Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Tichá výměna matky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Prostě není hovno jako hovno...Tongue
tom.50 Přiznám se, že Vám trochu nerozumím. Nebo si nerozumíme navzájem. Já nepsal, že včelaří jen na dvou nástavcích 39/30, ale že je má jako plodiště. A bez MM. Medníky má 2-3 39/15 což já taky. Protože prostě větší nechci a chci mít med jen z panenských plástů. Proto jsem šel do ED. Jen prostě mi to v nich nějak nejde. Mám potíže co jsem popsal plus výměna díla atd. Co jsem pochopil, co mi ten pán říkal, tak nepřevěšuje. Vlastě jednou ano. A to před krmením, kdy z horního nástavku dává dílo určené na vytavení do spodního nástavku. Protože, co říká, tak na jaře spodní nástavek má prázdný a muže toto dílo v klidu odstranit. tedy pokud jsem ho dobře pochopil. A vůbec se neomlouvejte. Mě to nevadí, ba naopak. Možná tak administrátorovi. Já jsem rád za každou radu. Je fakt, že včely už mám asi 6 let, ale včelařit jsem začal ( nebo se o včelaření pokoušet) až letos, kdy na to mám konečně víc času a nepatlám se s dvěma včelstvama, ale mám jich 10 a můžu začít pozorovat, zkoušet, učit se...
Ta " řechtačka" může být matka v matečníku, která takto komunikuje těsně před vylíhnutím se včelstvem. Popisuje se to většinou jako kvákani. Smile
(11.05.2019 20:00)stefanos689 napsal(a): [ -> ]Prostě není hovno jako hovno...Tongue

Zdroj nevím, je mi líto, je to vědomost z mládí kdy net nebyl.

Prostě larva má zaslepený anální otvor. Ten se jí uvolní (otevře) až ve chvíli kuklení a těmi výkaly je kokon přilepený ke stěnám buňky.

A na vašem lapidárním není ... jako ... jistě něco je. Možná to není dobře brát jako jiné výkaly, nevím. Pravda taky je, že výkaly například slepic jsou hodnotným zdrojem živin pro býky. My si to třeba ne úplně správně ošklivíme, to neumím posoudit. Pravda ale je, že voda z vyváření voští je hnojivá a nezředěná může rostliny "spálit".

O tom, že fajnovější konzumenti medu neomylně poznají, zda jde o med z panenského, jsem se prvně dočet u Boháče někdy na začátku osmdesátek (a velmi se mi to nelíbilo). Med z tmavého je tmavší (myslím kvěťák) a má natrpkle nakyslou chuť. Já to ale dokonale, neboli neomylně nepoznám, anšto jsem do svých 50 kouřil jak pohádkovej drak.

(11.05.2019 21:27)mala.boruvka napsal(a): [ -> ]Ta " řechtačka" může být matka v matečníku, která takto komunikuje těsně před vylíhnutím se včelstvem. Popisuje se to většinou jako kvákani. Smile

Pamatuju si dobře, že babička posíá Barunku poslechnout z blízka včely v úlech, jestli se jim nebudou zítra rojit?Wink
Poznám, kdy chtějí dělat včely tichou výměnu a kdy se chtějí rojit? Já mám zato, že horko těžko.
Jinak s tím "panenským" medem. Už teď mám větší zájem o med, než jej asi bude. Díky tomu, co píše Tom. Lidem prostě více chutná. A s těmi výkaly je to pravda, četl jsem to taky.
Taky jsem nepoznal, měl jsem loni podobný případ a až jsem udělal přeleták a v původním zase narazily matečníky a viděl jsem, že matka klade blbě, tak mi to docvaklo, že jsem přerušil TV a ne rojení.
Jinak ještě letos mám v jednom včelstvu "bílou" matku. Loni jsem myslel, že letos už tam nebude. Na jaře jsem byl přesvědčen, že provedly tichou výměnu. Protože včelstvo mělo rychlej nástup a jsou v mých top 10. No a ve středu při kontrole plodišť jsem ji uviděl. Tím se mi potvrdilo, že na věku nezáleží. Ostatně, věková diskuze probíhá paralelně v jiném tématuSmile
(11.05.2019 22:51)Tini napsal(a): [ -> ]Taky jsem nepoznal, měl jsem loni podobný případ a až jsem udělal přeleták a v původním zase narazily matečníky a viděl jsem, že matka klade blbě, tak mi to docvaklo, že jsem přerušil TV a ne rojení.

