Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Invertní (invertovaný) cukr
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Nenarušíš Kaji Smile)

Hele mne to dodává Agrana a celkem si myslím, že je jedno jak se to jmenuje. Taky bych to mohl pojmenovat třeba invertAPI, což by možná bylo hezké, budilo by to dojem, že to e opravdu, ale opravdu to pravé pro včely a včelaře. Podle mne je hlavní, že včely na tom dobře zimují, není loupež, já se nemusím pachtit celý víkend na Šumavě, abych včely nakrmil, tj rozpouštet cukr, ohřivat vodu, vymejvat sklenice, protože přes týden se tam vytvoří povlak bakterii. A při nakupování cukru, nemusím běhat s rodinou po krame, po balicích cukru...
Je to o pohodlnosti v mém případě. a za tu si připlácím.

Ono když si spočteš svůj čas, práci, tak ani krmení cukrem není nejlevnější...
Téma jsem přejmenoval. Ne z důvodu právní ochrany, spíš bych mohl vybírat za reklamu Wink, ale protože toto téma je obecně o invertovaném cukru bez ohledu na výrobce a provedení - sirup, těsto, prášek.
Já bych na názvu trochu bazíroval, protože podle mě je důležité i složení (čistota taky).
Když je to ze škrobů, je to víc glukozy atd. (podle toho co jsem zatím viděl). Z cukru je invert celkem podobný medu - u Kelmanů to bylo na 1/3 glukoza, fruktoza, sacharoza. Takže já jsem celkem vděčný za zkušenosti, ale hlavně s konkrétním údajem o původu - druhu - unvertu.

Takže moje zkušenost:
Já zimoval na škrobovém od Kelamnů a nevšiml jsem si ničeho špatného. Asi 30 kanyastrů jsem dal vloni včelám.

Spíš měly problémy ty co jsem zimoval na medovicovém medu, což jsem zažil poprvé.
Smile

Na druhou stranu, teď tady někdo ze ZO organizuje cukr v pytlích za 17 i s dovozem, a to je u mě na hranici, kdy jsem ochoten se s tím rozpouštět.
V pohodě Petře, já to beru, že se tu o tom dá pokecat. Jako reklamu bych bral kdybych tu pořád kecal o tom jak je to užasný, jak je to perfektní, jak je to skvělí, jak jak jak... Sám když slyším někde nejakou tak super nabídku, tak naopak jsem dvoj až trojnasobně ostražitý... Nemám to rád už z dob kdy jsem dělal na přepážce pošty a musel nabízet ty užasné produkty české pojištovny a poštovní spořitelny...

Ona o krmení zustane jen ta jedna pravda a ta je, že pokud si vybrat mezi cukrem a mezi invertem, tak vyhrává a vyhrávat bude med....
Osobně pokud bych se měl krmit pul roku jen cukrem nebo invertem je strašná přestava...

Ja to beru, že mne to ušetří čas, energii a námahu, protože nemusím lítat shánět cukr, rozpouštet a vždyt to zname. Ano dá se to mechanizovat, rozpouštet cukr v sudu čerpadlem, nebo stlačeným vzduchem, ale nějak nemám rád jednoučelové nářadí, protože čerpadlo se pak dá použít jen na čistou vodu a sud bude stát v koutě, jo naložit zeli by do něj šlo. Proto třeba nemam rad kompresor jen na vyvyječ aerosolu...

To jestli se to vyplatí v přepočtu na peníze je moje věc, jestli jsem ochoten to obětovat, většina dotazů co dostanu je z oblasti jestli na invertu ušetří, vždyt je to lacinější.... jak je to přepočet cukr versus invert, nebo se mne snad i někdo ptal na cukernatost invertu???

A nabízím ho proto, že musim vzít kontejner, ale zatím spotřebuji jen čast kontejneru. Nemyslím, že jsem prodejce celorepublikový, protože kdybych to nabízel zasílat v kanystrech nemám na to technologii a pokud bych připočetl kanystr plus dopravu, tak by cena byla na 35..

