Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Jak na nepoctivé včelaře?!?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Je nějaká možnost jak upozornit na příjemce dotace, který jí získal na základě nepravdivé žádosti? Nechci se snížik k bonzování, ale dožírá mě, že existují včelaři, kteří se snaží obohatit na úkor nás ostatních. Člověk by nad tím možná i mávl rukou, kdyby toho nebylo více (nejde jen o dotace z kraje, ale i dotace ze svazu). Tak co s tím? Má cenu na to upozorňovat a nějak to řešit?
myslím že se dědkové dohodly a pro nás zbyde prd
Nejhorší je, že tyto lidé neví kdy přestat a dělají jen problémy těm poctivým. Byl jsem pro matečnýky před vyběhnutím u chovatele matek a tem mi jako perličku řekl, že nyní mají plno nové administrativy a kontrol, protože jeden jeho kolega uvedl do žádosti, že prodal 300.000 ks matek. Na ÚV ČSV si toho nevšimli, protože si tak nějak všichni věříme a na ministerstvu zemědělstvý z toho byl šílený poprask.
300.000tis to bude spis preklem tohle by se snad ani nikdo neodvazil Big Grin
To je panečku chovatel ! A já doteď vzhlížel k panu Čermákovi... Big Grin Angel
Smile
No jistě!!! Plní přece pětiletku na 10000% a takový úderník musí být vzorem pro ostatní!
Wink
Soudruzi by se se svými 120 procenty měli stydět!
Wink
To mi připadá, jao kdyby dotyčnýpoměrně svérázně zkoušel, jestli ty papíry vůbec někdo čte Big Grin
Dotace je koncipovaná tak, že je nekontrolovatelná.

Než se papíry odevzdají, už můžu mít včely spojené a není co kontrolovat. Tedy pokud mám dostatek úlů, nástavků, den a souší. A zimuji ve více nástavcích, plodišti a medníku atd.

Co by se dalo kontrolovat je jen u klasika, kdyby uváděl víc včelstev jak má úlů. A ještě by to okecal, prtože by mohl mít oddělky v medníku. Smile


ALe je to už jen historie, příští D1 už bude asi tak 30Kč na včelstvo, a o co jde. A pak už taky třeba nic. Na podzim je třeba si našetřit peníze na příspěvy a "léčivo", takže je třeba to předem zahrnout do ceny medu. Smile

To u těch chovatelů matek je celé divné - pod "obnovou včelstev" si dovedu představit dotaci na nové úly, oddělky , zvyšování stavu, atd. Proč to jde chovatelům matek, když z nákupu matek nevyplývá žádná obnova včelstev.

Notabene to prý připomíná vtip o tom, jak často se mění prádlo v Rudé armádě. každý den si je prý mění SAša s Koljou. A matky si prý navzájem prodávají ....

