Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Tichá výměna matky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Pepa v pohode, matka zaletí na oplodnenie tam kde trúdy/trubce sú...
Spájanie vidím ako predčasný krok, hlavne ak je matička už "na svete" Wink
Dík, myslel sem si že zbytečně plaším Smile
Je běžné/možné, že by v tuto dobu včely chtěly dělat TV? Našel jsem v jedněch 1 zavíčkovaný matečník uprostřed plástu.
Přitom matka z r. 2018 normálně a celkem pěkně klade...
To je normální . Cejtěj že mají starou nevyhovující matku.
(06.04.2020 22:49)Boris napsal(a): [ -> ]Je běžné/možné, že by v tuto dobu včely chtěly dělat TV? Našel jsem v jedněch 1 zavíčkovaný matečník uprostřed plástu.
Přitom matka z r. 2018 normálně a celkem pěkně klade...
Tak na tom jsme stejně Borisi. Já našel krásný zavíčkovaný matečník včera a taky uprostřed plástu. Od úterý se má ale ochladit. Snad se potom počasí umoudří aby došlo k oplodnění našich nových matek.
Dobrý den
Já mám taky zavíčkované matečníky ve včelstvu.Je to zase matka z počátku května 2019. Už mi zbývá ve včelstvech jediná.Potvrzuje to moji doměnku ,že za úhyny včelstev na přelomu října a listopadu můžou matky ze začátku května 2019.Včelstva ,která jenom zeslábla si stačila matky zavčasu vyměnit šla do zimy výrazně zesláblá (ale přežila) další 2 s matkou 5/19 odešla v únoru .Matky mám značené číslem a značky lepím barvou roku abych vyloučil,že když odpadne značka bude matka braná jako nová.
Letos je podobný průběh jara tak matky budu dělat raději až v červnu a ty květnové rojové vyměním.
MK
jen jestli to není náhodou tím, že ty co měnily matku, tak díky plodové pauze atd atd atd....však kdo chce v každé situaci si najde to svoje, kterému prostě chce věřit Smile
Miku,
svet neni cernobilej, prece nejses jedinej kdo mel z pocatku kvetna matky (ja ano), ale vsechy jedou na vybornou. Spis jsem mel problemy s matkama (nekteryma) tak z pulky kvetna, to jsem ale vyresil o prazdninach - vysypanim.
To ze padly muselo byt jeste z dalsich duvodu, ze se to pak proste secetlo a bylo to za caru.
Chose
mik

Vyhodnotil jste to nesprávně. Já bych nejdřív hledal vinu u sebe a až po vyloučení všech možností bych zdráhavě připustil, že by vina mohla být ve včelách. Je mnoho včelařů bez jediného úhynu.
Pomohl by mi někdo pochopit situaci v jednom mém úle?
Včely dělají tichou výměnu matky - stará matka (2017) chodí po plástech, uprostřed jednoho z nich jsou 3 obrovské zralé matečníky.
Na tom samém plástu jsou v buňkách 1, 2 nebo i 3 vajíčka.
Na jiném plástu je vyběhlý matečník.
Těch víc vajíček v buňce může být i od té staré matky, nebo spíš od nové matky z toho vyběhlého matečníku?
Proč tam jsou další matečníky?
No podľa môjho názoru viac vajíčok sķôr od mladej, čerstvo oplodnenej ako od starej...

Včely pri rojení aj pri TV dajú matke šancu založiť viac materských buniek v určitom časovom sklze, aby bola istota, že ak sa z nenjakého dôvodu nevráti matka z oplodňovacieho preletu bola náhrada...
To by znamenalo, že v úle klade mladá matka a zároveň tam jsou zralé matečníky...?
Boris "zralej matečník" je podľa môjho názoru ten z ktorého sa už liahne matka ....
Ja som písal o tom že v úli sú materské bunky (matečníky ) rôzneho "stáří"...
Si nerozumíme.
V úle je stará matka, matečníky těsně před vylíhnutím, a buňky s nakladenými vícero vajíčky (z toho vyvozujeme, že i mladá matka).
Boris skutočne si nerozumieme. ..ja som v predchádzajúcich príspevkoch odpovedal na túto tvoju otázku. ..
(23.04.2020 20:22)Boris napsal(a): [ -> ]Proč tam jsou další matečníky?

