Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Tichá výměna matky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Pokud iniciativu přebrala trubčice, tak na matku nečeká a je to zhouba. Ten plod jak píšeš, to je divné. Nemůže být těch pár larev jen zachladnuté atd. Prostě máš tam nouzáky a podle čepiček chvilku před líhnutím. Popravdě bych nechal jeden a uvidíš. Jinak je ještě času. Rámek z mladým pliodem, vajíčko do nich a uvidíš co udělají. Otevřený plod zabraňuje vzniku trubčic, svým feromonem.
Matečníky tam nech, pokud by tam byla již nějaká nová matka, nebo by vládu přebrala trubčice (což podle toho co je vidět nepředpokládám) tak ty ostatní matečníky budou někde z boku vykousané. Pokud je tam málo zavíčkovaného plodu a včel, přidal bych jeden rámek se zavíčkovaným plodem a počkal až se matečníky vylíhnou, řekl bych tak dva až čtyři dny a po té bych se do nich opatrně podíval jak na tom jsou tyto matečníky, zda už je nějaký z nich klasicky vylíhnutý. Pokud by tam byla trubčice, poznáš to podle nepravidelného kladení, několik vajíček v jedné buňce, nakladeno na stěnách buněk a pod.
Proč nechat jenom jeden matečník?

Ptám se, protože to nevím.
Já bych je tam nechal všechny tři, včely po vylíhnutí poznají, jestli bude matka životaschopná a s těmi ostatními si poradí Smile



shluk včel, proběhla tichá výměna, novou matku jakoby část včel brání vlastními těly, část napadá. Shluk se sesune z plástu vždy na dno ležanu. Po 3 hodinách beze změny, stále shluk, matka živá. Kdyby ji chtěly zahlušit, bylo by dávno po ní. Část včel se řeže i mimo. Tak nevím, co si od toho slibujou

PS: podobná situace nedávno, nová máti v oddělku po snubáku, kladla, po označení jsem ji dal do přidáv. klícky a zašpuntoval voštím, jak ji vysvobodily, našel jsem klubko včel v podmetu. Uprostřed dění ona matka. Část včel ji jakoby bránila, část napadala. Dal jsem ji do klícky, vše se opakovalo a včely si zatím narazily nouzáky. Nakonec jsem je vytípal, matku nechal osvobodit až za 3 dny. Kdyby ji fakt nechtěly, zatočily by s ní jinak. Ovšem po tiché výměně viz výše to nechápu. Měly by po ní toužit všechny. Takhle se jakoby některé s volbou Losny nesmířily a chtějí Mažňáka
našiel som jeden zavieckovani matecnik v stede plastu nasiel som vajicka a nakoniec aj staru matku
neviem co si mam o tom mysliet na tichu vimenu sa mi to zda zavcasu alebo moze byt ticha vimena aj v juni ? (6 mesiac)
brzy to je, ale u mě už několik výměn proběhlo. Že tam je i stará máti? Od toho je to tichá výměna. Tak je to spravne
TV moze byt kedykolvek ked sa im nepaci matka (je stara, poskodena alebo nesplna nejake nam nezname parametre) Smile
Ticha vymena muze byt i v dubnu,pro vcelare lip,nez kdyz to skonci rojem.Bohuzel v tehle terminech si nemuzem byt jisti do posledni chvile,jestli to bude TV a nebo roj.Proto je lepsi matecniky z TV schovavat do malych oddelku a nechat jenom 1.Ovsem i v tomhle pripade porad riskujem,ze z toho bude roj.
Jospre, u mě si to i na dálku poznal na 100%, skončilo to TV, díky.
Dobre jsi popsal chovani vcelstva i vse ostatni.Pak se vesti.Moje vcely tyhle psi kusy provadi bezne,ale 100% to nejde poznat nikdy...Kolega si delal uly a v jednom palubkovem nastavku neprovrtal ocko pres vlozeny kousek desky,ale primo pres polystyren.V ule 1 matecnik,TV jako blazen.Najednou roj,nato poroj a dalsi poroj.Probral nastavky,nic.Pak sel po zvuku lihnoucich se matek,odpacil predni stenu nastavku a zasl.Polystyren vykousany,vnitrek steny prostaveny trubcinou a lihen na matky.Nez se probral z vytrzeni,vylihly se dalsi matky a vcelstvo se mu odrojilo pod rukama.I tohle se muze prihodit.
(08.06.2018 9:27)JosPr napsal(a): [ -> ]Ticha vymena muze byt i v dubnu,pro vcelare lip,nez kdyz to skonci rojem.Bohuzel v tehle terminech si nemuzem byt jisti do posledni chvile,jestli to bude TV a nebo roj.Proto je lepsi matecniky z TV schovavat do malych oddelku a nechat jenom 1.Ovsem i v tomhle pripade porad riskujem,ze z toho bude roj.