Jediné co so pokusím vyzkoušet je do toho letos přidat laktobacily od soni dubné, jestli to pro ně bude hodnotnější než cukr, koneckonců zitra ji uvidim...
S tou reklamou jsem si dělal legraci. Smile
Jsem také rád za to, když se tu objeví zkušenosti jiných. Ty jsou k nezaplacení.
Petře maš hezke forum a je to tvoje zasluha Smile))

Kaji, s tim cukrem je problem, moc cukrovaru tady nezman a mne by agrana dodala cukr za 1€ /Kg... plud dph, plus doprava... Ono i Makro je s cukrem na 22 bez dane...

Ale jednoho kamarada kdysi napadl cukrový sirup před tím, než z něj udělaji krystaly, že by jim to nemělo zasahovat do kvot, že to neni hotovy cukr... Ale ja bohužel neznam nikoho z cukrovarů...
dobrý večer

měl bych ještě dalšího dodavatele z Karviné VAST - OIL

Produkt se jmenuje Apifortuna

máte někdo skušenost ???

dle letáku balení 14kg = 340,- Kč ( 24,30 za kg )
40kg = 920,- Kč ( 23 za kg )

přeci pro mě Valacha je Karviná blíže než Praha
(02.07.2011 17:50)Madra napsal(a): [ -> ]VOna o krmení zustane jen ta jedna pravda a ta je, že pokud si vybrat mezi cukrem a mezi invertem, tak vyhrává a vyhrávat bude med....
Osobně pokud bych se měl krmit pul roku jen cukrem nebo invertem je strašná přestava...

No s tím medem bacha, není úplně nejlepší. Některé moje holky se z toho po..... a některé úplně.

Do letoška jsem si myslel, že medovice je problém jen u slabších včelstev, ale letošní zima mě poučila. Ne že bych chtěl zimovat na medu, ale nebyl čas vytáčet.

K nákupu cukru atd. Tady není cestou jít k cukrovaru, ale k těm co tam mají množstevní ceny a obchodují s tím. Jsou velkoobchody co zásobují cukrárny a pekárny atd.

A pokud na to člověk nepotřebuje doklad a má keš, ..... V této těžké době se dá dohodnout lecos. I pekárna nabídne dobrou cenu.
Smile

Ještě před deseti lety tady byl poblíž cukrovar - zavřený - kde rozplavovaly cukr do vody - vyvážely to jako sirup do Polska. Takže myslím, že tudy cesta nevede. Po těch všech kakaových prášcích s 95% cukru a dalších celních deklaracích je asi nemožné najít ně+jakou deklaraci, kterou by neměla cukrárensko zemědělská lobby ošetřenou.

Myslím, že jediná možnost jak se dostat k lacinému krmení je dovést "umělý" med a deklarovbat jej jako med. To nikomu vadit nebudeSmile

