matkou ne-e Sad
Přesně tak, u mě to samé Big Grin Trubců je v úle spousta, tak se člověk s nima nebabrá, ale matka je v úle jen jedna, tak to má člověk strachy sevřený půlky a v rukou stařecký třas, aby náhodou něco ...Wink
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Referenční URL's