Tato dotace je navíc výlučně určena jen pro členy ČSV a ČSV ji jen administruje a nezodpovídá za nic. Tak to prý řekli v Křemencové, když se tam přišli ptát ze SZIF na některé detaily některých prodejů matek.
Naopak když se nečlen zprostředkovaně zeptal př. Lněničky, zda může být reg. chovatelem matek, dozvěděl se, že nemůže, protože by o něm nebyl přehled a nebylo by možné za nečlena ručitSmile
Dlouho jsem přemýšlel jak reagovat na první podnět tohoto tématu. Variabilita názorů na základě odlišných osobních zkušeností, morální a mravní aspekty atd. Vyšel mi z toho příspěvek na skoro na 30 řádek. Uložil do šuplíku (pardon, do souboru), že to ještě promyslím. Dneska jsem to kompletně celé vyhodil (pardon, deletoval).
Chceš-li zabít hydru, musíš vyrvat srdce, nestačí jen utínat dorůstající hlavy – prostě – zrušit dotace! Pozitivní dopady tohoto kroku, doufám, domyslí každý sám.
Nejsem si tak zcela jist,ale mám dojem, že s tou dotací na matky to bylo (když tyhle dotace začaly) tak, že chovatel musel odevzdat žádost vlastně na začátku sezony...jak může asi vědět, kolik těch matek nakonec za celý rok prodá, že...takže se psalo číslo od oka a raděj nadsazené, dotace se pak vyplácela proti doloženým dokladům.
Přišlo mi to tehdá trochu absurdní a také mne hned napadlo, co takhle jim tam z recese napsat nějaké ty nuly navíc...ale nezkusili jsme to Smile
No mě trochu uniká smysl toho ,jak to mám napsat,mechanismu těch všech možných dotací.Vlivní a mocní nejdříve seberou lidem prachy na různých daních,poplatcích a všelijakých stupidních platbách,jejichž výši sami určí a pak to přerozdělují zpátky mezi "poddaný lid" dle vlastního uvážení na základě složité dokumentace.Možná to dělají jen proto,abychom je nepomluvili,že na nás páchají finanční násilí,protože většina peněz zmizí kdoví kde. Smile
Jsem pro zrušení dotací, nemají dle mě smyslu.
Vrchol je, když začíná přednáška - od zkušeného lektora ve včelaření - o tom, jak "ojebat" dotace a jak to psát na známé a rodinné přislušníky, aby byl nový úl zadarmo (debata min. 30 minut), zvedal se mě kufr a odešel jsem. To se stalo asi před měsícem a i když mam ke starším lidem úctu, tento člověk u mě spadl, na úroveň člověka co mě ukradl železný stojan pod úly. prostě jsem ho nemohl dál poslouchat.
Jaký je rozdíl mezi zlodějem úlů a zlodějem administrativním? Ano, u jednoho se okrádá jedinec, u druhého všichni, takže to tak nebolí, že?
Neviem, prečo každý čo si tu pichne do slova podvod, berie si do huby hneď slovo dedula. Keby nebolo týchto "dedulov", včelárstvo by zaniklo, alebo by bolo v ešte horšom stave! Je to obor, kde sa vedomosti nedajú naučiť z literatúry. Dá sa naučiť, čo mám urobiť, keď...., ale zväčša je už neskoro, lebo včelár musí byť krok pred prírodou. K tým dotáciam. Je to všade okolo nás. Chce nadnárodná spoločnosť otvoriť fabriku kapitálu má viac než dosť, dostane pozemok vyplanírovaný a zadarmo, alebo mesto postaví rovno priemyselný park. Ďalej k tomu dostane daňové prázdniny tak na 10 rokov. Za každého zamestnanca, získaného cez úrad práce, na rok preplatia firme ročnú mzdu tohto pracovníka.
Pracujem ako dôverník a aj ako asistent veterinárneho lekára a vidím, že pri pokusoch o podvod pri dotáciach je to rovnaké - starý, mladý, všetko jedno. Rozdiel jedného, dvoch včelstiev je zanedbateľný, nakoľko sa dajú rozdeliť a opätovne spojiť. Dnes mám 6 rodín, zajtra ich môžem mať 4 (rabovka, hlodavce, vtáky a taktiež "nenechavci".) Tažko je poukázať na cielený zámer pokusu o podvod. Pri "mojich včelároch" je ale tendencia skôr nahlásiť menej včelstiev, ako skutočne má. (Jeden príklad: nahlásených 7, v reále 21! Len aby ho úradník nebral nadarmo do huby a neťahal po úradoch.) Ako to je pri chovateľoch matiek, neviem. Ale ak mám o niekom mienku, že je podvodník, tak to od neho nekupujem. Základom je, od každej matky potvrdenie o kúpe. Žiadny nákup bez papierov, aby to bolo lacnejšie. Jediný, kto v tomto prípade na tom zarobí, je predajca. A ty, ako zákazník, sa rovnakým podielom na danom podvode podielaš. Bez papierov nemôžeš ani využiť reklamáciu! Takže, keď niekto nechce dotácie, tak nech ich jednoducho neberie. Ešte môže zažiadať o zvýšenie daní......
(29.05.2011 9:21)Vojtech Langer napsal(a): [ -> ]Takže, keď niekto nechce dotácie, tak nech ich jednoducho neberie.

