Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Webová kamera v úle
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(01.06.2011 8:21)Archie napsal(a): [ -> ]Pár odkazů na "včelí web kamery" v reálném čase...

jde mi sice jenom ta slovenska ale i tak moc hezky

jiz delší dobu planuju neco takovyho namirit na uly ale jeste sem nedoresil jak to napajet svoji wifi u ulu chytim a vybaveni taky neni problem ale jak to napajet kdyz je to k zasuvce cca 200m Angry
A co takový ty zdroje jak sou u zabezpečovaček třeba?? je tam batarka která vydrží cca dva týdny v provozu Smile stačej dvě... jednu dáš a funguje po vybytí dojdeš s druhou zapojíš a první dáš nabíjet Smile
nj ale tohle prendavani me bude bavit tak mesic Sad
Řešením by bylo použití fotovolaického panelu s regulátorem a akumulátorem. Investice cca 2-3 tisíce podle výkonu panelu. Už nějakou dobu se přemlouvám to pořídit k fontánce.
To by bylo něco pro ně. Zvláště na klidném místě. Ale jak je vidět, oni tak nároční nejsou. Tak tady žiji. Sem mi je v osmdesátých letech nastěhovali do paneláků.
Přeji příjemné pokoukání. Ono již dnes neplatí "Zločin a trest" jak zní titul známého klasika. Oni to berou jako příjemné zkrácení času. Klidně řeknou policajtovi: "rýchlo píííš, zdržuješ ma v kradeni ha ha.

http://mostecky.denik.cz/zpravy_region/v...dou-k.html

Já vím, že to nepatří do tohoto, ani jiného zdejšího vlákna. Ale za úvahu jak jsme omezováni při instalaci čehokoli to stojí. JK
(01.06.2011 9:06)syncon napsal(a): [ -> ]jde mi sice jenom ta slovenska ale i tak moc hezky

jiz delší dobu planuju neco takovyho namirit na uly ale jeste sem nedoresil jak to napajet svoji wifi u ulu chytim a vybaveni taky neni problem ale jak to napajet kdyz je to k zasuvce cca 200m Angry

Zcela jistě jsou všechny ty odkazy funkční.

Co se napájení a připojení kamery k síti týká je nejelegantnějším a nejspolehlivějším řešením tzv. PoE (Power over Ethernet). Pokud to s tou kamerou opravdu myslíš vážně, je PoE alternativou k výše doporučenému napájení z akumulátoru. Zvážil bych natažení UTP kabelu. Nebude to zadarmo (metr Cat5e stojí tak 5-6 Kč), ale vyjde to levněji než tahat kábl na 230V. Sice počítačové normy připouští max délku síť. segmentu 90 + 10 m, ale myslím že to na těch 200m fungovat bude (a nikdo na tom kabelu certifikační měření dělat nebudeWink. Výhodou je napájení i signál z kamery po jednom kabelu, žádné ev. rušení jako na Wifi a ušetřené APéčko, nevýhodou to pořízení a tahání kabelu a otázkou zůstává jeho životnost ve venkovním prostředí (i když vyrábí se i UTP s dvojitou izolací, ale to je zase dražší). Na straně úlu pak stačí jen PoE výhybka a IP kamera. Všechny IP kamery mají v sobě web server (a další feature jako FTP klient pro přenos obrázků na www stránky apod. nebo rovnou streaming obrazu na www). Takže stačí zadat IP adresu kamery do prohlížeče a v klidu sledovat.
Já osobně o tom uvažuji (až opravím starý včelín a pořídím včelky - 2012 ???), ale mám to ke včelínu tak 100m max.
200m a PoE - tak to asi nie. Úbytok napájacieho napätia bude priveľký. Sad To naozaj skôr ten akumulátor a solárny panel + WiFi. Asi sa treba spýtať strýčka Gúgleho, neverím, že by niečo podobné ako komplet už niekto priamo nevyrábal.
Ev. úbytek napětí na vedení lze jednoduše vykompenzovat zvýšením napájecího napětí na straně zdroje.
U Aku stačí znát odběr kamery a kapacitu Aku - Wifi kameru tipuji tak okolo 800mA / 12V takže plně nabitý 12V / 12Ah akumulátor = provoz max 15 hodin, to by ten solární článek musel být dost výkonný aby to stihl "dokrmit". (nebo tam dát starší aku z auta - 45 a více Ah Smile )

Doplněno:

Mi to nedalo a šel jsem změřit odpor toho UTP kabelu, na 200m je to 18 Ohmů to by se muselo to napájecí napětí hodně zvednout (z hlavy sečteno při odběru 1A cca na 30V), aby na konci při proudu cca 800mA bylo 12V. Takže skutečně při té vzdálenosti skrz PoE cesta nevede.
Před časem jsme řešili napájení nějaké web kamery .....
Musel se udělat rozbor, které konkrétní vodiče jsou reálně využívané. Tuším dva vodiče se daly paralelně pro plus a jeden vodič a stínění pro přenos mínusu a tím se povedlo snížit výsledný odpor. Chvíli to fungovalo. Pak se tam přidala nejtenší, nejlacinější existující dvojlinka pro napájení (12V) a od té doby byl pokoj. Snad to pomúže.
Pár námětů najdete i v tomto článku
Včely v úlu sleduje webkamera
http://ceskobudejovicky.denik.cz/zpravy_...31016.html
jen kdyby mi dal také někdo grant 50 tisíc Smile
Funkčná online kamera pred včelím úľom je na adrese:

http://vcely.techplasty.sk

Prijemnú zábavu Smile
Pekne zpracovane, vyborny napad.
Webová kamera před úlem.
Chcel by som mať na včelnici online kameru a snímať celú včelnicu. Vedel by niekto ako na to? Elektrinu mám zo slnka.
Treba internet (wifi, alebo pevná lnka). Data cez mobil by asi boli drahé.
Rozmýšľal som o GSM kamere.
K výdrži UTP kabelu můžu napsat to, že ho vedu po zemi a vzduchem k AP co mam 30m od baraku namirene na poskytovatele a drží už 10 let. 5 krát jsem ho přesekal křovinořezem, ale stačilo jen pospojovat dratky a omotat izolačkou, žádné pájení, či zatavování do smršťovací bužírkyWink Dokonce teď mám jeden spoj už 3 roky jen tak roztahane dratky do osmi smeru a pospojovane, bez izolacky. Vše funguje. Semtam v zimě je potřeba odhrabat sníh a trošku s tím zakvedlat Wink
V případě dostupnosti síťového napájení je možné použít i tuto kameru kamera

K tomu WIFI router s odnímatelnou anténou s funkcí "klient".
Kamer je pak možné připojit několik, směrová anténa nemusí být nutná - router je možné umístit někam nahoru.
Cenově je výsledek podobný jako u WIFI kamery.

možné anteny

Tady u WIFI kamery je i odnímatelná antena
WIFI kamera

Možností je hodně, stačí hledat, najdou se i lepší ceny
Referenční URL's