Jinak je pěkný úvodník o medu a cukru v MV.
KaJi mi poslal ceník, který získal od firmy Kellmann, tak ho tady máte.
Ahoj,
zajímalo by mě, jestli má někdo zkušenost se včelařským syrupem od Holger Food z Polska ? http://www.holgerfood.pl/doc/Syrop_pszczelarski.pdf Uvažuji o jeho použití na doplnění zásob na zimu a nemám žádné reference a taky nevím o kolik se dodává více nežli cukerného roztoku ? Zajímají mě názory a způsoby dodávání zásob v podobě invertů i od jiných výrobců.
Myslím, že složení různých růžných "invertů" je třeba srovnávat se složením medu.
Med např. obsahuje cca 38% fruktózy, cca 31 % glukózy, cca 17% vody, cca 7% maltózy, cca 5% oligosacharidů (tj např. melecitoza, rafinóza, dextriny .....), do 2% řepného cukru, cca 2% , enzymů, vitamínů, barviv a další.
Protože u vámi vzpomenutého přípravku je více glokózy než fruktózy, lze předpokládat, že v zimě by tyto zásoby mohly krystalizovat a také malózy je hodně "nad" limit, což může také způsobit problémy se zimováním. Je třeba zvažovat i další okolnosti jako jsou kondice včelstev, oddělků, možnosti proletů včel v zimě, stávající zásoby a uložení , a pod. Jen pro zajímavost poměr F/ G u "cukerných zásob je cca 1:1 (není to úplně přesné, protože část glukózy včely spotřebují při zpracování) a u akátového medu je poměr F/G cca 1,6:1 (někdo uvádí 1,3:1), pampeliškového cca 1:1 a pod. Fruktózy by mělo být o něco více než glukózy nebo alespoň vyrovnaně. Jak jsem ale naznačil, je to jen jeden úhel pohledu a je třeba zvažovat širší souvislosti.
Výměna zkušeností by v tomto směru byla užitečná, resp. srovnání výsledků zimování na produktech jednotlivých výrobců. Nejvěší nám dostupné informace v tomto směru mají asi na Slovensku, kde se inverty používají delší dobu.

Podstatné ale je, že se bavíme jen o náhražkách za med, který je komplexní potravina pro včely a podle toho lze očekávat nejen výsledky zimování, ale i např. dlouhověkost včel, odolnost vůči nemocem, dynamiku jarního rozvoje a další a další věci. Náhražka je prostě jen náhražka a med nenahradí. Nedbejte , prosím, na laciná doporučení , že zimování na cukru výhodnější než na medu nebo dokonce zdraavější, není to pravda a přesvědčuje se o tom stále více včelařů i začínajících. Snažte se alespoň pro sebe a vaše včely přijatelný kompromis. Neproděláte na tom.
Inverty jsou možností doplnění zásob pro oddělky např. v říjnu, když se takový případ vyskytne např. při jejich testování, pokud nechceme použít med.
V naší organizaci si jeden včelař zacháníl Apiinvertem před dvěma roky včely, když jim ho dal začátkem listopadu, kdy zjistil nedostatek zásob a neměl v rezervě žádné již zpracované ani med. V takvém případě je tato náhražka řešením, jenže to je již 5 minut po dvanácté.
Přibližovat naše včely více přírodě pomocí cukru a různých "invertů" dodávaných na zimu podle mne ale nejde.
Bohužel, není med jako med.

Na současném cementu co mám bych si nevyzimoval, na loňské velmi tmavé medovici, to dopadlo pro dost včel velmi špatně, a to mě při tom něco takového potkalo prvně. A to jsem tu medovici vloni ředil cukrem, tedy k ponechané medovici dokrmil.

Na druhé straně cukernatění zásob - to by snad neměl být problém, většina řepkového medu ponechaného na jednom stanovišti včelám je nyní jako kámen. Jak to vypadá jinde s řepkovými zásobami? Taky jsou na beton?

Ještě k ceníku Kellmann. Teď jsem si v mailu všiml podstatné změny oproti loňsku:

Hallo Herr Karel JIRUS,

im Anhang befindet sich die aktuelle Preisliste.

Bitte achten Sie drauf, dass die Preise keine Transportkosten enthalten, da die Kosten einzeln berechnet sein müssen.

Bei weiteren Fragen stehe ich gerne zum Verfügung.