Když ono je to Vojto složitější. Toto jsem udělal předloni, když jsem začínal. Jeden darovaný roj a dva darované odložence. Papír na dotace jsem nevyplnil, dotace odmítl (nebyl v tom záměr, jen lenost kvůli pár stokorunám papírovat a někam to nosit a taky, že jsem k nim přišel darem.)
A jak to dopadlo jsem se dozvěděl od důvěrníka? Moje včelstva byla prostě zakalkulována do konečného počtu a dotace na ně někdo dostal. Takže šance, jak zamezit čachry s mými počty, je letos dotace přijmout a silně uvažuji o zrušení členství.
Tohle není o členství, o D1 může žádat i nečlen, to je o lidech jako všude. Vždy se najde někdo, kdo se bude chtít obohatit na úkor druhých. Také znám pár včelařů kteří mají na papíře víc vč. než na stanovišti. Revizní komise leckde počty nekontrolují a státní úředníci ? Poctivý musí být každý sám za sebe ale poctivost jiných neovlivníš.
Můžeme samozřejmě vymyslet spoustu fikaných "opatření", jak se dostat na kobylku těm, kteří vymýšlejí podvůdky, na něž doplácejí vposledku ostatní. Můžeme se navzájem systémově hlídat, kontrolovat ... Můžeme si nakrásně říkat s dynamickými pytlíky, že co není zakázáno, je povoleno ... Stejně se některé věci prostě nedělají ... Ale nakonec ti, co to budou chtít využít, budou vždycky o krok napřed před těmi, co je chtějí chytit a umravnit ... Ale - koneckonců je spíš věc jednoho každého z nás, jak se "ošacuje", když se ráno na sebe podívá do zrcadla, nebo když se ohlídne za svými minulými dny a činy ... Nebo když potká kolegu a s úsměvem se mu podívá do očí ... Pořád víc se mi líbí ono masarykovské nebát se a nekrást ... Prostě žít poctivě a nelhat. Ani sobě, ani druhým (s výjimkou snad "milosrdné lži"). Wink Zloděje ale dělá příležitost. Jakkoli možná byly dotace vedeny dobrým úmyslem, udělaly medvědí službu a je třeba je zrušit.
(29.05.2011 10:51)architekt odpadu napsal(a): [ -> ]Takže šance, jak zamezit čachry s mými počty, je letos dotace přijmout a silně uvažuji o zrušení členství.

Když se mne někdo zeptá co pro něho členství ve Svazu včelařů přináší mimo povinnosti platit příspěvky a občasné účasti na členské schůzi, doporučuji každému, než se rozhodne zrušit členství ve svazu aby si prostudoval Stanovy svazu a Statut svépomocného fondu a potom se rozhodl o zrušení členství nebo setrvání. Ona taková škoda na včelstvech krádeží, vandalizmem, požárem, povodní, sousedské spory... právní zastoupení, pro člena hrazené ze Svépomocného fondu také není k zahození.

Pokud má někdo výhrady k současnému výboru ZO nebo vyšších funkcionářů, co mu brání, aby se zapojil do výborové práce a "nešvary" změnil k lepšímu? Vždyť je to jenom o práci a to ani ne jen zdarma, ale v mnoha případech za vlastní peníze a ještě za to sklízí od těch co stojí za bukem kritiku.