To je zbytocne, pretoze ak to nie je TV ale rojovka a nechas im tam jednu MB, tak sa vyroja. Pri TV byva vacsinou len zopar MB, 2-3, pri rojovke zvycajne cela kopa, aj ked stava sa aj to, ze ich je zopar a je z toho rojovka, ale za seba mozem povedat, ze pri rojovke su zvycajne MB na kazdom rohu Smile.
Mezi planovanim TV a rojenim jsem si vsiml podstatny rozdil ve slozeni plodu a "vyrazu" matky.Pokud je zakladan plast souvisle vajicky,matka ma velky zadecek,matecniku je par,tak je to z 99% priprava na TV.Pokud je tam vajicek pomalu,otevreny plod neni kompaktni,tam prsk,tam prsk,pac vcely naordinovaly matce sportovni program,aby mohla letet a matka je takova nijaka,matecniky na bocnich a dolnich louckach,tak to z 99% skonci vcelky na hrusce.To 1% je na prekvapko.
Z 9 včelstiev mi tichú výmenu matky urobili až 3, v priebehu mája a začiatku júna, len dve včelstvá mali pozorovanú rojovku a tie sa aj vyrojili. Jednému bodavému včelstvu som v polovici mája zamáčkol matku, následne povylamoval matečníky a dal rámik so zaviečkovaných plodom a 2 matečníkmi z výborného včelstva čo sa týka miernosti aj výnosu - dnes kontrola - vystavaná medzistena krásne zakladená čerstvými vajíčkami, o 2 rámiky vedľa na staršom diele po jednej materskej miske a v nich na prekvapenie vajíčka - na celom pláste iba tieto 2. Matku som aj napriek dvojnásobnej kontrole nenašiel. Staré bodavé včely asi cítia, že sa schyľuje k ich koncu a robia si poriadok po svojom... Takúto situáciu som ešte nezažil.
Zdravím vás. Mam jednu otázku. Je vhodné nechať teraz včely urobiť TV? Mam jednu rodinu ktorá nemala dlhšiu dobu matku. Tak som im jednu dodal. Len mam pocit ze sa im nepozdáva. Snažia sa ju vymeniť. Zakaždým pri kontrole nájdem 1-2 matecniky v strede ramiku. Ja im to vždy vylomim pretože chcem aby s tou matkou vydržali aspoň do jari. Ale ak pri najbližšej kontrole opäť nájdem matecniky mám ich radšej nechať či opäť vylomit? Není na TV už neskoro? Nerád by som aby rodina zostala bez matky. Ďakujem za akúkoľvek radu
Pokud včely chtějí vyměnit matku, stejně to udělají. Věř jim, většinou vědí proč. Může se stát, že tvoji matku zabijí a matečníky narazí stejně a v méně vhodné době. Já bych je nechal, trubců je ještě dost a pokud jsou v síle, ani si nevšimneš že proběhla výměna. Pro tvou jistotu, až zase narazí matečníky, udělej s původní matkou oddělek. V oddělku ji nevymění, pokud jinak klade. Kdyby se náhodou výměna nepovedla, matku snadno vrátíš nebo ji pak můžeš použít jinak.
A nie je už neskoro na TV?
Nie, je tak akurát.
No nič tak ak najbližšie tam nájdem matecnik tak im ho necham a starú matku dam bokom.
Myslíte, že matka z TV má nyní ještě šanci na oplození?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Referenční URL's