Takže jestli je má DE OK, tak dopravu letos účtují navíc.
Děkuji pane Dvorský za příspěvek, souhlasím, bylo by opravdu zajímavé, pokud by se podařilo nějakým způsobem získat a porovnat data o zimování na invertech od různých výrobců, ale to je mám pocit skoro nemožné. Na inverty se ptám proto, protože jejich použití bude možná vzhledem ke stoupající ceně cukru asi ekonomicky výhodnější, ale hlavně mě zajímají zkušenosti. V Nasavrkách nás učili, že inverty se běžně ve světě používají a jen u nás je určitá obava z jejich používání. Proto se o to zajímám. Samozřejmě souhlasím, že se vždy při jakýchkoli činnostech ve včelstvu musí přihlížet k jeho stavu. Možná letos udělám jen pokus na několika včelstvech s invertem. Mám totiž obavu, že pokud bych ho použil na všechna včelstva, nemuselo by to dobře dopadnout. Na druhou stranu, když jsme byli na exkurzi v Polsku na jejich farmách, tak tam tvrdili, že dodávají zásoby jen invertem právě od HolgerFood. Zkoušel jsem jim i volat, ale špatně mi rozumí, takže jsem se nedomluvil. Zajímal by mě totiž přímo jejich názor a zkušenosti.
Lysoň nabízí roztok ke krmení:
APIFORTUNA

ODBIÓR OSOBISTY W SIEDZIBIE FIRMY
Pojemniki 14kg lub 40kg
= 3,59zł/1kg
WYSYŁKA PALETOWA (Cena razem z wysyłką)
Wiadra 14kg - 36szt na palecie lub 40kg - 12 szt na palecie
= 3,85zł/1kg
WIĘKSZE ILOŚCI = UPUSTY - CENA DO NEGOCJACJI
CYSTERNA (Oferta przy zakupie 24 ton pokarmu, jedno miejsce rozładunku, czas rozładunku: do 5 godz. Możliwość rozlania do kontenerów lub beczek 200 l)
Cała cysterna w jedno miejsce
= 0,69Euro/1kg + VAT 8%
Invertů vyrobených ze škrobů, Apifortuna apod., bych se na zimu vyhnul. Při štěpení škrobů vzniká jako hlavní cukr maltóza, která bude v zimním období víc zatěžovat výkalový váček včel. Na zimu tímhle nakrmit, tak je to hop nebo trop a bude záležet na počasí a možnosti proletu. Inverty z cukru jsou určitě bezpečnější. Ale jejich cena poroste souběžně s cukrem, mají stejnou výchozí surovinu.
Proč maltoza zatěžuje více výkalový váček?
Na problematiku invertů je zjevně několik úhlů pohledu. Podle mého soudu je sice nelze šmahem odmítnout, ale jejich masové použití je také asi problematické. Při naší návštěvě před 5 lety ve výzkumném ústavu v Hohenheimu (SRN) tamní šéf ing. Liebig tvrdil, že při zimování nepoznali rozdíl mezi cukrem a invertem. Protože byl jimi používaný invert levnější, zvítězil on. Velkou výhodou pro ně bylo, že jim ho dodávali v plastovém kontejneru 1000 litrů, což značně usnadňovalo krmení. Co případně zbylo, zůstalo v kontejneru na příští rok. Podle jeho slov v nezměněném stavu.
V loňském roce můj kamarád zakrmil cca 50 oddělků taktéž invertem. Včelstva podle jeho slov přežila bez problémů, ale veškerý nespotřebovaný invert už na podzim (i nedobraný včelstvy ve sklenicích) kompletně zkrystalizoval. Jak to řešil, jsem se raději neptal. Cožpak ve sklenicích, tam si to ještě dovedu představit, ale co zbytek v kontejneru …..
Použití v našich podmínkách totiž bude mít svá specifika Pokud by ten invert měl vysoké procento jednoduchých cukrů (což asi o např. maltóze tvrdit rozhodně nelze), problém by vzniknout nemusel. Předpokladem ale musí být JISTOTA proletu někde koncem ledna, nebo max. do poloviny února. Jinak se při přeplněných výkalových váčcích včel objeví úplavice a…..Je určitě rozdíl např. v Itálii, nebo obecně v teplejším klimatu než u nás např. v 600 metrech nad mořem. A toto už Vám prodejce neřekne, ten potřebuje prodat. On už má peníze v kapse a Vy se budete celé jaro třást strachy, jak to dopadne. Tupě převzít to, co funguje např. v jižní Francii prostě u nás nelze. Anebo lze, ale musíte počítat s podstatně vyšším rizikem. Navíc většina invertů (alespoň podle mých informací) zatím nijak finančně lépe nevychází, je třeba počítat, kolik Vás vyjde 1 kg sušiny!!!! Vodu nepočítejte, ta je ve vodovodním kohoutku, nebo v blízkém potůčku prakticky zdarma. Je to možná pohodlnější, ale já osobně do tohohle nikdy nepůjdu. S cukrem mám jistotu, že za případné škody mohu jen a jen já, CUKR JE MÁ JISTOTA!!!!! I když jsou problémy s jeho zajištěním. Mimochodem, rozšiřujte, rozšiřujte. Pokud bude tolik melecitózy, budou i zimní úhyny a med příští rok nebude z čeho vytočit.
(19.07.2011 22:03)KaJi napsal(a): [ -> ]Proč maltoza zatěžuje více výkalový váček?