Podvody s dotacemi? Obvykle ti dědulové na dotace dosáhnou jen velmi těžko. Pokud chtějí novou techniku, dotace ve svém důsledku spolknou výrobci nebo dovozci na předražených cenách. To že jsou datace pro začínající včelaře a vyrojilo se takové množství včelařského "potěru", jsem zvědav, kolik z těchto po uplynutí stanoveného časového limitu u chovu včel vytrvá. To, že prostřednictvím včelařského mládí čerpá dotace v některých případech "včelařské stáří" sice také není úplně správné, ale je zde předpoklad, že se ve včelařské rodině najde pokračovatel tak není taková dotace vyhozena. Avšak to nic nemění na tom, že dotace jsou šlendrián, který platíme všichni. Plně souhlasím s Jiřím Šilhánem a architektem odpadu. Proto se o tomto podvodu prostřednictvím parazitujících úředníků nebudu dále vyjadřovat.
Více nemám co dodat. JK
Plně souhlasím s Josefem, sice svaz nemám v lásce, ale má i dost svoje PRO, pokud zanike vznikne jiný svaz (například se zvětší PSNV), ale lze očekávat, že do pár let se opět nahoru dostanou jen ti co něco chtějí, letos jsem byl rád že na sjezdu extra nevyhrala klika profesionalních včelařů - tj Kolomý a spol...

Jen vezměte evropske dotace na cokoliv. V dotaci na kočování děda prodával maringotku vnukovy, jedna firma vyrabějící medomety okamžitě zvedla cenu 2x, taže stoji medomet 100 000,- kč, zemědělec nesplnil podminky na nakup traktoru u min. zemědělství, vzal alespon 30% od včelařů (traktor 1,5 mega a vlastnil 5 včelstev....
Tohle jsou realna fakta co se stala....

Dotace 1.D není rozhodujíci pro včelaření, měla by to být odměna pro včelaře za opylování, pokud si v tom nějakej kulich dělaá kulišárny, je to ....., ale co vím, tak už jezdí namátkové kontroly...., on těžko někdo vysvětlí, že zrovna ted spojil 100 oddělků se včelstvy....

Bohužel jsme vyrostly v době a jsme v ní dotěd, že kdo nekrade okrádá rodinu a bohužel se ten zloděj ma lip než poctivy (ted jsem chtěl napsat VUL) člověk.
Byly jsme vychováni i v tom, že kdo poukazuje na tyto nekalosti, je praskač, bonzák, vyvrhel společnosti, naše morálka se otočila....

Ale co se divit, když ty tam nahoře se svími radoby prodanými firmamy, ketre najednou vzkvetaji za miliardove zakazky dávají zářný příklad....
Na podvody z dotacemi stačí je zrušit a je po problému.Na jakého jiného koníčka dostanete dotaciHuh
Pepan: To by bylo hezké, ale mezi náma, všichni berou dotace, zemědělci mají, že neosijou pole, nebo že na ně vysází stromky, jsou dotace na nová zařízení podnikatelů a jiné. Je jen chyba státu, potažmo eu, že si to nepohlída. Popravdě moje očekavaní bylo, že se vstupem eu, tu budou hlídat využití dotací, aby se tolik nekradlo... och jak já byl bláhový....
Ech nejvetší lotrovsví podle mne je dotace na pěstování Bio potravin...

Ono třeba tahle slavná 1.D dotace, tak si zní alespon zaplatim členské příspěvky a za ul, a mám za to pojištění, uhradu skody při neštestí, časopis. že jsem to využil víc a vychodil nasavrky a udělal si učitele včelařství Moje plus.

Já třeba nevím jak ty jsi kovaný v chovu včel, nevím jakou máš praxi, ale osobně když jsem se na něco zeptal ve svy ZO při svých začátcích šli a pomohly mi, poradily (aly dostal, včely dostal), tak proč bych tam nebyl s nimi a ted nepomahal ja jim??? O tom ten svaz je, ne o těch pupicích nenažranejch nahoře... (zas nemohu všechny hazet do jednoho pytle, ale ten triumviat uplne nahoře...(I) )

Tfuj to jsem se rozepsal o svazu a dotace... ani se mi nechtělo...
Referenční URL's