Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Co s víčky po odvíčkování
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Taky to dělám podobně. Když umyji věci po vytáčení, tak tak vodu promíchám s víčky, naleji do bedny a nechám včely vyčistit. Druhý den zůstanou jen víčka.
ja premyslim nad tim, ze to naberu do misek napr. po Rame a dam zpatky oddelkum jako krmeni, tech par vicek nestoji za to delat nejaky hokusy pokusy, ale na ten jih plzenska se zajedu podivat nacerpat nejakou inspiraci Wink
Honza
Funguje to, když je jich málo a nevyplatí se s nimi něco dělat, dám do vymyté plastové misky třeba od masa a do dvou dnů jsou víčka suchá. Dříve jsem dával do vysokého podmetu, ted nejsem líný a raději přidám nástavek a umístím nad rámky. Když je slabá snůška hodně to láká okolní včely. Nevím jak to děláte, že mužete nechat něco volně venku. I zapomenutý rámek mi udělá na půl dne nepoužitelnou zahradu.
No vidíte kluci, to je starostí s morem a cizímui roji atd atd Mám takový pocit že toto taky nebylo doporučováno - dokonce snad víc jak usazování rojů neznámého původu.

Ale já to taky z lenosti dělal, tedy u nádobí, hlavně když jsem neměl včelotěsný včelín-medárnu.

Takže ještě začnem krmit ze sudů a bude to.
Jo KaJi to napsal hezky.
Jen dodám, že fungovat vám to bude do doby než se to od vás naučí vaši sousedé včelaři. Potom se dá čekat rychlé sjednocení nákazové situace v okolí. Sad
A docela by jste se divili, kolik včelařů nechává takhle něco olízat všem včelám ve vsi.
Takže jestli to dobře chápu, víčka neusazovat a utratit i když jsou známého původu?
(08.06.2014 22:49)Honza Veber napsal(a): [ -> ]ja premyslim nad tim, ze to naberu do misek napr. po Rame a dam zpatky oddelkum jako krmeni, tech par vicek nestoji za to delat nejaky hokusy pokusy, ale na ten jih plzenska se zajedu podivat nacerpat nejakou inspiraci Wink
Honza

Honza , ja víčka dávam do stropného krmítka, a vyberám len suché víčka, na začiatku som im dal len na durofol a prikryl vrchnákom z ktorého som vybral polystyrén , v pohode tam vošlo cez 1 kg výčiek
Chtel bych se zeptat vyrobcu vickovice. Po precteni tohoto tematu jsem si od vcelare na zkousku sehnal nejaka ta vicka na otestovani, ale pak jsem zjistil, ze mu obcas mezi vicky zustala i nejaka vcelka. Co s nima delate? Louhujete to i s nima nebo je vybirate?
(10.06.2014 8:00)Rasťo 71 napsal(a): [ -> ]Honza , ja víčka dávam do stropného krmítka, a vyberám len suché víčka, na začiatku som im dal len na durofol a prikryl vrchnákom z ktorého som vybral polystyrén , v pohode tam vošlo cez 1 kg výčiek

Rasťo, čo ti bráni napísať slovo "viečko" po slovensky? A dá sa napísť i množné číslo Viečok a nie "výčok". ale viečok
Pán Turčáni trochu mimo tému- Vy ste bývalý slovenčinár?
Čtu tady, že mnozí dáváte víčka vyluhovat v alkoholu. Mám za to, že vosk se v lihu rozpouští. Nevadí pak (dlouhodobá) konzumace (nestravitelného) vosku?
Možná dotaz na přítomné lékaře...
Vosk se v lihu nerozpouští. Vosk se rozpouští v benzínu.
Nevadí pak (dlouhodobá) konzumace?
v malých dávkách nevadí v jakémkoliv množství
A hlavně - v lihu se rozpouští i propolis - proto je to cenné.
(12.06.2014 23:22)Eva Kučerová napsal(a): [ -> ]Pán Turčáni trochu mimo tému- Vy ste bývalý slovenčinár?

Pani Kučerová, potrebujete doučiť?

Ja mávam pri 70-tich včelstvách hodne odviečkovancov a k tomu veľké slnečné tavidlo. Pokiaľ je to možné, nechám odviečkovance na site odvapkať od medu, keď sú ako tak suché, nasypem ich do kaziet v tavidle, vosk stečie a tak isto i med. Med po vyložení na slnko, dokážu včely med vylízať a súchý vosk odložím do komory, vosk použijem na výmenu za medzisteny. Mám to dokonale odskúšané a výkupca vosku nikdy neprotestoval..
(03.06.2015 12:11)Boris napsal(a): [ -> ]Nevadí pak (dlouhodobá) konzumace (nestravitelného) vosku?
To slyším poprvé, že by byl vosk nestravitelný. Běžně vylomené matečníky dávám do mrazáku a pak celé konzumuji jako kapsli. Vosk je ze stejného "materiálu" jako nektar jen se traduje, že na kilo vosku včela spotřebuje 3x víc materiálu, než na kilo medu.
Víčkovice je skvělá věc, kupuji obyčejnou božkovskou "slivovici" víčka vylouhuji tak týden v nerez hrnci a pak sleji (občas vyčeřím, pokud pokud to stihnu) a zbytek dávám holkám po domě, neb je o to docela dračka. Z víček dělají všechny možné mastě, kdysi se inspirovaly někde zde, či zde, ale teď mají dost svých receptů, mohu se zeptat pokud by byl zájem.
Vycházel jsem z toho, že vosky obecně nejsou stravitelné (např. první odstavec zde)
Vosky jsou odolné vůči hydrolýze a nepodléhají enzymatickému rozkladu, proto nejsou živočichy stravitelné
(24.08.2013 14:13)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]Omlouvám se, že tento příspěvek není přímo o medovině, ale chci se s vámi podělit o recept na výborný alkoholický nápoj a nechci zakládat nové téma. K medovině, jako k nápoji s lihem, to má z témat na VF nejblíže.
Ta dobrota má pracovní název víčkovice.
Výroba je jednoduchá. Na vykapaná víčka se naleje destilát a nechá asi 2 měsíce louhovat.
Není to můj nápad, ale před těmi 2 měsíci mi přítel včelař řekl, že pil něco moc dobrého a jak že se to dělá.
Vzal jsem velkou okurkovou láhev, nasypal asi do poloviny dobře vykapaná víčka a zalil destilátem z jablek.
Musím přiznat, že jsem během té dlouhé doby louhování několikrát zapochyboval, jestli jsem neudělal hloupost a nezmršil si dobrou jablkovici.
Nezmršil. To, co jsem včera slil a ochutnal, daleko předčilo mé očekávání.

Dnes jsem to udělal taky. Mám nechat luhovat na slunci? Díky
Něco málo k víčkům jsem napsal v příspěvku 27.
Fotky jsem přemístil zde
http://www.hobby-vcelar.estranky.cz/foto...u-a-vosku/
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's