Maltóza patří mezi složité cukry (oligosacharidy) a přirozeně je jí nejvíce v medovicových medech. A v invertech ze škrobu je jí 3x víc než v medovicovém medu. No a o medovicovém medu je známo, že se na něm dá uspěšně vyzimovat jen někdy. Proč by to mělo být u invertu ze škrobu jinak?
Zajímalo by mě, jak to je se zatěžováním organizmu těstem Apifonda. V tomto teplotně a srážkovém období Apifondou přikrmuji oddělky, pořád mají tendenci stavět. Samozřejmě na zimu dokrmím cukerným sirupem. Pro úplnost přikládám popis Apifondy z reklamního letáku.

Pod názvem Apifonda společnost Südzcker vyrábí velmi jemné cukrové těsto zejména ze sacharózy. Obsahuje velice jemné krystaly, které jsou menší než setina milimetru. Každý krystal je potažen velmi jemnou vrstvou sirupu z rozpuštěných cukrů,
který zabraňuje inkrustaci. Včely přípravek lehce odnášejí a přijímají. Hodí se téměř při každé příležitosti – zvláště se hodí k jarnímu podněcování, krmení v bezsnůškových obdobích, při tvorbě oddělků nebo k časnému zimnímu krmení.
Zajímavé, já si dodnes myslel, že problém medovice je v tom "necukreném" zbytku, tedy v tom co je tak pěkně tmavé v tom oblíbeném medu.

V případě, že by to bylo i nestravitelnými cukry (a patří tam i melecitoza?) je ale každý invert lepší jak současný cement.
Zajímavé je, že spousta včelařů teprve teď zjišťuje, že mají v úlech cement.

To je asi taky důvodem, že se inverty atd. nemůžou u nás ujmout. V podstatě to představuje téma pro "kvalifikovanou" menšinu. Tím myslím tu, co třeba čte, sleduje co se děja, atd. Necelých deset procent.


JInak jsem to už psal, Inverty od Kellmannů vydržely oba přes zimu venku na mrazu a dosud žádný nezkrystalizoval.

Když se ale podívám, kolik zůstává včelám zkrystalizovaných zásob květových medů - a asi na ničem jiném v přírodě nezimovaly - oba dva medy- tak mi nedochází, jak může krystalizace zásob ohrozit zimování. Hodně lidí zimuje na řepkovém medu a to je určitě už teď nevytočitelný med.

A že jim medovice nedělá dobře, zjistilo letos tady okolo mnoho včelařů a to nekrmili invertem. Mě to taky trochu zkomplikovalo pokus, ale mohu snad říci, že škrobové inverty situaci zjevně nezhoršily.

A u Sudzukru - tam mě zaráží že kromě obecných keců neuvádějí fakta - složení atd. Je to jako reklama na stravovací doplňky. Web nefunguje, a za kolik to tady zástupce prodává - pokud ano- se taky jednoduše nedozvím.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Referenční URL's