Už jsem to tu psal. Jak víte, že by teď udělaly TV a nevyrojily se? Já snad za celý život slyšel o pár takových TV, mě se to nestalo.
U mne se to stalo,TV udelaji vcely v dobe,kdy to uznaji samy za vhodne.Je celkem jedno,jestli je kveten nebo srpen.Mozna v tom hraje roli i genetika.Ale v tuhle dobu je to vetsinou pokus o vyrojeni.
Takže jestli vás dobře chápu. TV před slunovratem je velmi vzácná. A pokud by měli jen jeden matečník uprostřet plástu a jinak nic?
Pak by to byt mohla.Ale to ukaze cas,jestli z toho nebude roj na strome.
(12.05.2019 10:36)vasek731 napsal(a): [ -> ]Takže jestli vás dobře chápu. TV před slunovratem je velmi vzácná. A pokud by měli jen jeden matečník uprostřet plástu a jinak nic?

Tak polopatě. Ano, už se mi vyrojily včely s jedním matečníkem. A to ne, že bych jako řízeně čekal TV. Prostě se překvapivě vyrojili lazaři a při kontrole odrojence jsem našel jeden nebo tři matečníky. Proto mje tvrzení, že z "bohulibé" TV bývá v totu dobu nakonec vyrojení.
(12.05.2019 10:36)vasek731 napsal(a): [ -> ]Takže jestli vás dobře chápu. TV před slunovratem je velmi vzácná. A pokud by měli jen jeden matečník uprostřet plástu a jinak nic?

11.5. jsem udělal oddělek s rojovými matečníky, 30.5. Bylo poměrně slušně zakladeno/zavíčkováno na třech rámcích a na dvou byl otevřený plod. Přesto se plástech objevily matečníky TV. Trochu se divím, že jim matka nevoní, ale vzhledem k tomu, že plochy plodu jsou velké, souvislé, říkám si jestli tu matku neodebrat a nezužitkovat někde jinde, že asi tak špatná nebude.
Zúžitkovať ju môžeš...to si píš,že bude špatná a len včely vedia prečo ju menia.
Ale... nevyskúšaš sám,nič sa nedozvieš.
(05.06.2019 9:41)Jožko58 napsal(a): [ -> ]Zúžitkovať ju môžeš...to si píš,že bude špatná a len včely vedia prečo ju menia.
Ale... nevyskúšaš sám,nič sa nedozvieš.

Kdybych to srovnával čistě podle kladení, tak ze stejné doby a stejného mateřského včelstva mám i matku méně aktivní. Škoda, že nemám nějaký detektor intenzity feromonu Big Grin.
Pane Koláři.

Včely poznají co my nemáme šanci. Třeba to, že matka je málo oplozená, že má v semenném váčku sperma ne od potřebnýcvh 8-12 trůbců, ale třeba jen třech. Tudíž i když teď klade souvislé pěkné plochy plodu, včely poznají, že by s ní vč nepřežilo zdárně zimu. Například. Proto je dobré repsektovat co nám včely ukazují.

Netvrdím, že je to tak určitě. Je to jedna z možností a třeba je úplně mylná. A souvislost (moje pověstné dodání). Poslední 3 (dostal jsem je v průběhu pěti let) inseminované Vigorky mi rychle měnily, jednu dokonce týž rok. Jedna nezačala vůbec klást, byla pozdní a pan Čermák mi zadarmo poslal další rok jinou. Taky jí ještě ten rok měnily. Vloni získal inseminku Vigor kámoš a zjara je už ve vč jiná, ani si nevšim kdy jí měnily. Asi vám dojde co se mezi řádky snažím sdělit.
Asi ji přeřadím do pracovní čety. Mám tu pomocné včelstvo na stavění, chtěl jsem také vyzkoušet účinky a dávkování ozónu na kleštíka a včely...
nedošlo, ale to nevadí

A to řešení vám chválím, tak jsem to myslel, ať udělá ještě nějakou práci než bude odejita a je fuk zda jí odejdete vy a nebo včely. Jen o tom víte a tušíte, že něco možná není úplně v pořádku. Včely vám to ukázaly samy.

A víte, že jsem asi půl roku žil v Dubicích? To když jsem "studoval" učňák a bydlel v ulici Na schodech, hned nad Kladivadlem. Na intru začal normalizační teror a já měl v té vsi strejdu. To mě ale vážně v tu dobu včely moc nezajímalyBig Grin. Spíš s nějakým Šaškem chodit ten kilák po úplné rovině do Dubiček do hospodyBig Grin Dneska bych byl línej i jen přes náves.

Bože to je let...
[Obrázky: IMG-E8751-1.jpg] [Obrázky: IMG-E8754-1.jpg]

Letošní matka z TV ... je krásná
Zdravicko, v jednom vcelstvu jdem dnes našel čerstvě vyklubany matecnik a po chvili i malinkou panusku, myslíte ze má ještě přilezitost se jeste oplodnit nebo uz mam radeji necekat a vcelstvo spojit? Vcelarim v 700mnm a trubce už sem nikde neviděl..
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Referenční URL's