Ale ak v úli prebieha TV súčasne sa v úli vyskytuje často stará aj mladá matka...
Je běžné/možné, že by včely chtěly dělat TV ze tří matečníků(kolik jich bývá naražených rojových?)?
Našel jsem v jedněch 3 otevřené matečníky uprostřed plástu.
Přitom matka z jara celkem pěkně kladla.
I když teď se mi zdá, že je vajíček poskrovnu (larev otevřených v různém stupni vývoje vcelku dost). Otázka je,jestli je to velkým přínosem sladiny nebo rojovkou.
Možná jsem je pozdě rozšířil - zdály se mi slabší, nebyly souše,tak jsem jim dal nn s mezistěnami až teď, kdy už tak týden měly přínos sladiny.


Říkal mi jeden starý včelař, že přípravu na rojení pozná podle toho, že zavíčkovaného plodu je o hodně víc, než otevřeného...? (na matečníky nečeká a dělá rovnou oddělky z toho zavíčkovaného plodu). Tady ho zavíčkovaného víc je...

Jaká je praxe u Vás? Používá to někdo jako ukazatel?
To čo ti radil ten starý včelár poslúchni, pri výraznej prevahe zaviečkovaného plodu treba robiť odložence / oddelky, ináč prichádza rojová nálada, veľa zaviečkované plodu vedľa seba "prehrieva" plodisko a vyliahnuté mladušky nemajú koho kŕmiť...

Rojové MB/matečníky bývajú v rôznom počte, 4-40...závisí od sily včelstva Blush
(23.04.2020 20:22)Boris napsal(a): [ -> ]Pomohl by mi někdo pochopit situaci v jednom mém úle?
Včely dělají tichou výměnu matky - stará matka (2017) chodí po plástech, uprostřed jednoho z nich jsou 3 obrovské zralé matečníky.
Na tom samém plástu jsou v buňkách 1, 2 nebo i 3 vajíčka.
Na jiném plástu je vyběhlý matečník.
Těch víc vajíček v buňce může být i od té staré matky, nebo spíš od nové matky z toho vyběhlého matečníku?
Proč tam jsou další matečníky?
Při přelarvování jsem zjistil, že loňská matka má taky zakladeno semtam dvě vajíčka i dvě larvičky v jedné buňce byly, nejspíše to není jen výsada "prvorodiček". A je zcela možné, že tam klade i matka nová, neřešil bych to. Zkusil bych najít mladou matku, pokud je, tak bych zralé matečníky opatrně přemístil do oddělků, budeš mít kvalitu zdarma.
"veľa zaviečkované plodu vedľa seba "prehrieva" plodisko a vyliahnuté mladušky nemajú koho kŕmiť..."

Tomuto nevěřte, je to blud a přežitek doby. Plod netopí, naopak bez zahřívání včelami chládne, takže tím to není. A co se týká převahy zavíčkovaného plodu, tak tato teorie už je taktéž vyvrácena. Přidej cca 3 trubčí plásty se zavíčkovaným plodem a rojení je přejde, protože to pro ně nebude výhodnéSmile. Ale kdo to nikdy nezkuzil, tak neví a nezná...
To "prehriatie" plodiska ale nesúvisí s teplotou Tongue Rojenie ovplyvňuje veľa faktorov, od plemena včely po metodiku včelárenia. Kategoricky povedať, že prevaha zavíčkovaného plodu je vyvrátená téoria je blud. Vždy záleží, kde sa ten plod v plodisku nachádza, či je celistvý v NN systéme, ... je toho veľ. Každopádne ak ja mám vedľa seba 4 zviečkované rámiky pri NN, hneď sú misky nahodené. Môžem im ja dávať stavebných rámikov do aleluj. Jednoducho mám rojivé včely, musím ich ošetrovať inak ako tvrdia teórie Big Grin
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Referenční URL's